Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 10 07

Žinutė sukėlė griūtį: „Rockets“ vadovas atakuojamas dėl Kiniją įžeidusio pareiškimo

„Houston Rockets“ generalinis vadybininkas Darylas Morey jaučia vis labiau augantį įtūžį iš Rytų. Savo žinute jis palaikė prieš vyriausybę protestuojančius Honkongo žmones, bet paskui turėjo gintis ir teisintis prieš gausią Kinijos krepšinio sirgalių ir rėmėjų minią, o taip pat ir kolegas NBA.
Darylas Morey sukėlė pyktį – Yao Ming'o valdoma federacija sustabdė draugystę su „Rockets“.
Darylas Morey sukėlė pyktį – Yao Mingo valdoma federacija sustabdė draugystę su „Rockets“. / „Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį D.Morey savo „Twitter“ paskyroje parašė: „Kova už laisvę. Esu su Honkongu“.

Taip „Rockets“ vadovas palaikė jau kelis mėnesius Kinijos kontroliuojamame Honkonge protestuotojus, maištaujančius prieš vyriausybę.

Į D.Morey pusę iškart atskriejo milžiniška kritikos banga, nes NBA turi didelę rinką Kinijoje.

Nors D.Morey ištrynė žinutę, NBA puolė atsiprašinėti Kinijos sirgalių, „Rockets“ savininkas Tilmanas Fertitta pareiškė, kad D.Morey nekalbėjo klubo vardu. Kinijos krepšinio asociacija, kurios prezidentas yra buvęs „Rockets“ vidurio puolėjas Yao Mingas, paskelbė, kad sustabdo bendradarbiavimą su „Rockets“ klubu.

Netrukus „Tencent“, su NBA dėl transliacijų Kinijoje 1,5 mlrd. dolerių penkeriems metams sutartį sudariusi kompanija, o taip pat valstybinė Kinijos televizija išplatino pareiškimą, kad neberodys „Rockets“ rungtynių.

D.Morey buvo priverstas atsiprašinėti.

„Aš nenorėjau savo žinute užpulti „Rockets“ sirgalių ir savo draugų Kinijoje, – pirmadienį parašė D.Morey iš Japonijos, kur „Houston Rockets“ krepšininkai žais šią savaitę. – Mano žinutės yra asmeninės, jos neatstovauja „Rockets“ ar NBA.“

„Scanpix“/AP nuotr./Darylas Morey ir Jamesas Hardenas
„Scanpix“/AP nuotr./Darylas Morey ir Jamesas Hardenas

NBA komunikacijos vadovas Mike'as Bassas pareiškė, kad lyga suvokia, jog D.Morey žinutė „giliai įžeidė daug draugų ir sirgalių Kinijoje, o dėl to apgailestauja.“ M.Bassas pridūrė, kad lyga palaiko asmenis, kurie dalinasi savo požiūriu į jiems svarbius dalykus. „Mes jaučiame pagarbą Kinijos istorijai ir kultūrai, tikimės, kad sportas ir NBA taps kultūros tiltu“, – teigė jis.

Nuo D.Morey žinutės atsiribojęs „Rockets“ savininkas T.Fertitta pabrėžė: „Mes nesame politinė organizacija.“

Laikas ne pats patogiausias karui, nes šiuo metu JAV vieši Šanchajaus „Sharks“ komanda, kuriai atstovauja Donatas Motiejūnas. O dvi NBA komandos – „Los Angeles Lakers“ su LeBronu Jamesu ir „Brooklyn Nets“ netrukus rungtyniaus kontrolinėse varžybose Kinijoje Šanchajaus ir Šenzeno miestuose.

„Nets“ savininkas Jose Tsai, kuris yra ir vienas iš Kinijos prekybos milžinės „Alibaba“ įkūrėjų, pareiškė, kad D.Moray nebuvo gerai informuotas, bet incidentui užtaisyti prireiks daug laiko.

Už drąsią žinutę gynė politikai

Kita vertus, D.Morey ir jį smerkiantys NBA atstovų pareiškimai pakliuvo į JAV politikų akiratį.

Teksaso senatorius Tedas Cruzas, save vadinantis ilgaamžiu „Rockets“ sirgaliumi, pareiškė, kad žmonių teisės neturėtų būti parduodamos. Ir Floridos senatorius Rickas Scottas sukritikavo NBA, už pareiškimą, kuriuo lyga smerkė D.Morey žinutę.

„Kinija naudoja ekonominę galią užtildyti kritikus – net ir tuos, kurie gyvena Jungtinėse Valstijose“, – antrino demokratų kandidatas į JAV prezidentus Julianas Castro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas