Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 20 /03:33

Olimpinių žaidynių pusfinalyje – Australijos krepšinio rinktinės košmaras

Aukštai kilęs, žemai krisi. Australų olimpinio aukso svajone jau trumpam buvo patikėjęs visas pasaulis. Bet negailestingas serbų kirtis olimpinių žaidynių pusfinalyje penktadienio vakarą australams pavertė košmaru. Nuo pirmosios minutės dominavusi Serbija nušlavė Australiją 87:61 (16:5, 19:9, 31:24, 21:23) ir pateko į finalą.
Chrisas Gouldingas
Chrisas Gouldingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Australai iki pusfinalio laimėjo 5 rungtynes iš 6 ir užtikrintai pasiekė lemiamą Rio etapą. Pakeliui į stipriausiųjų ketvertą australai nusileido tik JAV rinktinei – bet ir tai po dramatiškos kovos 88:98.

Čia, Rio, visi laukė finalo JAV – Australija ir atkaklaus Andrew Boguto, Patricko Millso bei Matthew Dellavedovos pasipriešinimo NBA žvaigždynui.

Tačiau „Carioca“ arenoje susirinkę aistruoliai daugiau žiovavo ir ieškojo pramogų.

Serbai nepaisė autoritetų nuo pat pirmųjų minučių. Australus jie pasiuntė į nokdauną 8:0. Australija turėjo rimtų problemų puolime. Per pirmąjį kėlinį ji tepataikė tik 2 metimus iš 15 ir atsiliko 5:16.

Bet tai buvo dar tik pabaigos pradžia. Antrajame kėlinyje Australija sukrapštė tik 9 taškelius – iš viso vos 14 per du kėlinius.

Žalgirietis Brockas Motumas ant atsarginių suolo griebėsi už galvos. Australų veidai buvo neįkainojami – jie negalėjo patikėti, kas vyksta aikštėje. Po 20 minučių švieslentėje degė 35:14 serbų naudai.

A.Bogutas po paskutinio netaiklaus serbų metimo pačiupęs kamuolį po švilpuko įsimetė kamuolį į krepšį nuo lentos. Bent taip, nes per 12 pirmųjų minučių abu jo metimai skriejo pro šalį.

Iškalbingi skaičiai – tikslą iki pertraukos pasiekė tik 6 australų metimai iš 29 (21 proc.).

P.Millsas nenuleido rankų ir bandė raginti komandos draugus pliaukštelėdamas visiems delnais. Bet australų galvos jau buvo nuleistos.

A.Lemanis: „Sunku tai praryti. Mums pirmą kartą šiose olimpinėse žaidynėse metė tokį iššūkį ir viskas vyko ne pagal mūsų planą“

Po pertraukos vaizdas nesikeitė. Negana to, Australija buvo mindoma dar skaudžiau.

Ketvirtojo kėlinio viduryje skirtumas pasiekė 30 taškų ribą – 76:46.

Žiūrovams buvo nuobodu. Jie ieškodami smagesnės veiklos ėmė lyg niekur nieko banguoti „Carioca“ arenoje. Paskui – lyg futbole kiekvieną serbų perdavimą pasitikdavo ovacijomis, o taiklų metimą – džiaugsmo banga.

Tuo tarpu australų neįkvėpė net ir nedrąsios brazilų skanduotės „Mes jumis tikime!“.

Australai tiesiog klaikiai atakavo krepšį. Bendras visų metimų tikslumas siekė tik 33 proc. (22/66 met.), tritaškių – vos 12,9 (4/31 trit.).

„Mes priblokšti. Kažkodėl jie nuo pirmojo kėlinio pradėjo diktuoti savo sąlygas. Mes puolime buvome tušti. Nepataikėme. Bet manau, kad viskas dėl Serbijos gynybos intensyvumo. Ir mes prie to neprisitaikėme.

Sunku tai praryti. Mums pirmą kartą šiose olimpinėse žaidynėse metė tokį iššūkį ir viskas vyko ne pagal mūsų planą“, – komentavo australų treneris Andrejus Lemanis.

Serbai nepadarė nieko stebuklingo, tik pavyzdingai gynėsi. Nors ir nesuklysi pasakęs, kad australams velniškai nesisekė – šie atakuodavo ir laisvi, bet kamuolys tiesiog neskrosdavo tinklelio.

„Po 20 metų vėl žaisime su JAV finale. Bet mes dar nesame patenkinti. Tai bus dar vienerios rungtynės. Tačiau nenuslėpsiu – didžiuojamės, – pasakojo serbų treneris Aleksandras Džordževičius. – Pergalės akcentai – gynybos intensyvumas ir išjungtas Andrew Bogutas. Australai labai daug žaidimo suko aplink Bogutą. Tačiau mes jį išjungėme“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrew Bogutas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrew Bogutas

Australų olimpinio aukso svajone trumpam buvo patikėjęs visas pasaulis. Tačiau dabar australams beliko svajoti, kaip pagaliau iškovoti tą pirmąjį olimpinį medalį istorijoje, nes bronzinio mūšio jau laukia galinga Ispanijos komanda.

„Mes taip nežaidžiame. Ir nežinau, kodėl taip nutiko. Bet iki rungtynių su Ispanija privalome atsigauti“, – pridūrė Matthew Dellavedova.

Tuo tarpu Serbija po dvejų metų pertraukos vėl galynėsis su amerikiečiais. Tiesa, 2014-aisiais serbus pasaulio pirmenybių finale JAV nušlavė net 129:92.

Didysis finalas Lietuvos laiku – 21 val. 45 min sekmadienį. Mūšis dėl bronzos prasidės 17 val. 30 min.

„Jau nekantraujame grįžti į aikštę ir taisyti vaizdo“, – tikino A.Lemanis.

Serbija: Milošas Teodosičius 22, Stefanas Markovičius 14, Milanas Mačvanas 12, Miroslavas Raduljica 11.

Australija: Brockas Motumas (13 min.) ir Patrickas Millsas (6/16 met.) po 13, Joe Inglesas 12.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito