Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 18

M.Pocius – apie istorinį A.Karnišovo pasiekimą ir kitą perspektyvų lietuvį NBA biure

Martynas Pocius jau trejus metus dėlioja plytą po plytos „Denver Nuggets“ klube. Bet jokį kitą NBA sezoną tų plytų nebuvo tiek daug, kiek 2020-aisiais. 33-ejų buvęs krepšininkas susidūrė su tragedija krepšinio pasaulyje, nepažeidžiamą NBA pažeidusia liga ir istoriniu bendražygio žingsniu į Lietuvai dar neužkoptas viršūnes sporto vadyboje. M.Pocius 15min krepšinio podkaste „urBONUSas“ papasakojo apie beprotišką krepšinio sezoną su nenuspėjama jo baigtimi.

Martynas Pocius pastarosiomis dienomis derina savo darbotvarkę pagal vaikų miegą.

Koronavirusui sustabdžius NBA sezoną, visas „Denver Nuggets“ biuras išsiskirstė namo. Tačiau darbai Denveryje ne tik nesustojo, bet tapo dar sunkiau įgyvendinami.

„Pasakysiu paprastai – tikrai sunku. To produktyvumo, kuris būdavo įprastu metu, nebėra. Ofisas uždarytas, arena uždaryta. Visi dabar namuose, – šyptelėjo M.Pocius. – Pavyksta padirbėti tik tada, kai vaikai miega – dienos metu arba vakare. Nes praktiškai visą kitą laiką jaučiuosi ir esu kaip auklė.“

M.Pocius kaip tik ištaikė pusvalanduką pokalbiui per vaikų miego valandas. 33-ejų buvęs krepšininkas dažniausiai prisėda prie darbų maždaug apie 12 val. dienos arba vakare, kai vaikai sugula į lovytę apie 20 val.

„Jeigu nebūnu visiškai išsunktas, tai vakare dar įmanoma padirbėti. Bet paprastai jau 22 val. krentu į lovą be jėgų“, – juokiasi dviejų vaikų tėvas.

M.Pocius kaip tik ruošėsi svarbiam „Nuggets“ pasitarimui su visais svarbiausiais biuro darbuotojais. Denverio kompanija susėdo aptarti 2020-ųjų NBA naujokų biržos planų.

Tokiuose susirinkimuose paprastai svarbų žodį tardavo „Nuggets“ generalinis vadybininkas Artūras Karnišovas. Tačiau kitaip nei pastaruosius septynerius metus, videokonferencijoje nebenuskambėjo patyrusio skauto balsas.

Artūro Karnišovo pamokos

„Nuggets“ susirinkimo metu A.Karnišovas savo namuose jau projektavo kitą NBA komandą – „Chicago Bulls“. Nors oficialus pranešimas apie jo įdarbinimą „Bulls“ krepšinio operacijų viceprezidento pareigose pasirodė tik po kelių dienų, už Atlanto AK dar vadinamas 48-erių vadovas jau rūpinosi nebe Denverio, o Čikagos krepšinio ateitimi.

„Per tuos trejus metus iš jo išmokau labai daug, bet pagrindinis dalykas – labai geros sąlygos tobulėjimui. Galėjau būti kiekviename susirinkime, klausyti tų skambučių, klausti, aiškintis. Artūras labai didele dalimi prisidėjo prie mano augimo NBA, – 15min krepšinio podkaste „urBONUSas“ pasakojo M.Pocius. – Mano patirčių bagažas didėjo su kiekvienu sezonu. Pavyzdžiui, kai stebiu krepšininką pirmais metais ir galbūt nematau, kodėl jis galėtų būti NBA žaidėjas, bet tada po metų jis kviečiamas į lygą ir ten gerai sužaidžia pirmą sezoną, bandau grįžti atgal ir suprasti, kodėl tai įvyko.

Kai kaskart kalbame apie kažkokius žaidėjus ir galbūt nesutampa nuomonės, mintyse bandai galvoti, kodėl nemanau taip, kaip vienas ar kitas skautas – Artūras ar Timas Connelly („Nuggets“ krepšinio operacijų prezidentas. – aut.). Bet kasmet pradedi suprasti, ką jie mato, į ką jie žiūri ir kas yra svarbu. Manau, pavyko įsisavinti daug tų dalykų.

Kiekvienas skautas turi savo ypatybių, bet Artūras tikrai turi akį talentų stebėjimui. Vien pašaukti tokį Nikola Jokičių yra didžiulis pasiekimas.“

„Nuggets“ nuotr./„Nuggets“ biure – Martynas Pocius, Tomas Balčėtis ir Artūras Karnišovas
„Nuggets“ nuotr./„Nuggets“ biure – Martynas Pocius, Tomas Balčėtis ir Artūras Karnišovas

A.Karnišovas, visai kaip M.Pocius, darbą NBA klube pradėjo nuo skauto pareigų.

Po geros įžangos NBA lygos biure, 2008-2013 m. jis dirbo vienam žinomiausių NBA vadovų Darylui Morey „Houston Rockets“ komandoje. Denveryje ketverius metus lietuvis užėmė generalinio vadybininko asistento, o po to dar trejus – generalinio vadybininko pareigas. Tai talentų stebėjimas visada buvo stiprioji AK pusė.

Bet per daugybę metų jis išugdė dar daug svarbių komponentų, kurie padėjo jam gauti prestižinį postą Čikagoje.

„Artūras yra labai labai vertinamas NBA, – 15min tikino M.Pocius. – Manau, tai labai akivaizdžiai matosi. Kasmet tokiu sezono metu juo vis domėjosi kitos NBA komandos: Bruklinas, Filadelfija, Milvokis, šįkart – Čikaga. Tai normalu, nes Artūras turi įspūdingą reziumė: jis buvo aukščiausio lygio žaidėjas, įsidarbino NBA biure, dirbo skautu, generalinio vadybininko asistentu, generaliniu vadybininku... Nedaug kas turi tokį reziumė.

Tas jo daugybę metų kauptas žinių bagažas yra įspūdingas ir jis moka jį gerai panaudoti.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas

Prie didžiojo A.Karnišovo karjeros žingsnio prisidėjo ir bendražygiai Denveryje.

„Nuggets“ prezidentas ir bendrasavininkas Joshas Kroenke davė „Bulls“ leidimą pakviesti lietuvį į darbo pokalbį. Tuo tarpu „Nuggets“ krepšinio operacijų prezidentas Timas Connelly ruošė AK apklausai uždavinėdamas klausimus, lyg jis pats būtų Čikagos klubo savininkas.

Privačiuose pokalbiuose su „Bulls“ šeimininkais, „Nuggets“ atstovai leido jiems suprasti, kad Artūras yra pats geriausias pasirinkimas.

„Tai yra labai labai didžiulis pasiekimas. Labai didelė atsakomybė, bet tokių darbų pasaulyje 30, gal net mažiau, nes kai kurios komandos net neturi tokių pozicijų. Mes, ko gero, Lietuvoje to nesuprantame, bet gali būti, kad tai vienintelis lietuvis, kuris per visą NBA istoriją bus tokiose pareigose. Ir jis to nusipelnė“, – įsitikinęs M.Pocius.

Mes, ko gero, Lietuvoje to nesuprantame, bet gali būti, kad tai vienintelis lietuvis, kuris per visą NBA istoriją bus tokiose pareigose.

VIDEO: „urBONUSas“: M.Pocius – apie kitą lietuvį NBA vadovą ir sujauktą darbotvarkę Amerikoje

Kitas NBA vadovas Tomas

Daugelis Lietuvos krepšinio sirgalių „Nuggets“ biurą dažniausiai asocijuodavo su dviem žinomais buvusiais krepšininkais – Artūru Karnišovu ir Martynu Pociumi. Nedaug kas atsimindavo trečią lietuvišką pavardę Denverio ekipos biure – Tomo Balčėčio.

Tomiu „Nuggets“ koridoriuose kviečiamas lietuvis žaidė krepšinį ir baigė studijas Harvarde. Beje, seniai seniai su M.Pociumi jį suvedė Šarūno Marčiulionio krepšinio akademija. Po 11 klasių jiedu netgi žaidė toje pačioje Holderneso vidurinės komandoje JAV.

Tik kai Martynas pasuko profesionalo krepšininko karjeros keliu, Tomas pasitraukė į NBA užkulisius.

Elvio Žaldario nuotr./Tomas Balčėtis
Elvio Žaldario nuotr./Tomas Balčėtis

Vilnietis įsidarbino NBA padalinyje Londone ir netrukus viename projekte Maskvoje paliko tokį gerą įspūdį Timui Connelly, kad amerikietis 2013-aisiais pakvietė jį į savo naują biurą „Nuggets“ klube.

Harvardo psichologijos ir ekonomikos bakalaurą įgijęs lietuvis Denveryje pradėjo nuo statistikos analitikos. Tačiau dabar jis dalyvauja priimant svarbiausius sprendimus „Nuggets“ organizacijoje ir per septynerius metus užsitarnavo puikią reputaciją.

Iš Denverio išvykus A.Karnišovui, krepšinio strategijos ir analitikos viceprezidento pareigas užimantis T.Balčėtis gali kilti „Nuggets“ struktūroje. Beje, 15min žiniomis, Tomas buvo sulaukęs A.Karnišovo kvietimo prisijungti prie „Chicago Bulls“.

M.Pociaus įsitikinimu, tai jis turi geriausius šansus tapti kitu lietuviu NBA generaliniu vadybininku.

„Jeigu bus dar koks vienas lietuvis vadovas NBA, tai, manau, be jokių klausimų tai bus Tomas, – 15min sakė M.Pocius. – Jis turi ir tinkamą galvą ant pečių, ir gerai pažįsta tą virtuvę, ir jau dabar yra labai gerai vertinamas.

Svarbu, kad jis pats žaidė krepšinį ir gerai jame nusimano. Jis taip pat labai gerai mato krepšinį iš statistikos analitikos pusės. Tuo pačiu jis labai geras skautas. Šie dalykai yra labai svarbūs.

Per tuos septynerius darbo metus NBA jis sukaupė labai didelį žinių bagažą, užmezgė labai daug kontaktų, pažįsta labai daug žmonių, žaidėjų ir yra vertinamas NBA. Iš tų dalykų viskas ir susideda. Jis turi visas stiprybes, kurios su metais gali atvesti į tas pareigas.

Jau daug kas užmetė akį ant Tomo. Net neabejoju, kad per kelis ateinančius metus jis bus bent generalinio vadybininko asistentas. Bet jeigu kažkoks lietuvis bus generalinis vadybininkas, tai juo greičiausiai taps Tomas.“

Jeigu bus dar koks vienas lietuvis vadovas NBA, tai, manau, be jokių klausimų tai bus Tomas.

NBA plyta po plytos

Po truputį pilnėja ir Martyno NBA bagažas.

2017-aisiais pakviestas prisijungti prie Denverio organizacijos, jis skaičiuoja jau trečiąjį savo NBA sezoną.

Šis buvo neeilinis. Sezono pradžioje NBA gavo finansinį Kinijos bizūną, kai po „Rockets“ vadovo Darylo Morey palaikymo Honkongui žinutės, kinai užsuko šimtus milijonų dolerių į NBA leidusį kranelį.

2020-ųjų pradžioje M.Pocius stebėjo savo krepšininkus aikštėje bedvasius ir beveidžius, kai šie pradėjo NBA mačą tik ką sužinoję apie tragišką Kobe Bryanto žūtį.

Negana to, „Nuggets“ buvo paskutinė komanda, kuri žaidė NBA rungtynes po pirmojo koronaviruso atvejo lygoje, kai šis buvo nustatytas Rudy Gobert'ui.

„Kai statai namą, dedi plytą po plytos. Tai lygiai taip pat ir mano darbe – kasmet po truputį krauni žinių bagažą, – 15min pasakojo M.Pocius. – Susipažįsti su kiekvienu NBA žaidėju, pradedi atskirti jų stiprybes, silpnybes. Matai, kaip žaidėjai rungtyniauja tarptautinėse lygose ar universitetuose ir pradedi matyti, kaip jų žaidimas persikelia į NBA. Kodėl vieni žaidėjai tampa gerais žaidėjais, o kiti nepraveria NBA durų.

Kuo daugiau dirbsi, kuo daugiau žinių įgysi, kontaktų užmegsi, tuo labiau augsi. Tad po truputį dedu tą plytą prie plytos. Stengiuosi kiek įmanoma daugiau pasiimti iš tų susirinkimų, naujokų biržos proceso, laisvųjų agentų pasirašymo. Tiesiog mokaisi, augi ir visa tai kaupiasi. O kur tai nuves, matysime. NBA dar esu naujokas ir stengiuosi kiek įmanoma mokytis bei augti.“

M.Pocius dabar ne veltui daugiausiai pasakoja apie talentų stebėjimo užkulisius.

Darbus Denveryje jis pradėjo kaip „Nuggets“ krepšinio operacijų vadybininkas. Dabar „Nuggets“ darbuotojų sąraše jis gavo skauto statusą.

Bet M.Pocius teigia, kad tai jo darbe visiškai nieko nekeičia. Tiesiog ta pirmoji darbo pozicija buvo labiau „pradedančioji“. O ir skauto pavadinimas jo neįpareigoja vien tik talentų stebėjimo bei vertinimo darbams.

„Tas pavadinimas nieko nereiškia, nes ir toliau darau viską, ką dariau pirmus dvejus metus. Mūsų biuras yra gan mažas, bet jame visi darome daug dalykų. Nėra uždėtos vienos kepurės, kur turi daryti tai ar šitai, – 15min paaiškino M.Pocius. – Aš tokioje situacijoje, kad tik augu šioje NBA virtuvėje ir bandau semtis kuo daugiau žinių. Ar tai skautingas, ar kasdieniai projektai, visa tai yra natūrali mano darbo dalis ir mano užduotys per daug nepasikeitė.“

Vis dėlto M.Pociaus nuomonė „Nuggets“ vadovams dabar įdomi kaip niekad.

Denverio biuras ruošiasi NBA naujokų biržai. Ji buvo numatyta birželio 25-ąją, tačiau koronavirusas gali pakeisti šią suplanuotą datą.

„Nuggets“ darbuotojai dirba nežinioje. NBA komisaras Adamas Silveris puoselėjo planą tęsti sezoną vidurvasarį. Tačiau kai koronavirusas ėmė siaubti Ameriką, NBA vadovas kur kas kukliau prabilo apie galimybes pratęsti sezoną. Jis pridūrė, kad anksčiausiai gegužę bus galima vėl iš naujo prognozuoti NBA sezono likimą.

„Porą pirmų savaičių po sezono sustabdymo buvo laukimas ir nieko nedarymas – nieko nežinojome ir niekas nieko negirdėjo. Laukėme kažkokių naujienų, bet supratome, kad šitai gali užsitęsti. Po truputį pradėjome suktis iš situacijos dirbdami iš namų. Dabar ruošiamės naujokų biržai, lyg ji įvyktų normaliu metu“, – teigė M.Pocius.

„Nuggets“ nuotr./„Nuggets“ biure – Martynas Pocius, Tomas Balčėtis ir Artūras Karnišovas
„Nuggets“ nuotr./„Nuggets“ biure – Martynas Pocius, Tomas Balčėtis ir Artūras Karnišovas

Viena aišku, kad ji jau bet kokiu atveju nebebus normali. NBA naujokų birža greičiausiai bus rengiama taip, kaip moterų NBA (WNBA) – per atstumą.

Anksčiau į naujokų biržos ceremoniją buvo sukviečiami žaidėjai, šeimos ir juos lydintys asmenys. Tribūnas užpildydavo smalsiausi NBA sirgaliai. Pavyzdžiui, pernai Brukline naujokų biržos ceremonijos bilieto kaina siekė vidutiniškai 106 JAV dolerius.

Šįkart A.Silveris greičiausiai kreipsis į NBA su naujienomis apie komandos šaukimą per kompiuterio ekraną. 60 talentingiausių žaidėjų nelips ant didžiosios NBA scenos ir dar nepasimatuos savo naujos komandos kepurėlės. Bet ne tai dabar yra didžiausia talentingiausių žaidėjų problema.

Koronavirusas iš talentingiausių JAV universitetų žaidėjų atėmė Kovo beprotybės turnyrą – lemiamą NCAA sezono etapą. Talentai taip pat nebegalės parodyti savo fizinių pranašumų talentų stovykloje Čikagoje. Tuo tarpu NBA komandoms teks remtis sezono metu rinkta informacija, kai geriausi talentai dar nespėjo parodyti viso savo potencialo.

„Gegužės-birželio mėnesiai yra patys svarbiausi ruošiantis naujokų biržai, todėl viskas bus tikrai kitaip, nes visos informacijos negausime, – 15min sakė M.Pocius. – Turime sąrašą žaidėjų, kuriuos stebime ir kas savaitę juos aptariame susirinkime. Kiek įmanoma, tiek ruošiamės, bet kasdienybė tikrai pasikeitusi.

Kai įprastai stebi žaidėjus, visada žinai, kad galėsi iš arčiau juos pasičiupinėti, pasikalbinti, pasikviesti pas save į salę peržiūrai. Bus nelengva, o dar sunkiau patiems žaidėjams. Nes tie žaidėjai, kurie pasikelia savo akcijas prieš naujokų biržą, tą padaro ne sezono metu.

Pavyzdžiui, stovykloje Čikagoje kai kurie žaidėjai labai gerai pasirodo parodydami savo fizinius duomenis ar prisistatydami save interviu metu. O dabar viskas remsis tuo, ką jie atliko per šį sezoną ir porą pastarųjų metų.“

Gyvenimas nežinioje

Martynas Pocius su šeima nekiša nosies iš namų.

JAV užfiksuota beveik 700 tūkst. koronaviruso atvejų su beveik 35 tūkst. mirčių. Denveryje, Kolorado valstijos sostinėje, iki penktadienio vakaro buvo nustatyta beveik 1600 koronaviruso atvejų su 63 mirtimis.

Gyvenimas beveik Lietuvos dydžio mieste sustojo.

Kovo 16-ąją Denverio meras uždarė visus barus ir restoranus. Dar po savaitės jis išleido įsakymą „likti namuose“. Balandžio 3-ąją iki mokslo metų pabaigos buvo uždarytos visos mokyklos, pratęsusios darbą nuotoliniu būdu. Be to, gyventojams buvo įsakyta viešose vietose vaikščioti tik su apsauginėmis kaukėmis. Netrukus buvo uždarytos kelios pagrindinės gatvės, kurios pėstiesiems garantavo didesnį atstumą vienas nuo kito. Balandžio 6-ąją įsakymas „likti namuose“ buvo pratęstas iki gegužės 11-osios.

„Jie čia nevadina to karantinu, o labiau atstumo laikymusi – reikalauja kiek įmanoma vengti žmonių ir laikytis atstumo. Manau, pas mus dabar panašiai kaip ir visur kitur – maisto parduotuvės atidarytos, bet labai daug kas uždaryta, daug kas nešioja kaukes, pirštines, – M.Pocius dalijasi karantino nuotaikomis Denveryje. – Žmonės reaguoja labai įvairiai. Pradžioje galbūt nebuvo žiūrima į tai taip rimtai. Gal viskas prasideda ir nuo prezidento, kuris sakė, kad viskas čia bus gerai. Tai žmonės klauso. Bet viskas priklauso nuo kiekvieno žmogaus.

Daug žmonių sėdi namie, niekur nelenda, bet kiti krepšinio aikštelėse žaidžia krepšinį. Dėl to mano pesimizmas paremtas tuo, kad visa tai gali labai užtrukti, nes mes, žmonės, nepadedame sau ir vieni kitiems.“

Mes, žmonės, nepadedame sau ir vieni kitiems.

M.Pocius atviras – apie NBA sezono likimą žino tik tiek, kiek mes visi žinome iš žiniasklaidoje pateikiamos informacijos.

Bet jis pripažįsta, kad iš pradžių buvo daugiau optimizmo pratęsti sezoną.

„Ko gero, daugiau optimizmo buvo kai tik nukėlėme sezoną. Iš pradžių visi dar buvo užsivedę, bet dabar supranta, kad tai labai rimta, nes sustojo praktiškai visas pasaulis, – samprotavo M.Pocius. – Todėl dėl to atsiranda kažkiek pesimizmo, nes mes tiesiog nežinome.

Visi nori, kad sezonas tęstųsi. Ar nuo tos pačios vietos, ar atkrintamųjų, tai bus sprendimai, kai tam ateis laikas. Jeigu jis iš viso ateis. Bet kaip bus, niekas nežino – galime tik spėlioti.

Niekas nemažėja – priešingai, skaičiai tik didėja. Matosi, kad mes net nepasiekėme viruso piko. O po tokios pertraukos žaidėjams įsibėgėti ir žaisti būtų labai sunku. Reikėtų vien 3-4 savaičių, kad žaidėjai bent įeitų į formą, pasiruoštų, apsisaugotų nuo traumų.

Bet ar viskas grįš į normalias vėžes gegužę, birželį, rugpjūtį ar lapkritį, dabar mes to nežinome. Dėl to yra labai sunku kažką nuspėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas