Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 30

Krikštatėvis prieš Karalių: NBA finale – akmenis užantyse vis dar laikančių titanų akistata

Vienoje ringo pusėje – viena tituluočiausių visų laikų NBA asmenybių, įvairiuose amplua iškovojusi krūvą čempionų žiedų ir sukūrusi savąją kultūrą saulėtame Majamyje. Kitoje – vienas geriausių visų laikų žaidėjų, atvedęs savo komandą jau į dešimtą finalą ir nusiteikęs atimti geriausiojo statusą iš Michaelo Jordano. Ateinančią naktį prasidėsiančiame NBA finale intrigų netrūks ir aikštelėje, bet pati ryškiausia dvikova bus netiesioginė: Patas Riley prieš LeBroną Jamesą.
Patas Riley ir LeBronas Jamesas
Patas Riley ir LeBronas Jamesas / „Scanpix“ nuotr.

„Miami Heat“ ir „Los Angeles Lakers“ pirmą kartą istorijoje žais NBA finale, nors per pastaruosius dešimtmečius būtent šios komandos yra tarp labiausiai dominuojančių visoje lygoje.

„Heat“ klubas, įkurtas tik 1988 m., nuo 2006-ųjų žais jau šeštajame finale, o per penkis ligšiolinius bandymus Majamis triumfavo trissyk.

Skaitykite daugiau: „Heat“ sėkmės receptas: dešimtmečius diegta pergalinga kultūra

„Lakers“, savo istoriją skaičiuojantis dar nuo 1947 m., kai klubas buvo įkurtas Mineapolyje, turi jau 16 čempionų trofėjų, iš kurių beveik trečdalį – penkis – iškovojo šiame tūkstantmetyje.

Svarbiausi NBA finalo faktai
„Heat“ „Lakers“
4-0 prieš „Pacers“
4-1 prieš „Bucks“
4-2 prieš „Celtics“
Kelias link finalo 4-1 prieš „Trail Blazers“
4-1 prieš „Rockets“
4-1 prieš „Nuggets“
Goranas Dragičius 20,9 tšk., 4,7 rez. perd.
Jimmy Butleris 20,7 tšk., 4,5 rez. perd.
Bamas Adebayo 18,5 tšk., 11,4 atk. kam.
Tyleris Herro 16,5 tšk., 5,5 atk. kam.
Lyderiai atkrintamosiose Anthony Davisas 28,8 tšk., 9,3 atk. kam.
LeBronas Jamesas 26,7 tšk., 10,3 atk. kam., 8,9 rez. perd.
Kyle'as Kuzma 10,5 tšk.
Rajonas Rondo 9,1 tšk., 7,2 rez. perd.
0-2 (80:95 ir 110:113) Tarpusavio susitikimai 2019-2020 m. 2-0 (95:80 ir 113:110)
3 Čempionų titulai 16
3-2 Pergalės-pralaimėjimai NBA finaluose 16-15
2014 m. Paskutinį kartą žaidė finale 2010 m.

Net prie septynių iš devyniolikos abiejų komandų čempionų žiedų prisidėjo ne kas kitas, o P.Riley.

Dar 1982-aisiais buvęs krepšininkas tapo treneriu ir perėmė „Lakers“ su Magicu Johnsonu ir Kareemu Abdul-Jabbaru vairą bei per šešerius metus atvedė „ežerinius“ link keturių titulų.

Iš Los Andželo patraukęs į Niujorką, 1995-aisiais P.Riley galiausiai įsikūrė Majamyje, kuriame užsibuvo jau ketvirtį amžiaus.

2006 m. jo paties treniruojama „Heat“ komanda su Dwyane'u Wade'u ir Shaquille'u O'Nealu priešakyje triumfavo NBA finale, o dar du titulus Majamis iškovojo jau tada, kai P.Riley užėmė komandos prezidento pareigas.

Būtent per pastarąjį laikotarpį P.Riley kelias susikirto su L.Jamesu. Išvien ėję ketverius metus, du legendiniai NBA vyrai galiausiai pasuko skirtingais keliais, o apie netikėtas jų skyrybas kalbėta bent kelerius metus.

Dabar ši tema vėl sugrįžo į antraštes – P.Riley vadovaujami „Heat“ ir LeBrono vedami „Lakers“ žais NBA finale. Ta proga 15min primena istoriją, kuri šią finalo porą paverčia tik dar įdomesne.

(Ne)meilės istorija

Pato Riley ir LeBrono Jameso istorija prasidėjo prieš 10 metų.

Neapsikentęs pralaimėjimų Rytų konferencijos atkrintamosiose varžybose ir Klivlandą užnugaryje palikęs LeBronas 2010-aisiais perkėlė savo talentą į saulėtąją Floridą, o su P.Riley valdoma Majamio komanda bei Dwyane'u Wade'o ir Chrisu Boshu pašonėje du sykius, 2012 ir 2013 m., laimėjo NBA čempiono žiedus.

„Scanpix“ nuotr./Chrisas Boshas, Dwyane'as Wade'as, LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./Chrisas Boshas, Dwyane'as Wade'as, LeBronas Jamesas

Gerą šansą „Heat“ turėjo ir 2014-aisiais, bet tuomet juos NBA finale sustabdė „San Antonio Spurs“ su veteranu Timu Duncanu ir kylančia žvaigžde Kawhi Leonardu priešakyje.

L.Jamesas po ketvirto savo sezono Majamyje turėjo dar dvejus metus galiojusią sutartį, bet joje buvo išlyga, pagal kurią Karalius galėjo palikti „Heat“ dar 2014 m. vasarį. Būtent taip ir atsitiko.

Lyg nujausdamas artėjantį lyderio išvykimą, P.Riley sezono uždarymo kalboje užsiminė apie komandos vienybę.

„Jeigu turite drąsos, likite kartu. Neieškokite pirmų pasitaikiusių durų ir nebėkite pro jas“, – sakė P.Riley.

Vis dėlto jo veiksmai vasaros pradžioje nerodė ženklų, kad LeBronas paliks Majamį.

„Heat“ pasirašė sutartis su laisvaisiais agentais Joshu McRobertsu ir Danny Grangeriu, kuriais buvo siekiama suteikti poilsio minučių L.Jamesui lengvojo ir sunkio krašto pozicijose, o naujokų biržoje pakvietė Shabazzą Napierą.

Būtent šį nediduką įžaidėją dar prieš naujokų biržą socialiniuose tinkluose išliaupsino LeBronas, taip netiesiogiai nurodydamas savo tuometinei komandai, į ką reikėtų taikytis 24-uoju šaukimu.

Nors P.Riley ir kiti „Heat“ nariai neigė, kad LeBronas neturėjo įtakos jų naujokų biržos pasirinkimui, Majamis per ją galiausiai pasikvietė ne ką kitą, o Sh.Napierą. Vėliau, L.Jamesui jau palikus komandą, šis įžaidėjas „Heat“ aprangą vilkėjo viso labo sezoną ir buvo iškeistas.

Ženklų, kad LeBronas gali palikti Majamį, P.Riley ir jo padėjėjai nematė ir prieš kelionę į Las Vegasą 2014 m. liepą, kur jų laukė susitikimas su L.Jamesu. Ten ir prasidėjo istorija, kurios detalės buvo atskleistos tik praėjus kuriam laikui.

„Scanpix“ nuotr./Patas Riley ir LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./Patas Riley ir LeBronas Jamesas

Pasirodo, kad P.Riley ir L.Jameso susitikime nedalyvavo Karaliaus agentas Maverickas Carteris, įprastai nepraleidžiantis jokio svarbaus savo kliento įvykio, ypač jei šis susijęs su puolėjo reikalais aikštelėje.

Maža to, fone viešbučio kambaryje LeBronas buvo įsijungęs pasaulio futbolo čempionato rungtynes, kurioms bent jau susitikimo pradžioje skyrė daugiau dėmesio, nei savo argumentus, kodėl žaidėjas turėtų likti „Heat“ dėstančiam P.Riley.

Galiausiai, Krikštatėviu vadinamas „Heat“ prezidentas į Majamį grįžo nujausdamas šios istorijos kulminaciją, o vos po kelių dienų sužinojo – LeBronas palieka „Heat“ ir grįžta rungtyniauti į „Cleveland Cavaliers“.

Tai smogė P.Riley tiesiai į paširdžius. „Heat“ prezidentas, per dešimtmetį į savo komandą vienu ar kitu būdu priviliojęs tokias žvaigždes, kaip Shaquille'as O'Nealas, Dwyane'as Wade'as, LeBronas Jamesas, Chrisas Boshas ir Ray Allenas, nebuvo pratęs prie pralaimėjimų ne tik aikštėje, bet ir kabinetuose.

Didžiausią ne tik komandos, bet ir visos lygos žvaigždę praradęs P.Riley pyko bent kelias dienas.

„Dvi ar tris dienas labai pykau – tiesiog niršau, – vėliau „The Soul of Basketball“ knygą parašiusiam Ianui Thompsonui sakė P.Riley. – Pranešk man iš anksto ir aš prisiekiu, kad saugosiu paslaptį. Tuomet būčiau galėjęs pradėti ieškoti naujų žaidėjų. Manau, kad Micky Arisonas („Heat“ savininkas – red.past.), aš ir mūsų organizacija nusipelnėme tokias naujienas sužinoti iš anksto. Tai – vienintelis dalykas, kuris mane supykdė, kai LeBronas mus paliko.“

„Scanpix“/AP nuotr./Patas Riley
„Scanpix“/AP nuotr./Patas Riley

Anot I.Thompsono, P.Riley tuomet „jautėsi apgautas ir apžaistas“.

Įprastai šaltas ir ramus „Heat“ prezidentas, emocijas retai išreiškiantis net ir rungtynių metu, tuomet vos nežengė žingsnio, kuris skaudžiai atsiliepė „Cavaliers“ vadovui Danui Gilbertui.

Pastarasis LeBronui palikus Klivlandą 2010 m. kreipėsi į Karalių viešu laišku, kuriame išvadino L.Jamesą bailiu ir net prisiekė, kad „Cavaliers“ čempionų žiedą iškovos anksčiau, negu „Heat“.

Anot ESPN žurnalisto Wrighto Thompsono, P.Riley nuo tokio paties poelgio atgrasė tik pokalbiai su artimiausiais bičiuliais.

Vis dėlto, kaip vėliau paaiškėjo, skolingas šioje situacijoje P.Riley vis tik neliko.

Kai 2016 m. birželį startavo NBA finalas, „Heat“ prezidentas parašė LeBronui žinutę.

„Laimėk šį finalą ir būsi laisvas“, – rašė P.Riley. Bet atsakymo nesulaukė.

L.Jamesas viename įspūdingiausių visų laikų finalų prieš „Golden State Warriors“ padarė neįmanomą ir su komanda sugrįžęs iš 1-3 deficito iškovojo trečiąjį savo čempiono žiedą – pirmą ne su „Heat“, – o po finalo kreipėsi į neįvardintą asmenį iš Majamio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

„Negaliu įvardinti pavardžių, bet kai nusprendžiau palikti Majamį, buvo žmonių, kuriais pasitikėjau ir su kuriais sukūriau tvirtus ryšius per tuos ketverius metus, sakiusių, kad darau didžiausią klaidą savo gyvenime. Tai mane įskaudino. Žinoma, tai buvo emocingas laikotarpis, nes aš palikau jų komandą, bet jų pasakymas, kad darau didžiausią klaidą, mane motyvavo ir stūmė eiti į priekį“, – emocingai kalbėjo LeBronas.

Nors P.Riley vėliau neigė kada nors sakęs L.Jamesui tokius žodžius, NBA pasaulis praktiškai neabejoja, kad po pergalės finale Karalius kreipėsi ne į ką kitą, o į Krikštatėvį.

Kurį laiką pykęs ant LeBrono, P.Riley 2017-aisiais kalbėdamas su ESPN tikino, kad seną istoriją pamiršo.

„Jis padarė sprendimą, kuris buvo geriausias jo šeimai, jam pačiam, jo palikimui. Aš jį suprantu ir pykčio nelaikau. Taip daro tik apsvaigę nuo alkoholio arba tie, kurie palaiko „Celtics“. Ne aš“, – kalbėjo P.Riley.

Aš jį suprantu ir pykčio nelaikau. Taip daro tik apsvaigę nuo alkoholio arba tie, kurie palaiko „Celtics“. Ne aš.

Visgi dar pernai per pokalbį su ESPN atstovu Danu Le Batardu „Heat“ prezidentas atskleidė, kad jam vis dar gaila dėl prarastų metų su LeBronu.

„Nekaltinau Jameso, bet žinojau, kad tai gali būti 10 metų dominuojanti komanda. Man tai buvo liūdna diena, nes tuomet netekome galimybės žaisti finale galbūt net aštuonis kartus iš eilės. Dinastijos galimybė buvo išmesta pro langą. Nežinau, kiek titulų būtume laimėję. Bet nepaisant visko, nelaikau ant jo pykčio“, – sakė P.Riley.

Tačiau kad ir ką kalbėtų P.Riley, NBA pasaulis kunkuliuoja vien nuo minties, kad „Heat“ prezidentas pagaliau sulaukė keršto akimirkos.

Jo surinkta Majamio komanda nustebino daugelį ir nuskriejo į NBA finalą, kur jos laukia ne kas kitas, o būtent LeBronas ir „Lakers“. Tų pačių „Lakers“, kurių istorijoje P.Riley pavardė įrašyta aukso raidėmis.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Nors viešai buvusį bosą prieš finalą pavadino „vienu šviesiausių protų krepšinyje“, NBA užkulisiuose besisukantys žmonės neslepia, jog ypatingą motyvaciją finale jaus ir L.Jamesas, kuris vis dar užantyje nešiojasi akmenį dėl to, ką po jo išėjimo iš „Heat“ pasakė P.Riley.

Tad NBA gerbėjai gali laukti įspūdingos kovos, kurioje netrūks ir povandeninių srovių.

Pirmasis „Heat“ ir „Lakers“ susitikimas – jau ateinančią naktį 4 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas