Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 22

Stepheno Curry vargai: blogiausias MVP pasirodymas NBA finalų istorijoje

Naudingiausias sezono žaidėjas Stephenas Curry ketvirtosiose finalo rungtynėse sužaidė įspūdingai ir vedė savo komandą į pergalę, tačiau visuose likusiuose susitikimuose jo pasirodymas buvo nuviliantis. 402-u tritaškius reguliariajame sezone pelnęs amerikietis jau dabar yra vadinamas vienu geriausiu visų laikų snaiperių, tačiau lemiamose akimirkose šis ginklas taip ir neiššovė.
Stephenas Curry
Stephenas Curry / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Galima ginčytis, kad ateityje išvysime ir blogesnių MVP pasirodymų NBA finale, tačiau, kol kas S.Curry neturi sau lygių. Galima kaltinti pati žaidėją, „Cleveland Cavaliers“ gynybą arba ieškoti aukso viduriuko. Tačiau niekas nedrįs ginčytis, kad pirmą kartą vienbalsiai išrinktas naudingiausias sezono krepšininkas visiškai pradingo svarbiausioje sezono dalyje.

Žinoma, S.Curry didžiajame NBA superfinale pasirodė daug geriau, nei ten sužaistų dauguma lygos krepšininkų, tačiau iš tokio kalibro žaidėjo norisi tikėtis daugiau. Jie išrenkami geriausiais, todėl turi pateisinti savo vardą. Pateikiame penkis blogiausius MVP pasirodymus NBA finalo serijoje.

5. Michaelas Jordanas, 1996 m. (su „Bulls“ laimėjo titulą rezultatu 4-2)

Statistika (vid.): 27 tšk., 5 atk. kam, 4 rez. perd, 1,7 per. kam, 3 kl., 41,5% pat.

Sunku patikėti, tačiau geriausiu žaidėju istorijoje vadinamas krepšininkas yra penktoje šio sąrašo vietoje. Kaip ir minėjome, iš lygos MVP visada norisi fenomenalaus žaidimo. Tai turi būti lyderis, kuris veda komandą į pergalę ir savo kelyje traiško visus savo varžovus.

Šis NBA superfinalas buvo pirmasis po to, kai M.Jordanas buvo baigęs krepšininko karjerą ir nusprendė trumpam persikelti į beisbolo aikštę. Sugrįžęs į svarbiausią sezono seriją MJ strigo puikioje „Seattle Supersonics“ gynyboje, kuriai vadovavo „Pirštinės“ pravardę toje komandoje gavęs Gary Paytonas.

Ar M.Jordanas dominavo? Žinoma. Tačiau Sietlo ekipa puikiai padirbėjo šiek tiek pristabdydama geriausią lygos krepšininką puolime. Čikagos „Bulls“ vis tiek laimėjo titulą, tačiau neverta pamiršti, kad net ir MJ yra prastai sužaidęs NBA finale.

4. S.Curry, 2015 m. (su „Warriors“ laimėjo titulą rezultatu 4-2)

Statistika (vid.): 26 tšk., 5 atk. kam., 6 rez. perd., 2 per. kam., 5 kl., 44% pat.

Nepamirškime, kaip blogai naudingiausias pastarųjų dvejų metų NBA krepšininkas sužaidė praėjusių metų turnyro finale. Reikia pažymėti, kad jo statistika neatrodo blogai, tačiau finale jis žaidė vidutiniškai 10 minučių daugiau nei reguliariajame sezone, o skaičiai išliko tie patys arba sumažėjo.

Dėl šios priežasties 2015-ais metais S.Curry nelaimėjo finalo MVP apdovanojimo, nes visi laurai buvo sukabinti Andre Iguodalai, kuris puikiai sustabdė Lebroną Jamesą.

„Cavaliers“ komanda nusprendė visas savo jėgas atiduoti taikliarankio išjungimui iš žaidimo ir tai pasiteisino praėjusiais bei šiais metais.

S.Curry reguliariajame sezone žaidžia fenomenaliai, tačiau jam vis dar reikia išmokti, kaip elgtis aikštėje, kai jam yra skiriamas didžiausias dėmesys. NBA vicečempionui reikia išsiaiškinti, ką daryti su kamuoliu, kai prie jo prišoka daugiau nei vienas besiginantis krepšininkas.

3. Karlas Malone'as, 1997 m. (su „Jazz“ pralaimėjo rezultatu 2:4)

Statistika (vid.): 24 tšk., 10 atk .kam., 4 rez. perd., 1,7 per. kam., 2 kl., 44% pat.

K.Malone'o už tokį pasirodymą NBA superfinale labai kaltinti negalima. Jis buvo nuostabus 1996–1997 m. sezoną, tačiau MVP apdovanojimo tais metais labiau nusipelnė M.Jordanas. Balsuojantieji asmenys jau buvo pavargę nuolat ten rašyti MJ inicialus, todėl nusprendė, kad tais metais geriausiu buvo K.Malone'as. M.Jordanas buvo itin nepatenkintas tokiu lygos žurnalistų sprendimu, todėl finale jam pademonstravo, kas čia yra geriausias.

Žinoma, „Bulls“ krepšininkui talkino gynybos specialistas Denisas Rodmanas. Su juo M.Jordanas puikiai stabdė K.Malone'o ir J.Stocktono žaidimą „du prieš du“ ir nuolat provokavo mesti visus kitus „Jazz“ krepšininkus.

„Bulls“ išjungė K.Malone'ą ne tik 1997-ais metais, tačiau tą patį padarė ir kitame sezone, kai MJ laimėjo savo šeštąjį ir paskutinį NBA čempiono titulą.

2. Kobe Bryantas, 2008 m. (su „Lakers“ pralaimėjo rezultatu 2-4)

Statistika (vid.): 26 tšk, 5 atk. kam., 5 rez. perd., 4 kl., 41% pat.

Legendinis Los Andželo „Lakers“ krepšininkas tik šiais metais baigė savo krepšininko karjerą, todėl mes jį vis dar prisimename su nostalgija. Tačiau statistiškai 2008-aisiais Kobe sužaidė vieną prasčiausių finalų visoje lygos istorijoje.

Toje serijoje 24-asis „Lakers“ numeris bandė Larry O'Bryano titulą laimėti vienas. Daugelis mėgsta Pau Gasolį, tačiau tenka pripažinti, kad ispanas tada nebuvo susidomėjęs NBA titulu.

K.Bryantas beveik visą laiką savo rankose turėdavo kamuolį, o „Celtics“ prieš jį taikydavo ne tik dvigubą, tačiau ir trigubą ar keturgubą gynybą. Kobe vis tiek atakuodavo krepšį.

Viso šiųmetinio finalo metu klausinėjome vieni kitų apie LeBroną Jamesą ir jo dominavimą finale, tačiau K.Bryanto atvejis 2008-aisiais įrodė, kad vienas lauke ne karys.

NBA superfinale rungtyniaudamas vienas atrodysi kaip legendinis „Lakers“ krepšininkas 2008-ųjų sezone. Per dusinančią gynybą mėtysi beviltiškus metimus, o visi keliai link krepšio bus uždaryti. Turėdamas tokią strategiją K.Bryantas sužaidė blogiausią finalo seriją savo karjeroje.

S.Curry, 2016 m. (su „Warriors“ pralaimėjo rezultatu 3-4)

Statistika (vid.): 22,6 tšk., 5 atk. kam., 3,7 rez. perd., 1 per. kam., 4,3 kl., 40% pat.

Nors K.Bryanto 2008-ųjų pasirodymas atrodo itin prastai, tačiau jis neprilygsta šiųmetiniam MVP fiasko finale.

Iš visų 22 kartų, kai lygos MVP rungtyniavo dėl NBA čempiono trofėjaus, S.Curry priklauso prasčiausias vidutinis rezultatyvumas, pataikymo procentas, o antras nuo galo jis buvo pagal perimtus kamuolius bei padaromas klaidas.

Visus šiuos skaičius galima paaiškinti nuostabia „Cavaliers“ gynyba bei ryžtu sustabdyti 402 tritaškius reguliariajame sezone sumetusį lygos snaiperį. Perimti kamuolius nebuvo jo darbas, o klaidas jis darydavo dėl „Cavs“ gynybos.

Lieka tik taškai per rungtynes ir pataikymo procentas, kurie smarkiai kentėjo dėl to, kad S.Curry dažniausiai mesdavo iš toli, o erdvės mesti jam būdavo palikta labai mažai. Ši finalo serija išryškino „metikų“ komandos trūkumus ir įrodė, kad „Warriors“ yra tik paprasti mirtingieji.

Iš kitos pusės, Oklando „žudikas kūdikio veidu“ vis dar yra vienbalsiai išrinktas lygos MVP, o „Warriors“, ko gero, dar ne vienerius metus matysime NBA superfinale.

S.Curry šiais metais tapo labiausiai patobulėjusiu MVP lygos istorijoje, todėl kitą sezoną 30-asis „Warriors“ komandos numeris turėtų sugrįžti dar labiau sustiprėjęs.

Tačiau išlieka vienas vienintelis klausimas: ar jis sugebės sužaisti kaip geriausias pasaulio krepšininkas NBA finale?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento