Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 20

(Ne)pralenkiamas Stephenas Curry: kas galėtų pretenduoti į „kario“ tritaškių rekordą?

„Golden State Warriors“ snaiperis Stephenas Curry aplenkė Ray Alleną ir pakilo į pirmąją vietą daugiausiai tritaškių NBA lygoje pataikiusių žaidėjų sąraše. Kokį pranašumą prieš persekiotojus iki karjeros pabaigos gali susikurti Stephas ir ar realu, kad kažkuris dabar žaidžiantis krepšininkas jį pralenks?

S.Curry antradienį Niujorko „Madison Square Garden“ arenoje įmetė 2974-ąjį karjeros tritaškį ir aplenkė R.Alleną, per karjerą lygoje įmetusį 2973.

Bet pagerinęs rekordą „karių“ įžaidėjas nežada sustoti, rašo ESPN žurnalistas Kevinas Peltonas.

33-ejų įžaidėjas šį sezoną pataiko (vid. 5,4) ir meta (vid. 13,5) daugiausiai tritaškių karjeroje, o jo taiklumas nuo to beveik nenukentėjo.

Tikėtina, kad rekordą jau pagerinęs S.Curry jį dar gerokai kilstelės.

Vis dėlto daugiau tritaškių pastaraisiais metais išmeta ne tik jis, bet ir kiti NBA žaidėjai. Šių dienų jaunuoliai jau nebesibaido išmesti ir po 10 tritaškių per mačą, kas S.Curry karjeros pradžioje atrodė tabu. Tad nenustebkite, jei per artimiausius du dešimtmečius Stepho rekordas bus pagerintas.

Kas yra pagrindiniai pretendentai pavyti S.Curry? Ir kaip sunku tai bus padaryti? ESPN atsako į šiuos klausimus.

Projektuotinas S.Curry tritaškių skaičius

Natūralu, jog daugiausiai tritaškių pataikiusių NBA žaidėjų sąrašo viršūnėje buvę krepšininkai pradžioje keitėsi ypač dažnai, nes kasmet nuo tritaškio linijos buvo išmetama vis daugiau metimų.

Reggie Milleris buvo pirmas žaidėjas, išlaikęs rekordą daugiau nei vieną sezoną net ir po karjeros pabaigos, tad jį galime vadinti pirmuoju modernios NBA tritaškių lyderiu.

R.Milleris karjerą baigė 2005 metais, o R.Allenas jį pasivijo 2011 m. vasarį, būdamas 35-erių. Galiausiai, R.Allenas (2973) užbaigė karjerą įmetęs 16 proc. daugiau tritaškių negu R.Milleris (2560).

S.Curry prieš R.Alleną turėtų susikrauti didesnę persvarą. R.Allenas didžiąją dalį metimų pataikė eidamas trečią dešimtį ir vos perkopęs 30-metį, kai penkis kartus per šešis sezonus jis pataikė bent po 200 tritaškių per sezoną, tarp jų – ir rekordinius 269 tolimus metimus 2005-2006 m. sezone (S.Curry šį rekordą pagerino 2014-2015 m. sezone pataikęs 286, o 2015-2016 m. sezone sumetė net 402).

R.Allenas, kai aplenkė R.Millerį, tritaškių pataikė nedaug. Per kitus tris sezonus, du iš jų atstovaudamas „Miami Heat“ karjeros pabaigoje, jis pataikė mažiausiai tritaškių karjeroje.

„Scanpix“/„USA Today Sports“ nuotr./Ray Allenas
„Scanpix“/„USA Today Sports“ nuotr./Ray Allenas

Palyginimui, S.Curry randa vis naujų būdų, kaip išsimesti kuo daugiau tritaškių. Nors 2020-2021 m. sezone dėl sutrumpinto sezono S.Curry sužaidė tik 63 mačus, jis vis tiek sugebėjo pataikyti 337 tolimus metimus, o tai yra ketvirtas geriausias visų laikų rezultatas.

Svarbiausias veiksnys projektuojant S.Curry tritaškių skaičių yra jo sveikata. Jis galėjo rekordą pagerinti dar pernai, jei nebūtų patyręs kairės rankos lūžio 2019-2020 m. sezone, kai nežaidė keturis mėnesius ir iš viso tą sezoną sužaidė tik penkerias rungtynes.

Kitas faktorius – tai, kiek ilgai S.Curry norės žaisti. Jo įgūdžių paketas turėtų leisti jam būti naudingu ir kaip pagalbiniam krepšininkui, taip, kaip tai darė R.Allenas, paskutinį sezoną sužaidęs 38-erių, ar R.Milleris, baigęs karjerą 39-erių. Jeigu sveikata leis, S.Curry gali žaisti ir po 40-ojo gimtadienio. Žinoma, jei tik norės rungtyniauti tada, kai jau nebebus MVP kalibro žaidėjas.

Jei įvertinsime atsargiai ir nutarsime, kad S.Curry po šio sezono žais dar penkerius metus ir kasmet sužais bent po 80 proc. galimų rungtynių, jis turėtų pataikyti dar apie 1650 tolimų metimų. Tai leistų jam nuo R.Alleno susikrauti net 50 proc., arba maždaug 1,5 tūkst. tritaškių, pranašumą.

„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

Tačiau iki tol, kol S.Curry baigs karjerą, R.Allenas greičiausiai jau nebebus antras šiame sąraše.

Kas mes iššūkį S.Curry?

Kai kalbame apie istorinius tritaškių skaičius, J.Hardenas taip pat nėra toli S.Curry. Be to, „barzdočius“ turi ir du pranašumus – nors į lygą jis atėjo tais pačiais 2009 metais, bet yra 17 mėnesių jaunesnis, o taip pat niekada nepraleido daugiau nei 28 rungtynių per sezoną dėl traumų.

Dėl to J.Hardenas dabar yra įmetęs daugiau tritaškių (2509) nei S.Curry buvo pataikęs būdamas dabartinio J.Hardeno amžiaus (2495).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas

„Brooklyn Nets“ vienas lyderių jau netrukus aplenks R.Millerį ir pakils į trečią vietą, o greitai jo taikinyje atsidurs ir R.Allenas.

Tačiau tai nereiškia, kad J.Hardenas aplenks S.Curry. Jam prisijungus prie „Nets“, J.Hardeno pataikytų tritaškių skaičius sumažėjo. Šį sezoną jis pataiko po 2,5 tolimo metimo per mačą – perpus mažiau už S.Curry.

Be to, J.Hardenas atsparumas traumoms taip pat kelia didelių klausimų, nes pastaruoju metu jį kankina pakinklinės sausgyslės problemos.

Jei nutarsime, kad J.Hardenas žais iki 39-erių metų ir kasmet sužais bent 85 proc. rungtynių, karjeros pabaigoje jis vis tiek nuo S.Curry atsiliktų per 800 tritaškių, jei tik pastarasis taip pat išvengtų sunkių traumų. Vis dėlto J.Hardenas turėtų būti įvardijamas kaip pagrindinis kandidatas aplenkti S.Curry.

Už šių dviejų žaidėjų seka Damianas Lillardas. Jis – trečias iš dabar dar rungtyniaujančių krepšininkų ir dešimtas bendrame sąraše, nors lygoje žaidžia tik nuo 2012 m. Įžaidėjas iš Oklando yra pataikęs 2128 tolimus šūvius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry ir Damianas Lillardas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry ir Damianas Lillardas

D.Lillardo problema ta, kad jis – ne ką jaunesnis už S.Curry ir J.Hardeną. „Portland Trail Blazers“ lyderiui – 31-eri.

Be to, jis niekada nemesdavo ir nemetė tiek daug tritaškių, kiek jų išmesdavo ar išmeta S.Curry ir J.Hardenas. D.Lillardas savo rekordą pasiekė praėjusiame sezone, kai per 67 rungtynes įmetė 275 tolimus metimus.

Visgi labai tikėtina, kad D.Lillardas karjerą užbaigs būdamas trečias tarp daugiausiai tritaškių pataikiusių NBA krepšininkų.

Ieškodami tų, kurie galėtų aplenkti S.Curry, turime žiūrėti į gerokai jaunesnius krepšininkus. Ir nors su Stephu dažniausiai būdavo lyginamas Trae Youngas, ne jis, o kitas 2018 m. naujokų biržoje pašauktas žaidėjas Luka Dončičius tapo jauniausiu krepšininku NBA istorijoje, pasiekusiu 500 pataikytų tritaškių ribą, kai tą padarė būdamas 22-ejų.

L.Dončičius lenkia T.Youngą pagal įmestus tolimus metimus ir yra 5 mėnesiais jaunesnis, nors tam, kad pagautų S.Curry, jam reikėtų išauginti tritaškių skaičių (šiuo metu jis pataiko po 2,7 per rungtynes). Be to, jam reikėtų pagerinti ir tikslumą – Lukos procentas siekia tik 33.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Kitas daug tritaškių metantis ir pataikantis žaidėjas yra praėjusių metų pirmas šaukimas Anthony Edwardsas. Jis yra nusiteikęs pagerinti L.Dončičiui priklausantį jauniausio 500 tritaškių pagerinusio krepšininko rekordą.

Savo naujoko sezone A.Edwardsas pataikė 171 tritaškį – tai daugiausiai tarp žaidėjų, kurie dar nesulaukė 20-ties. Vis dėlto jis irgi tolimus metimus metė tik 33 proc. tikslumu, nors šį sezoną jau šiek tiek patobulėjo, padidindamas taiklumą iki 34 proc.

Su juo šį sezoną pagal pataikytus tritaškius varžosi ir LaMelo Ballas, atakuojantis tiksliau (39 proc.), bet jis naujoko sezone pataikė vos pusę to, ką įmetė A.Edwardsas (92).

„Scanpix“ nuotr./LaMelo Ballas
„Scanpix“ nuotr./LaMelo Ballas

Jeigu neįvyks nieko dramatiško tame, kur link suka krepšinis, ateityje galiausiai pamatysime, kaip pagerinamas S.Curry rekordas, mano K.Peltonas. Labai realu, kad į lygą ateisiantys žaidėjai nuo pat karjeros pradžios mes daugiau tritaškių, negu tą savo karjeros pradžioje darė Stephas.

Vis dėlto tol, kol S.Curry išliks sveikas, jis turi šansą užkelti kartelę labai aukštai – taip aukštai, jog jos ilgai nepasieks niekas. O jei ir pasieks, tai greičiausiai bus žaidėjas, dar neįkėlęs kojos į NBA lygą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas