Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 11

Kritusį rekordą stebėjęs Linas Kleiza nesikrimto: „Absoliučiai jokių emocijų“

Praėjusį šeštadienį – istorinė Lietuvos krepšiniui naktis NBA lygoje. Keturiolika metų stovėjęs Lino Kleizos nubrėžtas 41 taško rekordas buvo permuštas Domanto Sabonio, kuris į „Utah Jazz“ krepšį sukratė 42 taškus. „Gal kažkam ir sunku tuo patikėti, bet nebuvo absoliučiai jokių emocijų“, – pirmosiomis mintimis išvydus kritusį rekordą 15min laidoje PIKENROLAS pasidalijo Linas Kleiza.

Rezultatyviausių visų laikų lietuvių pasirodymų NBA lygoje viršūnėje – pokyčiai. Keturiolika metų karaliavusį Liną Kleizą iš pirmos vietos išstūmė pastaruosius dvejus metus „All-Star“ rungtynėse žaidęs „Indiana Pacers“ aukštaūgis Domantas Sabonis.

Legendinio Lietuvos krepšinio ąžuolo Arvydo Sabonio sūnus vien per pirmąjį kėlinį į „Utah Jazz“ krepšį suvertė 18 taškų, realizavęs visus 7 metimus iš žaidimo, o rungtynes baigė savo sąskaitoje turėdamas ir 42 taškus, ir pergalę 125:113.

Tai vienu tašku daugiau, nei L.Kleizos pasiektas rezultatas 2008-ųjų metų sausį, kuomet „Denver Nuggets“ puolėjas į tos pačios „Jazz“ krepšį įmetė 41 tašką.

„Verkiau, žmoną mušiau iš karto, – juokdamasis apie emocijas dėl pagerinto rekordo 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo Linas Kleiza. – Jei rimtai, tai smagu matyti, kaip dominuoja lietuviai NBA. Bet jokių jausmų dėl to nebuvo. Gal kažkam ir sunku tuo patikėti, bet nebuvo absoliučiai jokių emocijų. Tai rekordas, kuris turėjo būti pagerintas. Tikiuosi, jog šis rekordas bus pagerintas dar greičiau ir tiek ilgai nestovės. Domantas – žmogus, kuris nusipelnė, kuris žaidžia puikiai ir dominuoja NBA. Mano rekordo kritimas buvo tik laiko klausimas.“

Dar prieš pora mėnesių PIKENROLO laidoje L.Kleiza spėjo, jog jo taškų rekordas bus pagerintas šį sezoną, bet tą padarys „New Orleans Pelicans“ atstovas Jonas Valančiūnas.

Lapkričio mėnesio pabaigoje uteniškis jau per pirmąją mačo dalį į Los Andželo „Clippers“ krepšį įsviedė net 7 tritaškius iš 7 ir pelnė 29 taškus, tačiau po ilgosios pertraukos pridėjo dar 10 ir nuo geriausio visų laikų rezultato atsiliko per vieną taiklų metimą.

„Sakiau, kad mano rekordą pagerins Jonas, bet pagerino Domas ir dar tai padarė beveik be tritaškių (pataikė 3 tolimus metimus iš 4 – aut. past.). Ir dar tą padarė prieš mano koledžo trenerį (Quiną Snyderį – aut. past.) bei prieš tą pačią komandą, kaip ir aš“, – sakė L.Kleiza.

„Domantas visiškai to nusipelnė. Jis žaidžia teisingą krepšinį – daro tai, ką duoda gynyba. Jis skaito situacijas ir naudojasi progomis. Žaidėjas, kuris priima mažai blogų sprendimų, o jei dar pasitaiko geri pataikymo procentai, kaip ir buvo tose rungtynėse, tuomet tikrai nusipelnė šio pasiekimo“, – sakė kitas PIKENROLO laidos dalyvis, „Boston Celtics“ skautas Benas Matkevičius, su D.Saboniu dirbęs Lietuvos rinktinėje.

„Manau, kad nenusipelnė. Nusipelnė 40 taškų, bet tikrai ne 42“, – pridėjo L.Kleiza, neslėpęs šypsenos.

Domantas Sabonis rungtynes baigė realizavęs 15 dvitaškių iš 18, 3 tritaškius iš 4 bei 3 baudų metimus iš 4.

Fantastiškas pataikymas! Galbūt reikėjo atakuoti krepšį daugiau, jei krepšininkas yra toks karštas?

„Gal daug ką reikėjo daryti, bet kai eini ir jau turi 40 taškų... Prisimenu, jog mane pakeitė likus 2 ar 3 minutėms iki mačo pabaigos. Tuomet negalvojau, kad reikėjo dar varyti. Dabar būčiau nesikeitęs ir prisirinkęs šiukšlinų taškų, kiek tik eina (juokiasi). Niekas juk to neprisimins“, – sakė L.Kleiza.

Buvęs Lietuvos rinktinės vedlys pridėjo, jog tą sezoną „Denver Nuggets“ buvo išskirtinė ekipa lygoje, kuri vienintelė savo sudėtyje turėjo keturis 40 taškų ribą pasiekusius žaidėjus – L.Kleizą, Alleną Iversoną, Carmelo Anthony ir J.R.Smithą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./L.Kleiza
AFP/„Scanpix“ nuotr./L.Kleiza

Prieš keturiolika metų taškais sprogęs L.Kleiza realizavo 9 dvitaškius iš 13, 4 tritaškius iš 8 ir 11 baudų metimų iš 14.

Visa tai jis padarė prieš Jerry Sloano vadovaujamą „Jazz“, kurios gretose tuomet buvo tokie garsūs žaidėjai kaip Deronas Williamsas, Andrejus Kirilenko, Mehmetas Okuras, Carlosas Boozeris ir Kyle'as Korveris.

„Ši komanda ir dabar yra gera, bet tuomet NBA buvo kitokia. „Jazz“ buvo viena tų komandų, kuri mums keldavo labai daug problemų. Visi Jerry Sloano deriniai... Viskas buvo gerai surikiuota. Mes mėgdavome laukinį žaidimą, tad žaisti prieš juos būdavo sudėtinga“, – pasakojo L.Kleiza.

Nepamirštamas vakaras ne tik dėl mačo, bet ir kas vyko po jo.

„Pamenu, jog buvo labai geras laikas“, – į rekordinio rezultato šventimo detales nesileido L.Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: kritęs Lino Kleizos rekordas, ko trūksta „Rytui“ ir diskusija dėl gerų trenerių

Ar dabartiniame NBA krepšinyje pasiekti 40 taškų ribą yra lengviau?

Pavyzdžiui, 2007–2008 metų sezone bent tiek taškų pelnyta buvo 52 kartus, o praėjusį sezoną, kai komandos reguliariame sezone sužaidė po 72 mačus, simbolinė 40 taškų riba pasiekta buvo 97 kartus.

„Nesutinku. NBA yra kitas lygis, aišku, tai visai kitoks krepšinis, nei žaidžiamas Europoje. Bet NBA žaidžia geriausi žaidėjai ir geriausi atletai. Ten vis tiek be galo sudėtinga pelnyti 40 taškų“, – sakė L.Kleiza

„Klay Thompsonas yra įmetęs virš 50 taškų vos su keturiais kamuolio pamušimais. Vien tik metimai. Reikia atskirti nuo žaidėjų pozicijos ir situacijos, kaip jis išsimeta tuos metimus. Ar jis žaidžia vienas prieš vieną ir mėto atšokęs, kaip Jamesas Hardenas. Ar kaip K.Thompsonas, kuris išbėga, pagąsdina ir išmeta kamuolį su vienu pamušimu? Daug niuansų. Galima knistis ir žiūrėti subjektyviai. Galvoju, kad anksčiau, kai buvo mažiau traktuojama pražangų, surinkti 40 taškų buvo sunkiau“, – pridėjo B.Matkevičius.

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Benu Matkevičiumi:

VIDEO: PIKENROLAS: kritęs Lino Kleizos rekordas, ko trūksta „Rytui“ ir diskusija dėl gerų trenerių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas