Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Paskutinė akcijos diena.
Išbandyti
2020 04 14

Lemtingas skambutis Artūrui Karnišovui, atvėręs jam duris į „Chicago Bulls“

Artūras Karnišovas užsitarnavo didžiulę pagarbą NBA savo talentų medžioklės sugebėjimais ir darbštumu, kuriam jo bendražygiai neranda lygių. Bet yra viena kita puiki 48-erių lietuvio savybė, kuri padėjo jam gauti darbą „Chicago Bulls“. Tai kruopštus pasiruošimas, nepaliekantis jokių neaiškumų. „Denver Post“ žurnalistas Mike'as Singeris pasakoja istoriją apie pokalbį, kuris A.Karnišovui nutiesė kelią į prestižines krepšinio operacijų viceprezidento pareigas legendinėje NBA organizacijoje.
Artūras Karnišovas
Artūras Karnišovas / „Twitter“ nuotr.

Kai naujienos apie naują A.Karnišovo poziciją ėmė nenumaldomai plisti per JAV ir Lietuvos žiniasklaidą, „Denver Nuggets“ biuro nariai susiskambino videokonferencijoje.

„Tai buvo liūdnas, bet kartu ir malonus pokalbis, – „Denver Post“ sakė A.Karnišovas. – Prisiminėme visas istorijas. AK istorijas, kurios kažkiek iliustravo mano metus Denveryje.“

Kokios tai istorijos? A.Karnišovo atsakymas atitinka jo būdą.

„Tos istorijos lieka neviešinamos. Todėl tie pokalbiai ir vadinasi privačiais Zoom skambučiais“, – šyptelėjo lietuvis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Špokas, Artūras Karnišovas, Arvydas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Špokas, Artūras Karnišovas, Arvydas Sabonis

A.Karnišovas dėl koronaviruso vis dar tupi Denveryje, bet oficialiai jis jau susikrovė savo mantą kaip naujasis „Chicago Bulls“ krepšinio operacijų viceprezidentas.

A.Karnišovui tai svajonių darbas. Jis augo stebėdamas Michaelą Jordaną ir matydamas, kaip ant tų istorinių pamatų pasistatė Čikagos krepšinis. Dabar tai A.Karnišovo darbas renovuoti šią organizaciją ir sugrąžinti jai žvilgesį.

Bet kaip šis lietuvis – pirmas „Bulls“ vadovas nuo 1985-ųjų iš išorės, gavo vieno didžiausių sporto klubų pasaulyje savininkų Jerry ir Michaelo Reinsdorfų pasitikėjimą?

Viskas prasideda nuo „Nuggets“, rašo „Denver Post“.

„Nuggets“ nuotr./„Nuggets“ biure – Martynas Pocius, Tomas Balčėtis ir Artūras Karnišovas
„Nuggets“ nuotr./„Nuggets“ biure – Martynas Pocius, Tomas Balčėtis ir Artūras Karnišovas

Pirmiausia, „Nuggets“ prezidentas Joshas Kroenke – klubo savininko Stano Kroenke sūnus, sulaukė „Bulls“ prezidento Michaelo Reinsdorfo skambučio. Šis norėjo atsiklausti, ar gali oficialiai pakviesti A.Karnišovą į darbo pokalbį.

„Buvo keista, – neslėpė M.Reinsdorfas. – Keista kažkam skambinti ir prašyti leidimo pasikalbėti su darbuotoju, kuris turi sutartį su savo klubu. Joshas net nesudvejojo ir leido pradėti derybas. Bet pasakė, kad nenori jo prarasti. Tačiau, Josho žodžiais, čia juk Chicago Bulls.“

M.Reinsdorfas prisiminė pokalbį praėjusią vasarą, kai „Nuggets“ krepšinio operacijų prezidentas Timas Connelly buvo kviečiamas prisijungti prie „Washington Wizards“.

Tada M.Reinsdorfas paklausė J.Kroenke, ką šie darytų, jeigu T.Connelly būtų išvykęs į Vašingtoną.

„Ar būtumėte paaukštinę Artūrą į krepšinio operacijų prezidento poziciją?“ – paklausė jo M.Reinsdorfas.

„Be abejonės“, – atsakė vienas iš dviejų svarbiausių žmonių „Nuggets“ klube.

„Man tai pasakė viską“, – neslėpė M.Reinsdorfas.

Po kelių dienų M.Reinsdorfas skambino T.Connelly pasidomėti apie A.Karnišovą. Jiedu kartu septynerius metus pradirbo Denveryje.

Kaip rašo „Denver Post“, kai tik paaiškėjo, kad „Bulls“ domisi A.Karnišovu, lietuvis savo kolegoms leido suprasti, kad norėtų gauti tą darbą.

„Štai tada ėmėmės darbo“, – pasakojo T.Connelly.

Amerikietis suorganizavo parodomąją darbo interviu sesiją ir su A.Karnišovu praktikavosi jam užduodamas klausimus, lyg jis pats būtų „Bulls“ šeimininkas.

„Tai buvo puiku, – neslėpė A.Karnišovas. – Tai buvo kaip treniruotė, bet man tai patinka labiausiai. Aš mėgstu būti pasiruošęs. Mes pasiruošėme visiems tiems klausimams – Timas man labai padėjo.“

Nors T.Connelly ir J.Kroenke suprato, kad greičiausiai praras labai vertingą darbuotoją, jie darė viską, kad padėtų bendražygiui padidinti šansus gauti norimą darbą.

„Jie labai dėl jo džiaugėsi“, – sakė M.Reinsdorfas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas per „Nuggets“ naujokų pristatymą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas per „Nuggets“ naujokų pristatymą

Prieš pat oficialių darbo interviu pradžią, kuriai M.Reinsdorfas ruošėsi konsultuodamasis su NBA klubų savininkais, generaliniais vadybininkais, žaidėjais, agentais ir žurnalistais, „Bulls“ prezidentas netikėtai paskambino A.Karnišovui interviu išvakarėse.

„Jis manęs paklausė: galiu tau dabar paskambinti? – prisiminė A.Karnišovas. – Žinoma, pasakiau. Neturėjau žalio supratimo, apie ką kalbėsimės, nes interviu buvo suplanuotas kitą dieną. Bet jis paskambino ir mūsų penkių minučių pokalbis išsiplėtė iki dviejų valandų.“

Per tą pokalbį A.Karnišovas papasakojo, kaip jis padėjo Denveryje sukurti kultūrą, dėl kurios „Nuggets“ dabar vieni NBA Vakarų konferencijos lyderių. Pasakė, kaip jis patobulintų „Bulls“ biurą, kuris buvo per mažas. Kaip pagerintų žaidėjų tobulėjimų programą. Tai buvo kertinis faktorius, nes nors „Bulls“ naujokų biržoje pastaraisiais metais pasirinko perspektyvius žaidėjus, jiems vėliau sunkiai sekėsi juos pakelti į aukščiausią lygį.

M.Reinsdorfui pasidarė aišku, kiek problemų galėtų padėti išspręsti A.Karnišovas.

Po to pokalbio dar buvo du skambučiai per „Zoom“ programą, bet būtent tas neformalus pokalbis pakeitė viską.

A.Karnišovas turėjo priimti širdį draskantį sprendimą: palikti organizaciją, su kuria jis užaugo ir su kuria dabar pretenduoja tapti NBA čempionu, ar pačiam valdyti NBA klubą?

„Mums prireikė laiko, kol sukūrėme stabilią programą, kuri ateityje atneš pergalių. Surinkome žaidėjus, kurie mums rūpėjo. Juk su jais praleidau tiek metų, todėl man tai drasko širdį, – atviravo A.Karnišovas. – Tas pats su trenerių štabu. Per tuos metus jie atliko neįtikėtiną darbą.“

A.Karnišovas „Denver Post“ pasakojo, koks jis dėkingas visiems bendražygiams Denveryje, pradedant savininkais Stanu ir Joshu Kroenkėmis, ar „geriausiu bičiuliu“ Timu Connelly, visam likusiam biurui.

Bet dabar A.Karnišovas suka galvą, ką pakviesti į „Bulls“ organizaciją, žvelgdamas į tą „500 naujų draugų“ sąrašą, susidariusį po naujienų apie darbą Čikagoje.

Bet lietuvį intriguoja įspūdingas iššūkis.

„Tai legendinė NBA komanda. Man būtų garbė modernizuoti jos situaciją, – „Denver Post“ teigė A.Karnišovas. – Aš norėjau tai pereiti. „Nuggets“ man labai padėjo. Jie padėjo man pereiti šį procesą ir aš jiems labai dėkingas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius