Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 08

Lyg į Žemę būtų nusileidęs marsietis: diena, kai visi pakvaišo dėl Ziono

Tai buvo pirmas ir, deja, paskutinis Ziono Williamsono pasirodymas NBA vasaros lygoje. Dėjimų konkurso verti dėjimai per apšilimą, į istorinę videoteką įeisiantis Kevino Knoxo apiplėšimas ir žemės drebėjimas įamžino debiutinį Ziono vakarėlį, dėl kurio pakvaišo visi. 24sek iki smulkiausių detalių pasakoja apie Ziono Williamsono prisistatymo detales, kurių galėjote nematyti per televiziją.
Zionas Williamsonas
Zionas Williamsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

NBA vasaros lygoje taip dar nebuvo.

Lonzo Ballo ir Jaysono Tatumo mikrodvikova prieš porą metų pirmą kartą NBA vasaros lygos istorijoje sutraukė visą „Thomas & Mack Center“ areną, kurioje telpa beveik 18 tūkst. žiūrovų. Bet dabar žmonės baigė iškepti Las Vegaso saulėje eilėse dar prieš pirmąsias vidurdienio rungtynes tarp Deivido Sirvydžio „Detroit Pistons“ ir Kroatijos rinktinės.

Nuo maždaug 11 val. 30 min. į NBA vasaros krepšinio centrą besiburiavę aistruoliai laukė reginio, kokio NBA nebuvo jau seniai.

Net LeBronas Jamesas užsuko pasižiūrėti „Los Angeles Lakers“ ir „Chicago Bulls“ rungtynių, bet tai buvo tik pretekstas vėliau pasilikti iš pirmųjų eilių pamatyti Ziono.

Visa arena užgniaužusi kvapą laukė momento, kai ant parketo išbėgs jis, 19-metis krepšinio vunderkindas, savo fiziniais duomenimis primenantis ne žmogų, bet fantastinio filmo herojų.

Ir iš tiesų, žmonės laukė šio vakaro, lyg į Žemę būtų nusileidęs ir visiems prisistatyti atvestas marsietis, kaip kad toje senoje komedijoje apie marsiečius „Marsas atakuoja“, kurią seniai seniai rodė per LNK.

LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas

Pirmojoje parketinių vietų eilėje įsitaisė ir JAV bokso superžvaigždė Floydas Mayweatheris.

Ryškų rožinį džemperį užsivilkusį amerikietį saugojo trys raumeningi apsauginiai, vilkintys koviniais marškinėliais. Tam, kad koks smalsuolis neprieitų ir nekvaršintų primadonai galvos asmenukių prašymais ir kitais menkniekiais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Floydas Mayweatheris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Floydas Mayweatheris

Tribūnose įsitaisė broliai Lonzo ir LiAngelo Ballai, Brandonas Ingramas, DeMaras DeRozanas, Jono Valančiūno bendraklubiai Ja Morantas bei Jarenas Jacksonas, į mačo pradžią pavėlavęs Anthony Davisas.

Net ir ryškiausioms NBA žvaigždėms knietėjo pamatyti, kaip NBA aplinkoje atrodys lygos antžmogis.

„Zion! Zion!“ – skandavo minia prieš rungtynes. Tai kažkuo priminė „Seneli, seneli!“ šūksnius vaikams laukiant Kalėdų senelio pasirodymo per kalėdinius renginius.

Beveik visi 18 tūkstančių net atsistojo iš savo vietų, laukdami Z.Williamsono.

Netrukus 201 cm ūgio puolėjas energingai įšuoliavo į aikštę. Jis mėgavosi visu jam suteiktu dėmesiu ir netrukus per apšilimą surengė improvizuotą dėjimų konkursą.

Pirmas efektingas Z.Williamsono šuolis tiesiog ištaškė tribūnas.

Žmonės aikčiojo iš nuostabos ir susižavėjimo bei nepaleido telefonų, kuriuos norėjo įamžinti ir į socialinę erdvę paleisti lanko laužymo procedūrą.

Kai Zionas vietoj dėjimo pasirinkdavo paprastą metimą iš po krepšio, žmonės net burbėdavo iš pasipiktinimo, kad jų kamerų nepamalonino dar vienas instagramo istorijos vertas šuolis.

Beje, mesti iš vidutinio nuotolio Z.Williamsonui sekėsi ne taip efektingai. Pirmas jo metimas iš distancijos atsimušė į lanką lyg statybininko į sieną mesta plyta.

Atrodė, kad dėjimai išvargino Z.Williamsoną.

Prieš rungtynes buvo kalbama, kad paskutinį oficialų mačą kovo mėnesį sužaidęs jaunuolis priaugo viršsvorio ir dabar sveria apie 136 kg. Aišku, bet kokias kalbas apie jo prastą sportinę formą į šiukšliadėžę sviedė dėjimų konkursas.

Likus trims minutėms iki rungtynių pradžios Z.Williamsonas priėjo prie šoninės linijos duoti interviu ESPN. Kur dar matyta, kad prieš pat susitikimo pradžią krepšininkas dalintų interviu televizijai?

Bet tai buvo Ziono Williamsono vakarėlis ir jam kurtos taisyklės.

Priešais megatalentą išsirikiavo maždaug 20 fotografų ir operatorių. Žurnalistai stumdėsi grūstyje, norėdami užfiksuoti geriausią kadrą.

Ir rungtynės prasidėjo. Žmonės nesėdo į savo vietas. Dar ne dabar.

Jau pirmoje „Pelicans“ atakoje kamuolys buvo siunčiama virš galvų į antrą aukštą Zionui. Nuo lanko sutriuškinimo išgelbėjo tik Kevino Knoxo pražanga. Zionas juokėsi. Žmonės pašėlo – šou prasidėjo.

Užsivedęs pelnyti pirmuosius taškus, Zionas pabumbsino kamuolį ir pabandė pasižymėti tritaškiu. Tačiau metimas buvo visiškai neparuoštas ir per rankas. 33,8 proc. tritaškių metikas koledže neturėjo jokių šansų – atodūsis „Thomas & Mack Center“ arenoje.

Dar viena ataka ir komandos draugus pamiršęs Zionas paleido dar vieną žemo procento metimą judesyje – nėra. Tuo tarpu kitoje aikštės pusėje antrajam NBA sezonui besiruošęs K.Knoxas meistriškai įleido antrą tritaškį iš eilės ir didino „Knicks“ atotrūkį.

Trečias bandymas pasižymėti ir dar vienas fiasko. Amerikietis nepatogioje situacijoje po krepšiu bandė išsirangyti ir įridenti dvitaškį, bet gavo negailestingą bloką.

Žmonės kiek susirūpinę ėmė žvalgytis – Zionas Williamsonas akivaizdžiai nėrėsi iš kailio ir norėjo padaryti daugiau, nei iš tikrųjų sugebėjo.

Tuo tarpu „Knicks“ be fejerverkų ramiai krovėsi pranašumą 20:9.

Zionas Williamsonas
Zionas Williamsonas

Kiek atsikvėpęs per minutės pertraukėlę, Z.Williamsonas atrodė susimąstęs. Vienas „Pelicans“ asistentų prišoko prie jo ir mestelėjo trumpą patarimą.

Zionas buvo visas permirkęs nuo prakaito – taip neblizgėjo nė vieno kito krepšininko kakta. Žaidėjas atrodė pavargęs.

Bet po minutės pertraukėlės atėjo eilė pirmiesiems marsiečio taškams. Ziono priešininkas prašoko perdavimą ir puolėjas netrukdomas sugrūdo kamuolį iš viršaus. Tai buvo pirmieji Z.Williamsono taškai NBA aplinkoje iš žaidimo – 13:20.

Į Ziono Williamsono vakarėlį įsitraukė ir Ignas Brazdeikis, jau ketvirtą žaidimo minutę pakilęs nuo suolo. Pirmasis Lietuvoje gimusio kanadiečio mačas pažymėtas kuriozu – Ignas žaidė su klaidingai užrašyta pavarde „Brazdiekis“.

„Knicks“ suklydo puolime ir Zionas jau leidosi į greitą ataką. Žmonės stojosi iš vietų ir ėmė ūžti, bet teisėjas užfiksavo nežymų kontaktą ir sušvilpė pražangą. Nuaidėjo nusivylimo atodūsis – atrodo, tiek aistruoliai, tiek pats Zionas jau buvo pasiruošę fatališkai kontrišpuolio baigčiai, tačiau linksmybes nutraukė arbitras.

Bet ilgai laukti dar vienos petardos nereikėjo.

Atrodo, beviltiškoje situacijoje, Z.Williamsonas lyg koks gorila išplėšė iš Kevino Knoxo rankų kamuolį ir tikrino lanko galiojimo laiką drebinančiu dėjimu.

Minia pakvaišo, o Zionas patenkintas demonstravo bicepsą. Šis epizodas vėliau tapo jo debiutinių rungtynių „Pelicans“ klube iliustracija.

Aišku, kitoje aikštės pusėje RJ Barrettas paleido taiklų tritaškį, bet šis didesnės vertės metimas išnyko rungtynių epizodo fone.

Žmonėms reikėjo geros minutės atsigauti po to, ką išvydo savo akimis. Ypač po to, kai Zionas Williamsonas įkrovė iš viršaus trečią kartą per vos pusantros minutės atkarpą.

Bet Z.Williamsonui surengtas NBA vakarėlis patiko ne visiems. Mitchellas Robinsonas aktyviai dengė Zioną, bet teisėjai švilpė kiekvieną prisilietimą prie pirmojo naujokų biržos šaukimo. „Knicks“ vidurio puolėjas rodė akivaizdų nepasitenkinimą. Tačiau jis dar atsigriebs vėliau.

Netrukus minia vėl stojosi iš vietų – arenoje pasirodė Anthony Davisas, prisėdęs šalia LeBrono Jameso. „Thomas & Mack Center“ tribūnose susirinkę žiūrovai „Los Angeles Lakers“ naujoką pasveikino ovacijomis. Las Vegase daugiausiai krepšinio aistruolių susirenka iš šalia esančio Los Andželo, iš kurio nuodėmių miestas pasiekiamas maždaug valandos trukmės skrydžiu.

Išvargęs Z.Williamsonas sėdosi ant suolo. Per penkias pirmąsias minutes jam buvo išrašytas trijų blokų baudos kvitas.

Žmonės patenkinti plojo savo didvyriui, kurį sirgaliai būtų įtraukę į NBA šlovės muziejų jau po draskančio dėjimo po iš K.Knoxo rankų išplėšto kamuolio.

Kai Z.Williamsono nebebuvo aikštėje, kameros ieškojo kitų žvaigždžių – jos vis krypo į L.Jamesą su A.Davisu.

LeBronas Jamesas ir Anthony Davisas
LeBronas Jamesas ir Anthony Davisas

Z.Williamsonas dar sykį pirmajame kėlinyje ant parketo grįžo iki ketvirčio pabaigos likus 4,9 sek., bet ir tiek užteko jam suknežinti krepšį dėjimu.

Pirmojo kėlinio statistika – keturi dėjimai iš viršaus ir 10 taškų, bet „Knicks“ buvo priekyje 32:23.

Antrajame kėlinyje Zionas jau visai nebepavilko kojų, o rungtynes galėjo užbaigti jau 14-ąją minutę, po žeminančios epizodų serijos.

Iš pradžių Zionas vos pajudėdamas gynyboje nespėjo paskui operaciją žemė-oras, kurios smaigalyje atsidūrė kerštaujantis M.Robinsonas. Iškart po to „Knicks“ aukštaūgis dar skaudžiau pamynė žvaigždės ego.

Vėluodamas į puolimą, Z.Williamsonas priėmė kamuolį prie tritaškio linijos ir nieko nelaukęs taisė taikiklį tolimam metimui. Tačiau M.Robinsonas savo irklų ilgio rankomis atšuoliavo ir išrašė gniuždantį bloką.

Netrukus „Knicks“ per visą aikštę sviedė perimtą kamuolį į priekį, o ten, per penkis metrus už nugaros palikęs Z.Williamsoną, M.Robinsonas smaginosi lengvu dėjimu.

Netrukus skirtumas augo jau 49:29 „Knicks“ naudai ir iškišęs liežuvį Zionas pėdino poilsiui ant suolo.

Vienos atakos metu Z.Williamsonas susimušė kelį. „Pelicans“ trenerių štabas nusprendė nerizikuoti ir antroje mačo dalyje Zionas ant parketo nebepasirodė.

Kol ESPN nepranešė šios informacijos, tribūnose nuobodžiaujantys žiūrovai šūksniais pradėjo raginti „Pelicans“ trenerį.

„Mes norime Ziono!“ – garsiai skandavo saujelė žiūrovų. „Pelicans“ krepšininkai žvalgėsi ant suolo ir šypsojosi – Z.Williamsonas taip pat.

Žiūrovai mokėjo už bilietus vidutiniškai beveik po 100 dolerių ne tam, kad pasižiūrėtų, kaip laksto kiti vyrukai.

Kai žiniasklaidoje dar trečiojo kėlinio viduryje pasirodė informacija, kad dėl traumos Z.Williamsono rungtynės jau baigtos, nemažai žmonių net nebelaukę trečio kėlinio pabaigos ėmė skirstytis iš tribūnų. Ir tikrai ne bulvyčių su kola užsipirkti.

Lyg Ziono triukšmo būtų maža, ketvirtajame kėlinyje „Pelicans“ ir „Knicks“ mačą nutraukė 7,1 balo žemės drebėjimas.

VIDEO: NBA mačą nutraukęs žemės drebėjimas Las Vegase 15min akimis

Pirmąsias pirmojo NBA naujokų biržos šaukimo rungtynes įamžins statistikos eilutė su 11 taškų (4/7 dvit., 0/2 trit., 3/6 baud.), 3 atkovotais kamuoliais, 1 perimtu kamuoliu ir klaida per 9 minutes, per kurias pagal +/ – statistiką „Knicks“ įmetė 15 taškų daugiau nei „Pelicans“.

Socialinėje erdvėje ir žiniasklaidoje šios rungtynės įsimins kaip Z.Williamsono dėjimų vakarėlis, tačiau iš tikrųjų viskas buvo tikrai ne taip gražu, kaip galėjo pasirodyti iš viršelio.

Kalbos apie prastą Z.Williamsono sportinę formą tikrai nebuvo laužtos iš piršto, nes puolėjas jau po apšilimo judėjo sunkiai ir eidamas krypavo lyg būtų traumuotas. Atkarpomis jis vos vilko kojas ir nespėjo paskui priešininkus.

Visus savo taškus Zionas suvertė dėjimais, o jo metimų selekcija iš distancijos buvo nepateisinamo lygmens.

Z.Williamsoną akivaizdžiai paveikė pirmųjų rungtynių ažiotažas, todėl užsimerkęs jis vienas bandė įveikti varžovų gynybines užtvaras, visai pamiršęs ir keturis aplink lankstančius komandos draugus.

„Pelicans“ žaidimas be Ziono aikštėje buvo ir įvairesnis, ir komandiškesnis, ir geresnis. Ne veltui „Pelicans“ vėliau panaikino 20 taškų skirtumą ir greičiausiai būtų pergalingai finišavę, jei ne žemės drebėjimas.

Krepšinio gurmanus turėjo nuvilti toks Z.Williamsono debiutas.

Kita vertus, vienerios rungtynės dar nieko nereiškia. Net ir su pastebimu viršsvoriu, Zionas pademonstravo išskirtinį greitį, staigumą ir atletiškumą, o dėl savo fizinių galimybių buvo smarki jėga po krepšiu. Kai Z.Williamsonas žaidė centru, jo tiesioginis oponentas M.Robinsonas turėjo daug problemų gynyboje.

Susitvarkęs fizinę formą, atsipaipaliojęs nuo NBA svaigulio, su protingesniais sprendimais aikštėje Z.Williamsonas bus kur kas efektyvesnis žaidėjas.

Ziono rungtynių ažiotažas „Thomas & Mack Center“ arenoje buvo toks didelis, kad tai jis galėjo būti tikroji žemės drebėjimo Las Vegase priežastis. Bet NBA žemių dar nedrebina jo žaidimas.

Marsietis, nusileidęs į Žemę, nebuvo toks pasakiškas, kaip visiems atrodė iš pasakojimų. Bet per savo NBA karjerą šis vaikis dar iškrės dalykų iš fantastikos filmų srities.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas