Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 04

„Rockets“ veiksmai kelia klausimą: ar Hjustone liko vietos Donatui Motiejūnui?

Donato Motiejūno „Houston Rockets“ ekipa naująjį NBA sezoną pasitiks itin pasikeitusi. „Raketos“ į komandą pasikvietė tik apie puolimą galvojantį trenerį, kuris pasikvietė jo viziją atitinkančius žaidėjus. Tačiau ką šie „Rockets“ ėjimai reiškia mūsų lietuviui?
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vienpusiška komanda

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas

Artėjančio sezono „Houston Rockets“ žaidimas pasikliaus vien taškų rinkimu. Komanda jau praėjusį sezoną turėjo septintą puolimo reitingą NBA, o naujuoju treneriu ekipa paskyrė atakuojančio krepšinio specialistą Mike'ą D'Antoni.

Tai strategas, kuris vadovavo vikriajai „Phoenix Suns“ komandai 2003-2008 metais ir pagarsėjo taktika rengti atakas greičiau nei per 7 sekundes.

Atrodė, kad Donatas Motiejūnas puikiai tinka naujajam komandos strategui bei žaidimo stiliui, tačiau „Raketos“ pasirašė sutartį su Ryanu Andersonu. Šis žaidėjas praėjusį sezoną sužaidė 66 rungtynes, o puolime už lietuvį 2015-2016 m. sezone rodė solidesnius skaičius.

Beje, R.Andersonas savo žaidimo stiliumi labai primena D.Motiejūną, tik yra pagarsėjęs kaip dar geriau taškus renkantis ir iš toli pataikantis sunkusis krašto puolėjas.

Žaidėjas Minutės Taškai Dvitaškių procentas Tritaškių procentas Pataikyti/Mesti tritaškiai
Donatas Motiejūnas 14,8 6,2 50 28 0,4/1,5
Ryanas Andersonas 30,4 17 46,6 36,6 2/5,4

Spūstis puolėjo pozicijoje

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Beasley
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Beasley

Šiuo metu be D.Motiejūno ir R.Andersono, „Rockets“ komandoje sutartis kitam sezonui turi Michaelas Beasley, Clintas Capella ir Montrezlas Harrellas.

Pasirinkimas nėra labai didelis, tačiau ekipa dar gali persigalvoti ir pratęsti sutartis su Terrence'u Jonesu bei Joshu Smithu. Vieninteliai C.Capella ir D.Motiejūnas iš visų šių žaidėjų gali rungtyniauti vidurio puolėjo pozicijoje.

Įdomu ir tai, kad „Rockets“ naujokų biržoje abiem šaukimais pasirinko aukštaūgius: 37 šaukimu Hjustonas pasikvietė 208 cm ūgio Chinanu Onuaku, o 43-uoju pasirinko 218 cm ūgio Zhou Qi.

Kiek milijonų liko D.Motiejūnui?

Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas

R.Andersonas tapo brangiausiu „Rockets“ žaidėju, į antrą vietą nustumdamas komandos lyderį Jamesą Hardeną. Ekipa taip pat pasirašė sutartį su Ericu Gordonu, todėl Hjustono algų kepurėje liko 13 mln. JAV dolerių.

Tiesa, tai dar nereiškia, kad tik tokį metinį atlyginimą galėtų gauti D.Motiejūnas.

Kadangi D.Motiejūnas Hjustone rungtyniavo ketverius metus, „Rockets“ gali viršyti turimą sumą algų kepurėje ir pasiūlyti lietuviui didesnį atlyginimą. Tačiau tikėtina, kad iš pradžių klubo vadovai gali bandyti sumedžioti ir dar vieną žaidėją.

Priežastis paprasta – jeigu dabar pratęsi D.Motiejūno kontraktą, tai tuomet pasirodymas laisvųjų agentų turguje baigtas. „Rockets“ nebeliks pinigų kitiems ėjimams.

Šiek tiek luktelėjęs Hjustonas gali surasti daugiau pastiprinimo komandos priekinei linijai ir tuomet padėti parašą ant bet kokios sutarties, kurią ant stalo turės lietuvis.

„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Andrew Bogutas
„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Andrew Bogutas

Tačiau komanda turi tikėti savo sunkiuoju krašto puolėju, kurio praėjusį sezoną sugadino nugaros trauma. „Rockets“ vadovams D-Mo išlaikymas kainuos ne vieną milijoną JAV dolerių, nes jie turės mokėti ne tik jo sutarties sumą, tačiau ir milijonus prabangos mokesčio (kadangi, tikėtina, viršys algų kepurę).

„Houston Rockets“ turi pinigų algų kepurėje ir jų priekinė linija yra gerokai susilpnėjusi, tačiau sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje starto penkete greičiausiai rungtyniaus R.Andersonas.

M.D'Antoni gali pasirinkti žaisti vikresniu penketu ir D.Motiejūną laikyti vidurio puolėjo pozicijoje, tačiau tuomet gynyboje atsivers nemažai skylių. Kita vertus, lietuvis yra ne sykį rungtyniavęs „centru“ ir pasirodydavo ganėtinai neblogai.

Tai „Rockets“ komandos vadovai tikrai pastebėjo. „Houston Chronicle“ praneša, kad ekipa sieks pratęsti sutartį su lietuviu, kurį vertina dėl universalumo bei gebėjimo žaisti vidurio puolėjo pozicijoje.

R.Andersono atvykimas į Hjustoną sukėlė nerimą, bet panašu, kad D.Motiejūnas liko „Rockets“ planuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas