Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 16

Tikra atgaiva Čikagai tapęs Artūras Karnišovas: „Rodysiu žaidėjams pavyzdį“

Čikagai jau prisistatęs Artūras Karnišovas kaipmat ėmėsi veiksmų – „Chicago Bulls“ krepšinio operacijų viceprezidentu tapęs lietuvis atleido ilgametį klubo generalinį vadybininką Garą Formaną, pasamdė du žmones iš kitų organizacijų bei aktyviai ėmėsi ieškoti naujojo generalinio vadybininko. Pirmuosius jo darbus klube ir pirmadienį vykusį prisistatymą sirgaliams jau spėjo įvertinti ir Čikagos žiniasklaida.

„NBC Sports“ žurnalistai Robas Schaeferis ir K.C. Johnsonas „Bulls Talk Podcast“ tinklalaidėje aptarė pirmąsias A.Karnišovo dienas Čikagos klube bei įvardijo svarbiausius aspektus, dėl kurių jiems patinka tokie „Bulls“ pokyčiai.

Be to, K.C. Johnsonas pasikalbino patį A.Karnišovą, su kuriuo šnekėjosi ne tik apie jo komandos viziją, bet ir lietuvio ryšį su „Bulls“ ir Michaelu Jordanu.

Artūras Karnišovas grūmėsi su Michaelu Jordanu
Artūras Karnišovas grūmėsi su Michaelu Jordanu

„Šiek tiek pažinojau jį jau ir prieš tai, bet mane, kaip ir kitus, labiausiai nustebino tai, kokią aiškią komandos viziją jis turi, – tinklalaidėje kalbėjo K.C.Johnsonas. – Komandos valdyme jis dalyvauja jau ilgą laiką ir ne sykį pretendavo užimti ir kitų komandų vadovo pozicijas.

Taip pat man įsiminė jo istorija apie tai, kaip jis užaugo stebėdamas Michaelo Jordano ir Scottie Pippeno „Bulls“. Vėliau jis žaidė prieš juos Barselonos olimpinėse žaidynės bei atstovaudamas Pirėjo „Olympiakos“ klubui „McDonald's“ turnyre. Jis pasakojo, kaip savo studentavimo laikais Naujajame Džersyje iš garažo į lauko krepšinio aikštelę išbėgdavo skambant „Bulls“ pristatymo muzikai.

Tai, kad jis gavo darbą būtent „Bulls“ klube, man skamba fantastiškai.“

Tai, kad jis gavo darbą būtent „Bulls“ klube, man skamba fantastiškai

„NBC Sports“ žurnalistas pabrėžė ir tai, kad A.Karnišovas jį sužavėjo dėl savo požiūrio ir siekių. K.C.Johnsonas tikino, kad lietuvio kalbose jam labiausiai įsiminė aukščiausių tikslų kėlimas ir nesitaikstymas su buvimu vidutinioku.

„Iš to, ką pamačiau per jo prisistatymą žiniasklaidai, supratau, kad jis nėra iš žmonių, kurie taikstosi su buvimu vidutinioku. Jis nori užbaigti „gailesčio vakarėlį“ Čikagoje, kai vis kalbama, kad „niekas nenori čia žaisti“ ir pan. Ne, jis kalba, kad darys viską, kas bus geriausia komandai, o tą turi pradėti nuo tvirto pamato pastatymo ir organizacijos auginimo nuo nulio. Tik tokiu atveju laisvaisiais agentais tapsiančios žvaigždės ar kitos komandos pradės žvelgti į „Bulls“ rimtai.

Jam nesvarbu, kur yra įsikūrusi komanda. Karnišovas padėjo pastatyti trečią geriausią Vakarų konferencijos ekipą Denveryje (juokiasi). Tad aišku, jog jis gali padaryti tą silpnesnėje Rytų konferencijoje ir dirbdamas trečioje didžiausioje JAV rinkoje po Niujorko ir Los Andželo.

Man labai patinka toks požiūris. Tikra atgaiva, kai komandos vadovas nenori, kad komanda būtų vidutinioke“, – kalbėjo amerikietis.

Jis nori užbaigti „gailesčio vakarėlį“ Čikagoje

Kalbindamas patį A.Karnišovą, „NBC Sports“ žurnalistas domėjosi jo požiūriu į žaidėjų tobulėjimą – šį aspektą 48-erių lietuvis išskyrė kaip pagrindinį savo tikslą „Bulls“ klube.

„Tokiai jaunai komandai svarbiausias dalykas yra žaidėjų tobulėjimas, – sakė A.Karnišovas. – Tam skirsiu didžiulį dėmesį. Bandysiu susitelkti į jų tobulėjimą, kad žaidėjai pagerintų visus savo žaidimo aspektus. Tai darėme ir Denveryje, tad norėčiau tai tęsti ir čia.“

„Denver Nuggets“ komandoje A.Karnišovas iš viso praleido septynerius metus, o pastaruosius trejus dirbo ekipos generaliniu vadybininku.

Atvykęs į komandą, neseniai netekusią Carmelo Anthony ir į Torontą pasukusio generalinio vadybininko Masai Ujiri, A.Karnišovas kartu su krepšinio operacijų prezidentu Timu Connelly užaugino vieną stipriausių komandų stiprioje Vakarų konferencijoje.

Tą lietuvis ir jo kolegos padarė daugiausiai per naujokų biržą ir šaukimus – būtent taip buvo gauti „Nuggets“ lyderiai Nikola Jokičius ir Jamalas Murray.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas per „Nuggets“ naujokų pristatymą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas per „Nuggets“ naujokų pristatymą

„Jaunimo tobulinimui Denveryje skyrėme didžiulį dėmesį. Praėjusiais metais buvome trečia jauniausia lygos komanda, bet vis tiek laimėjome 54 rungtynes. Už tai didžiausi nuopelnai atitenka treneriams ir žaidėjams, kurie tai pasiekė“, – sakė A.Karnišovas.

Kalbėdamas apie žaidėjų tobulėjimą, A.Karnišovas patikino, kad bandys juos įkvėpti savo paties pavyzdžiu.

Rodysiu jiems pavyzdį – į treniruočių bazę atvyksiu pirmas

„Žaidėjai nori tapti geresniais. Jie turi savo lūkesčius, o aš bandysiu jiems padėti juos įgyvendinti. Mesiu jiems iššūkį – dauguma iš jų individualiai jau turėjo gerų pasirodymų, tačiau svarbiausia turi būti pergalės. Man tai svarbiausia. Todėl rodysiu jiems pavyzdį – į treniruočių bazę atvyksiu pirmas, kalbėsiuosi su jais apie jų šeimas, lydėsiu juos visur tol, kol sukursime pergalingą kultūrą. Manau, kad tam prireiks laiko.“

Paklaustas, kokį žaidimo stilių jis propaguoja, lietuvis įvardijo aspektus, kurie yra būdingi ir „Nuggets“ žaidimui.

„Man patinka aukštas tempas, daug perdavimų, kamuolio judėjimas. Man tai labai svarbu. Taip pat man patinka žaidimo skaitymas, žaidėjų tarpusavio ryšys. Be abejo, tam prireiks laiko.

Kalbant apie žaidėjus, mūsų lygoje vis mažiau reiškia griežtos pozicijos. Man patinka žaidėjai, galintys žaisti keliose pozicijose, turintys plačius įgūdžius, universalūs žaidėjai“, – vardijo A.Karnišovas.

Man patinka aukštas tempas, daug perdavimų, kamuolio judėjimas

Pokalbyje su lietuviu, K.C.Johnsonas pasidomėjo ir jo ryšiu su „Bulls“ klubu. 1971 metais gimęs A.Karnišovas papasakojo, ką jam paauglystėje reiškė Čikagos ekipa ir jos lyderis M.Jordanas, o taip pat prisiminė jam didelę įtaką padariusias akistatas aikštėje su JAV „Svajonių komanda“ ir „Bulls“.

„Aš užaugau stebėdamas MJ. Buvau paauglys, kai „Bulls“ jį pašaukė naujokų biržoje 1984-aisiais, o nuo tada ši komanda tapo stebimiausia lygoje. Žinoma, jiems prireikė laiko, kad laimėtų titulus, bet ankstyvajame dešimtajame dešimtmetyje jie ėmė dominuoti NBA. Bus įdomu išvysti tų laikų istorijas balandžio 19-ąją pasirodysiančiame „The Last Dance“ filme. <...>

1992-ieji man buvo labai įdomūs. Buvau antrametis koledžo žaidėjas, o P.J.Carlesimo, kuris mane treniravo, buvo ir JAV „Svajonių komandos“ trenerių štabe. Tai buvo nerealu, pirmą kartą žaidžiau už Lietuvos rinktinę. Baigęs antrus metus universitete jau žaidžiau prieš „Svajonių komandą“, prieš sudėtį, kurią stebėjau būdamas vaikas.

Kadras iš „YouTube“/Artūras Karnišovas 1992 m. (stopkadras)
Kadras iš „YouTube“/Artūras Karnišovas 1992 m. (stopkadras)

Ši patirtis prasitęsė ir 1997-aisiais „McDonald's“ turnyre, kai „Chicago Bulls“ atvyko į Paryžių. Žaidžiau „Olympiakos“ klube, o su „Bulls“ susikovėme finale – tai buvo neįtikėtina patirtis, žaidžiant prieš Michaelą ir jo kompaniją“, – pasakojo A.Karnišovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas