Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 08

Trys Ch.Paulo karjeros kelyje pasitaikę lietuviai: „Aukščiausios prabos žaidėjas ir asmenybė“

„Dieviškuoju įžaidėju“ vadinamas 36-erių veteranas Chrisas Paulas pirmą kartą karjeroje pateko į NBA finalą ir siekia apdovanojimų lentyną papildyti pirmuoju čempiono žiedu. Vieno geriausių istorijoje atakų organizatoriaus kelionėje su krepšinio kamuoliu pasitaikė trys lietuviai – Darius Songaila, Vytautas Danelius ir Arvydas Macijauskas, kurie su 15min pasidalijo ryškiausiais atmintyje likusiais epizodais apie CP3 ir žaidimą šalia jo.
Chrisas Paulas ir trys jo karjeroje pasitaikę lietuviai
Chrisas Paulas ir trys jo karjeroje pasitaikę lietuviai / L.Jasnauskaitės montažas / Scanpix ir asm. arch.

Šešioliktąjį sezoną NBA rungtyniaujantis ir jau aštuonerius metus žaidėjų asociacijos prezidento pareigas einantis Chrisas Paulas yra laikomas vienu geriausių visų laikų įžaidėjų planetoje, tačiau čempiono žiedo ant piršto užsimauti šiam 183 cm ūgio „Wake Forest“ absolventui dar nėra pavykę.

Dar prieš etapą JAV studentų lygoje jis susipažino su marijampoliečiu Dariumi Songaila, su kuriuo kartu 2009-2010 metų sezone gynė „New Orleans Hornets“ klubo spalvas.

NCAA pirmenybėse Ch.Paulas dvejus metus (2003-2005 m.) aikštele dalijosi su perspektyviu kauniečiu Vytautu Daneliumi, o pirmajame sezone NBA šalia žymiojo įžaidėjo buvo ir iš Vitorijos „TAU Ceramica“ atvykęs „kalašnikovas“ Arvydas Macijauskas.

Dar praėjusį sezoną „Phoenix Suns“ finišavo dešimtoje Vakarų konferencijos vietoje, bet vasarą į Arizoną atvyko Ch.Paulas ir pirmą kartą nuo 1993-ųjų užtraukė šią komandą iki pat NBA finalo, kurio starte „saulės“ 118:105 įveikė „Milwauke Bucks“.

Antrasis serijos mačas – 4 val. naktį iš ketvirtadienio į penktadienį.

Visi šie trys lietuviai linki buvusiam bičiuliui ir bendraklubiui sėkmės NBA finale bei 15min tinklalapiui pasidalijo ryškiausiais atsiminimais, susijusiais su Chrisu Paulu.

„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas
„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas

Darius Songaila: „Mūsų santykiai su Chrisu vis dar yra geri“

Pažintis tarp Dariaus Songailos ir Chriso Paulo prasidėjo dar prieš amerikiečio žaidimą NBA.

Lietuvis tuo metu buvo vienas „Wake Forest“ vedlių, o perspektyvus įžaidėjas lankė „West Forsyth“ vidurinę mokyklą, esančią kaimynystėje.

„Mes esame geri draugai. Jis ateidavo su mumis pažaisti per treniruotes, kai dar buvau „Wake Forest“. Aš buvau nuvažiavęs ir pas jį į vidurinę mokyklą, kai reikėdavo nuvykti į stovyklas, pasikalbėti ir pasidalinti patirtimi. Mes buvome pažįstami dar prieš NBA, nes baigėme tą patį universitetą. Pasisveikindavome, pabendraudavome, kol atėjo sezonas Naujajame Orleane, tuomet jau žaidėme kartu, – 15min pasakojo D.Songaila. – Tikrai geri prisiminimai. Kiek aš esu žaidęs NBA, Chrisas man yra geriausias įžaidėjas. Buvo įžaidėjų, kurie darė kažką geriau už jį, tarkime, kai buvau „Washington Wizards“, mūsų įžaidėju Gilbertas Arenas. Jis buvo taškų rinkėjas ir tame buvo geresnis už Chrisą. Bet kaip lyderis ir įžaidėjas, Chrisas buvo geriausias, su kuriuo man yra tekę žaisti.“

D.Songaila prisiminė istoriją, kai CP3 vidurinės mokyklos rungtynėse surinko 61 tašką, jog pagerbtų būtent tokio amžiaus neseniai Anapilin išėjusį savo senelį.

„Jis pelnė 61 tašką baudos metimu ir specialiai prametė antrąjį metimą, tuomet paprašė trenerio, kad išimtų jį iš aikštelės“, – pasakojo „San Antonio Spurs“ trenerių štabe šiuo metu dirbantis lietuvis.

„Scanpix“/AP nuotr./Darius Songaila
„Scanpix“/AP nuotr./Darius Songaila

Bičiulių keliai toje pačioje komandoje susikirto 2009-aiaisis, priešpaskutiniame D.Songailos sezone NBA, kai jis atvyko į „Hornets“.

Fantastiškai žaidęs Ch.Paulas rinko po 18,7 taško, 10,7 rezultatyvaus perdavimo, 4,2 atkovoto ir 2,1 perimto kamuolio. Lietuvio sąskaitoje – 7,2 taško ir 3,1 sugriebto kamuolio per mačą.

Deja, bet „Hornets“ liko už atkrintamųjų borto. Darius klubą paliko po sezono, Ch.Paulas – dar po metų išvyko į „Los Angeles Clippers“.

„Mūsų santykiai su Chrisu vis dar yra geri. Pasisveikiname ir pasikalbame prieš kiekvienas rungtynes. Pažįstu jo šeimą, pasidomime vienas kitu, kaip sekasi. Žinoma, nesame geriausi draugai, kurie atostogauja kartu, bet draugystė nuo koledžo ir žaidimo kartu „Hornets“ klube yra užsilikusi“, – sakė D.Songaila.

Greggo Popovichiaus asistentu dirbantis marijampolietis nesistebi, jog Ch.Paulas jau aštuonerius metus eina žaidėjų asociacijos prezidento pareigas. Lyderio savybes jis demonstravo nuo jaunystės.

„Chriso charakteris, kaip lyderio, yra žiauriai geras. Jis gerai atstovauja žaidėjų interesus, kurie yra labai svarbūs. Turint tokį veidą, kaip savo atstovą, tai padeda derybose su savininkais ir lyga. Gali turėti stipresnį finansiškai ar kitais aspektais žmogų, bet didesnė nauda yra turėti tokį, kuris turi žaidėjų, lygos, trenerių bei klubų savininkų pagarbą“, – sakė D.Songaila.

Tiesa, nors lietuvio bičiulis kaunasi NBA finale, dėl simpatijų pagrindinėje sezono kovoje jis nėra toks tikras.

„Neturiu favorito NBA finale, – sakė D.Songaila. – Taip, labai norėčiau, jog Chrisas laimėtų žiedą. Jis tiek metų prabuvo NBA, bet niekada nelaimėjo. Lygis, kurį jis demonstruojama būdamas tokių metų, kai po COVID-19 sumetė 41 tašką Vakarų konferencijos finale, o tuomet 32 surinko superfinale, yra įspūdinga. Norėčiau, kad laimėtų jis. Bet turiu savo buvusių žaidėjų iš „Spurs“, kurie dabar žaidžia „Bucks“. Kažkas vis tiek laimės. Gal labiau norėčiau, kad Chrisas, nes jo karjera eina link pabaigos.“

asm. arch./Vytautas Danelius
asm. arch./Vytautas Danelius

Vytautas Danelius: „Mes buvome kaip broliai“

Baisogaloje bitininkyste užsiimantis Vytautas Danelius jau seniai pakabino sportinę avalyne ant vinies, praėjus vos trejiems metams po „Wake Forest“ universiteto baigimo.

38-erių Vytas dažniau kopinėja medų, nei stebi rungtynes per televiziją, bet visiškai NBA pulso nėra pametęs.

„Mes kartu išliejome daug prakaito. Kai žaidi su geru žaidėju, lengviau ir pačiam. Seku NBA finalus, skaitau naujienas. Malonu žiūrėti, kaip žaidėjai pasiekia savo tikslus. Palaikau „Phoenix Suns“ ir Chrisą Paulą“, – 15min sakė V.Danelius.

Vytas su Chrisu dvejus metus rungtyniavo NCAA, kartu praėjo šiltą ir šaltą.

„Mes buvome kaip draugai, kaip broliai, – pasakojo V.Danelius. – Po nesėkmingų rungtynių guosdavome vienas kitą. Pamenu, kai pralaimėjome svarbų mačą prieš Duke'ą. Dvi ar tris valandas tiesiog norėjosi verkti. Mes vienas kitą palaikydavome. Žiūriu senus įrašus, matau, kad padedu ranką Chrisui ant peties ir padrąsinu, jog ateityje turėsime progą revanšuotis.“

Ch.Paulas dominavo NCAA nuo pirmųjų minučių, o įspūdingas dvejų metų laikotarpis „Wake Forest“ pažymėtas ne tik įvairiais asmeniniais apdovanojimais, bet ir iškeltais marškinėliais arenos palubėse.

„Kai jis išsiverždavo į baudos aikštelę, visi žinodavo, kad Chrisas neprames. Mano tėvai buvo atvažiavę į Ameriką ir stebėjo rungtynes. Tėtis rodė į Chrisą ir sakė, kad šitas tikrai bus geras žaidėjas, – prisiminė V.Danelius. – Yra žaidėjų, į kuriuos pažiūrėjus iškart gali matyti jų talentą. Mes žinojome, kad Chrisas pasieks savo. Jis dirbo labai daug, mes irgi prisidėjome. Pažiūriu video ir prisimenu, kaip kartu kovodavome dėl kiekvieno aikštės centimetro ir kamuolio.“

twitter.com/Vytautas Danelius
twitter.com/Vytautas Danelius

Šie du krepšininkai turėjo puikų ryšį ir aikštelėje, nors trečiasis sezonas aukščiausiame NCAA divizione V.Daneliui buvo silpnesnis po antrojo, kai jis nusprendė neiti į NBA naujokų biržą bei patyrė traumą.

„Mes, aukštaūgiai, mylime mažiukus, – 15min pasakojo V.Danelus. – Chrisas buvo aikštelės generolas, palaikė visą žaidimo ašį, o dideli žaidėjai saugodavo jį, kad negautų traumų. Žaisdavau ketvirtoje ir penktoje pozicijoje, buvau vaidmens žaidėjas, kuris bandė sudaryti sąlygas atsiskleisti Chrisui, gintis ir kovoti dėl kamuolių.“

Vytas pasakoja apie išskirtines Chriso Paulo charakterio savybes, kurios įsirėžė jam į atmintį.

„Niekada iš Chriso negirdėjau nė vieno keiksmažodžio. Jis buvo tikras darbininkas. Puikus atletas, puikus studentas. Jis toliau reprezentuoja „Wake Forest“ aukščiausiame lygyje, kur tik bebūtų. Iš Chriso visada spindėjo pozityvumas bei noras kažką pasiekti. Lengva būti ir tobulėti šalia tokio žmogaus, vien dėl jį gaubiančios auros. Jis darbininkas, kuris darbu užkrečia ir kitus“, – sakė V.Danelius.

„Scanpix“ nuotr./Arvydas Macijauskas
„Scanpix“ nuotr./Arvydas Macijauskas

A.Macijauskas: „Aukščiausios prabos žaidėjas ir asmenybė“

„Kalašnikovu“ vadintas Arvydas Macijauskas buvo žvaigždė Europoje, bet karjeros etapas NBA prisvilo.

Šalia Ch.Paulo lietuvis žaidė 19-oje rungtynių, ant parketo praleido po 7 minutes ir rinko po 2,3 taško. Bet įspūdis apie pirmąjį sezoną NBA žaidusį CP3 – neišdildomas.

„Aišku, mūsų indėliai į komandą buvo skirtingi, bet jau nuo pirmų Chriso dienų NBA matėsi, kad tai yra aukščiausios prabos žaidėjas ir asmenybė. Kruopštus, darbštus žmogus, turintis lyderio savybių ir gerai suprantantis žaidimą. Nuo pirmos dienos matėsi, jog jis bus „All-Star“ lygio krepšininkas, – 15min sakė A.Macijauskas. – Kai jį naujokų biržoje pašaukė „Hornets“, jis žinojo, kad bus komandos vedlys, sistema ruošiama jam, o jis gaus daug minučių ir turės vesti komandą į priekį. Chrisas buvo stiprus ir gynyboje, ir puolime. Puiki asmenybė ir už aikštelės ribų. Iš tos visos balalaikos, kokia tą sezoną buvo „Hornets“, jis buvo vienas jauniausių, bet aukščiausio lygio žaidėjas ir asmenybė.“

„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas
„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas

Macas nedaugžodžiauja apie laikotarpį Naujajame Orleane, neslėpdamas, kad tai buvo slogus sezonas, o pabyrėjusioje komandoje jautėsi atskirtis.

Bet tai nesusiję su Ch.Paulu, kurio aura klube pasijautė vos tik atvykus iš „Wake Forest“.

„Kaip bebūtų keista, bet mes turėjome puikų ryšį. Kartu leisdavome ir laisvalaikį. Nemaža buvo ir asmeninio bendravimo. Labai nustebau, bet sutarėme puikiai. Draugystės nepratęsėme, bet tuo momentu, kai buvau komandoje, mūsų santykiai komandoje buvo vieni šilčiausių ir geriausių“, – pasakojo A.Macijauskas.

Metus laiko NBA praleidęs ir į Europą sugrįžęs pamena susitikimą su bičiuliu 2006-aisiais metais, kuris yra įamžintas youtube platformoje.

„Šį video man kažkas kažkada buvo atsiuntęs. Tikrai esu su juo susipažinęs. Šios rungtynės vyko Seule prieš pasaulio čempionatą. Neatsimenu momento, ką mes kalbėjome, bet buvę komandos draugai mėgsta pasišnekučiuoti, pajuokauti ir patraukti vienas kitą per dantį. Nepamenu, bet matyt bajerius pamėtėme“, – sakė Macas.

VIDEO: Macijauskas & Paul (pre game)

Užteko vieno sezono, jog A.Macijauskas įsitikintų Ch.Paulo lyderio savybėmis bei gebėjimu aplink save sutelkti žmones.

„Išsilavinęs žmogus, ramus, iškalbus, turintis lyderių savybių ir su visais puikiais komunikuojantis. Chriso reputacija – nepriekaištinga. Jis yra žaidėjų asociacijos prezidentas, o tokiam postui užimti reikia daugybės dalykų, kadangi NBA yra multimilijardinė kompanija. Tokiame poste negali būti ant veido užsitatuiravęs slibiną ir sunkiai kalbantis žmogus, – pasakojo A.Macijauskas. – Chrisas yra vienas iš lygos veidų, einantis į karjeros saulėlydį, tad labai džiaugiuosi, jog jis gali iškovoti žiedą. Jam jo trūko. Visi jo bičiuliai turi žiedus, reikia ir Chrisui. Esmė jam dabar jau yra ne pinigai, bet įeiti į istoriją, papulti į „Šlovės muziejų“ ir būti žmonių prisiminimuose. Jis turi ambicijų iškovoti žiedą, kurio jam trūksta. Labai džiaugiuosi, kad šiemet jis turi nerealų šansą tai padaryti.“

Ar Chrisas Paulas yra geriausias visų laikų įžaidėjas? Arvydas Macijauskas tokių pasvarstymų nemėgsta.

„Visų laikų geriausių žaidėjų nėra, – aiškino Macas. – Tokiu negali būti nei Michaelas Jordanas, nei LeBronas Jamesas. Gyvenimas, pasaulis, technologijos, ekonomika, maistas, kultūra, sportas ar medicina – viskas progresuoja. Žmonija progresuoja didžiuliais žingsniais. Negalima įvardinti, kad kažkokie krepšininkai yra geriausi. Man tokios diskusijos yra nesuprantamos. Kalbant apie Chrisą, taip, savo epochoje jis yra vienas įsimintiniausių žaidėjų visame pasaulyje. Chrisas nelaimėjo kelių NBA čempiono žiedų, bet kaip žaidėjas, jis buvo ir yra puikus. Jis vertas laimėti titulą ir patekti į istoriją.“

VIDEO: PIKENROLAS: neįtikėtina Eigirdo Žukausko transformacija ir įspūdingas karjeros šuolis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas