Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 16

NBA sezonas prasideda: 15 didžiausių klausimų Rytuose

Antradienį prasideda naujasis NBA sezonas. O tarpsezonis prieš jį buvo karštas kaip niekad. Carmelo Anthony, Paulas George'as, Isaiah Thomasas, Dwyane'as Wade'as, Derrickas Rose'as, Kyrie Irvingas, Jimmy Buttleris – visos šios žvaigždės NBA sezoną pradės nebe tose pačiose komandose, kuriose baigė senąjį.
Kyrie Irvingas
Kyrie Irvingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kokie didžiausi iššūkiai laukia NBA komandų šį sezoną ir kas lems, ar jų aistruoliai galės džiaugtis? Portalas 15min pristato svarbiausius klausimus, atsakymai į kuriuos lems, kaip seksis kiekvienai NBA komandai. Šiandien kviečiame susipažinti su situacija Rytų konferencijoje.

„Boston Celtics“: ar Kyrie Irvingas pasiruošęs tapti lyderiu?

Praėjęs sezonas: 52 pergalės, 30 pralaimėjimų, pralaimėtas Rytų konferencijos finalas.

Svarbiausi nauji žaidėjai: Kyrie Irvingas („Cavaliers“), Gordonas Haywardas („Jazz“), Marcusas Morrisas („Pistons“), Jaysonas Tatumas (2017 m. naujokų birža, 3 šaukimas).

Svarbiausi praradimai: I.Thomasas, Avery Bradley, J.Crowderis, Amiras Johnsonas, Kelly Olynykas.

Prognozuojamas startinis penketas: K.Irvingas, G.Haywardas, Jaylenas Brownas, M.Morrisas, Alas Horfordas.

Iš „Cavaliers“ mainų keliu Bostono gautas K.Irvingas – išimtis šiuolaikiniame NBA pasaulyje. Buvimas LeBrono Jameso komandos draugu yra daugelio NBA žaidėjų svajonė: tai ir nuolatinis buvimas dėmesio centre, ir didelė tikimybė patekti į NBA finalą. Chriso Paulo, Paulo George'o ar Carmelo Anthony maršrutai šią vasarą taip pat įrodo, kad vis daugiau NBA žvaigždžių nori burtis į superkomandas, net jei tai ir reiškia mažesnę jiems tenkančią šlovę.

„Scanpix“ nuotr./Gordonas Haywardas, Alas Horfordas, Kyrie Irvingas
„Scanpix“ nuotr./Gordonas Haywardas, Alas Horfordas, Kyrie Irvingas

Tačiau K.Irvingas elgiasi priešingai ir vasarą pasiprašė mainų, paskelbęs, kad nori „didesnio vaidmens“. Galiausiai jis atsidūrė „Celtics“: komandoje, kuri, atrodo, jam tinka puikiai. Ši komanda tikrai gali kovoti dėl Rytų konferencijos čempionės titulo, turi gilias tradicijas, gerą trenerį.

„Celtics“ vis dėlto negali tapti vieno žaidėjo komanda. Visą savo karjerą K.Irvingas buvo labiau pelnyti taškus, o ne skirstyti kamuolius linkęs įžaidėjas. Jo rezultatyvių perdavimų vidurkis per sezoną niekada neviršijo 6,1, kas tikrai nėra daug įžaidėjui.

O „Celtics“ K.Irvingas į žaidimą turės įtraukti ir Gordoną Haywardą, ir Alą Horfordą. „Cavaliers“ jam teko mažiau atsakomybės: jis buvo antrasis žaidėjas po LeBrono. Dabar didžioji atsakomybė už komandos rezultatus teks jam.

Nors I.Thomasas „Celtics“ praleido nedaug laiko, jis spėjo tapti sirgalių numylėtiniu ir tikru lyderiu. K.Irvingas dar niekada nebuvo geriausiu žaidėju NBA atkrintamųjų varžybų lygio komandoje, o „Celtics“ sirgaliai tikrai tikisi, kad jis ves komandą ne tik į atkrintamąsias varžybas, bet ir link čempionų žiedų. Ar jis susidoros su šiuo iššūkiu, parodys laikas.

„Cleveland Cavaliers“: kaip įžaidėjams seksis su sveikata?

Praėjęs sezonas: 51 pergalė, 31 pralaimėjimas, pralaimėtas NBA finalas.

Svarbiausi nauji žaidėjai: Isaiah Thomasas, Derrickas Rose'as, Dwyane'as Wade'as, Jae Crowderis, Jeffas Greenas.

Svarbiausi praradimai: Kyrie Irvingas, Deronas Williamsas, Derrickas Williamsas.

Prognozuojamas startinis penketas: D.Rose'as, D.Wade'as, LeBronas Jamesas, J.Crowderis, Kevinas Love'as.

Vasaros pradžioje ėmus sklandyti gandams, kad L.Jamesas kitą vasarą tikrai paliks Klivlendą, o galiausiai ir K.Irvingui pasiprašius mainų, pradėjo atrodyti, kad „Cavaliers“ smukti žemyn gali greičiau, negu daugelis tikisi. Vis dėlto vasaros pabaigoje komandos gerbėjai gali džiaugtis: LeBronas atrodo patenkintas, K.Irvingui rasta vykusi pamaina, o komandos atsarginių suolelis atvykus D.Wade'ui ir J.Crowderiui sustiprėjo, nes naujokai greičiausiai eis į starto penketą, o tai reiškia, kad J.R.Smithas ir T.Thompsonas taps paspirtimi nuo suolelio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Tačiau nerimauti dar yra dėl ko. K.Irvingą pakeisiantis I.Thomasas į aikštę grįš geriausiu atveju tik sausį, o kaip jis atsigaus po traumos, dar nėra aišku. D.Rose'o traumų istorija taip pat yra ilga ir visiems puikiai žinoma. Vieno iš šių žaidėjų žaidimo lygio kritimas ar trauma prieš atkrintamąsias varžybas jau galėtų reikšmingai sumaišyti „Cavaliers“ planus, o abiejų – pastatyti komandą į nepavydėtiną padėtį, nes ji iš esmės liktų be įžaidėjų.

Antra vertus, komandoje vis dar yra LeBronas, o komandos atsarginių suolelio žaidėjai dviejuose trečdaliuose NBA komandų žaistų starto penkete. Jei traumos nekamuos, „Cavaliers“ turi puikius šansus ketvirtąkart iš eilės žaisti finale.

„Toronto Raptors“: ar nesusilpnės atsarginių žaidėjų suolelis?

Praėjęs sezonas: 51 pergalė, 31 pralaimėjimas, pralaimėtas Rytų konferencijos pusfinalis

Svarbiausi nauji žaidėjai: C.J.Milesas („Pacers“), OG Anunoby (2017 m. naujokų birža, 23 šaukimas).

Svarbiausi praradimai: Cory Josephas, Patrickas Pattersonas, P.J.Tuckeris, Demarre'as Carrolas.

Prognozuojamas startinis penketas: Kyle'as Lowry, Demaras DeRozanas, C.J.Milesas, Serge'as Ibaka, Jonas Valančiūnas.

„Raptors“ šiemet tikisi pasinaudoti tuo, kad „Cavaliers“ ir „Celtics“ sudėtys reikšmingai keitėsi, o „Raptors“ branduolys išliko. Optimizmo „Raptors“ suteikia tai, kad S.Ibaka, pernai sėkmingai įsiliejęs į komandos žaidimą, šiemet komandoje bus nuo sezono pradžios. Tačiau lieka didelis klausimas, ar tie patys D.DeRozanas ir K.Lowry gali mesti rimtą iššūkį „Cavaliers“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Net jei K.Lowry ir S.Ibaka, žaisdami 2 prieš 2, žudys varžovus, pavojus slypės ant atsarginių žaidėjų suolelio. Prarastą lengvąjį krašto puolėją D.Carrolą starto penkete gali sėkmingai pakeisti taikliarankis C.J.Milesas, bet prarastiems atsarginiams pamainos „Raptors“ nerado. Nei C.Josephas, nei P.J.Tuckeris, nei P.Pattersonas nebuvo komandos lyderiai, tačiau vis dėlto buvo svarbūs vaidmenų žaidėjai.

„Raptors“ tikisi, kad žingsnį į priekį žengs jaunesni žaidėjai – visų pirma Normanas Powellas, taip pat Pascalis Siakamas, Delonas Wrightas ar Jakobas Poeltlas. Praėjusį sezoną jie, išskyrus N.Powellą, trynė atsarginių suolelio galą, bet šiemet iš jų jau bus tikimasi, kad sugebės tapti stabiliais atsarginiais ir duoti pailsėti lyderiams. Jei jiems to padaryti nepavyks, „Raptors“ pasiekti bent jau Rytų konferencijos finalą bus sunku.

„Washington Wizards“: ar komandos lyderiai gali žengti dar vieną žingsnį į priekį?

Praėjęs sezonas: 49 pergalės, 33 pralaimėjimai, pralaimėtas Rytų konferencijos pusfinalis

Svarbiausi nauji žaidėjai: Jodie Meeksas („Pistons“), Timas Frazieris („Pelicans“).

Svarbiausi praradimai: Bojanas Bogdanovičius, Brandonas Jenningsas.

Prognozuojamas startinis penketas: Johnas Wallas, Bradley Bealas, Otto Porteris, Markieffas Morrisas, Marcinas Gortatas.

„Wizards“ praėjusiose atkrintamosiose varžybose pritrūko vienos pergalės, kad patektų į Rytų konferencijos finalą. O per vasarą komanda beveik nepasikeitė: prarado du atsarginius žaidėjus (tiesa, B.Bogdanovičius, net ir kildamas nuo suolo, vaidino svarbų vaidmenį), o sustiprėjo keliais žaidėjais, kurie taip pat bus atsarginiai.

„Scanpix“ nuotr./Johnas Wallas
„Scanpix“ nuotr./Johnas Wallas

Todėl esminis klausimas, svarstant, ar gali „Wizards“ žengti dar toliau, yra tai, ar gali smogiamasis „Wizards“ trejetas – J.Wallas, B.Bealas ir O.Porteris – dar labiau patobulėti. Praeitas sezonas visiems jiems buvo geriausias karjeroje. Visi jie dar pakankamai jauni: vyriausiam iš jų J.Wallui tėra 27 metai.

Tačiau net ir aukšto jų praėjusį sezoną demonstruoto lygio nepakaks, siekiant nukarūnuoti „Cavaliers“ ar „Celtics“. Kadangi iš M.Morriso ar M.Gortato tikėtis reikšmingos pažangos jau sunku, nors abu aukštaūgiai praėjusį sezoną atrodė patikimai, „Wizards“ perimetro žaidėjai turi tapti dar geresni. Jei jiems tai pavyks, atkrintamosiose varžybose galima tikėtis netikėtumų.

„Atlanta Hawks“: kiek bloga bus komanda?

Praeitas sezonas: 43 pergalės, 39 pralaimėjimai, pralaimėtas Rytų konferencijos ketvirtfinalis

Svarbiausi nauji žaidėjai: Marco Bellineli „(„Hornets“), Dewayne'as Dedmonas („Spurs“), Luke Babbittas („Heat“), Johnas Collinsas (2017 m. NBA naujokų birža, 19 šaukimas).

Svarbiausi praradimai: D.Howardas, Paulas Millsapas, Thabo Sefolosha, T.Hardaway'us.

Prognozuojamas startinis penketas: Dennisas Schroderis, Marco Bellineli, Taureanas Prince'as, Ersanas Ilyasova, D.Dedmonas.

Dar 2014–2015 m. NBA sezone „Atlanta Hawks“ iškovojo 60 pergalių, o visas komandos startinis penketas buvo pripažintas sausio mėnesio Rytų konferencijos mėnesio žaidėju. Dabar iš to startinio penketo nebeliko nė vieno žaidėjo, o komanda atrodo visiškai rimtai nusiteikusi ne tik nutraukti 10 metų, kai pateko į atkrintamąsias varžybas, seriją, bet ir kovoti dėl paskutinės vietos Rytų konferencijoje.

„Scanpix“ nuotr./Dennisas Schroderis.
„Scanpix“ nuotr./Dennisas Schroderis.

D.Howardas Atlantoje neužsibuvo, P.Millsapą komanda irgi paleido be didelio gailesčio. Dabar komandą sudaro Dennisas Schroderis, kuris jau pernai buvo lyderis, o šiemet, tikėtina, turės maždaug 25 taškų vidurkį, nes stabiliai taškus pelnyti be jo tiesiog nėra kam, ir būrys žaidėjų, kurie daugelį NBA komandų sustiprintų kaip atsarginiai, bet vargu ar gali nudžiuginti žaisdami starto penkete.

Vis dėlto „Hawks“ treneriu lieka Mike'as Budenholzeris, jau įrodęs savo, kaip trenerio, talentą. Tokie žaidėjai kaip M.Bellineli ar E.Ilyasova, nors ir toli gražu nėra žvaigždės, turi daug patirties ir gali išpildyti savo vaidmenis. Svarbu ir tai, kad Rytų konferencijoje susilpnėjo toli gražu ne tik „Hawks“ – iš „Bulls“ ar „Pacers“ kažko rimto tikėtis sunku.

Paradoksalu, bet „Hawks“ gresia tiesiog būti per daug gerais. 10–12 vieta konferencijoje komandai, kurios vadovai akivaizdžiai nori taikytis į pirmuosius 2018 m. NBA naujokų biržos šaukimus, būtų pavojingas pasiekimas: sunkiai leidžiantis tikėtis labai gero šaukimo ir drauge nesuteikiantis daug perspektyvų ateičiai. Ar „Hawks“ nepersistengs?

„Milwaukee Bucks“: ar Giannis Antetokounmpo gali dar labiau patobulėti?

Praėjęs sezonas: 42 pergalės, 40 pralaimėjimų, pralaimėtas Rytų konferencijos ketvirtfinalis

Svarbiausi nauji žaidėjai: Geraldas Greenas („Celtics“), Brandonas Rushas („Timberwolves“), Kendallas Marshallas.

Svarbiausi praradimai: Michaelas Beasley, Spenceris Hawesas.

Prognozuojamas startinis penketas: Malcolmas Brogdonas, Tony Snellas, Khrisas Middletonas, Giannis Antetokounmpo, Johnas Hensonas.

„Bucks“ komanda vasarą ypatingų korekcijų sudėtyje nedarė: pasikeitė keli atsarginiai, o į starto penketą išbėgti turėtų tie patys žaidėjai kaip praėjusiais metais. Tačiau svarbiausių konkurentų praeitą sezoną „Bulls“, „Pacers“ ir „Hawks“ susilpnėjimas reiškia, kad net ir nieko nedarydami „Bucks“ pasistūmėjo į priekį.

„Scanpix“/AP nuotr./Giannis Antetokounmpo
„Scanpix“/AP nuotr./Giannis Antetokounmpo

Tačiau, norint nukarūnuoti ką nors iš pirmojo ketverto, likti tame pačiame lygyje neužteks. Tačiau neaišku, ar Giannis Antetokounmpo jau pasiekė savo galimybių ribas. Iki šiol graikas kasmet tobulino savo rezultatus visose pagrindinėse statistikos kategorijose, tačiau, nors pasižymi unikaliais fiziniais duomenimis bei ypatingu universalumu, gebėjimo priimti teisingus sprendimus ir taiklumo iš toliau jam vis dar pritrūksta.

Pernai G.Antetonkoumpo krepšį iš toli atakavo vos 27 proc. taiklumu. Pagerinęs taiklumą, jis taptų rimtu kandidatu į sezono MVP titulą. O „Bucks“ galėtų siekti daugiau negu tik patekimo į atkrintamąsias varžybas, ypač jei kiti starto penketo žaidėjai bus sveiki.

„Indiana Pacers“: ar jauni žaidėjai sugebės žengti žingsnį pirmyn?

Praėjęs sezonas: 42 pergalės, 40 pralaimėjimų, pralaimėtas Rytų konferencijos ketvirtfinalis

Svarbiausi nauji žaidėjai: Victoras Oladipo („Thunder“), Domantas Sabonis („Thunder“), Bojanas Bogdanovičius („Wizards“), Darrenas Collisonas („Kings“).

Svarbiausi praradimai: Paulas George'as, Monta Ellisas, Jeffas Teague'as.

Prognozuojamas startinis penketas: D.Collisonas, V.Oladipo, B.Bogdanovičius, Thadeusas Youngas, Mylesas Turneris.

„Pacers“ pradeda naują erą. Erą be Paulo George'o, kuris pastaruosius penkerius metus buvo komandos lyderis ir žaidėjas, su kuriuo sieta komandos ateitis. Su juo „Pacers“ du kartus pateko į NBA Rytų konferencijos finalą, kur toliau žengti neleido tik LeBronas ir „Miami Heat“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Naują sezoną „Pacers“ pasitinka be ryškaus lyderio – su būriu neblogų vidutiniokų, tarp jų ir sūnumi paklydėliu Lance'u Stephensonu, bei keliais jaunais žaidėjais, iš kurių komanda tikisi daug.

Būtent jaunų žaidėjų tobulėjimas yra didžiausias „Pacers“ tikslas. Greičiausiai komanda nepateks į atkrintamąsias varžybas, bet jei kažkas iš jaunimo žengs žingsnį pirmyn ir įrodys, kad gali būti lyderiais, tai jau bus geros naujienos „Pacers“ sirgaliams.

Tai gali būti V.Oladipo – buvęs antrasis 2013 m. naujokų biržos šaukimas, kuriam taip ir nepavyko tapti patikimu pagalbininku Russellui Westbrookui „Thunder“ komandoje, bet kuris „Pacers“ tikrai turės daugiau laisvės. Tai gali būti M.Turneris, 21 metų aukštaūgis, pernai tapęs tvirtu starto penketo žaidėju. Tai gali būti ir Domantas Sabonis, nors sezoną jis turbūt pradės kildamas nuo atsarginių žaidėjų suolo. Jei šie žaidėjai atrodys sėkmingai, „Pacers“ gali laukti gera ateitis.

„Chicago Bulls“: ar Zachas LaVine sėkmingai atsigaus po traumos?

Praėjęs sezonas: 41 pergalė, 41 pralaimėjimas, pralaimėtas Rytų konferencijos ketvirtfinalis

Svarbiausi nauji žaidėjai: Zachas LaVine'as („Timberwolves“), Krisas Dunnas („Timberwolves“), Lauri Markkanenas (2017 m. naujokų birža, 7 šaukimas).

Svarbiausi praradimai: Rajonas Rondo, Dwyane'as Wade'as, Jimmy Butleris.

Prognozuojamas startinis penketas: K.Dunnas, Justinas Holiday'us, Z.LaVine'as, Nikola Mirotičius, Robinas Lopezas.

„Chicago Bulls“ ir „Atlanta Hawks“ pagrįstai gali varžytis, kuri komanda sėkmingiau „išsprogdino“ savo sudėtį ir pasiruošė pradėti iš naujo. Čikagoje nebeliko nei ilgai komandos ateitimi laikyto J.Butlerio, nei veteranų D.Wade'o ir R.Rondo. O dabartinei „Bulls“ komandai, atrodo, gali būti iššūkis pasiekti bent 20 pergalių ribą. Nė viena NBA komanda neatrodo blogiau „ant popieriaus“.

„Scanpix“ nuotr./Paulas Zipseris
„Scanpix“ nuotr./Paulas Zipseris

Didžiausia mįslė komandos gerbėjams – ko tikėtis iš Z.LaVine'o, gauto už J.Butlerį iš „Timberwolves“. Pernai Z.LaVine'as pusę sezono atrodė tikrai gerai ir būdamas vos 21 metų turėjo 18,9 taško vidurkį, tačiau trūkusi Achilo sausgyslė jo sezoną užbaigė gerokai anksčiau laiko.

Kada Z.LaVine'as grįš į aikštelę, dar nėra aišku. Nėra aišku, kaip jam seksis grįžus: Achilo sausgyslės traumos sugriovė ar bent jau stipriai sugadino karjerą ne vienam žaidėjui, o jaunojo gynėjo žaidimas stipriai paremtas būtent atletiškumu.

Antra vertus, galimybių atsiskleisti Z.LaVine'as grįžęs turės daug. Dabartinėje „Bulls“ komandoje nėra nė vieno žaidėjo, pernai NBA turėjusio bent 11 taškų vidurkį. Daug komandos gerbėjai tikisi ir iš šių metų naujokų biržoje pašaukto suomio L.Markkaneno, bet vargu ar jis taps žvaigžde iš karto. Visgi geras L.Markkaneno ir Z.LaVine'o žaidimas taptų bent šiokia tokia paspirtimi „Bulls“ sirgaliams žiūrėti rungtynes, nes vilčių nelikti tarp paskutinių trijų NBA komandų „Bulls“ tikrai neturi daug.

„Miami Heat“: kuriuos praėjusio sezono „Heat“ išvysime šiemet?

Praėjęs sezonas: 41 pergalė, 41 pralaimėjimas, nepateko į atkrintamąsias varžybas

Svarbiausi nauji žaidėjai: Kelly Olynykas („Celtics“), Bamas Adebayo (2017 m. NBA naujokų birža, 14 šaukimas).

Svarbiausi praradimai: Luke'as Babbittas, Joshas McRobertsas.

Prognozuojamas startinis penketas: Goranas Dragičius, Dionas Waitersas, Rodney McGruderis, Jamesas Johnsonas, Hassanas Whiteside'as.

Pernai įpusėjus sezonui „Heat“ buvo iškovoję 11 pergalių, patyrę 30 pralaimėjimų ir atrodė kaip rimti kandidatai į paskutinę vietą NBA. Tačiau antroje sezono pusėje viskas apsivertė aukštyn kojomis: Goranui Dragičiui prasidėjo antroji jaunystė, D.Waitersas suprato, kad gali būti geras žaidėjas, treneris Ericas Spoelstra sulipdė kolektyvą į vientisą junginį ir Majamis ėmė kilti aukštyn, o galiausiai vos nepateko į atkrintamąsias varžybas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Goranas Dragičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Goranas Dragičius

Kad ir kaip neįtikėtinai tai skambėtų, antroje praėjusio sezono pusėje „Heat“ buvo geriausia Rytų konferencijos komanda. Bet pirmoje pusėje prarasta buvo per daug.

Vasarą „Heat“ vadovybė nusprendė, kad antroji sezono pusė buvo svarbesnė negu pirma, ir pratęsė sutartis su visais svarbiausiais žaidėjais. Sustiprėjo ir komandos atsarginių suolelis: traumą išsigydė didžiąją praėjusio sezono dalį praleidęs Justise'as Winslowas, prie komandos prisijungė Kelly Olynykas iš „Celtics“.

Tačiau startinis penketas išliks tas pats. Jei H.Whiteside'as, G.Dragičius, D.Waitersas ir kompanija vėl demonstruos tokį lygį kaip antroje praeito sezono pusėje, „Heat“ gali žengti gana toli. Jei vis dėlto paaiškės, kad komanda tokio lygio išlaikyti negali, „Heat“ rizikuoja strigti stadijoje, kai komanda yra pakankamai gera patekti į atkrintamąsias važrybas, bet nepakankamai gera pasiekti ką nors daugiau ir nebeturinti pinigų naujiems žaidėjams.

„Detroit Pistons“: ar Andre Drummondas atsigaus po nesėkmingo sezono?

Praėjęs sezonas: 37 pergalės, 45 pralaimėjimai, nepateko į atkrintamąsias varžybas

Svarbiausi nauji žaidėjai: Avery Bradley („Celtics“), Langstonas Galloway'us („Kings“).

Svarbiausi praradimai: Kentavious Caldwell-Pope'as, Marcusas Morrisas, Aronas Baynesas.

Prognozuojamas startinis penketas: Ishas Smithas, A.Bradley, Tobias Harrisas, Jonas Leueris, Andre Drummondas.

Detroitas pernai nepateko į atkrintąmasias varžybas, bet šiemet, susilpnėjus „Bulls“, „Hawks“ ir „Pacers“, turi galimybę užimti kažkurios iš šių komandų vietą. Bet tam reikės, kad Andre Drummondas vėl pradėtų tobulėti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andre Drummondas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andre Drummondas

Užpraėjusį sezoną A.Drummondas, būdamas vos 22 metų, pateko į NBA visų žvaigždžių rungtynes ir atrodė, kad jam lemta tapti ilgalaikiu „Pistons“ lyderiu. Bet pernai jis žengė žingsnį atgal – jo rezultatyvumas krito, gynyba irgi dažnai netenkino trenerių ir gerbėjų. Stabilus išliko tik jo baudų taiklumas – ir toliau nesiekė 40 procentų. Nors jo kova dėl kamuolių išlieka aukščiausio lygio, iš savo žvaigždės „Pistons“ tikisi ne to.

Tiesa, ikisezoninės rungtynės parodė, kad šiemet vaizdas gali būti kitoks. A.Drummondas ne tik per jas vidutiniškai rinko po 16 taškų ir 16 atkovotų kamuolių, bet ir pataikė 80 proc. baudų metimų (16/20). Kol kas dar sunku pasakyti, ar tai nėra atsitiktinė sėkmė, tačiau žaidėjui, kurio karjeros vidutinis taiklumas nuo baudų metimų linijos nesiekia 40 proc., sezono metu pagerinti taiklumą bent keliolika procentų jau būtų didelis pasiekimas.

Dar du startinio penketo žaidėjai – R.Jacksonas ir T.Harrisas – pernai irgi atrodė prasčiau negu užpernai. Neabejotina, kad iš Bostono atvykęs A.Bradley sustiprins komandą, bet ir „Pistons“ senbuviai turi tapti stabiliai, o ne kartais gerais žaidėjais, kad komanda galėtų kažko tikėtis.

„Charlotte Hornets“: ar Dwightas Howardas dar turi parako?

Praėjęs sezonas: 36 pergalės, 46 pralaimėjimai, nepateko į atkrintamąsias varžybas

Svarbiausi nauji žaidėjai: Dwightas Howardas („Hawks“), Malikas Monkas (2017 m. naujokų birža, 11 šaukimas), Michaelas Carteris-Williamsas („Bulls“).

Svarbiausi praradimai: Marco Belinelli, Ramonas Sessionsas.

Prognozuojamas startinis penketas: Kemba Walkeris, Jeremy Lambas, Michaelas Kiddas-Gilchristas, Marvinas Williamsas, D.Howardas.

Steve'o Cliffordo „Hornets“ pastaraisiais metais būdavo pirmiausia labiau gynyba negu puolimu pasižyminti komanda. Būtent suprastėjusi gynyba pernai didele dalimi lėmė, kad „Hornets“ liko už atkrintamųjų varžybų borto.

„Scanpix“/AP nuotr./Dwightas Howardas
„Scanpix“/AP nuotr./Dwightas Howardas

Galbūt triskart geriausiai NBA besiginančiu žaidėju kadaise rinktas D.Howardas taps žmogumi, sugebėsiančiu sustiprinti „Hornets“ gynybą. Prieš 4–5 metus D.Howardas buvo vienas iš labiausiai trokštamų NBA žaidėjų, o jo persikėlimas į kitą komandą tapdavo viena svarbiausių vasaros naujienų. Tačiau dabar D.Howardą „Hornets“ mainų būdu tyliai gavo už M.Belinellį, Milesą Plumlee ir 41-ąjį šaukimą – tikrai ne už patį stipriausią komplektą.

Net ir po Nicolo Batumo traumos, išvedusios jį iš rikiuotės keliems mėnesiams, „Hornets“ turi neblogų galimybių žengti į atkrintamąsias varžybas. Komanda pasižymi ilgu atsarginių žaidėjų suoleliu, o K.Walkeris pernai parodė, kad gali būti lyderis. Bet tam reikės, kad D.Howardas įrodytų, jog iš 100 geriausių NBA žaidėjų sąrašo ESPN buvo išmestas nepelnytai ir kad gynyboje dar gali būti patikimas. Pernai „Hawks“ jam tai įrodyti sekėsi sunkiai.

„New York Knicks“: ar Kristapas Porzingis pasiruošęs tapti lyderiu?

Praėjęs sezonas: 31 pergalė, 51 pralaimėjimas, nepateko į atkrintamąsias varžybas

Svarbiausi nauji žaidėjai: Frankas Ntilikina (2017 m. naujokų birža, 8 šaukimas), Timas Hardaway'us („Hawks“), Enesas Kanteris („Thunder“), Dougas McDermottas („Bulls“).

Svarbiausi praradimai: Carmelo Anthony, Derrickas Rose'as.

Prognozuojamas startinis penketas: F.Ntilikina, T.Hardaway'us, Dougas McDermottas, Kristapas Porzingis, Enesas Kanteris.

„Knicks“ į naująjį sezoną žengs be C.Anthony ir komandos prezidento Philo Jacksono. Abu jie turėjo vesti „Knicks“ į pergalių kelią, tačiau per pastaruosius trejus metus „Knicks“ stabiliai buvo viena blogiausių NBA komandų.

USA Today Sports/Kristapas Porzingis
USA Today Sports/Kristapas Porzingis

Šiemet situacija vargu ar pasikeis, tačiau svarbiausia „Knicks“, ko gero, yra ne iškovotų pergalių skaičius, o tai, ar K.Porzingis parodys galintis tapti komandos lyderiu. Jo žaidimas pastaruosius du sezonus buvo vienas nedaugelio šviesių dalių „Knicks“ žaidime.

Vasarą buvo pasigirdę kalbų, kad K.Porzingis nepatenkintas situacija „Knicks“. Tačiau dabar, nebelikus C.Anthony ir D.Rose'o, būtent K.Porzingiui teks pagrindinis oponentų dėmesys. Ir jis turės parodyti, kad gali susidoroti tiek su svarbesniu vaidmeniu, tiek su padidėjusiu spaudimu.

Be K.Porzingio, „Knicks“ situacija yra gana liūdna. 19-metis įžaidėjas F.Ntilikina yra ateities talentas, bet kol kas vargu ar yra pasiruošęs NBA, o be jo įžaidėjo pozicija yra labai skylėta. Tikėtina, kad aukštų tikslų šiemet nekeliančiuose „Knicks“ daugiau progų pasireikšti turės ir M.Kuzminskas.

„Orlando Magic“: ar kažkas iš jaunų žaidėjų taps žvaigždėmis?

Praėjęs sezonas: 29 pergalės, 53 pralaimėjimai, nepateko į atkrintamąsias varžybas

Svarbiausi nauji žaidėjai: Arronas Afflalo („Nuggets“), Jonathanas Simmonsas („Spurs“), Marreese Speightsas („Clippers“).

Svarbiausi praradimai: Jeffas Greenas, Jodie Meeksas.

Prognozuojamas startinis penketas: Elfridas Paytonas, Evanas Fournier, Terrence'as Rossas, Aaronas Gordonas, Nikola Vučevičius.

Praėjusį sezoną 13-ąją vietą Rytų konferencijoje užėmusi komanda vasarą reikšmingų veiksmų neatliko, tik sustiprino suolelį keliais neblogais veteranais. Tai nebūtinai yra blogai – „Magic“ turi daug talentingų jaunų žaidėjų. Tai ir Aaronas Gordonas, ir Elfridas Paytonas, ir Evanas Fournier, ir Terrence'as Rossas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aaronas Gordonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aaronas Gordonas

Tačiau lieka atviras klausimas, ar su šiais žaidėjais kaip pagrindu „Magic“ gali tikėtis kurti ateitį. Patekimas į atkrintamąsias varžybas, žinant situaciją daugelyje kitų Rytų konferencijos komandų, netaptų visiška staigmena. Tačiau kol kas tai atrodo kaip komandos galimybių riba.

„Magic“ pasižymi gana geru atsarginių suoleliu. Tačiau tam, kad gerbėjai išties įgytų vilties, jaunimas, visų pirma, aukštais šaukimais pašaukti ir kol kas neretai gerbėjus nuviliantys E.Paytonas ir A.Gordonas, turi stiebtis aukštyn ir demonstruoti stabilų žaidimą. Antraip „Magic“ atsinaujinimas gali strigti pusiaukelėje vos prasidėjęs.

„Philadelphia 76ers“: kaip Joeliui Embiidui seksis išlikti sveiku visą sezoną?

Praėjęs sezonas: 28 pergalės, 54 pralaimėjimai, nepateko į atkrintamąsias varžybas

Svarbiausi nauji žaidėjai: Markelle Fultzas (2017 m. naujokų birža, 1 šaukimas), J.J.Redickas („Clippers“).

Svarbiausi praradimai: Geraldas Hendersonas, Sergio Rodriguezas.

Prognozuojamas startinis penketas: M.Fultzas, J.J.Reddickas, B.Simmonsas, Dario Šaričius, Joelis Embiidas.

Filadelfijos komanda turi gausybę talentingų jaunų žaidėjų, kurie ateityje greičiausiai taps NBA žvaigždėmis ar bent stipriais vidutiniokais. Tačiau vienas jų – J.Embiidas – yra svarbesnis už visus kitus. Pernai po dviejų dėl traumos praleistų sezonų į aikštę išbėgęs aukštaūgis atrodė fantastiškai ir dominavo abiejose aikštės pusėse. Aikštėje praleisdamas vos po 25 minutes, jis turėjo 20,2 taško ir 7,8 atkovotų kamuolių vidurkį, o jo geriausių epizodų vaizdo klipai vertė aikčioti komandos gerbėjus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joelis Embiidas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joelis Embiidas

Tačiau kalbant apie J.Embiido pasirodymą negalima pamiršti svarbaus fakto: jis tesužaidė 31 rungtynes. Treneriai jį labai saugojo – ribojo aikštėje praleidžiamas minutes, neleisdavo žaisti kai kuriose varžybose. Tačiau nuo traumų tai neapsaugojo: vasario pradžioje „76ers“ aukštaūgiui plyšo meniskas ir jam teko praleisti visą likusią sezono dalį. J.Embiidas tik neseniai pradėjo visa jėga treniruotis su komanda, bet jau pirmose priešsezoninėse rungtynėse per 14 minučių surinko 22 taškus.

J.Embiido sugebėjimai jau dabar tapti visą situaciją aikštėje keičiančiu žaidėju nekelia abejonių. Tačiau nuo to, ar jis išliks sveikas visą sezoną, priklausys ir jo komandos sėkmė, ir, tikėtina, patekimas į atkrintamąsias varžybas. Dar viena trauma galėtų priartinti talentingo aukštaūgio karjerą prie pabaigos jai vos prasidėjus, o „76ers“ pastatyti į ypač nepatogią padėtį.

„Brooklyn Nets“: ar tikrai bus tokie blogi, kaip daugelis galvoja?

Praėjęs sezonas: 20 pergalių, 62 pralaimėjimai, nepateko į atkrintamąsias varžybas

Svarbiausi nauji žaidėjai: DeMarre'as Carrollas („Raptors“), D'Angelo Russellas („Lakers“), Allenas Crabbe'as („Blazers“).

Svarbiausi praradimai: Brookas Lopezas, Randy Foye, Justinas Hamiltonas.

Prognozuojamas startinis penketas: Jeremy Linas, D'Angelo Russellas, A.Crabbe'as, D.Carrolas, Timofey'us Mozgovas.

Pastaruosius metus „Brooklyn Nets“ NBA buvo pašaipų objektas. Bet dabar blogiausios praėjusio sezono NBA komandos padangėje ne viskas taip jau tamsu. Nors savo pačių pirmojo rato šaukimą „Nets“ turės tik 2019 m., šią vasarą už tai, kad sutiko priimti T.Mozgovo sutartį, „Nets“ gavo ir D'Angelo Russellą.

„Scanpix“ nuotr./Jeremy Linas
„Scanpix“ nuotr./Jeremy Linas

Dveji D'Angello Russello metai „Lakers“ buvo duobėti, o šią vasarą „Lakers“ nutarė, kad Lonzo Ballas yra geresnė perspektyva žvelgiant į ateitį. Tačiau Russellui vis dar tik 21 metai, ir jis vis dar gali tobulėti ir pasiekti labai daug. O Jeremy Linas, pernai, vasarį, sugrįžęs po traumos, taip pat atrodė gerai. Su juo „Nets“ atrodė kaip visai nebloga komanda, galinti iškovoti 30–35 pergales per sezoną.

Vasarą „Nets“ įsigijo neblogų vidutiniokų – A.Crabbe'ą, D.Carrolą, Trevorą Bookerį. Nė vienas iš jų nėra ir niekada netaps žvaigžde, bet svarbu pažymėti, kad „Nets“, skirtingai negu kitos Rytų konferencijos antrosios pusės komandos, neturi jokio tikslo pralaimėti.

Aukštesnio šaukimo už tai gauti vis tiek nepavyks: „Nets“ iškeitė tiek 2018 m. pirmojo, tiek antrojo rato šaukimus. O 30–35 pergalių susilpnėjusioje Rytų konferencijoje pakaktų, norint kovoti dėl atkrintamųjų varžybų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito