Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 06

Krepšinio meteoritas: praustis nemėgęs snaiperis pradingo iš NBA ir Europos orbitos

Dažnai į profesionalius atletus žvelgiama kaip į superherojus, nors galiausiai jie yra tiesiog žmonės. Su savo įpročiais ir ydomis, o gal tiesiog nuostatomis. Buvęs NBA krepšininkas Adamas Morrisonas nebuvo išimtis. Savo išvaizda labiau panašus į Che Guevarą nei krepšininką, jis buvo žaidėjas, kurį suprato ne visi bendražygiai.
Adamas Morrisonas ir Ronas Artestas
Adamas Morrisonas ir Ronas Artestas / „Scanpix“ nuotr.

22-ejų jis tapo milijonieriumi, o 28-erių – nusprendė baigti karjerą.

Tokia ji buvo trumpa, nors turėjo būti svaiginančiai aukšta, ką sufleravo trečiasis šaukimas NBA naujokų biržoje.

Spindėjo aikštėje nepaisant diabeto

Adamas Morrisonas žvaigžde tapo dar anksčiau, žaisdamas Gonzagos universitete, kuriame atsiskleidė ir paskui į NBA įšoko Domantas Sabonis.

203 cm ūgio A.Morrisonas ten rungtyniavo dešimtmečiu anksčiau, kai išgarsėjo ir dėl išskirtinio rezultatyvumo, ir dėl ligos.

Kai jam buvo trylika metų, žaidžiant aštuntoje klasėje rungtynes su pratęsimu, prasidėjo priepuolio simptomai ir tėvui teko išvežti iš krepšinio salės į ligoninę – ten buvo diagnozuotas I-ojo tipo cukrinis diabetas.

Jis sugebėjo valdyti ligą, valgydamas tuo pačiu metu ir tą patį maistą rungtynių dieną, o per mačą pasitikrindamas gliukozės kiekį, tapo pavyzdžiu kitiems, sergantiems diabetu. Kai „Sports Illustrated“ žurnale pasirodė keturių puslapių istoriją apie Gonzagos komandoje žaidžiantį diabetu sergantį puolėją, universitetas iškart sulaukė pusšimčio tėvų skambučių su tuo pačiu prašymu: ar negalėtų Adamas Morrisonas pasikalbėti su jų vaikais?

VIDEO: NBA Player Adam Morrison on Diabetes

Aikštėje jis buvo tikras taškų rinkėjas.

Po pirmojo sezono NCAA nuo 11 taškų vidurkio pakėlė iki 19-os, o per trečią savo sezoną Gonzagos universitete tiesiog sprogo rezultatyvumu.

Per 13 mačų jis pelnė po daugiau nei 30 taškų, per keturis – daugiau nei 40. A.Morrisono taškų vidurkis buvo 28,1 taško, jis tapo rezultatyviausiu NCAA krepšininku tarp kokių 4 tūkst. trijų šimtų komandų žaidėjų.

„Aš buvau Larry Birdo gerbėjas ir norėjau būti kaip jis“, – vėliau pripažino A.Morrisonas, kažkiek priminęs NBA legendą ne tik dėl odos spalvos, bet ir gebėjimais pataikyti į krepšį.

Tik paskutinės rungtynės susiklostė nevykusiai, kai atkrintamosiose varžybose Gonzagos krepšininkai, tarp kurių tada buvo ir tais metais į Vilniaus „Ryte“ atkeliavęs J.P.Batista, subyrėjo rungtynių pabaigoje. Gonzagos žaidėjai suklydo 2 kartus per 5 sekundes, o per mačą 17 taškų atsilikimą likvidavusi UCLA komanda fantastiškai išplėšė pergalę.

A.Morrisonas krito aikštės viduryje ir pravirko, o jo emocijos įstrigo ilgam.

VIDEO: UCLA vs. Gonzaga (2006 NCAA Tournament) - High Quality

Tapo NBA čempionu, bet pats nežibėjo

Bet 2006 metų naujokų biržoje jis buvo pašauktas trečiuoju šaukimu, kai „Charlotte Hornets“ savininku tapęs Michaelas Jordanas pirmąkart rinkosi žaidėjus kaip NBA klubo krepšinio operacijų vadovas.

Debiutinėse NBA rungtynėse A.Morrsionas įmetė 14 taškų, o po poros mėnesių pasiekė asmeninį rekodą, sumetęs 30 taškų į „Indiana Pacers“ krepšį.

Tačiau dėl nepatikimos gynybos puolėjas prarado vietą starto penkete. Taip pat 37 proc. metimų taiklumas irgi nedarė įspūdžio.

Rinkęs po 11,8 taško per pirmąjį sezoną, prieš pat antrąjį jis patyrė kelio kryžminio raiščio traumą. O kai po ilgos pertraukos sugrįžo, niekada nebebuvo toks, kaip anksčiau.

Varžovai ėmė atakuoti ypač per A.Morrisoną, tad Šarlotės komanda persigalvojo ir nusprendė, kad jis nebebus komandos veidu.

2008 metais A.Morrisonas buvo išmainytas į „Los Angeles Lakers“.

Jam patiko semtis pamokų iš Philo Jacksono, mokytis iš Kobe Bryanto, su kuriuo susidraugavo ir daug vėliau sulaukė kvietimo į paskutines Kobe rungtynes NBA.

„Scanpix“ nuotr./Adamas Morrisonas, Pau Gasolis ir Kobe Bryantas
„Scanpix“ nuotr./Adamas Morrisonas, Pau Gasolis ir Kobe Bryantas

Su „Lakers“ A.Morrisonas dusyk tapo NBA čempionu, tik žaidė nedaug – jo taškų vidurkis Los Andžele tebuvo 1,3 ir 2,4 taško per du sezonus.

Maža to, kai kurie jo įpročiai stebino komandos draugus.

Komandos draugas privertė eiti į dušą

2015 metais per „Washington Wizards“ spaudos konferenciją Jaredas Dudley buvo paklaustas apie prasčiausiai besirengusį ir labiausiai nevalyvą komandos draugą per jo karjerą.

NBA veteranas prisiminė žaidėją, su kuriuo kelias perskirto Šarlotėje.

„Adamas Morrsionas, – J.Dudley tada citavo „Washington Post“ laikraštis. – Pamenate Adamą Morrisoną? Jis niekada nesiprausė, kramtė tabaką ir vis spjaudėsi, o per visus metus pasikeitė gal tik tris polo marškinėlius. Jis tada juk irgi daug uždirbdavo.“

J.Dudley pabrėžė, kad A.Morrisonas Šarlotėje dar žaisdavo po 30 minučių per rungtynes, tad rimtai suprakaituodavo. Bet po rungtynių neidavo į dušą.

„Kartą Geraldas Wallace'as privertė jį nueiti į dušą. Įsivaizduokite. Suaugusį vyrą reikia versti eiti praustis. Jam turėjo būti gėda“, – pasakojo J.Dudley.

„Scanpix“ nuotr./Andrew Bynumas ir Adamas Morrisonas
„Scanpix“ nuotr./Andrew Bynumas ir Adamas Morrisonas

Serbijoje pribloškė bombų padariniai

Kai buvo atleistas iš „Lakers“ komandos, A.Morrisonas trumpam pasirodė Europoje.

2011 metų rugsėjį jis sudarė sutartį su Belgrado „Crvena Zvezda“.

Per aštuonerių rungtynių atkarpą A.Morrisonas rinko po 15,5 taško ir 3,1 atkovoto kamuolio. Taip rungtyniaudamas, jis tapo rezultatyviausiu Serbijos komandos žaidėju ir antru tarp rezultatyviausių Adrijos lygoje.

Bet adaptacija nebuvo paprasta. Kartą, kai „Crvena Zvezda“ komandos narys vežė A.Morrisoną automobiliu, jis susidomėjo sugriautais pastatais.

„Tai jūs tai padarėte“, – išgirdo atsakymą. Kaip ir dauguma tokio amžiaus amerikiečių, A.Morrisonas nežinojo, kad NATO bombos buvo apdaužiusios Serbiją, kai ši atakavo Kosovą prieš daugiau nei 20 metų.

„Aš niekada to nebuvau patyręs ir net nežinojau, – sakė A.Morrisonas. – O tada suvokiau, kad žmonėms teko tai išgyventi – pradėjau jaustis kaltu.“

Bet po poros mėnesių amerikietis persikėlė į Stambulo „Bešiktas“, kuriame nepritapo iš iškeliavo dar nesibaigus sezonui Turkijoje.

2012 metais A.Morrisonas dar pasirodė NBA vasaros lygoje, o per 5 mačus „Los Angeles Clippers“ surinko po 20 taškų. Jis sudarė sutartį su „Portland Trail Blazers“, bet buvo atleistas prieš pat NBA sezoną ir nuo tada iš krepšinio žemėlapio pradingo.

Trečias NBA naujokų biržos šaukimas baigė karjerą vos po šešerių metų.

„Kai sykį tave taip išpučia aukštyn, sunku išpildyti lūkesčius, – sakė A.Morrisonas. – Kažkas tau skiria vieną aukščiausių šaukimų, o tu nepateisini.“

Prieš pat D.Saboniui atkeliaujant iš Malagos į Gonzagą, A.Morrisonas buvo grįžęs į universitetą, kur pabaigė studijas ir padirbėjo NCAA komandos trenerio štabe.

Apkaltintas ginklų bunkeriu

Su D.Saboniu žaidęs kanadietis Kyle'as Wiltjeras tada leptelėjo viešai apie dar vieną A.Morrisoną aistrą.

K.Wiltjeras pats nebuvo matęs, bet perpasakojo girdėtą istoriją, esą A.Morrisono namai atrodo kaip „apokalipsinis bunkeris“: visas prikimštas ginklais ir maisto atsargomis.

A.Morrisonas nustebo ir net pasitarė su dviem advokatais, ką daryti, kaip reaguoti į tokius pasisakymus, kurie pasiekė ir jo dviejų dukrų klasiokų ausis. Galiausiai nutarė, kad neskųs ir paliks ramybėje K.Wiltjerą, kurį pats mėgo.

„Supratau, kad žmonės mane taip mato, – per interviu „Bleach Report“ 2016 metais pasakojo A.Morrisonas. – Bet aš nesu psichopatas ar kas nors panašaus.“

„Scanpix“ nuotr./Adamas Morrisonas
„Scanpix“ nuotr./Adamas Morrisonas

Gyvena ramiai ir nedirbdamas

Tėvu tapęs 24-erių metų, jis nusprendė anksti baigti karjerą, nenorėdamas klajoti tolo nuo savo vaikų.

O gyvenimas už aikštės ribų bėga be ypatingų rūpesčių.

A.Morrisonas daug žaidžia golfą. Jo buvusi mergina, kilusi iš šaulių šeimos, išmokė šaudyti, tad savo žemėse buvęs NBA krepšininkas yra įsirengęs šaudyklą.

Jis turi devynias mašinas, iš kurių labiausiai mėgsta 1969-ųjų „Chevelle Super Sport 393“. Savaitgaliais jis plaukioja ir žvejoja prie savo namų esančiame Idaho ežere.

Per savo karjerą NBA A.Morrisonas uždirbo 17 mln. dolerių, be to, dar turėjo kelias reklamines sutartis. Krepšininko dėdė patarė, kaip investuoti pinigus.

A.Morrisonas teigė, kad tiesiog bando per metus išgauti 6–8 proc. investicijų grąžos, o to pilnai užtenka sočiam ir ramiam gyvenimui.

„Aš susitaupiau savo pinigus ir viską padariau gerai, kad dabar galėčiau pasirinkti, kaip leisti savo laiką“, – sakė jis.

VIDEO: Adam Morrison looks back on his legendary college basketball career

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas