Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 21

Žurnalisto akimis – įspūdžiai iš NBA „burbulo“: nerimas, pokalbiai su žaidėjais ir griežtos taisyklės

Chrisas Haynesas – vienas iš vos dviejų žurnalistų, į NBA „burbulą“ „Disney World“ pramogų parke patekusių dar prieš ten suvažiuojant žaidėjams. „Yahoo Sports“ žurnalistu ir TNT reporteriu dirbantis amerikietis pasidalino savo įspūdžiais iš pirmųjų savaičių už Disnėjaus parko sienų.
„Disney World“ pramogų parkas
„Disney World“ pramogų parkas / „Scanpix“ nuotr.

Ch.Haynesas nė neplanavo į Floridą vykti taip anksti – jo planas buvo keliauti į „burbulą“ su daugeliu kitų žiniasklaidos atstovų liepos viduryje.

Vis dėlto birželio pabaigoje sulauktas skambutis viską pakeitė – TNT pasiūlė Ch.Haynesui vykti į „Disney World“ parką keliomis savaitėmis anksčiau.

Apsisprendęs per dvi dienas ir nukėlęs atostogų planus žurnalistas susikrovė daiktus ir pasileido į trijų mėnesių išvyką – namo jis sugrįš tik spalį, po NBA finalo pabaigos.

Pateikiame Ch.Hayneso įspūdžius iš pirmųjų savaičių „burbule“, kai krepšininkai dar tik rinkosi į greta Orlando esančią NBA sezono tęsinio vietą.

Karantinas

Septynias dienas praleidau karantine: tris dienas „Wyndham Grand“ ir keturias dienas „Coronado Springs Resort“ viešbutyje. Pastarajame kiek vėliau įsikūrė aštuonios stipriausios NBA komandos – „Los Angeles Lakers“, „Los Angeles Clippers“, „Milwaukee Bucks“, „Toronto Raptors“, „Denver Nuggets“, „Utah Jazz“, „Miami Heat“ ir „Boston Celtics“.

Pirmosios trys dienos nebuvo labai griežtos. Kasdien vykau į „Disney“ jachtų klubą, kad atlikčiau COVID-19 testą, o iš karto po to mane pargabendavo atgal.

Testo rezultatus atsiųsdavo elektroniniu paštu po 12 valandų. Prieš tai nė karto nebuvau daręsis koronaviruso testo, tad laukti rezultatų buvo baisu.

Visi testų rezultatai buvo neigiami. Nerimas, kurį išgyvenau laukdamas to lemtingojo laiško su rezultatais, truko keturias ar penkias dienas, kol man pasakė, jog jeigu mano testas būtų teigiamas, sulaukčiau ne elektroninio laiško, o gydytojo vizito.

Tuomet supratau, kad jeigu sulaukiu laiško, reiškia viskas yra gerai.

Dėl grėsmės užsikrėsti koronavirusu „Wyndham“ viešbutyje nebuvo kambarių tarnybos, tad man buvo leista išlįsti iš kambario ir apsilankyti viename iš dviejų viešbutyje esančių restoranų. Galėjau pasiimti maistą ir valgyti jį besilaikydamas socialinio atstumo.

Galėjau ir sportuoti sporto salėje, kurioje buvo leidžiama būti keturiems ar penkiems asmenims vienu metu.

Kai tris kartus sulaukiau neigiamo testo rezultato, buvau perkeltas į nuolatinę savo gyvenamąją vietą „Coronado Springs“ viešbutyje, kur užbaigiau savo septynių dienų karantiną. Tuomet reikalavimai sugriežtėjo.

„Scanpix“ nuotr./„Disney World“ pramogų parkas
„Scanpix“ nuotr./„Disney World“ pramogų parkas

Kambarį galėjau palikti vieninteliu atveju – pasidaryti COVID-19 testą. Jokio sporto, jokio gryno oro, nieko.

Testavimo stotelė yra „Gran Destino Tower“ viešbutyje, už maždaug penkių minučių pėsčiomis. Kad kuo labiau pasportuočiau, iš pradžių pirmyn ir atgal bėgdavau, bet paskutinę karantino dieną supratau, kad taip trumpinu savo laiką, praleidžiamą lauke. Dėl to paskutinę dieną link testavimo stotelės slinkau lėtai.

Maistas, kurį gaudavau per karantiną, nebuvo toks, kurį mėgstu. Jeigu jums patinka įvairios vištienos formos, tuomet jums tai patiktų – pasakysiu tik tiek. Tačiau maistas triskart per dieną man buvo pateikiamas laiku, o prie jo buvo pridedami ir dideli kiekiai vandens bei užkandžių.

Po karantino

Štai čia ir prasidėjo eksperimentinė „burbulo“ dalis.

Ėmiau dalintis tais pačiais koridoriais, restoranais, praėjimais, suvenyrų parduotuvėmis ir testavimo centrais su žaidėjais ir komandų personalu.

Man ne kartą buvo pakartota, kad turiu išvengti bendravimo su žaidėjais ir personalu, jei esu ne žiniasklaidos zonoje.

Tokios buvo taisyklės ir aš jų laikiausi.

Problema buvo tame, kad žaidėjai mane pažinojo ir natūraliai prie manęs prieidavo bei pradėdavo pokalbį. Gal kiek keistai, bet kalbėjau su LeBronu Jamesu, Donovanu Mitchellu ir kitais NBA atstovais.

Lyga supranta dinamišką ryšį tarp kai kurių žiniasklaidos narių ir žaidėjų, tad nebaudė manęs už šiuos pokalbius. Aš į tai žiūrėjau paprastai: jei žaidėjas, treneris ar komandos vadovas susistabdo mane pasikalbėti, kodėl aš turėčiau būti dėl to kaltas? Gerai, kad tai suprato ir lyga.

Vis dėlto per dvi savaites atsirado papildomi sugriežtinimai.

Vietų, kuriose galėjome lankytis, skaičius buvo sumažintas. Ribos pamažu siaurėjo ir kartais mane tai net pykdė. Tačiau, žinoma, aš buvau bandomasis triušis, o lyga mokėsi, kaip reiktų įdiegti saugiausias įmanomas sąlygas.

Turėjau puikią patirtį sutikdamas žaidėjus, atvykstančius ir išvykstančius iš viešbučio, nors to neturėjo būti. Komandoms buvo pranešta, kad žaidėjai ir žiniasklaidos atstovai bus atskirti, tačiau iš to, kur buvau aš, galima suprasti, jog tai nebuvo įgyvendinta.

Be to, man buvo kiek nejauku suvokti, kad jie leidžia laiką mano akivaizdoje. Būti tame pačiame pastate su jais 24 valandas per parą nėra lengva – nenorėjau, kad jie galvotų, jog aš tik ir taikausi surasti naują istoriją straipsniui. Žaidėjams reikia atskiros erdvės, kad jie galėtų jaustis laisvai ir nebijoti, kad juos kažkas stebi.

Atmosfera čia primena studentų turnyrus – komandų žaidėjai vaikšto mažomis grupelėmis, o kai kurie krepšininkai leidžia laiką su kitų ekipų atstovais.

Kaip rašė mano kolega Vince'as Goodwillas, tokios sąlygos gali leisti susiformuoti dar vienai NBA superkomandai – žaidėjai laisvu metu juk gali kalbėtis ir apie tai, kur žais kitą sezoną.

Kartais matau ir žaidėjus, vaikštančius be kaukių. Akivaizdu, kad socialinio atstumo ir taisyklių laikymasis čia galėtų būti geresnis.

Lyga jau sulaukė daugybės skundų dėl įvairių taisyklių pažeidimo. Jos atstovai kalba, kad į skundus atsižvelgs rimtai ir įspėjo komandas, kad saugumo taisyklių laikymasis yra būtinas, jog būtų apsaugoti visi „burbule“ esantys asmenys.

Nubrėžtos ribos

Likę žiniasklaidos atstovai tik sekmadienį baigė savo savaitės trukmės karantiną, o lyga jau pritaikė naujas ribas.

Priėjimo prie žaidėjų ir personalo, kurį turėjau pradžioje, jau nebėra. Žiniasklaidos atstovai dabar turės gyventi ir dirbti jiems paskirtoje vietoje.

COVID-19 testavimas vyks viešbučio kambariuose arba specialiai paskirtose vietose. Nebesidalinsime tais pačiais restoranais ir kavinėmis su žaidėjais. Tris maisto davinius per dieną gausime specialiai nustatytoje vietoje.

Įdomu tai, kad norėdami nuvykti į komandų treniruočių centrą, kuris yra vos už minutės kelio, privalome lipti į autobusą, kuris mus nuveža visus kartu. Visa tai padaryta tam, kad neprasilenktume su žaidėjais.

Tiesa, turime atskirą sporto salę ir baseiną.

Pirmosios trys savaitės buvo labai įdomi patirtis. Dabar tai jau bus visai kitoks „burbulas“.

Buvo smagu, kol tai tęsėsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas