Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 02

Nors vilku stauk: 5 blogiausi kontraktai NBA istorijoje

NBA laisvųjų agentų turgus jau įsivažiavo, o krepšinio aistruoliai vis dar negali atsitokėti nuo sportininkų gaunamų atlyginimų dydžio. DeMaras Derozanas per penkerius metus gaus net 139 mln. JAV dolerių! Sunkiai suvokiami pinigai, kurie investuojami į šviesią komandos ateitį. Deja, ne visi šie sprendimai pasiteisina, o kartais komandos suklysta taip, kad vėliau gailisi visą likusį gyvenimą.
S.Marbury gali patekti į NBA čempionų komandą.
S.Marbury gali patekti į NBA čempionų komandą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

5. Larry Hughesas, „Cleveland Cavaliers“ (5 metai, 70 mln.)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danillo Gallinaris ir Larry Hughesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danillo Gallinaris ir Larry Hughesas

Dažnai matome krepšininkus, kurie pradeda puikiai žaisti vos tik ateina paskutinieji jų kontrakto metai. NBA komandų vadovai pasižiūri į jų išpūstą statistiką ir galvoja, kad šie vyrukai yra perspektyvūs. Jie įdėjo daug darbo vasarą ir dabar skanauja savo sunkių ir alinančių treniruočių vaisius.

Žinoma, tokių pasitaiko ne vienas, tačiau dažniausiai žaidėjai stengiasi pakelti savo vertę rinkoje. Juk keli papildomi milijonai gali tau leisti įsigyti itin prabangų automobilį arba didesnį namą užmiestyje. L.Hughesas – ne išimtis.

2004-2005 m. sezone L.Hughesas žaidė išties įspūdingai. Jis vidutiniškai rinko 22 taškus, atkovojo 6 kamuolius, atlikdavo 5 rezultatyvius perdavimus, o perimdavo net 3 kamuolius.

Vasarą „Cavaliers“ apdovanojo žaidėją milžinišku kontraktu ir tikėjosi, kad šis sudarys mirtiną duetą su Lebronu Jamesu. Vietoje to, „Cavs“ gavo krepšininką, kuris tragiškai metė iš žaidimo (41%), o kiti žaidimo aspektai jam visai nerūpėjo.

L.Hugheso kontraktas trukdė ekipai prisivilioti naujų žaidėjų, o vėliau tai lėmė, kad „karalius“ persikėlė į „Miami Heat“. Vilčių nepateisinęs gynėjas buvo išmainytas nepraėjus trims sezonams po sutarties sudarymo.

4. Eddy Curry, „New York Knicks“ (6 metai, 60 mln.)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eddy Curry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eddy Curry

E.Curry prieš šio kontrakto pasirašymą buvo nesustabdomas puolime, todėl jis labai domino tuometinį komandos strategą bei legendinį „Detroit Pistons“ įžaidėją Isiah Thomasą.

Daugelis žinojo, kad krepšininkas negali pasiūlyti geros gynybos bei atkovotų kamuolių, tačiau tai Niujorko ekipos vadovams buvo nė motais. Negana to, sportininkas kentėjo nuo širdies problemų, apie kurias žinojo visi, tačiau I.Thomasas vis tiek ryžosi siūlyti jam tokią pelningą sutartį.

Jis sužaidė du neblogus sezonus, tačiau vėliau prasidėjo traumos bei problemos su viršsvoriu. Per paskutinius du sezonus vilkint „Knicks“ marškinėlius vidurio puolėjas sužaidė vos 10 rungtynių.

3. Stephonas Marbury, „New York Knicks“ (4 metai, 75 mln.)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephon Marbury
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephon Marbury

Vienintelis pasiteisinimas „Knicks“ komandai yra tai, kad gigantišką sutartį 2003-ųjų vasarą krepšininkui pasiūlė „Phoenix Suns“, tačiau drąsiai galime kritikuoti Niujorko komandą už tai, kad kitų metų sausio mėnesį jie nusprendė šį žaidėją įsigyti mainų būdu.

„Starbury“ vadinamas krepšininkas dažnai savo karjeroje turėjo problemų su vyriausiaisiais treneriais, o ne išimtis buvo ir visas „Knicks“ strategų trejetas: Larry Brownas, Isiah Thomasas bei Mike'as D'Antoni.

Didžiąją dalį 2008-2009 m. sezono S.Marbury buvo draudžiama artintis prie komandos ir užsiimti bet kokia veikla susijusia su krepšiniu. Jie buvo priversti jam mokėti, tačiau neketino leisti į aikštę.

NBA bėgant metams matėme ne vieną beprotišką dalyką, tačiau šis gali užimti vieną aukščiausių vietų tame sąraše. Dėl prastos drausmės „Knicks“ per du metus „Starburiui“ neleido žaisti 117 rungtynių.

Galbūt tai buvo jo genialus planas? Gal jis yra vienas gudriausių visų laikų verslininkų? Jeigu taip, tai jo sumanymas pavyko nepriekaištingai, tačiau labai abejotina, kad visa tai buvo kruopščiai parengta taktika.

2. Allanas Houstonas, „New York Knicks“ (6 metai, 100 mln.)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Allanas Houstonas, Cappie Pondexter ir Landry Fieldsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Allanas Houstonas, Cappie Pondexter ir Landry Fieldsas

Taip. Mes ir vėl apie Niujorką. Tuo metu, kai buvo pasirašytas kontraktas su A.Houstonu, jis buvo puikus žaidėjas. 1999-aisiais jis įmetė lemiamą metimą į „Miami Heat“ krepšį ir taip atvedė savo komandą į NBA finalą. Per kitus du sezonus jis vidutiniškai rinkdavo po 20 taškų, todėl „Knicks“ nedvejodami jam pasiūlė maksimalų kontraktą.

Du sezonus A.Houstonas sužaidė neblogai, tačiau vėliau prasidėjo kelio traumos. 2003-2004 m. sezone jis sužaidė vos 50 rungtynių, o 2004-2005 m. į aikštę išbėgo vos 20 kartų.

Po pastarojo sezono žaidėjas baigė karjerą, tačiau dar kelis metus liko antru labiausiai apmokamu lygos krepšininku.

A.Houstonas paliko ne tik prisiminimus savo komandos gerbėjams, tačiau ir taisyklę, kuri yra pavadinta jo vardu. „A.Houstono“ taisyklė leidžia komandoms amnestuoti vieną žaidėją ir nemokėti už jį prabangos mokesčio. Ekipa vis tiek turi sumokėti krepšininkui visą sutartyje nurodytą sumą, o algų kepurėje ji skaičiuojasi, tačiau šiek tiek sutaupoma mokesčiams.

Gilbertas Arenasas „Washington Wizards“ (6 metai, 111 mln.)

AP/Scanpix nuotr./Gilbertas Arenas
AP/Scanpix nuotr./Gilbertas Arenas

G.Arenaso sutartis buvo milžiniška, tačiau ją dar galima suprasti. Krepšininkas Vašingtone tapo gerbėjų numylėtiniu, o Visų žvaigždžių rungtynėse jis buvo spėjęs sužaisti jau tris kartus. Jis padėjo savo komandai patekti į atkrintamąsias, tačiau ekipa niekuomet nepasiekė konferencijos finalo.

Įžaidėjas buvo laikomas vienu geriausiu lygos gynėjų ir, nepaisant bėdų dėl krepšininko kelių, „Wizards“ ryžosi padėti parašą ant 111 mln. JAV dolerių sutarties.

Tačiau kitus du metus kentėdamas nuo traumų G.Arenasas beveik nerungtyniavo, o į aikštę sugrįžo 2009-2010 m. sezonui. Jo žaidimas buvo labai nestabilus, o viskas baigėsi 2010-ųjų sausio 6-ąją. Įžaidėjas į areną atsinešė ginklą, įsivėlė į konfliktą su Javarisu Crittendonu ir viskas baigėsi tuo, kad jis teisme prisipažino esąs kaltas dėl nelegalaus ginklo nešiojimo.

Po visų šių įvykių tapo aišku, kad geriausios krepšininko dienos jau praeityje, o „burtininkams“ jį pavyko išmainyti į Orlandą už dar vieną milžinišką kontraktą turinti žaidėją Rashardą Lewisą. „Magic“ amnestavo krepšininką ir jis tapo laisvuoju agentu.

G.Arenasas dar ne kartą bandė sugrįžti į NBA, tačiau visos jo pastangos buvo bergždžios. Viena klaida ir kvailas sprendimas sugriovė įžaidėjo NBA karjerą. Todėl jis ir yra šio sąrašo viršūnėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas