Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 20

Du lietuvius Jutoje muštravęs J.Dentmonas: „Galbūt sugrįšiu į Kauną?“

„Pirmyn, žaliai balti!“ – po žinios apie „Žalgirio“ pergalę KMT finale suriko Justinas Dentmonas. Buvęs žalgirietis jaunųjų talentų stovykloje Solt Leik Sityje pats treniravo vieną iš „Žalgirio“ ateities žaidėjų, o po sėkmingai pasibaigusios stovyklos dar daugiau laimės jam atnešė žinia apie kauniečių Šiauliuose laimėtą Karaliaus Mindaugo taurę.

Buvo kiek keista matyti pažįstamą veidą ne leidžiantį tritaškius nuo vienos kojos, o diriguojantį alkanų jaunuolių būriui nuo šoninės linijos.

2013–2014 m. sezone su „Žalgirio“ marškinėliais tinklelius plėšęs ir tuometinį Eurolygos tritaškių per sezoną rekordą pagerinęs J.Dentmonas pirmą kartą išbandė trenerio duoną ir iškart tapo nugalėtoju – jo treniruojama ekipa su Motiejumi Krivu ir Matu Buzeliu laimėjo turnyrą „Basketball Without Borders“ stovykloje Jutoje, į kurią sukviesti 40 talentingiausių krepšininkų iš 27 šalių.

Krepšininko karjeros oficialiai dar nebaigęs 37-erių amerikietis gavo NBA kvietimą treniruoti vieną iš prestižinės stovyklos komandų, o ja pasinaudojęs stojo „Boston Celtics“ vardu pavadintos jaunuolių būrio priekyje.

Tame būryje atsidūrė ir du jauni vilkiukai iš Lietuvos – Matas Buzelis ir Motiejus Krivas.

„Jie buvo puikūs ir pademonstravo puikų požiūrį, nesiskundė ir darė viską, ko iš jų prašiau“, – apie du 18-mečius auklėtinius iš gerai jam pažįstamos šalies sakė J.Dentmonas.

Sekmadienį triumfą pasiekė ne tik jo vadovaujamas vaikinų būrys, bet ir buvusi J.Dentmono komanda „Žalgiris“, laimėjęs Karaliaus Mindaugo taurę Šiauliuose.

Apie tai sužinojęs amerikietis, aktyviai sekantis buvusios komandos reikalus, šypsojosi bei priminė apie savo ypatingą ryšį su šiuo klubu.

„Esu laimingas, jog „Žalgiris“ laimėjo. Būdamas Lietuvoje jaučiausi tarsi antruose namuose, tad noriu palinkėti komandai geriausios kloties likusioje sezono dalyje“, – sakė J.Dentmonas.

Po „Basketball Without Borders“ amerikietis šnekėjo ir apie prisiminimus iš laiko Kaune, ir apie įspūdį palikusius jaunus lietuvius, ir apie prasidedančią trenerio karjerą.

– Jūsų tuometinis vyr. treneris Gintaras Krapikas dabar yra trenerio asistentas, tuometinis asistentas Šarūnas Jasikevičius tapo sėkmingu treneriu Eurolygoje. Ką galite pasakyti apie tuometinius komandos narius po aštuonerių metų?

– Beprotiška, nes tada, kai aš žaidžiau „Žalgiryje“, jis (Šaras – aut. past.) atvyko kaip veteranas. Jis man padėjo, nes man tai buvo pirmas kartas Eurolygoje. Jis padėjo man tapti geresniu žaidėju. Žinojau, kad jis taps puikiu treneriu, jis buvo nuostabus įžaidėjas savo karjeros metu. Jis laimi kur tik nueina, tad linkiu geriausios kloties jam. Jis yra pavyzdys visiems gynėjams, norintiems po karjeros pabaigos tapti treneriais.

– Kokie yra jūsų geriausi prisiminimai iš laikų „Žalgiryje“ aikštėje ir už jos ribų?

– Aikštėje prisimenu, kaip patekau į bėdą dėl Martyno (Pociaus – aut. past.). Aš praleidau savo ginamą žmogų mums žaidžiant prieš „Rytą“, bet jis prametė metimą ir mes laimėjome. Tačiau už tą momentą gerokai atsiėmiau rūbinėje (šypsosi). Už aikštės ribų man įsiminė čempioniškas paradas, kai šventėme tai, ką nuveikėme per nelengvą sezoną, kurio metu pasikeitė trys treneriai.

– Kiek sekate „Žalgirio“ pasirodymus dabar?

– Seku juos nuolat. Paspaudžiu „patinka“ ant jų nuotraukų, o kartais pažymiu „Žalgirį“ savo įrašuose, kuriuose įsikeliu senas nuotraukas. Nuostabu, kiek daug vyrukų dabar atvyksta į „Žalgirį“ ir supranta, kokia nuostabi tai komanda, koks geras miestas ir kokia gera šalis. Būčiau norėjęs, kad jie pakviestų mane į Lietuvos rinktinę, bet čia jau kita kalba (juokiasi). Bet seku „Žalgirį“ ir linkiu jam tik geriausio.

– Malonus sutapimas, jog BWB stovyklą laimėjote turėdamas du lietuvius savo sudėtyje. Vienas iš jų – iš „Žalgirio“ jaunimo sistemos (M.Krivas – aut. past.). Kokį įspūdį paliko šie jaunuoliai iš Lietuvos?

– Jie buvo puikūs ir pademonstravo puikų požiūrį. Jie nesiskundė ir darė viską, ko iš jų prašiau. Jie labai talentingi ir padėjo mums laimėti. Turėjau juos abu gauti per biržą, kai rinkomės žaidėjus. Jie buvo mano pirmas ir trečias šaukimai. Puiku, kad laimėjome, o vėliau pasidarėme bendrą nuotrauką, kurią nusiųsiu „Žalgiriui“.

VIDEO: Matas Buzelis: „Būtų smagu žaisti Lietuvos rinktinėje“

– Ar jų tautybė turėjo įtakos jūsų sprendime pasirinkti juos į komandą?

– Nelabai, bent jau ne iš pradžių. Tačiau žinojau, kad jei gausiu juos abu, tai bus smagi istorija „Žalgirio“ sirgaliams. Vis dar esu žaliai baltų dalis, o dabar įrodėme, kad galime laimėti ir ne su „Žalgiriu“.

– M.Buzelis ir M.Krivas gali kartu žaisti pikenrolą. Ką manote apie tokį aukštų žaidėjų tandemą ateityje?

– Abu jie dar gali patobulinti savo fiziškumą, gali būti stipresni, greitesni. Tai vienos silpnybių, kurias pamačiau – jų kojos gali būti greitesnės. Bet jie turi kur tobulėti, nes yra labai jauni ir turi laiko. Jei jie klausysis trenerių, viskas bus gerai.

VIDEO: Motiejus Krivas – apie prestižinę stovyklą ir Matą Buzelį

– M.Buzelis laikomas vienu didžiausių NBA talentų. Ką manote apie jo ateitį stipriausioje pasaulio lygoje?

– Vertinu labai gerai. Manau, kad jis savo žaidimą lengvai perkels į NBA. „G League Ignite“ komanda kitą sezoną padės jam tobulėti. Jis turės padirbėti ties tolimu metimu, nes NBA jis labai svarbus. Jei jis taip ištobulins, jis bus labai geras. Man patiko, kaip jis žaidė įžaidėju. Jis gali būti dideliu įžaidėju NBA lygoje.

– Vis daugiau žaidėjų renkasi G lygą vietoje NCAA, taip padarė ir M.Buzelis. Ką manote apie tokį sprendimą?

– Neturiu nieko prieš universitetus, pats ten žaidžiau ir pradėjau karjerą. Bet G lygoje jauni žaidėjai gali tapti geresniais, be to, ten jie irgi gauna išsilavinimą. Manau, kad perėjimas iš mokyklos į G lygą yra geresnis, ten žaidėjai turi daugiau laisvės.

– Kaip vertinate savo debiutą trenerio pareigose?

– Manau, kad puikiai padirbėjau, bet negaliu prisiimti visų nuopelnų. Atiduodu duoklę savo asistentams ir žaidėjams, kurie pastūmė į šalį savo ego ir žaidė išvien. Manau, kad tai buvo komandinė pergalė.

– Kokie jūsų ateities planai?

– Dabar man pereinamasis laikotarpis. CDP, NBA trenerių tobulinimo programa, padeda man tampant treneriu iš žaidėjo. Nežinau, pažiūrėsime, kur papūs vėjas. Galbūt tapsiu skautu, galbūt asmeninio tobulėjimo treneriu. Bet manau, kad dar vienerius metus žaisiu, o tada pažiūrėsime.

– Ar pamatysime trenerį Dentmoną „Žalgiryje“?

– Galbūt, niekada nežinai. Tai kryptis, kuria mane gali nunešti ir galbūt sugrįšiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas