Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 09

Negirdėta istorija: kaip M.Kalnietis prieš dvejus metus vietoje NBA pasirinko „Žalgirį“

15min laidoje PIKENROLAS dalyvavęs krepšinio agentas Marius Rutkauskas atskleidė negirdėtų istorijų apie neseniai karjerą baigusį savo klientą Mantą Kalnietį. Viena jų – prieš dvejus metus Mantas Kalnietis turėjo kvietimą prisijungti prie vieno NBA klubo trenerių štabo, tačiau vis dėlto įžaidėjas pasirinko Kauno „Žalgirį“.

Buvusio Kauno „Žalgirio“ gydytojo, vėliau ir generalinio direktoriaus Gino Rutkausko sūnus Marius jau dešimtmetį kremta krepšinio agento duoną. Pirmuoju jo klientu tapo buvęs komandos draugas ir geras bičiulis M.Kalnietis, kuris prieš daugiau nei savaitę baigė karjerą.

„Krepšinį žaidžiau pats, turėjau draugų, kurie žaidė ir labai aukštame lygyje. Tai taip ir nutiko, kad pradėjome dirbti su Mantu, kurio ilgai įtikinėti tikrai nereikėjo. Mes kartu turime daugybę istorijų. Kartu su juo žaidėme „Žalgirio“ dubleriuose, puikiai prisimenu visus pirmuosius M.Kalniečio kartus, kai jį pirmiausia paėmė į pagrindinę „Žalgirio“ komandą, o vėliau – ir į rinktinę. Taip Manto karjera ir pradėjo kilti. Su Mantu susiję ir pirmieji mano bandymai dirbti su Amerika ir NBA“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Marius Rutkauskas.

M.Kalnietis į aukščiausią lygį įsiveržė lyg vijurkas 2006-aisiais metais. Pirmiausia Antanas Sireika jį pakvietė į pirmąją „Žalgirio“ komandą, o po sezono išsivežė ir į pasaulio čempionatą Japonijoje.

„Jis buvo aukštas ir atletiškas įžaidėjas. Tuo metu ši M.Kalniečio ir NBA situacija buvo visiškai nesudirbta, – pasakojo M.Rutkauskas. – Pagalvokite, jis būdamas 19 metų amžiaus, žaidė Lietuvos rinktinės starto penkete pasaulio čempionate. Šiais laikais būna taip, kad žaidėjas Eurolygoje žaidžia minutę, bet būna kviečiamas pirmajame ar antrajame NBA naujokų biržos rate. Mantas žaidė starto penkete pasaulio čempionate, tad šiais laikais rasti jam vietą NBA būtų labai lengvas darbas. Šį dalyką tikrai būtų galima įgyvendinti ir jis 100 proc. būtų gavęs šansą. Jis jau tuomet buvo žiauriai arti.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis
Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis

Ryškiai įžaidėjo žvaigždė žibtelėjo 2010-ųjų metų pasaulio pirmenybėse, kai M.Kalnietis stipriai prisidėjo prie pirmosios ir vienintelės šalies istorijoje planetos čempionato bronzos.

Dar po trejų metų – Europos čempionato sidabras bei Europos taurės pirmoji vieta su Krasnodaro „Lokomotiv“. Tuomet atėjo ir pirmasis šansas praverti NBA duris.

„Mantui tuomet buvo 26-eri metai ir jis buvo pasiekęs savo piką. Pagalvojau, kad kažką reikia daryti dėl NBA. Mes su savo partneriu Mike'u Tellemu taip ir pradėjome, – sakė M.Rutkauskas. – Pradžioje buvo „Brooklyn Nets“, bet tuo metu M.Kalnietis turėjo garantuotą dvejų metų kontraktą su „Lokomotiv“. Jis nuvažiavo į „Nets“ peržiūrą, Brooklynui patiko M.Kalnietis, bet algų kepurėje buvo vietos tik minimaliam kontraktui. Mantas sutartyje su „Lokomotiv“ neturėjo išpirkos, o tuo metu NBA minimalūs kontraktai buvo tikrai nedideli. Finansinė situacija būtų buvusi tokia, kad tas pats ant to paties, bet tai būtų buvęs savotiškas svajonės įgyvendinimas.“

„Jis turėjo šansą žaisti NBA. Pagalvojome, kad reikia palaukti ir bandyti tada, kai jis taps laisvuoju agentu, nes susidomėjusių NBA klubų buvo ir daugiau. Tuomet Mantas patyrė peties traumą ir beveik metus laiko nežaidė“, – sakė M.Rutkauskas.

Lino Kunigėlio nuotr./Rinktinės gyvenimo akimirka
Lino Kunigėlio nuotr./Rinktinės gyvenimo akimirka

Antrąją progą užsikabinti už stipriausios planetos lygos Lietuvos rinktinės generolui suteikė „Indiana Pacers“, bet Vasaros lygoje M.Kalnietis nesuspindėjo.

„Šansą davė, bet jis buvo nežaidęs beveik metus laiko. Jis tikrai nebuvo geriausios savo sportinės formos“, – sakė krepšininko agentas.

„Scanpix“/AP nuotr./Mantas Kalnietis
„Scanpix“/AP nuotr./Mantas Kalnietis

Dar viena proga – prieš mažiau nei dvejus metus, kai 34-erių M.Kalnietis tapo VTB Jungtinės lygos MVP.

„Viskas krepšinyje priklauso nuo tinkamo laiko ir vietos. Prieš dvejus metus M.Kalnietis iškovojo VTB Jungtinės lygos MVP apdovanojimą ir vėl buvo NBA variantas, kai vienas klubas ieškojo įžaidėjo ir stebėjo 34-erių metų Manto situaciją, – pasakojo M.Rutkauskas. – Įdomūs dalykai kartais vyksta. Komandos pavadinimo atskleisti negaliu, bet ji klausė, ar Mantas nenorėtų prisijungti prie trenerių štabo. Mantas pradėjo galvoti – ar reiktų tai daryti, ar nereiktų, bet po MVP sezono baigti karjerą ir jungtis prie NBA klubo trenerių štabo... Tai buvo įdomi situacija. Jis pasirinko žaisti „Žalgirio“ komandoje.“

Visa 15min laida PIKENROLAS su Mariumi Rutkausku ir Linu Kleiza:

VIDEO: PIKENROLAS: NBA taškų Karalius, „Žalgirio“ duobė ir dopingo skandalai Eurolygoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas