Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 26

Pirmi D.Sabonio mėnesiai Sakramente: stebukladariu netapo, bet pokyčiai juntami

Nuo mainų, nusviedusių Domantą Sabonį iš Indianos į Kaliforniją, praėjo pusantro mėnesio. Lietuvis esmingai „Sacramento Kings“ kurso kol kas nepakeitė, bet 15 rungtynių užteko, kad pozityvo Kalifornijos sostinėje būtų daugiau nei iki mainų.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gali būti, kad šį sezoną D.Sabonio su „Kings“ apranga jau nepamatysime.

Lietuvis rungtynėse prieš NBA lyderius „Phoenix Suns“ keliais susidūrė su Mikalu Bridgesu ir negalėjo tęsti mačo, o atlikti tyrimai parodė, jog be krepšinio Domui teks praleisti bent 10 dienų.

Kadangi iki NBA reguliariojo sezono finišo liko vos dvi savaitės, o „Kings“ į nieką šiame sezone veikiausiai nebepretenduos, tikėtina, kad Sakramento klubas patausos lietuvį ir ilgiau bei jo į aikštę neleis ir pačiame sezono finiše.

Tad nors sezonas dar nesibaigė, išvadas apie D.Sabonio startą Sakramente daryti jau galima.

Stebuklingo įkvėpimo nedavė

Stebuklo, kurio galbūt tikėjosi „Kings“ sirgaliai po mainų, D.Sabonis Sakramente sukurti nesugebėjo.

Atvykęs į merdinčią ir 13-oje vietoje Vakarų konferencijoje užstrigusią komandą, lietuvis jos aukštyn nepakėlė.

Per 15 rungtynių, kurias D.Sabonis sužaidė Sakramente, seniai karūnas pametusių karalių klubas laimėjo tik penkis kartus, dar vieną pergalę per tris mačus pasiekė be D.Sabonio ir toliau lieka 13-oje pozicijoje, praktiškai praradęs viltis žaisti bent jau įkrintamosiose, jau nekalbant apie atkrintamąsias.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bet šio sezono sėkmė ir nebuvo pagrindinis „Kings“ vadovų varomasis variklis, kai vasario 8-ąją Kalifornijos komanda ryžosi iškeisti savo talentingąjį gynėją Tyrese'ą Haliburtoną, snaiperį Buddy Hieldą ir aukštaūgį Tristaną Thompsoną už D.Sabonį, Justiną Holiday ir Jeremy Lambą.

„Kings“ generalinis vadybininkas Monte McNairas jau pirmoje spaudos konferencijoje po mainų pirmiausia akcentavo ateitį, o ne šį sezoną, bei pabrėžė, kad Sakramento klubo sėkmė dar šį pavasarį būtų lyg priedas.

Tiesa, tai, kad D.Sabonis mažai ką galėjo pakeisti, menkai guodžia „Kings“ sirgalius.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Domantas Sabonis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Domantas Sabonis

Kai Sakramento klubo nepatekimas į atkrintamąsias taps oficialiu, „Kings“ pavadinimas nuguls į NBA antirekordų metraščius.

Iki šiol jokia kita pajėgiausios pasaulio lygos komanda nebuvo praleidusi atkrintamųjų 17 metų iš eilės.

„Nusivylimas dėl „Kings“ eilinio nepatekimo į atkrintamąsias turi mažai ką bendro su Saboniu. Bet dėl jo mainų daugiau sirgalių pozityviau žiūri į ateitį“, – 15min teigė apie „Kings“ rašantis „ABC10“ žurnalistas iš Kalifornijos Mattas George'as.

Skaičiai tie patys, bet pokyčių ženklai juntami

Nepakeitė D.Sabonis ne tik „Kings“ padėties turnyrinėje lentelėje, bet ir skaičių statistikos protokoluose.

Nuo vasarį įvykdytų mainų Sakramento klubas išliko tarp prasčiausių NBA komandų tiek puolime, tiek gynyboje.

Tiesa, geresne linkme „karaliai“ pajudėjo ne puldami, o gindamiesi, nors D.Sabonio stiprybe laikomas būtent žaidimas prie varžovų krepšio.

Per pusantro mėnesio „Kings“ pagal puolimo reitingą užėmė 25-ąją vietą tarp 30-ties NBA komandų (vid. 111,4 taško per 100 atakų), nors iki D.Sabonio mainų buvo 20-ti.

Gynyboje „Kings“ gavę D.Sabonį pakilo iki 23-os vietos (vid. 116,4 taško per 100 atakų), kai iki mainų buvo priešpaskutiniai tarp visų NBA klubų.

„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis ir Jasonas Tatumas
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis ir Jasonas Tatumas

Su lietuviu „Kings“ demonstravo greitesnį žaidimą (šeštas tempas tarp NBA komandų, buvo aštuntas), o iš dalies dėl to ėmė pelnyti ir daugiau taškų (113,6, buvo 109,5).

Kamuoliu itin noriai besidalinantis D.Sabonis lėmė, kad „Kings“ palypėjo aukštyn pagal rezultatyvius perdavimus – dabar Kalifornijos komanda su 24,7 „asisto“ vidurkiu yra 16-ta lygoje, kai prieš tai buvo 21-a (vid. 23,3).

Kalbant apie gynybą, D.Sabonis padėjo „Kings“ pagerinti lanko saugojimą nuo išpuolių baudos aikštelėje. Iki mainų Sakramento klubas buvo blogiausias lygoje pagal arti krepšio praleidžiamus taškus (vid. 52,4), o su lietuviu pakilo iki lygos vidurkio (16 vieta, vid. 49,1).

„Kings“ mažiau rėmėsi tritaškiais ir geriau dalinosi kamuoliu. Žaidėjų išsidėstymas dar turėtų būti geresnis, taip pat kaip ir gynyba, kuri vis dar yra labai bloga“, – pagrindinius pokyčius į komandą atvykus D.Saboniui pastebi M.George'as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis prieš Kyle'ą Kuzmą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis prieš Kyle'ą Kuzmą

Nedaug kito ir paties lietuvio skaičiai.

„Indiana Pacers“ gretose šį sezoną rinkęs po 18,9 taško, 12,1 atkovoto kamuolio ir 5 rezultatyvius perdavimus, Sakramente per 15 rungtynių jis demonstravo beveik identišką statistiką – vid. 18,9 taško, 12,3 atkovoto kamuolio ir 5,8 rezultatyvaus perdavimo.

Bet tai, kad į Kaliforniją persikėlęs lietuvis nepagerino savo rodiklių, nebūtinai yra blogas ženklas, teigia M.George'as.

„Žvelgiu į jo panašius skaičius kaip į labai šiam klubui reikalingą pastovumą. Sabonio kova dėl kamuolių ir gebėjimas atlikti perdavimus yra labai naudingi „Kings“ ekipai. Su juo jie gali žaisti keliais skirtingais būdais. Be to, jis labai vertingas statydamas užtvaras, nes tai suteikia jo ir De'Aarono Foxo pikenrolo duetui daug galimybių“, – sakė žurnalistas.

Būtent 24-erių įžaidėjas, Sakramente rungtyniaujantis penktą sezoną, iš „Kings“ ir „Pacers“ mainų išlošė daugiausiai.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Iki mainų termino pabaigos 190 cm ūgio sprogstantis krepšininkas rinko po 21,2 taško ir 5,2 rezultatyvaus perdavimo, krepšį atakuodamas 45,9 proc. tikslumu ir pataikydamas vos 26,4 proc. tritaškių, o po mainų D.Foxo skaičiai šoktelėjo iki 28,9 taško, 6,8 perdavimo, 50,3 proc. pataikymo ir solidžių 36 proc. metant tolimus metimus.

Bet „lapino“ pokyčiai nebūtinai susiję su D.Sabonio atvykimu.

Mainais už lietuvį, „Kings“ atidavė 12-ąjį 2020 m. naujokų biržos šaukimą T.Haliburtoną, kuris žaidžia toje pačioje pozicijoje, kaip D.Foxas, bei atimdavo iš komandos draugo ne tik minutes, bet ir kamuolį rezgant atakas.

Būtent talentingo gynėjo persikėlimas į Indianapolį atrišo rankas D.Foxui, teigia M.George'as.

„Manau, kad Foxo sėkmė labiau susijusi su Haliburtono išvykimu, nei Sabonio atvykimu. Foxas dabar vėl yra pagrindinis komandos žaidėjas su kamuoliu, kaip buvo ir pernai ar ankstesniuose sezonuose.

Tačiau Sabonį aš vadinčiau geriausiu komandos draugu, kokį Foxas kada nors yra turėjęs, ir neabejoju, jog De'Aaronui tikrai pravertė turėti tokį žaidėją, kaip Domas, šalia savęs“, – lietuviui pagyrų pažėrė „ABC10“ žurnalistas.

Sabonį aš vadinčiau geriausiu komandos draugu, kokį Foxas kada nors yra turėjęs.

Permainų vėjai

Po dar vieno nusivylimu pasibaigsiančio sezono „Kings“ laukia permainos.

Jau dabar aišku, kad komanda vasarą ieškosis naujo trenerio, kuris pakeis laikinai pareigas užimantį Alviną Gentry – jis „Kings“ vairą perėmė jau prasidėjus sezonui, kai buvo atleistas Luke'as Waltonas.

„Alvinas Gentry tikrai neliks komandoje, bet kol kas nenumanau, kas galėtų jį pakeisti. Tikiuosi, kad „Kings“ atliks išsamias trenerio paieškas, ko dar nebuvo nuo tada, kai komandą nusipirko Vivekas“, – viliasi M.George'as.

„Scanpix“ nuotr./Vivekas Ranadive
„Scanpix“ nuotr./Vivekas Ranadive

Indų verslininkas Vivekas Ranadive Sakramento komandą įsigijo dar 2013 metais, o nuo tada „Kings“ turėjo jau šešis trenerius, kurių nė vienas neišdirbo net trijų pilnų sezonų klube.

Tačiau ne tik vyr. trenerio pozicija yra ta, kurioje „karaliams“ reikia pokyčių.

M.George'o teigimu, „Kings“ ilgalaikiame plane yra dvi pavardės – D.Sabonio ir D.Foxo, aplink kuriuos ketinama statyti komandos sudėtį. Tikimasi, kad gavę pilną sezoną kartu, jie sugebės nutraukti „Kings“ prakeiksmą ir atvesti violetinės spalvos marškinėlių komandą į atkrintamąsias varžybas.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Bet kad tai ir įvyktų, Sakramentui reikės neužteks tik D.Foxo ir D.Sabonio.

„Kings“ ketina nerti į laisvųjų agentų rinką, kur sieks apdėlioti komandos lyderius rolės krepšininkais.

Labiausiai Kalifornijos sostinėje trūksta gerai iš toli pataikančių ir gintis galinčių žaidėjų. Tokie praverstų atakuojančio gynėjo ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijose bei galėtų išplėsti aikštelę, taip suteikdami erdvės ne taip gerai pataikantiems D.Foxui ir D.Saboniui, bei pridengtų šių krepšininkų spragas gynyboje.

Anot M.George'o, „Kings“ taikysis ir į pakaitalą nuo suolo D.Saboniui, mat Richaunas Holmesas gali palikti komandą dėl sumažėjusių jo minučių atvykus lietuviui.

Visus manevrus M.McNairas ir jo asistentai darys ypač atsargiai, mat kitas sezonas „Kings“ klubui bus itin svarbus.

Nuo 2005-ųjų atkrintamosiose nežaidžianti Sakramento ekipa yra išalkusi pergalių, o jos ir tik jos D.Sabonį paverstų dievaičiu Kalifornijos sostinės sirgalių akyse.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

„Pergalės – tai tikrai taip paprasta, – paklaustas, ką D.Sabonis turėtų padaryti, kad priverstų aistruolius pamiršti T.Haliburtoną ir nevienareikšmiškai įvertintus mainus, atsakė M.George'as. – „Kings“ nelaimi jau 16 sezonų. Sirgaliai desperatiškai trokšta pergalių. Jei Sabonis sugrąžins „Kings“ į atkrintamąsias ir komanda dažniau laimės nei pralaimės, sirgaliai greitai pamirš Haliburtoną.“

Ilgai pergalių laukiantiems Sakramento aistruoliams jų dar teks palaukti mažiausiai iki kito sezono. O kol kas telieka džiaugtis, jog D.Sabonis apsiprato 525 tūkst. gyventojų turinčiame Kalifornijos šiaurės mieste, ką jis jau minėjo ir duodamas interviu „The Athletic“ žurnalistui Samui Amickui prieš kelias savaites.

„Saboniui tikrai patinka Sakramentas. Jo šeimos nariai yra iš Kalifornijos (lietuvio žmona yra kilusi iš Los Andželo – aut. past.), o pats Domas išreiškė norą, kad tai būtų ilgalaikiai jo namai. Žinoma, kad taip ir būtų, „Kings“ privalo pradėti laimėti“, – užbaigė M.George'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas