Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10 23

Lietuvių debiutai NBA: Marčelos šou, legendą suvystęs „Big Z“ ir istoriją matęs D.Songaila

Artėjanti naktis – didi Lietuvos krepšiniui. NBA lygoje debiutuos mūsų tautietis Matas Buzelis. 20-metis talentas taps šešioliktuoju lietuviu, žengsiančiu ant stipriausios planetos krepšinio lygos parketo. Į Matą dedami didžiuliai lūkesčiai. Kadaise jis buvo matomas, kaip pirmasis šių metų naujokų biržos šaukimas, bet net ir nukritęs iki vienuoliktosios pozicijos, yra vertinamas kaip vienas talentingiausių biržos žaidėjų.

Ant parketo M.Buzelis žengs ketvirtadienio naktį, kai jo atstovaujama „Chicago Bulls“ ekipa 3 val. Lietuvos laiku susikaus su „New Orleans Pelicans“ krepšininkais.

Kad užfiksuotų ryškiausią debiutą tarp lietuvių, M.Buzeliui teks stipriai pasistengti, nes ne vienas tėvynainis praeityje pasižymėjo ryškiais pasirodymais, pradedant pačiu pirmuoju 1989-aisiais.

Ta proga, kad didžioji Lietuvos krepšinio viltis žengs pirmąjį žingsnį NBA lygoje, portalas 15min apžvelgė visų lietuvių debiutus NBA lygoje. Jūsų teismui – pirmieji mūsiškių mačai ir kiti įdomūs faktai, kurių galbūt dar nesate girdėję.

„Twitter“ nuotr./Šarūnas Marčiulionis
„Twitter“ nuotr./Šarūnas Marčiulionis

Šarūnas Marčiulionis – 1989 metai, lapkričio 3 diena

Raimondas Šarūnas Marčiulionis buvo pirmasis lietuvis, kuriam pavyko prasibrauti pro geležinę uždangą ir praverti NBA duris. Žinoma, dėl to nemažai prisidėjo iškovotas olimpinis auksas Seule 1988-aisiais. Tuometinis SSRS rinktinės treneris triumfo atveju pažadėjo išleisti rinktinės narius rungtyniauti į užsienį. Šarūnui reikėjo praeiti daug sovietinės biurokratijos, kad jam galiausiai būtų leisti išvažiuoti į JAV, bet kai atvažiavo, „Statybos“ gynėjas velto laikui nešvaistė.

„Golden State Warriors“ pasirinkęs 193 cm ūgio gynėjas NBA debiutavo būdamas 25 metų ir 143 dienų ir pirmajame savo mače per 24 minutes surinko 19 taškų (5/7 dvit., 0/2 trit., 9/9 baud.), atkovotą kamuolį, rezultatyvų perdavimą, perimtą kamuolį, 2 klaidas ir 5 pražangas.

VIDEO: 1989 11 03 Sarunas Marciulionis nba debut

Nepaisant puikaus lietuvio pasirodymo, „Warriors“ mačą pralaimėjo 106:136 „Phoenix Suns“ komandai.

19 taškų – rezultatyviausias lietuvio debiutas NBA lygoje.

Debiutinis sezonas Š.Marčiulioniui buvo solidus: 12,1 taško, 2,9 atkovoto kamuolio, 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir 1,3 perimto kamuolio.

Kaip sakė NBA legenda Chrisas Mullinas: „Galvojome, kad Šarūnas bus vienas iš tų europiečių, kuris atsigers porą kavos, grįš į Europą ir vėl bus žvaigžde. Bet jis sulaužė visus stereotipus.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arvydas Sabonis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arvydas Sabonis

Arvydas Sabonis – 1995 metai, lapkričio 3 diena

Arvydas Romas Sabonis NBA duris pravėrė vėliau nei turėjo. Geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas NBA naujokų biržoje buvo pašauktas 1986-aisiais – dar iki sunkių Achilo sausgyslės traumų, tačiau tuo metu nebuvo jokių šansų, kad sovietai išleistų Sabą į JAV. Politinis atšilimas dar nebuvo prasidėjęs.

1989-aisiais Sabas galėjo išvykti į NBA: Valdas Adamkus jau skrido į Lietuvą perduoti krepšininkui milijoninį „Portland Trail Blazers“ kontraktą, tačiau pavėlavo. Būsimam Lietuvos prezidentui keliaujant link Lietuvos A.Sabonis susitarė su Valjadolido „Forum“ ekipa bei stipriausios planetos krepšinio lygos svajonė nusikėlė iki 1995 metų. Sabas buvo kaip tik po dominuojančio trejų metų etapo Madrido „Real“ ir Eurolygos titulo.

Debiutines rungtynes NBA Sabas sužaidė būdamas 30 metų ir 319 dienų. Starto penkete mačą pradėjęs lietuvis per 25 minutes surinko 10 taškų (3/6 dvit., 0/3 trit., 4/6 baud.), 7 atkovotus kamuolius, 3 rezultatyvius perdavimus, 2 perimtus kamuolius ir 4 pražangas.

VIDEO: Arvydo Sabonio debiutas NBA lygoje

Įdomu ir tai, kad tą vakarą „Blazers“ žaidė prieš „Vancouver Grizzlies“. Tai buvo debiutas ne tik A.Saboniui, bet ir „Grizzlies“ organizacijai. Tiesa, franšizė Vankuveryje ilgai neišsilaikė – dėl mažo susidomėjimo ir nuostolingumo 2001-aisiais „Grizzlies“ persikėlė į Memfį.

Sabo debiutinis sezonas buvo ryškus – 14,5 taško, 8,1 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 1,1 bloko. Pagal taškus tai geriausias debiutinis sezonas tarp lietuvių. Sabas geriausio naujoko ir geriausio šeštojo žaidėjo rinkimuose finišavo antras.

„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas
„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas

Žydrūnas Ilgauskas – 1997 metų spalio 31 diena

Monstriškai Lietuvos krepšinio lygoje, Kauno „Atlete“ rungtyniavęs jaunuolis iš Kauno greitai susilaukė NBA skautų dėmesio ir buvo pašauktas legendinėje 1996-ųjų NBA naujokų biržoje (20 šaukimas) kartu su tokiomis legendomis kaip Allenas Iversonas, Ray Allenas, Kobe Bryantas ar Steve'as Nashas.

Pirmąjį savo sezoną „Big Z“ praleido dėl pėdos traumos, kurią patyrė dar žaisdamas „Atlete“ ir dėl tuometinių ribotų technologijų Lietuvos medicinoje kurį laiką LKL rungtyniavo su lūžusia pėda, nes gydytojai nieko nerado. Kaip paaiškėjo vėliau, tai gerokai prailgino centro reabilitaciją.

Galiausiai ant parketo Ž.Ilgauskas žengė 1997-ųjų spalio 31-ąją. Lietuvis mačą pradėjo „Cleveland Cavaliers“ komandos starto penkete ir gavo sunkią užduotį – grumtis su legendiniu Hakeemu Olajuwonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento