Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 25

NBA naujokų birža talentams išdalys milijonus: ko gali tikėtis Artūras Gudaitis?

Kiekvienas NBA komandos sprendimas naujokų biržos dalyviams lemia šimtus tūkstančių arba milijonus. Klubai atidžiai renkasi perspektyviausius žaidėjus, nes su jais įsipareigoja mažiausiai dvejiems metams. Prieš artėjančią naujokų biržą Brukline, kurios ceremonija prasidės birželio 26 d. 2 val. Lietuvos laiku, pateikiame trisdešimties pirmųjų šaukimų atlyginimų skalę.
gudas
gudas / 15min.lt montažas

Aritmetika tokia – pirmojo rato šaukimai pasirašo garantuotą dvejų metų sutartį. Naujokų atlyginimai griežtai nustatyti pagal NBA žaidėjų asociacijos ir lygos susitarimą.

Pavyzdžiui, pirmasis šių metų NBA naujokų biržos šaukimas pirmąjį sezoną gaus apie 4,753 mln. JAV dolerių. Taisyklėse numatyta, kad jų agentai gali derėtis ir dar šiek tiek pasididinti atlygį. Pagal susitarimą, krepšininkas gauna nuo 80 iki 120 proc. numatytos algos.

Fiksuotą atlyginimą dažniausiai pasididina aukščiausi biržos šaukimai.

Antrojo šaukimo fiksuota alga – 4,252 mln., trečiojo – 3,818 mln., ketvirtojo – 3,443 mln., penktojo – 3,117 mln. ir t.t.

Palyginimui, dešimtasis šaukimas gauna 2,068 mln., dvidešimtasis – 1,257 mln., trisdešimtasis – jau tik 943,3 tūkst.

RealGM.com/NBA naujokų atlyginimai
RealGM.com/NBA naujokų atlyginimai

31–60 šaukimais pasirinkti krepšininkai nėra garantuoti, kad NBA komandos su jais sudarys sutartį. Jei žaidėjas į NBA patenka iškart, jis gali tikėtis maždaug iki 1 milijono JAV dolerių.

Jei žaidėjas dar vieną ar du sezonus lieka Europoje, sutarties su NBA klubu jis nepasirašo. Tiesiog jo teisės priklauso tai komandai, kuri jį pasirinko.

Artėjančioje NBA naujokų biržoje savo pavardę išgirs Artūras Gudaitis. Žalgiriečiui taip pat aktualu, kokiu šaukimu jį pasirinks NBA klubas.

Prognozuojama, kad 22 metų 210 cm ūgio lietuvis gali tikėtis maždaug 28–50 šaukimo.

Jei A.Gudaitis bus pasirinktas pirmajame rate, galės pasirašyti garantuotą sutartį. Pats krepšininkas linkęs vieną ar du sezonus pažaisti Europoje, o tai yra labai palanku antrojo rato šaukimus turinčioms komandoms arba toms ekipoms, kurios žaidėjų ieško ateičiai.

A.Gudaitis šiuo metu turi dar metus galiojančią sutartį su Kauno „Žalgiriu“.

Artėjantį sezoną J.Valančiūnas uždirbs 4,66 mln., D.Motiejūnas – 2,288 mln. JAV dolerių.

Daugelis jų plačiai naudoja tokią praktiką, o vėliau, priklausomai nuo pašaukto krepšininko žaidimo, sprendžia, ar ateityje kviesti jį į NBA.

Tiesa, net ir pirmajame rate pašauktas žaidėjas, jei jis turi sutartį su Europos komanda, gali neiškart atvykti į NBA. Pavyzdžiui, „Chicago Bulls“ 2011 metais 23-iuoju šaukimu pasirinko Ispanijos pilietybę turintį juodkalnietį Nikolą Mirotičių.

Trejus metus jis sėmėsi patirties Madrido „Real“ klube, o į Čikagą atvyko tik 2014 metais. Kadangi praėjo dvejų metų fiksuotos algos laikotarpis, N.Mirotičius „Bulls“ žaidėju tapo pasirašydamas naują, trejų metų 17 mln. JAV dolerių sutartį.

Kitaip pasielgė lietuviai Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas. Abu jie taip pat buvo pašaukti 2011 metais. Metus pažaidę Europoje, jie debiutavo NBA ir gavo pagal naujokų skalę numatytą atlyginimą.

Penktuoju šaukimu pasirinktas J.Valančiūnas „Raptors“ klube pirmąjį sezoną uždirbo 3,374 mln. (neatskaičiavus mokesčių), antrąjį – 3,526 mln., o praėjusį – 3,678 mln. JAV dolerių.

15min.lt montažas/Donatas Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas
15min.lt montažas/Donatas Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas

D.Motiejūnas buvo pasirinktas 20-as, todėl jo alga buvo mažesnė: pirmąjį sezoną – 1,361 mln., antrąjį – 1,422 mln., praėjusį – 1,483 mln. JAV dolerių.

Pasirašydamas sutartį su naujoku NBA klubas gauna teisę po dvejų metų savavališkai pratęsti sutartį su fiksuotu atlyginimu trečiajam, o vėliau – ir ketvirtajam sezonui NBA.

Lietuvių sutartys oficialiai baigsis 2016 metų vasarą. Artėjantį sezoną J.Valančiūnas uždirbs 4,66 mln., D.Motiejūnas – 2,288 mln. JAV dolerių.

Nuo 2016-ųjų jiedu išaugs numatytą NBA naujokų atlyginimą ir jau galės sudaryti naują, kur kas pelningesnę sutartį.

Pagal NBA taisykles, dabartiniai jų klubai turi teisę be konkurencijos su kitomis komandomis sudaryti naujas sutartis jau dabar.

24Sek.lt žiniomis, J.Valančiūnas pretenduoja sudaryti ketverių metų sutartį, pagal kurią per sezoną uždirbtų po 16 milijonų. D.Motiejūno atveju, naujas ilgalaikis jo atlyginimas siektų maždaug 8–10 milijonų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas