Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 14

Trukt už vadžių – vėl iš pradžių: Jonui Valančiūnui – brazilo perspėjimas Toronte

Trečiojo kėlinio vidurys. Jonas Valančiūnas sėdasi ant „Toronto Raptors“ atsarginių suolo ir nuo jo nebepakyla iki finalinės sirenos. Kalbame ne apie sunkius pirmuosius lietuvio sezonus NBA, o apie dvejas pastarojo savaitgalio rungtynes. Kas vėl nutupdė J.Valančiūną ant suolo?
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.

Vos prieš savaitę Lucasas Nogueira bandė suskaičiuoti visus NBA žaidžiančius brazilus. Jis pradėjo nuo Nene, Leandro Barbosos, Andersono Varejao, įvardijo keletą jaunesnių tautiečių, o galiausiai ištarė savo pavardę, rašo „The Athletic“.

„Tu save laikai NBA žaidėju?“ – pašonėje erzindamas juokavo J.Valančiūnas.

L.Nogueira ne iš tų vyrukų, kurie būtų įsižeidę po lietuvio pokšto. Tačiau situacija dabar tokia, kad lemiamu metu aikštėje yra būtent L.Nogueira, o J.Valančiūnas sėdi ant suolo.

Dvikovoje su „Charlotte Hornets“ J.Valančiūnas ant suolo praleido pusantro kėlinio – paskutiniąsias 17 minučių. Su Mindaugo Kuzminsko „New York Knicks“ – 16 minučių.

O per tris susitikimus ketvirtajame kėlinyje L.Nogueira aikštėje iš viso praleido 33 minutes ir 22 sekundes iš visų 36 galimų. Beje, „Raptors“ visus tris kartus nugalėjo „Oklahoma City Thunder“, „Charlotte Hornets“ ir „New York Knicks“ komandas.

„Scanpix“/AP nuotr./Lucas Nogueira
„Scanpix“/AP nuotr./Lucas Nogueira

24 metų 213 cm ūgio brazilas trenerio Dwane'o Casey pasitikėjimą užsitarnavo fantastiška gynyba. Būtent ji leido žmogui iš atsarginių suolo galo mestis į kovų sūkurį kritinėmis minutėmis.

Kai 213 cm ūgio brazilas ištiesia rankas, jo sparnų ilgis siekia net 254 cm. Atsistojęs ir ištiesęs rankas L.Nogueira tampa net 289 cm aukščio kliūtimi. Įdomi detalė – krepšio aukštis yra 305 cm.

O galiausiai išmokęs panaudoti savo talentą, L.Nogueira tapo didžiule jėga „Raptors“ gynyboje.

Pastarosiose rungtynėse su „Knicks“ L.Nogueira tepelnė 6 taškus, bet „uždėjo“ 5 blokus, perėmė 3 ir atkovojo 10 kamuolių, iš kurių bent 4 puolime. Du blokus L.Nogueira išrašė per dvi lemiamas rungtynių minutes.

VIDEO: Du lemtingi L.Nogueiros blokai

„Jis mus taip gaudo ir treniruotėse, todėl tie jo blokai nestebina“, – sakė „Raptors“ lyderis DeMaras DeRozanas.

Per tuos tris „Raptors“ laimėtus susitikimus bendras L.Nogueiros +/ – rodiklis buvo +43.

Tik du kartus per du pastaruosius sezonus aikštėje išbuvęs ilgiau nei 20 minučių, L.Nogueira per 4 pastarąsias rungtynes žaisdamas po 26 minutes rinko vid. po 8 taškus, 7 atkovotus kamuolius, 2,5 bloko, 2 perimtus kamuolius ir pataikė 15 metimų iš 17.

„Raptors“ trenerio teigimu, taip nutiko ir todėl, kad nors J.Valančiūnas sugrįžo į aikštę po jį sustabdžiusių kelio spazmų, lietuvis vis dar jaučia traumos padarinius.

Bet atrodo, kad L.Nogueira gali padaryti viską, ko treneriui negali pasiūlyti J.Valančiūnas – patikimą gynybą ir aikštės matymą. Tačiau, aišku, L.Nogueiros galimybes aikštėje labai riboja kuklūs sugebėjimai puolime. Ir sveikata.

Gal neturėčiau to sakyti, bet būsiu atviras, kaip ir visada. Apribojau savo naktinėjimus, nebevartoju alkoholio.

„Ir staiga, visiškai pelnytai, jis tapo labai svarbia „Raptors“ rotacijos dalimi. Neblogai vyrukui, kuris dar vos prieš savaitę buvo trečias komandos vidurio puolėjas. Bet didžiausias klausimas – ar Nogueira gali išlaikyti šią poziciją? Šis klausimas lydi brazilą visą jo karjerą NBA“, – rašo „Toronto Sun“.

„Jam vis nepasiseka, vis patiria traumų, todėl jam labai svarbu išlikti sveikam. Lucasas dėl to negalėjo gauti visaverčių minučių nei aikštėje, nei treniruotėse. O šioje lygoje laukti sudėtinga“, – sakė D.Casey.

Nuolatines nugaros ir pakinklių traumas kentusį L.Nogueirą ant kojų pastatė ne tik geresnis žaidimo pojūtis. Brazilas padarė keletą labai svarbių pakeitimų ir užribyje.

„Gal neturėčiau to sakyti, bet būsiu atviras, kaip ir visada. Apribojau savo naktinėjimus, nebevartoju alkoholio. Jau aštuonis mėnesius negėriau nė lašo. Bet manau, kad didžiausias pasikeitimas buvo mano dukrelė“, – pasakojo atlapaširdis brazilas.

Krepšininkas dar netapo tėčiu, bet labai laukia dukrelės gimimo, todėl gyvenimą pradėjo vertinti gerokai atsakingiau.

VIDEO: L.Nogueiros žaidimo epizodai

Beje, panašiai nutiko ir praėjusį sezoną J.Valančiūno dubleriu buvusiam vidurio puolėjui iš Kongos Bismackui Biyombo. Bet afrikietis užsitarnavo minutes „po J.Valančiūnu“, tapo svarbia „Raptors“ pergalių dalimi ir vasarą pasirašė ketverių metų 72 milijonų JAV dolerių kontraktą su „Orlando Magic“.

„Atėjo tavo laikas sužibėti. Eik ir pasiimk“, – palikdamas Torontą L.Nogueirai palinkėjo B.Biyombo.

Beje, L.Nogueira po praėjusio sezono persikėlė į buvusį B.Biyombo butą ir dabar miega jo lovoje.

Per tuos tris sezonus Toronte L.Nogueira išsiskyrė savo nuolatine šypsena ir keista šukuosena. Dabar brazilas atkreipia dėmesį ir savo žaidimu.

Po sėkmingų rungtynių su „Knicks“ senasis L.Nogueira būtų lėkęs į miestą atšvęsti. Bet dabar tai tebuvo rami vakarienė ir greita kelionė namo. Miegodamas B.Biyombo lovoje, jo dubleriu Toronte pretenduojantis tapti L.Nogueira sapnuoja ir apie B.Biyombo algą.

Aišku, J.Valančiūnas visiškai išsigydęs kelio traumą vėl sugrįš ant parketo lemiamomis minutėmis. Bet sėkmingas L.Nogueiros žaidimas signalizuoja, kad lietuvis net ir be B.Biyombo užnugaryje negali atsipalaiduoti, jei nenori dalinti kitiems ir taip brangių minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas