Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 06

NBA finalo intriga: veterano įžiebtos „saulės“ ar sužeisto graiko „elniai“?

Neįprastas pandeminis NBA sezonas pasiekė finišo tiesiąją. Iš 30 kovas pradėjusių komandų jas tęsia tik dvi, jau ateinančią naktį susiremsiančios pirmajame mūšyje dėl Larry O'Brieno vardu pavadinto NBA titulo. Vakarai ar Rytai? „Phoenix Suns“ ar „Milwaukee Bucks“? Chrisas Paulas ir Devinas Bookeris ar Giannis Antetokounmpo ir Khrisas Middletonas? 15min kreipia prožektorių šviesas į prasidedantį NBA finalą.
NBA finale grumsis „Suns“ ir „Bucks“ klubai
NBA finale grumsis „Suns“ ir „Bucks“ klubai / Scanpix nuotr., L.Jasnauskaitės fotomontažas

1993-ieji – tai metai, kai „Suns“ pastarąjį kartą žaidė NBA finale.

1974-ieji – tai metai, kai dėl NBA titulo pastarąjį kartą kovojo „Bucks“.

Ilgus metus kautynių dėl trofėjaus nuošalyje buvusios komandos iškilo šiame sezone ir tikisi nutraukti pergalių badą, užsitęsusį tiek ilgai, kad daugelis šių komandų aistruolių nė nebepamena, kada jų palaikomos komandos žaidė lemiamoje sezono serijoje.

Nė vienas iš NBA finale žaisiančių komandų žaidėjų dar neturi čempiono žiedo, tad galima tikėtis bekompromisės kovos, kurioje nusileisti nenorės niekas.

15min pristato svarbiausius šiųmetinio NBA finalo akcentus, kuriuos sudėlioti padėjo ir krepšininkas Tautvydas Šležas bei komentatorius Rytis Vyšniauskas.

Traumomis grįstas kelias link kulminacijos

Nors „Suns“ ir „Bucks“ po ilgo laiko pasiekė NBA finalą, jų kelias iki lemiamos sezono serijos buvo kitoks negu įprastai.

Ypač intensyvus ir suspaustas sezonas atkrintamosiose pareikalavo krūvos ryškiausių lygos žvaigždžių traumų, o Finikso ir Milvokio komandos buvo bene mažiausiai nuo traumų viruso nukentėjusios ekipos.

Tiesa, ir joms iššūkių netrūko. „Suns“ lyderį Chrisą Paulą kamavo peties trauma pirmojo etapo serijoje prieš „Los Angeles Lakers“, bet galiausiai krepšininkas pasveiko ir dar tos pačios serijos pabaigoje jau rodė solidesnį žaidimą.

Tas pats Ch.Paulas po Vakarų konferencijos pusfinalio pateko į COVID-19 protokolą ir buvo priverstas praleisti du pirmuosius konferencijos finalo mačus.

Iššūkių neišvengė ir kitas „Suns“ vedlys Devinas Bookeris, kuriam po susidūrimo su kibiuoju Patricku Beverley iš „Los Angeles Clippers“ lūžo nosis. Dėl to D.Bookeriui keleriose rungtynėse teko dėvėti apsauginę veido kaukę.

„Scanpix“ nuotr./Devinas Bookeris
„Scanpix“ nuotr./Devinas Bookeris

Traumų rykštės neišvengė ir „Bucks“ lyderis Giannis Antetokounmpo, ketvirtosiose Rytų finalo rungtynėse nesėkmingai nusileidęs ant žemės ir patyręs kelio traumą. Dėl jos graikas jau praleido dvejas rungtynes, kurias Milvokis laimėjo ir be jo, bei galimai nežais ir NBA finalo starte.

Taip pat „Bucks“ dar nuo pirmojo etapo atkrintamosiose verčiasi be startinio penketo gynėjo Donte DiVincenzo.

Ir vis dėlto tokie šių komandų nuostoliai atrodo menki lyginant su kitomis komandomis.

Iš 22 atkrintamosiose rungtyniavusių šių metų „All-Star“ dalyvių net 10 turėjo praleisti bent vienerias rungtynes, o dar keli žaidėjai rungtyniavo, nors taip pat turėjo sveikatos problemų.

NBA favoritais laikyti „Brooklyn Nets“ liko tik su vienu sveiku didžiojo trejeto nariu Kevinu Durantu, kai traumą patyrė iš pradžių Jamesas Hardenas, o vėliau – ir Kyrie Irvingas, titulą gynę „Los Angeles Lakers“ serijos eigoje neteko Anthony Daviso, „Los Angeles Clippers“ konferencijos finale liko be Kawhi Leonardo, sveikatos negalavimai neaplenkė ir „Utah Jazz“ vedlio Donovano Mitchello ar „Philadelphia 76ers“ centro Joelio Embiido.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas

Ar lyg lapai rudenį vienas po kito kritę ryškiausi NBA veidai nesumenkino šių metų atkrintamųjų prestižo ir susidomėjimo jomis?

„Susidomėjimo nesumenkino, nes tikrai buvo daug atkaklių, intriguojančių serijų ir atskirų rungtynių, – pabrėžė „TV3 Sport“ komentatorius R.Vyšniauskas. – Bet visos tos traumos galimai iškreipia tikrąjį vaizdą lygoje. Aš tikrai neabejoju, kad „Nets“ su sveiku Kyrie Irvingu būtų ramiai uždarę seriją (prieš „Bucks“ – aut. past.) per 5 arba 6 mačus. Kalbant apie „Nets“ problemas, bene sunkiausia buvo žiūrėti kaip Jamesas Hardenas žaidžia ant vienos kojos.

Net manau, kad „Lakers“ su sveiku Anthony Davisu būtų pratęsę titulo gynybą ir greičiausiai nekalbėtume apie pirmąjį Chriso Paulo karjeros finalą. „Clippers“ irgi turėtų jausti apmaudą dėl Kawhi Leonardo traumos. Kitą vertus, bent jau Giannio trauma nėra tokia rimta ir NBA finale turėtume matyti visus ryškiausius „Bucks“ ir „Suns“ žaidėjus pasiruošusius kovai.“

Aš tikrai neabejoju, kad „Nets“ su sveiku Kyrie Irvingu būtų ramiai uždarę seriją.

Traumų virusas neatbaidė nuo NBA žiūrėjimo ir krepšininko bei pernai komentatoriaus kėdę išbandžiusio šios lygos entuziasto Tautvydo Šležo, kuriam, iškritus daugybei NBA žvaigždžių, atkrintamąsias sekti tapo dar įdomiau.

„Nors ir NBA pasižymi savo žvaigždžių gausa, bet, jei atvirai, traumoms pašienavus ryškesnius atletus, atkrintamąsias man sekti tapo dar įdomiau. Turiu silpnybę akyliau pastebėti kaip susidarius tokioms situacijoms galimybe pasinaudoja „neplanuoti“ žaidėjai, kaip treneriai išnaudoja savo sumanumą bandant prisitaikyti taktinėmis korekcijomis serijų metu ar net keičiant visą rungtynių planą likus kelioms minutėms iki ginčo kamuolio ir kaip organizacijos skiepija „next man up“ mentalitetą gilesnės rotacijos žaidėjams“, – kalbėjo T.Šležas.

Iš dugno į finalą

„Phoenix Suns“ komanda prieš šių metų lemiamas kovas finale nebuvo žaidusi 28 metus, bet dar įspūdingiau atrodo tai, jog net ir atkrintamosiose „saulės“ nesirodė dešimtmetį ir vos grįžę į jas iš karto nužygiavo iki finalo.

„Phoenix Suns“ kelias link finalo

  • Pirmasis etapas: 4-2 prieš „Los Angeles Lakers“
  • Konferencijos pusfinalis: 4-0 prieš „Denver Nuggets“
  • Konferencijos finalas: 4-2 prieš „Los Angeles Clippers“

Pastarąjį kartą Vakarų konferencijos atkrintamosiose „Suns“ žaidė dar 2010 metais, kai komandą į priekį vedė Steve'as Nashas, o nuo tada Arizonos valstijos komanda paniro į Vakarų konferencijos dugną, iš kurio ją pagaliau ištraukė pernai mainų būdu gautas Chrisas Paulas.

36-erių veteranas, jau dabar vadinamas vienu geriausių visų laikų NBA įžaidėjų, gal ir nerenka kosminės statistikos (18,1 taško ir 8,7 rez. perd. atkrintamosiose), bet taip sustygavo „Suns“ mechanizmą, kad šis veikia lyg šveicariškas laikrodis.

„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas
„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas

„Kažkiek nustebino toks jų žygis atkrintamosiose, nors jau reguliariajame sezone matėme, kad tai yra įdomi, pajėgi komanda. Chrisas Paulas pakėlė komandos lygį, Devinas Bookeris prie jo pradėjo žaisti dar geriau. Pagirti reikėtų ir trenerį Monty Williamsą, Finikso komanda tikrai žaidžia protingą krepšinį ir turi įdomių derinių. Man patinka ir tai, kad jie subūrė stiprių, gynybinių krašto puolėjų kaip Jae Crowderis, Torrey Craigas. Norint laimėti NBA yra būtina turėti tokio profilio universalių krašto puolėjų“, – Finikso žygio link finalo priežastis vardijo R.Vyšniauskas.

Didelį ir svarbų vaidmenį „Suns“ kelionėje iš dugno į finalą suvaidino ir prieš kelerius metus komandos valdymą perėmęs buvęs krepšininkas Jamesas Jonesas.

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Jonesas
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Jonesas

Kadaise LeBrono Jameso ir Dwyane'o Wade'o pašonėje Majamyje rungtyniavęs amerikietis yra dabartinis „Suns“ generalinis vadybininkas ir per kelerius metus užaugino finalo kalibro komandą, o paskutiniu akcentu jos statybose tapo Ch.Paulo įsigijimas iš „Oklahoma City Thunder“ praėjusį rudenį.

„Kelerių metų bėgyje buvo priimti kryptingi, kantrūs ir su sveiku protu neprasilenkiantys jauno (ir jau įvertinto) generalinio vadybininko Jameso Joneso sprendimai. Komandos pagrindas sudarytas iš naujokų biržoje pašauktų ir „užsiaugintų“ žaidėjų, pagal jų charakterio savybes ir stipriąsias puses aikštėje sumaniai išsirinktas puikus mokytojas Monty Williamsas, bei (rizikingai) prisiviliotas pusę „algų kepurės“ suvalgantis ir jau buvęs pusiau nurašytas, bet sau patogioje sistemoje vėl sužydėjęs „krepšinio protas“ Chrisas Paulas. Visa tai leido susikurti savo identitetą ir atrasti receptą pusiausvyrai ir sveikam balansui komandos rūbinėje tarp į superžvaigždžių statusą bepereinančių (D.Bookeris, D.Aytonas), solidžios rolinės čempioniškos medžiagos (Mikalas Bridgesas ir Dario Šaričius) ir visko mačiusių veteranų, kurie yra praradę baimės jausmą (Jae Crowderis ir Chrisas Paulas)“, – „Suns“ sėkmės formulę narstė T.Šležas.

Kelerių metų bėgyje buvo priimti kryptingi, kantrūs ir su sveiku protu neprasilenkiantys jauno generalinio vadybininko Jameso Joneso sprendimai.

Svarbiu faktoriumi kelionėje link finalo tapo ir iki tol atkrintamosiose nežaidusių Devino Bookerio ir Deandre Aytono solidus žaidimas. Tiek gynėjas, tiek centras pranoko lūkesčius ir puikiai talkina Ch.Paului.

D.Bookeris yra rezultatyviausias „Suns“ žaidėjas atkrintamosiose su 27 taškų vidurkiu, o D.Aytonas fiksuoja dvigubo dublio rodiklius – 16,2 taško ir 11,8 atkovoto kamuolio per mačą.

„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas, Deandre Aytonas, Devinas Bookeris
„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas, Deandre Aytonas, Devinas Bookeris

„Įspūdinga, kad iki šiol jokios atkrintamųjų patirties neturėję jauni lyderiai Bookeris ir Aytonas nuo pat pirmų rungtynių tiesiog mėgaujasi atkrintamosiomis ir jų atmosfera, – šių žaidėjų indėlį išskyrė ir R.Vyšniauskas. – Abu idealiai išnaudoja situaciją žaisdami su „Top 5“ visų laikų įžaidėju.“

Tiesa, komentatorius neužmiršo įvardinti to, bet ko tokio įspūdingo „Suns“ žygio link finalo gal ir nebūtų buvę – sėkmės.

„Be abejo, galime kalbėti ir apie sėkmę. „Lakers“ serijos metu pirmaudami 2-1 prarado Davisą. Kitame etape buvo „Nuggets“ be Jamalo Murray, konferencijos finale – „Clippers“ be Kawhi. Nesinori sumenkinti puikaus „Suns“ komandos darbo, bet sėkmės irgi buvo. Patys „Suns“ turėjo kelias rungtynes be Paulo, bet kelios rungtynės ir visa serija nėra tas pats“, – aiškino „TV3 Sport“ komentatorius.

„Bucks“ sėkmė – pokyčiai ar palankiai susiklosčiusios aplinkybės?

Visiškai kitu keliu link finalo pastaraisiais metais ėjo „Milwaukee Bucks“ klubas.

Subrendus ryškiausiai komandos ir gal net visos lygos žvaigždei Gianniui Antetokounmpo, „elniai“ dar 2018-2019 m. sezone pateko į Rytų konferencijos finalą, bet jame iššvaistė 2-0 persvarą ir nusileido „Toronto Raptors“ klubui.

Nusivylimu baigėsi ir pasirodymas „burbule“ vykusiose 2020 m. atkrintamosiose, kai „Bucks“ netikėtai atsitrenkė į „Miami Heat“ sieną ir nusileido „karščio“ komandai 1-4.

Bet galiausiai, trečiu bandymu, Milvokis pralaužė ledus ir laimėjo Rytų konferenciją.

„Milwaukee Bucks“ kelias link finalo

  • Pirmasis etapas: 4-0 prieš „Miami Heat“
  • Konferencijos pusfinalis: 4-3 prieš „Brooklyn Nets“
  • Konferencijos finalas: 4-2 prieš „Atlanta Hawks“

Kas tai lėmė – teigiami pokyčiai ar palankiai susiklosčiusios aplinkybės ir pagrindinių oponentų problemos?

„Bucks“ šiemet tikrai geresni nei pernai. Visų pirma, dėl Jrue Holiday. Antra, praeityje patirti pralaimėjimai ir padarytos klaidos kažkiek užgrūdino ir Middletoną, ir Giannį, galbūt ir trenerį Mike'ą Budenholzerį. Kita vertus, aš mačiau daug tų pačių dalykų tiek „Bucks“, tiek paties Giannio žaidime, kurie jau ne vienerius metus nepasiteisina“, – išskyrė R.Vyšniauskas.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as Budenholzeris
„Scanpix“ nuotr./Mike'as Budenholzeris

Anot komentatoriaus, „Bucks“ neturėjo būti ten, kur dabar yra, jei ne palankiu metu jiems nutikusios „Brooklyn Nets“ lyderių traumos, po kurių „Bucks“ šventė pergalę 4-3 Rytų konferencijos pusfinalio serijoje.

„Mano nuomonė dėl Rytų konferencijos yra gana kategoriška: „Nets“ turėjo laimėti prieš „Bucks“. Vienas Kevinas Durantas vos nelaimėjo, jis buvo per centimetrą nuo pergalingo tritaškio septintose rungtynėse, – epizodą, kai K.Durantas išplėšė pratęsimą užmindamas tritaškio liniją, prisiminė R.Vyšniauskas. – Trečiose rungtynėse „Nets“ buvo per vieną metimą nuo rezultato 3-0, o ketvirtose stiprią čiurnos traumą patyrė Kyrie Irvingas. Galbūt aš ir per daug nuvertinu „Bucks“ ekipą, bet Bruklinui tiesiog nepasisekė. Tuo metu galvojau, kad būtų visai įdomus konferencijos finalas „Sixers“ – „Bucks“, bet Filadelfijos ekipa, švelniai tariant susimovė ir „Bucks“ gavo kažkiek parankesnį varžovą.“

„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

Dideliu „Bucks“ žaidimo šalininku savęs nelaiko ir T.Šležas. Jo nuomone, „Bucks“ neturi išreikšto kūrėjo, komandos vairininkui Mike'ui Budenholzeriui trūksta lankstumo, o į finalą ši komanda prasibrovė labiau dėl susiklosčiusių aplinkybių, negu teigiamų pokyčių ekipos žaidime.

„Prisipažinsiu, nesu didelis „Bucks“ žaidimo šalininkas. Net ir praėjusį tarpsezonį ekipą papildžius Jrue Holiday ir šių atkrintamųjų eigoje Brookui Lopezui vėl sugrįžus į kelerius metus primirštą seną gerą ūkišką (bet efektyvų) irklavimą nugara baudos aikštelėje pavienėse rungtynėse, man vis tiek akivaizdžiai krenta į akis stipriai išreikšto kūrėjo ir sau bet kuriuo rungtynių metu galinčio susikurti krepšininko poreikis. Taip pat negaliu nepastebėti M.Budenholzerio sumanumo ir lankstumo trūkumo. Milvokio sudėtis ir žaidybiniai planai man didesnę laiko dalį atrodo per daug nuspėjami ir stagnuojantys. Tikiu, kad esant „normalioms“ sąlygoms jų žygis būtų pasibaigęs daug anksčiau ir ekipa didžiajam finalui nesiruoštų“, – sakė krepšininkas.

Giannio faktorius

Nors iki pirmųjų NBA finalo rungtynių liko jau tik kelios valandos, kol kas neaišku, ar jose galės žaisti „Bucks“ ryškiausia žvaigždė Giannis Antetokounmpo.

Kelio traumą prieš „Hawks“ patyręs graikas antradienio rytą buvo įtrauktas į „abejotinų žaisti“ žaidėjų sąrašą, o jo galimybės išbėgti ant parketo veikiausiai paaiškės tik prieš pat susitikimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannio Antetokounmpo trauma
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannio Antetokounmpo trauma

Ar „Bucks“ turi šansų įkąsti „saulėms“, jei dukart naudingiausias lygos krepšininkas negalės padėti Milvokio komandai?

„Jeigu Giannis negalės žaisti, tai tikrai sunku įsivaizduoti, kad „Bucks“ būtų pajėgūs pasiekti kažką daugiau nei dvi pergalės šioje serijoje. Bet kalbama, kad Giannio kelio trauma nėra tokia rimta kaip atrodė iš pradžių, tad reikėtų išlikti optimistais. Net jei Giannis nebūtų pasiruošęs 100 proc., jis būdamas aikštelėje priverčia varžovus prisitaikyti gynyboje, priverčia juos spaustis baudos aikštelėje ir daugiau rizikuoti ties tritaškio linija. Praradus Giannį „Bucks“ būtų labai sunku kurti puolimą. Taip, jie laimėjo du mačus prieš „Hawks“ žaisdami be graiko, bet „Suns“ yra daug geresnė gynybos komanda nei „Hawks“, – Milvokio ekipos galimybes vertino R.Vyšniauskas.

„Bucks“ šansais be Giannio abejoja ir T.Šležas, nors jis mato erdvės ir kitokiems scenarijams.

„Stipriai tuo abejoju, bet komandinis aukščiausio lygio sportas tuo ir žavus, kad neprognozuojamų x faktorių aibė, o psichologiniai kolektyvinio susitelkimo aspektai, iškritus MVP kalibro asmenybei, yra pilnai neįvertinti ir visiškai nenuspėjamos vertės“, – sakė krepšininkas.

Prognozuoja triumfą Finiksui

Solidus „Suns“ žaidimas iki finalo ir nežinomybė dėl G.Antetokounmpo sveikatos finalo favoritais pavertė Finikso klubą.

Jam sėkmę prognozuoja ir bukmekeriai, ir ekspertai. Štai ESPN žurnalistų apklausoje net 13 iš 16 pergalę finale prognozavo „saulėms“ ir tik trys rinkosi „elnius“.

Tiesa, didžioji dalis ekspertų mano, jog „Suns“ pergalė nebus lengva. Tik „algų kepurės“ ekspertas Bobby Marksas rinkosi Finikso pergalę penkerių rungtynių serijoje, o visi kiti mano, jog „Suns“ laimės finalą 4-2 arba 4-3.

„Scanpix“ nuotr./Devinas Bookeris ir Chrisas Paulas
„Scanpix“ nuotr./Devinas Bookeris ir Chrisas Paulas

Būtent vieną iš pastarųjų rezultatų rinkosi ir R.Vyšniauskas bei T.Šležas – abu jie mato „Suns“ pergalę 4-2.

Kiek daugiau intrigos yra kalbant apie būsimąjį naudingiausią finalo žaidėją. ESPN žurnalistų apklausoje jų nuomonės išsiskyrė – po šešis ekspertus pasirinko Ch.Paulą ir D.Bookerį, du prognozavo MVP trofėjų Kh.Middletonui ir vienas jį įteiktų Gianniui.

Pergalę „saulėms“ prognozuojantys R.Vyšniauskas ir T.Šležas taip pat rinkosi iš šios komandos žaidėjų, bet abu galiausiai apsistojo ties 36-erių Ch.Paulu.

„Scanpix“/AP nuotr./Chrisas Paulas
„Scanpix“/AP nuotr./Chrisas Paulas

„Prognozuojant finalo MVP, nupiešiu tokį scenarijų: Devinas Bookeris ir Chrisas Paulas abu turės finalo MVP vertus skaičius, bet prizas atiteks CP3 dėl labai akivaizdžių priežasčių“, – turėdamas omenyje aplink veteraną kuriamą naratyvą ir duoklę neeilinei jo karjerai sakė R.Vyšniauskas.

Pirmosios NBA finalo rungtynės – jau šiąnakt Finikse. Jų ginčo kamuolys bus išmestas 4 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas