Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 10 29

Laiku ir vietoje: kodėl mažai žinomas „Heat“ gynėjas gavo 50 mln. JAV dolerių?

Liepos 2-ąją, nepraėjus nė 48 valandoms nuo NBA laisvųjų agentų lango pradžios, „Heat“ gynėjas Tyleris Johnsonas užsidarė tualete, nes nepatikėjo savo lemtimi. Krepšininkas apsivėmė, nes buvo šokiruotas, kad jam buvo pasiūlyta net 50 mln. JAV dolerių sutartis. Pateikiame ESPN žurnalisto Pablo S.Torre istoriją apie šį laimės kūdikį.
Tyleris Johnsonas
Tyleris Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

T.Johnsonas prieš prasidedant laisvųjų agentų turguj žinojo, kad tai bus vienas unikaliausių laikotarpių NBA istorijoje. Tai jam sakė agentas, komandos draugas Chrisas Boshas, o žiniasklaidoje sklido kalbos, kad gynėjas per metus gali uždirbti 8, 9 ar net 10 mln. JAV dolerių.

Su krepšininku susitikti nusprendė „Rockets“, „Kings“ ir „Nets“, tačiau jis daug nesitikėjo. Juk savo NBA karjeroje jis buvo sužaidęs vos 68 rungtynes ir vidutiniškai pelnė po 7,4 taško.

Norėdami išvilioti gynėją iš Majamio „Nets“ komandos vadovai T.Johsonui pasiūlė 50 mln. JAV dolerių per ketverius metus. Krepšininkas nežinojo, kur dėtis. Jis paskambino mamai, negalėjo tvertis džiaugsmu, o vėliau jo kūnas neatlaikė. Tuomet jis apsivėmė, nes ši žinia tiesiog buvo per didelė.

„Po velnių, – išgirdęs žinią negalėjo patikėti C.Boshas. – Penkiasdešimt?“

„Mes dar net nebuvome priėmę sprendimo, – prisiminė gynėjas. – Tiesiog nežinojau, kaip reaguoti.“

Jeigu NBA sekate mažiau, tai T.Johnsono pavardę šiandien išgirdote pirmą kartą. Tačiau, ko gero, žinote, kad vasarą stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje padidėjo algų kepurė, o daugelis lygos žaidėjų gavo milžiniškas sumas.

„Scanpix“/AP nuotr./Timofejus Mozgovas
„Scanpix“/AP nuotr./Timofejus Mozgovas

Pateiksime keletą pavyzdžių: Timofejus Mozgovas gavo 64 mln., Evanas Turneris 70 mln., Solomonas Hillas 48 mln., Kentas Bazemore'as 70 mln. Palyginimui, Michaelas Jordanas uždirbo 94 mln. JAV dolerių per savo 15 metų karjerą.

T.Johnsonas viena sutartimi uždirbo daugiau nei pusę pinigų, kuriuos gavo legendinis „Bulls“ žaidėjas per visą savo karjerą.

„HoopsHype“ įvardino T.Johnsoną kaip labiausiai pervertintą žaidėją su milžiniška sutartimi, o „USA Today“ atliktoje apklausoje net 73 proc. teigė, jog tokios sumos „Heat“ reikėjo nesiūlyti.

Įdomu tai, kad ir pats žaidėjas jau pradėjo ieškoti sau nekilnojamojo turto Brukline, o socialiniuose tinkluose atsisveikino su Majamiu. Tačiau „Heat“ paliko Dwyane'as Wade'as, o klubo savininkas Mickey Arisonas norėjo T.Johnsoną komandoje išsaugoti.

Jo alga pirmaisiais metais sieks 5,6 mln., vėliau kils iki 5,9 mln., o trečiais ir ketvirtais metais jis atitinkamai uždirbs 18,9 ir 19,6 mln. JAV dolerių.

Žinoma, šią vasarą NBA komandos permokėjo daugeliui žaidėjų, tačiau T.Johnsono istorija šiek tiek įdomesnė nei tas apvalus skaičius „50“.

Sunki pradžia

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tyleris Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tyleris Johnsonas

T.Johnsono mama tarnavo armijoje, o iškilus bet kokioms problemoms liepdavo savo sūnui nebūti verksniu ir ieškoti sprendimo. Ji tarnavo Turkijoje, Džibutyje, Katare, dažnai nebūdavo namuose, tačiau dabartinis „Heat“ narys turėjo nuolat suktis iš padėties.

Jo universiteto treneriai prisimena iki šiol, kaip gynėjas bandė atkovoti kamuolį, krito už aikštės ribų, išsimušė kelis dantis ir toliau tęsė treniruotę.

Jam dažnai baigdavosi pinigai ir tuomet jis dirbdavo savo mokyklos valgykloje. Iki šeštos klasės T.Johnsonas jau buvo pakeitęs penkias mokyklas, tačiau jo svajonės liko tos pačios – jis nuolat sakė mamai, kad rungtyniaus NBA.

T.Johnsonas jau nuo pat mažens nekreipė dėmesio į jokius jam gyvenimo metamus iššūkius. Septintoje klasėje jis ilgai rungtyniavo su skilusiu kaulu, tačiau to nepastebėjo.

Jo universiteto treneriai prisimena iki šiol, kaip gynėjas bandė atkovoti kamuolį, krito už aikštės ribų, išsimušė kelis dantis ir toliau tęsė treniruotę.

T.Johnsonas yra kovotojas, kokių šiais laikais yra labai nedaug.

Praėjusiais metais jį pagaliau privertė gultis ant operacinio stalo, nors pats žaidėjas ilgai delsė tai daryti. Didžiąją sezono dalį jis atliko peties reabilitaciją, tačiau net ir tada nesėdėjo rankų sudėjęs.

Vyriausiasis treneris Erikas Spoelstra pasikvietė vaikiną į savo kabinetą ir liepė jam ilsėtis bei neskubėti grįžti į aikštę. T.Johnsonas atsakė, kad tikrai nesportuoja, tačiau tuomet strategas jam parodė vaizdo kameros įrašą, kuriame krepšininkas slapčia treniravosi.

„500 dolerių bauda už treniruotę, kurios neleido gydytojai“, – tuomet taisyklę sukūrė E.Spoelstra. Nes kitaip jo priversti ilsėtis buvo neįmanoma.

Laiku ir vietoje

„Scanpix“ nuotr./Tyleris Johnsonas
„Scanpix“ nuotr./Tyleris Johnsonas

Žinoma galima kalbėti, kad 50 mln. vis tiek yra per daug, tačiau svarbiausia bet kokioje gyvenimo srityje yra būti laiku ir vietoje. Jau žinome, kad NBA algų kepurė padidėjo, tačiau kokie atakuojantys gynėjai tuo metu buvo rinkoje?

DeMaras DeRozanas, Bradley Bealas, Jordanas Clarksonas, Nicolas Batumas ir Evanas Fournier. Visi šie žaidėjai nusprendė pratęsti sutartis su savo senaisiais klubais, todėl štai liko tik T.Johnsonas.

Su gynėju pietavo Mike'as D'Antoni ir viliojo rungtyniauti „Rockets“. Kartu su „Nets“ generaliniu vadybininku pasiūlymą atvyko įteikti ir Brookas Lopezas, o Vlade Divacas jį norėjo matyti „Kings“ gretose.

Tačiau „Heat“ generalinis vadybininkas Patas Riley neleido niekam pasisavinti šio apribotojo laisvojo agento ir padidino „Nets“ siūlomą sumą.

Niekas neapgavo Majamio klubo. Niekas nepermokėjo žaidėjui. Pasikeitusi NBA ekonomika lėmė, kad krepšininkas buvo vertas tiek, kiek jam buvo pasiūlyta.

Žinoma, kita vertus, palyginus su kitais krepšininkais ar praeities žvaigždėmis suma per didelė. Tačiau T.Johnsonas buvo laiku ir vietoje ir už tai buvo apdovanotas.

Naujas puslapis

AFP/„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas ir Tyleris Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas ir Tyleris Johnsonas

T.Johnsonas rugpjūčio pabaigoje su savo žmona gyveno dviejų kambarių bute Majamyje. Tačiau vasarą krepšininkas nusipirko prabangius rūmus, kurie jam kainavo 5 mln. JAV dolerių.

Gynėjas nekantravo ten persikelti, tačiau pagrindine jo tarpsezonio užduotimi buvo pasveikti. T.Johnsonas per daug laiko praleido treniruotėse, todėl peties problema jam atsinaujino iš naujo.

Tačiau dabar krepšininkas supranta, kad tokie įpročiai yra problema.

„Nesu pratęs nieko nedaryti, – teigė T.Johnsonas. – Tačiau pradėjau kreipti dėmesį į tai, kaip iš tikrųjų jaučiasi mano kūnas.“

Žinoma, T.Johnsonui pavydės daugelis, tačiau jis neketina niekam aiškintis dėl savo atlyginimo: „Nepasakosiu niekam apie algų kepurę ar susidariusią situaciją. Laikai pasikeitė, todėl metas judėti į priekį.“

T.Johnsonas aukojo savo petį, dantis, rankas, kojas ir smakrą tikrai ne dėl dešimčių milijonų. Jis yra kovotojas ir savo pagrindinio prizo nusipelnė.

„Mano tikslas NBA nebuvo uždirbti krūvos pinigų, – teigė krepšininkas. – Noriu, kad mane krepšinio gerbėjai atsimintų už puikų žaidimą.“

VIDEO: Tyleris Johnsonas NBA iksezoninėse rungtynėse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas