Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 10 30

NBA teisėjaujantis G.Petraitis – apie sunkiausią sprendimą ir švilpukus geriausiems pasaulyje

NBA reguliarusis sezonas jau startavo, o tai reiškia, kad NBA teisėjui iš Lietuvos Gediminui Petraičiui prasideda didžiausias darbymetis. Vasarą mūsų šalyje vestuves atšokęs arbitras išskirtinai 24sek papasakojo apie savo įsimintiną vasarą, Niujorko miesto žavesį, linksmus nutikimus aikštėje bei darbo ypatumus.
Gediminas Petraitis
Gediminas Petraitis / Issac Baldizon nuotr./NBA/AP Photos
Temos: 1 NBA

G.Petraitis yra pirmasis ir vienintelis NBA teisėjas iš Lietuvos. Vaikystėje į JAV persikėlęs lietuvis baigė studijas finansų srityje ir bandė jas derinti su teisėjavimu, tačiau galų gale privalėjo pasirinkti vieną iš dviejų profesijų.

Savo sprendimo G.Petraitis nesigaili bei džiaugiasi, kad jį palaikė šeima ir draugai. 27-erių teisėjas vis dar jaunas ir perspektyvus, o jo švilpukų klauso net ir didžiausios pasaulio krepšinio žvaigždės.

Į savo darbą G.Petraitis žiūri labai rimtai, tačiau išėjęs iš sporto salės jis mėgsta pakeliauti, pasivaikščioti po nuostabų Niujorko miestą ir atsiriboti nuo krepšinio.

Pateikiame išskirtinį pirmojo ir vienintelio NBA teisėjo iš Lietuvos interviu 24sek.

– Kaip praleidote vasarą?

– Man sezonas baigėsi balandžio viduryje ir netrukus vykau poilsiauti į Lietuvą. Tai buvo tikrai įsimintina vasara, nes rugpjūčio mėnesį atšokau savo vestuves.

Be darbų taip pat nelikau, nes teisėjavau NBA Vasaros lygoje bei jaunimo čempionate Ispanijoje. Teko su kolegomis organizuoti ir teisėjų stovyklą, kurioje dalyvavo ir mano tėtis.

– Tai mokinys praaugo mokytoją?

– Taip, mano tėtis taip pat dirba teisėju, o šioje stovykloje patarimus jam dalinau aš. Apskritai, jis stebi mano visas rungtynes, po kurių aptariame mano padarytus sprendimus ar ginčytinus epizodus. Man patinka, nes jis viską pasakys nuoširdžiai ir nevynios žodžių į vatą.

– O kodėl vis dėlto teisėjavimas? Juk baigėte visai ką kitą.

– Baigiau studijas ir iš karto gavau darbą finansų srityje. Tuo pat metu patekau į NCAA ir NBA Plėtojimosi lygą, todėl iš pradžių bandžiau derinti šias abi profesijas, kol galų gale teko pasirinkti vieną. Džiaugiuosi, kad mano sprendimą palaikė šeima, o teisėjavimą pasirinkau, nes tokios galimybės nesinorėjo praleisti.

Juk į kitą darbą galėsiu sugrįžti bet kada, o toks šansas pasitaiko ne kiekvienam.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gediminas Petraitis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gediminas Petraitis

– O kaip leidžiate savo laisvalaikį už aikštės ribų?

– Ko gero, kaip ir daugelis mėgstu keliauti, o sezono metu norisi tiesiog atsipalaiduoti ir būti namuose. Atostogų metu su žmona susigalvojame kokį nors kelionės tašką ir vykstame aplankyti gražių vietovių.

– Kodėl pasirinkote gyventi Niujorke?

– Visų pirma, tai čia gyveno mano artimieji. Kitas dalykas, Niujorkas yra puikus miestas, kuriame kiekvienas žmogus gali rasti savo kampelį. Čia vyksta daug spektaklių, renginių, o kasdien aplankęs vis kitą miesto dalį gali atrasti kažką naujo. Tai tikrai išskirtinis miestas.

Mėgstame apsilankyti parke su draugais ar nueiti į garsiuosius Niujorko miuziklus. Su žmona dažnai einame pasivaikščioti.

– Ar atpažįsta tautiečiai jus Amerikoje per rungtynes?

– Su krepšininkais pasisveikiname, tačiau į aikštę žengiame atlikti savo darbo. Esame profesionalai, todėl nebendraujame su žiūrovais. Tiesa, buvo, kad teisėjaujant mano vardą kas nors sušaukia, tačiau dažniausiai tai būna mano draugai.

– Gal yra nutikę kokių linksmų nutikimų aikštėje?

– Vieną sykį bičiulis į rungtynes atėjo su milžinišku plakatu, ant kurio buvo mano veidas. Jis pradėjo ten juo mojuoti, o visi aplinkiniai bandė suprasti, kieno ten nuotrauka (juokiasi.). Į teisėjus nelabai kas atkreipia dėmesį, todėl iš šalies buvo labai juokinga.

youtube.com nuotr./Gediminas Petraitis dešinėje
youtube.com nuotr./Gediminas Petraitis dešinėje

– Nepasimiršta lietuvių kalba?

– Namuose su žmona šnekamės lietuviškai. Taip pat savo gimtąja kalba bendraujame ir su artimaisiais. Žmona dirba lietuviškoje mokykloje Brukline, todėl prisidedame prie lietuviškos kultūros išsaugojimo JAV.

– Tiems, kas niekada nesilankė NBA rungtynėse, – kokia atmosfera vyrauja aikštėje?

– Kiekvieno krepšininko darbas yra rungtyniauti ir nugalėti, todėl atmosfera visuomet yra labai įtempta. Pralošti tikrai niekada niekas nenori. Iš šalies gal nesimato, tačiau žaidėjai visuomet kaunasi dėl pergalės.

– Dabar šiek tiek apie jūsų darbo ypatumus. Kartais teisėjo darbe pasitaiko klaidų. Kaip apie jas sužinote?

– Dažnai žiūrime įvairių epizodų pakartojimus per didžiąją pertrauką. Sunkiausia, ko gero, yra pripažinti, kad padarei klaidą, nes niekuomet nesinori klysti. Teisėjai dėl prastų epizodų išgyvena labiau, nei kam nors gali atrodyti. Juk visuomet lengviausia dėl visko yra apkaltinti teisėją.

– Kiekvieną sezoną NBA teisėjams yra akcentuojami trys dalykai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį. Kokie jie šiems krepšinio metams?

– Šiemet reikės atkreipti dėmesį į tris sekundes gynyboje, krepšininkų veiksmus, kurie negalimi krepšinio rungtynėse, bei laisvą judėjimą. Pastarasis reiškia, kad negalima žaidėjo laikyti už rankos ar marškinėlių, kai jis bando judėti po aikštę.

VIDEO: NBA komentatorių sunkumai tariant Gedimino Petraičio pavardę

– NBA dažnai neužfiksuoja žingsnių. Ar teisėjams yra nurodymas į šią taisyklę žiūrėti nuolankiau?

– Tokių nurodymų tikrai nėra, tačiau žmonės susikoncentruoja tik į tą vieną klaidą. Kiekvienas teisėjas tikrai nori gerai atlikti savo darbą ir dažniausiai pastebi tokius dalykus, tačiau padarius klaidą ji yra nuolat kartojama ir sulaukia labai daug dėmesio.

Šiais laikais viską galima patalpinti internete, todėl vaizdo įrašas su teisėjo klaida gali pasirodyti akimirksniu. Niekas nekreips dėmesio į visus kitus gerus teisėjo sprendimus, kuriuos jis padarė rungtynių metu.

– Koks sprendimas teisėjui yra pats sunkiausias?

– Labai sunku nustatyti kiekvieną švilpuką. Žaidimo greitis yra labai didelis. Gal pasirodys ir juokinga, tačiau sunkiausia yra nustatyti, nuo ko kamuolys išėjo į užribį. Viskas atsitinka akimirksniu, o dažnai kamuolį vienu metu bando atkovoti keli žaidėjai.

– Ar dažnai teko švilpti technines ir nesportines pražangas praėjusį sezoną?

– Techninių kelios pasitaikė, tačiau nesportinių, regis, nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas