Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 27

Krepšinio mada ir triukai: istorija apie NBA žaidėjus ir jų kojines

Prieš kelerius metus Kevinas Porteris Jr., tuomet dar koledžo krepšinio žvaigždė Sietle, priėmė rimtą sprendimą, kuris pakeitė jo gyvenimą. Kurdamas savo komandą video žaidimui NBA 2K, jis nusprendė vieną žaidėją aprengti super ilgomis kojinėmis, dengiančiomis blauzdas. „Man tikrai patiko, – sakė K.Porteris. – Tad išbandžiau realiame gyvenime. „O, tai mano naujas įvaizdis“, – pagalvojau.“

K.Porteris liko lojalus savo stiliui. Dabar jau ketvirtuosius metus „Houston Rockets“ rungtyniaujantis krepšininkas dažnai savo ilgas kojines papildo kompresinėmis rankovėmis, kurios šiaip pasiūtos rankoms.

„Taip mano kojos gali likti šiltai, – sakė jis. – Daug žmonių smagiai jaučiasi su aukštomis kojinėmis. Bet, atvirai sakant, tai primena 70-uosius ir 80-uosius. Aš esu kitoks, man patinka tai patirti.“

„Scanpix“ nuotr./Kevinas Porteris Jr ir kiti „Rockets“ krepšininkai.
„Scanpix“ nuotr./Kevinas Porteris Jr ir kiti „Rockets“ krepšininkai.

Negabaritiniais megztiniais, avangardiniais šalikais ir pagal užsakymą pasiūtais kostiumais apsivilkę NBA žaidėjai jau seniai laikosi tarp stilingiausių tendencijų kūrėjų. Prieš rungtynes arenos koridoriai jau tapo madų podiumais. O kai tribūnas užpildo žiūrovai, jie mato kaip NBA žvaigždės tampa naujausių sportbačių reklamos veidais.

Vis dėlto NBA žaidėjams retai tenka kalbėti apie tokį neįvertintą jų aprangos dalį, kaip kojinės. Krepšininkai juk privalo dėvėti „Nike“ pagamintas kojines – ši kompanija yra lygos partneris jau šeštą sezoną.

„Scanpix“ nuotr./Kevino Porterio Jr sportbačiai ir kojinės.
„Scanpix“ nuotr./Kevino Porterio Jr sportbačiai ir kojinės.

Tačiau net ir šiame santykinai ribotame pasaulyje žaidėjai nuolat randa būdų, kaip pritaikyti savo metodus. Vieni kojines užsitraukia aukštai, kiti – žemai. Kai kurie pageidauja visiškai naujos kojinių poros kiekviename mače, o kiti ramiai aunasi tas pačias išplautas kojines savaitę po savaitės.

Yra net keli žaidėjai, kurie tyčia renkasi „Nike“ kojines, kurios pažymėtos kairei ir dešinei kojoms, bet krepšininkai jas nešioja ant priešingų pėdų. Ši praktika visada stebino Patą Connaughtoną iš „Milwaukee Bucks“.

„Aš klausiau, bet niekas man taip ir nedavė aiškaus atsakymo“, – sakė jis.

„Scanpix“ nuotr./P.Connaughtonas iš „Milwaukee Bucks“.
„Scanpix“ nuotr./P.Connaughtonas iš „Milwaukee Bucks“.

Nors atrodo, kad dauguma žaidėjų teikia pirmenybę patogumui, kai kuriems labiau rūpi mada – galbūt tai iliustruoja skirtingas kartas.

„Manau, kad jaunesni vaikinai vis keičia bendrą kultūrą, – sakė Tony Nila, „Rockets“ klube dirbantis 30 metų, o pastaruosius 16 sezonų yra atsakingas už komandos aprangą. – Nežinau, ar jiems rūpi kojinių mados. Manau, kad jie tiesiog nori atrodyti gerai.“

Daug dešimtmečių dauguma krepšininkų nesuko galvos dėl kojinių – jas tiekdavo komandos, kartais tiesiog užversdamos šiais gaminiais žaidėjus.

Melas Davisas, buvęs „New York Knicks“ puolėjas, 1970-aisiais buvo žinomas dėl įpročio išmesti šešias (!) poras kojinių, kol išsirinkdavo jam tinkančias. Tai stebino ir varžovus, ir komandos draugus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas