Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 13

Šalia NBA legendos rekordo likęs lietuvis emocingai išlydėtas iš savo komandos JAV

Monstriškus skaičius NCAA fiksavęs Rokas Gustys emocingai atsisveikino su savo komanda Amerikoje. Daugybę neeilinių pasiekimų JAV studentų krepšinio lygoje palikęs 23-ejų vidurio puolėjas verčia naują karjeros puslapį.
Rokas Gustys
Rokas Gustys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per ketverius metus Hofstros universitete Rokas Gustys atkovojo 1305 kamuolius, arba vidutiniškai 10,9 per rungtynes.

Tai vos 9 mažiau, nei „Colonial Athletic Association“ konferencijos visų laikų rekordininkas Davidas Robinsonas, vėliau tapęs NBA legenda.

Tiek daug kamuolių, kiek 206 cm ūgio Rokas, dar nebuvo atkovojęs joks kitas „Hofstra Pride“ klubo narys.

Šį sezoną R.Gustys rinkdavo vidutiniškai po 12 atšokusių kamuolių per rungtynes – tai trečias rezultatas visoje šalyje, visose NCAA konferencijose.

Tai geriausiai dėl atšokusių kovojęs krepšininkas, kokį man teko treniruoti.

Ir Rokas yra tik vienas iš trijų NCAA krepšininkų nuo 1996-ųjų, kurie tris sezonus iš eilės įsitaisė geriausiai dėl kamuolių kovojančių žaidėjų penkete. Kaunietis 2015-2016 m. atkovodavo po 13, 2016-2017 m. – 12,1, 2017-2018 m. – 12 kamuolių.

„Tas vyrukas kaskart sau kelia tikslą atkovoti 20 kamuolių per rungtynes. 20! Dievulėliau, treneriui gera rasti žmogų, kuris rinktų po 8-10 per rungtynes, tiesiog šokinėtų virš lanko. O jam reikia 20.

Vieną vakarą jis atkovoja 21, o jau kitą – 17 kamuolių. Tai yra sukrečiantys skaičiai. Sukrečiantys!” – atkovotų kamuolių plėšrūnu žavėjosi Hofstros komandos treneris Joe Mihalichius.

Treneris pabrėžia, kad R.Gustys puikiai išanalizuoja varžovus, gerai užsiima pozicijas, turi uoslę kamuoliui, įspūdingas rankas ir didžiulę jėgą.

„Ir svarbiausia, kad jis yra alkanas atšokusiems kamuoliams“, – pridūrė J.Mihalichius.

Tiesa, dabar tą atšokusių kamuolių medžioklę R.Gustys turės pratęsti Europoje. Kovo 4-ąją jis sužaidė savo paskutiniąsias NCAA rungtynes – jo komanda nepateko į „Kovo beprotybę“ ir baigė pasirodymą.

„Šį laišką skiriu visai Hofstros bendruomenei – sirgaliams, draugams, komandos draugams, trenerių štabui, – atsisveikindamas su Hofstros krepšinio komanda rašė R.Gustys. – Noriu padėkoti kiekvienam, kuris ateidavo į rungtynes ir mus palaikė. Tiems, kurie buvo čia nuo pirmųjų mano rungtynių 2014-aisiais, iki paskutinio atsisveikinimo vakaro. Esu jums visiems be galo dėkingas.

Pamirškite visus individualius jo rekordus, kuriais jis perrašė mūsų rekordų knygą. Jis padarė mus laimėtojais.

Komandos draugams, kurie buvo su manimi ir geromis, ir sunkiomis akimirkomis. Treneriams, kurie suteikė man galimybes. Aš čia ne tik palieku savo vardą aukštai rekordų knygose, bet ir moksluose.

Aš toks dėkingas už tuos ketverius metus, ką išmokau ir kaip žaidėjas, ir kaip studentas. Dar sunku suvokti, kad mano koledžo karjera baigiasi, bet prisiminimai liks visam laikui.

Man pasisekė, kad padėjau keisti Hofstros krepšinio programą ir žinau, kad palieku ją patikimose rankose.“

„Tai geriausiai dėl atšokusių kovojęs krepšininkas, kokį man teko treniruoti, – sakė 37 metus treneriu dirbantis J.Mihalichius. – Ta prasme, jūs pasižiūrėkite į skaičius. Skaičiai patys kalba už save.“

R.Gusčiui neprognozuojamas šaukimas NBA naujokų biržoje.

Paskutinį savo sezoną NCAA jis per vienerias rungtynes rinkdavo vid. 10,5 taško (64,1 proc. dvit.), po 12 atšokusių kamuolių ir 1,3 rezultatyvaus perdavimo. Tiesa, baudas jis pataikydavo vos 37,5 proc. taiklumu.

Kitą sezoną lietuvis turėtų žaisti Europoje.

„Matai žaidėją, kuris, atrodo, lyg vakar būtų atvykęs į mūsų universitetą. O dabar mes matome jį žaidžiantį paskutiniąsias savo rungtynes. Sunku. Man kaupėsi daug emocijų. Norėjosi apsiverkti, bet tuo pačiu jaučiau pasididžiavimą, – sakė J.Mihalichius. – Stulbina, ką jis padarė Hofstroje.

Pamirškite visus individualius jo rekordus, kuriais jis perrašė mūsų rekordų knygą. Jis padarė mus laimėtojais. Tai svarbiausia. Jo per ketverius metus nuveikti darbai yra neįtikėtini. Nemanau, kad daug žaidėjų buvo laimėję tiek, kiek Rokas per tuos keturis sezonus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas