Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 27

NBA žaidėjai reiškia abejones vakcinomis, bet legenda griežtas: „Rizikai nėra vietos“

NBA lyga neseniai skelbė, kad maždaug 90 proc. jos žaidėjų jau pasiskiepijo COVID-19 vakcinomis. Vis dėlto įkalbėti tą padaryti ir likusius 10 proc. gali būti nelengva. Vis daugiau vakcinuotis nenorinčių krepšininkų apie tai prabyla viešai, o jiems atsaką turi ir viena ryškiausių visų laikų NBA figūrų.
Kyrie Irvingas (kairėje) ir Kareemas Abdul-Jabbaras
Kyrie Irvingas (kairėje) ir Kareemas Abdul-Jabbaras / „Scanpix“ nuotr.

Iki 2021–2022 m. NBA sezono pradžios liko vos trys savaitės.

Stipriausia pasaulio krepšinio lyga nustatė būtinybę pasiskiepyti komandų treneriams, personalui ir visiems lygos darbuotojams, tačiau neketina įvesti priverstinio skiepijimo taisyklės žaidėjams.

Kai kurios komandos dėl to gali nukentėti. Pavyzdžiui, Niujorko ir San Fransisko miestų valdžios nustatė taisykles, draudžiančias nepasiskiepijusiems asmenims dalyvauti sporto renginiuose, o tai reiškia, kad „Brooklyn Nets“, „New York Knicks“ ir „Golden State Warriors“ žaidėjai, kurie nebus pasiskiepiję nuo COVID-19, negalės žaisti namų rungtynėse.

Tarp tokių gali būti ir „Nets“ žvaigždė Kyrie Irvingas.

Viena ryškiausių NBA asmenybių jau ir anksčiau pasižymėdavo netradiciniais pareiškimais, o pastaruoju metu buvo užfiksuota, kaip socialiniuose tinkluose jis spaudė patiktukus ties įrašais, skleidžiančiais konspiracijos teorijas apie „vakcinomis grįstą šėtono planą, per kurį žmonės taps valdomi mikroschemomis“.

NBA žaidėjų asociacijos viceprezidento pareigas užimantis K.Irvingas tokias ir panašias teorijas skleidžia ir tarp NBA žaidėjų. Anot „Rolling Stone“ tinklalapio, skiepytis nežadantys žaidėjai net yra susikūrę grupinius pokalbius, kuriuose dalijasi skiepų žalą nurodančia informacija.

Yra ir tokių, kurie skiepytis neketina dėl kitų priežasčių.

NBA praėjusią savaitę atmetė Andrew Wigginso prašymą suteikti jam išimtį dėl religinių priežasčių išvengti vakcinos.

„Scanpix“ nuotr./Andrew Wigginsas
„Scanpix“ nuotr./Andrew Wigginsas

Religija ir tvirtais įsitikinimais savo pasirinkimą atsisakyti skiepo grindžia ir „Orlando Magic“ puolėjas Jonathanas Isaacas.

23-ejų žaidėjas išsiskyrė dar NBA „burbulo“ metu, kai nesutiko atsiklaupti kitiems žaidėjams tą darant iš pagarbos „Black Lives Matter“ judėjimo dalyviams. Vėliau, anot „Rolling Stone“, amerikietis ėmė domėtis Donaldo Trumpo kalbomis, kol galiausiai priėjo sprendimą nepasitikėti gydytojais ir nesiskiepyti.

„Jie irgi žmonės, o jais visiškai negalima pasitikėti“, – apie vakcinas kuriančius mokslininkus pareiškė J.Isaacas.

Tokios keliasdešimt metų už jį jaunesnių krepšininkų kalbos piktina NBA legendą Kareemą Abdul-Jabbarą.

Penkiskart NBA čempionas ir rezultatyviausias visų laikų lygos krepšininkas tame pačiame „Rolling Stone“ tekste pareiškė, kad NBA turėtų vengti rizikų ir paversti vakcinaciją privaloma.

„NBA turėtų raginti žaidėjus ir personalo narius pasiskiepyti, o priešingu atveju pašalinti juos iš komandų. Nėra vietos rizikai ir žaidėjams, kurie yra pasiruošę rizikuoti savo komandos draugų, personalo narių ir sirgalių sveikata vien dėl to, jog nesupranta situacijos rimtumo arba nesugeba susirasti reikalingos informacijos, – sakė 74-erių K.Abdul-Jabbaras, karjerą baigęs 1989 metais. – Kas mane labiausiai stebina kalbant apie vakcinų naudos neigėjus yra jų arogancija netikint imunologijos ar kitų medicinos sričių ekspertais. Bet jeigu jų vaikas suserga arba jiems patiems reikia medikų pagalbos, jie kaipmat ima klausyti to, ką nurodo gydytojai.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kareemas Abdul-Jabbaras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kareemas Abdul-Jabbaras

Savo nuomonę išsakė ir islamo religiją išpažįstantis turkas Enesas Kanteris

„Manau, kad gyvename laikotarpiu, kai religija ir mokslas vieni kitiems netrukdo, tad keista, kai kas nors atsisako skiepytis dėl religijos. Kalbėjausi su daugeliu religingų žmonių ir visų jų klausiau: kas gali būti svarbiau negu žmogaus gyvybė?“ – klausė centras iš Turkijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas