Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 31

Graikiją pasitinkantis M.Kuzminskas sukritikavo natūralizaciją: „Lietuvoje to nenorėčiau“

Lietuvos rinktinė penktadienį aukso vertės mūšyje dėl vietos planetos pirmenybių atkrintamosiose susikibs su Graikijos komanda, kurios lyderiu tapo buvęs Kauno „Žalgirio“ amerikietis Thomasas Walkupas. Nacionalinės komandos naudingiausias žaidėjas Mindaugas Kuzminskas prisijungė prie latvio Davio Bertanio ir darsyk sukritikavo natūralizaciją, teigdamas, jog tai suplaka į vieną klubinį ir rinktinių krepšinį.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jau rytoj (penktadienį) gali užsitikrinti vietą pasaulio čempionato atkrintamosiose varžybose, jei įveiks Dimitrio Itoudžio treniruojamą Graikiją.

Šios dvi šalys per istoriją yra sužaidusios devynerias oficialias rungtynes, o pergalių ir pralaimėjimų svarstyklės krypstą į lietuvių pusę – 6:3.

Vis dėlto pastarasis tarpusavio mačas baigėsi skaudžia nesėkme, kai iki tol puikiai 2017-ųjų Europos pirmenybėse atrodę mūsiškiai čempionato aštuntfinalyje prieš Graikiją krito 64:77.

„Dar vienas čempionatas, kai galėjome laimėti auksą“, – prisiminimu pasidalijo Mindaugas Kuzminskas.

VIDEO: Mindaugo Kuzminsko komentarai prieš rungtynes su graikais

Toje akistatoje žaidė keturi dabartinės komandos žaidėjai – Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, Eimantas Bendžius ir Mindaugas Kuzminskas, tuo metu mėlynus Graikijos rinktinės marškinėlius vis dar vilki Kostas Papanikolaou, Georgios Papagiannis, Ioannis Papapetrou ir Thanasis Antetokounmpo.

„Skirtumas tas, kad tuomet buvome ryškūs favoritai, grupėje žaidėme idealiai, o aštuntfinalyje susitikome su graikais, kurie atėjo iš ketvirtos pozicijos. Šįmet tokio statuso, manau, tikrai neturime. Laukia stipriausia komanda, kurią iki šiol teko sutikti čempionate. Abi komandos turi daug praradimų, bet abi ir tuo pačiu yra panašios – žaidžia komandiškai, žaidžia fiziškai. Laukia kol kas svarbiausias mačas, kai susitiks panašaus lygio ir panašiose situacijose esančios komandos, propaguojančios panašų krepšinį“, – sakė Mindaugas Kuzminskas.

Tai bus dar vienas finalo vertės mačas lietuviams, kaip ir rungtynės su Juodkalnija, teigė M.Kuzminskas.

„Manau, kad ir praeitose rungtynėse buvo spaudimas laimėti, – sakė Kuzia. – Jei būtume pralaimėję, mūsų situacija būtų gerokai sudėtingesnė. Dabar vėl tokia pat situacija, bet mes nesame tokie stiprūs, kad žiūrėtume pernelyg į priekį. Žinoma, būkime biedni, bet teisingi – pirmos komandos nebuvo pačios stipriausios, tačiau į Juodkalniją žiūrėjome lyg į finalą.“

„Viskas ganėtinai mandagiai vyksta. Klubo darbuotojas sakė, kad viskas tegul eina per jį, nes nenori manęs trukdyti čempionato metu. Man užtenka pokalbių ir su jumis (šypteli). Graikų žurnalistai po rungtynių klausia visko. Tarkime, ko jūs klausiate kokio Thomaso Walkupo, to graikai klausia manęs“, – šią vasarą sutartį su Atėnų AEK sudaręs M.Kuzminskas kalbėjo apie graikų žurnalistų dėmesį, kurių Maniloje paskui rinktinę atvyko daugybė.

M.Kuzminskas yra žaidęs trumpai Graikijoje, kai 2019-ųjų sezoną pradėjo Pirėjo „Olympiakos“ komandoje. Prie Viduržemio jūros vyriausias rinktinės žaidėjas kamuolį gainios ir šįmet, tą darysiantis FIBA Čempionų lygos ekipoje Atėnų AEK, kurioje praeityje yra rungtyniavę ir Jonas Mačiulis bei Tomas Delininkaitis.

Pagrindinis Graikijos rinktinės variklis – šią vasarą graikišką pasą gavęs Pirėjo „Olympiakos“ amerikietis Thomasas Walkupas, trejus metus praeityje praleidęs Kauno „Žalgiryje“.

Daugiausiai minučių (vid. 30) žaidžiantis esminis D.Itoudžio karys planetos pirmenybėse fiksuoja 10,7 pelnyto taško, 7,7 rezultatyvaus perdavimo ir 14 naudingumo balų statistiką.

Vis dėlto paklaustas apie šio žaidėjo įtaką Graikijos rinktinei, M.Kuzminskas darsyk prisidėjo prie natūralizaciją kritikuojančių krepšininkų.

„Thomasas jiems pridėjo daug, bet natūralizacija yra kitas klausimas. Viskas būtų visai kitaip be jo, tačiau jis yra ir reikės eiti žaisti prieš jį. Manau, kad treneriai padarys gerą darbą ir susitvarkysime, – sakė M.Kuzminskas. – Lietuvoje to (natūralizuoto žaidėjo) nenorėčiau. Latvis Davis Bertanis tą patį pasakė. Manau, rinktinių grožis yra būtent tame, jog žaidžia žmonės, kurie toje šalyje yra gimę, užaugę ar kažkaip kultūriškai praeina etapus, moka kalbą. Kuo tokiu atveju klubinis krepšinis skiriasi nuo rinktinių, jei treneris ar žaidėjai yra užsieniečiai? Manau, kad čia nėra jokių klausimų.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Kaip ir lietuviai, graikai irgi skaičiuoja didžiulius nuostolius sudėtyje. Skirtingai nuo lietuvių, jiems kelias į antrąjį etapą buvo sunkesnis – lemiamame mače tik ketvirtojo kėlinio pabaigoje perlaužę Naująją Zelandiją.

„Jei nuoširdžiau, tikėjausi, kad jie lengviau susidoros su zelandais. Turbūt spaudimas slėgė ir graikus. Tai buvo lemiamos rungtynės jiems, nes jie buvo visiški favoritai, – dėstė M.Kuzminskas. – Pradžioje zelandai pataikė metimus, kurių dažniausiai nepataiko. Kaip pamatėme, vėliau graikai išlipo iš 15 taškų deficito ir sulaužė varžovą. Graikų stiprybė yra ta, kad jie turi patyrusių žaidėjų. Kostas Papanikolaou tiesiog mėgaujasi lemiamais mačais. Jie žino, kaip žaisti tokio pobūdžio rungtynes.“

Graikija – rečiausiai klystanti pasaulio pirmenybių komanda (vid. 8,3), kuri savo žaidimą grindžia gynyba ir lėtu poziciniu krepšiniu.

Pagal rezultatyvumą D.Itoudžio auklėtiniai yra trylikti (vid. 85,3 taško), lietuviai – šešti (vid. 93,3).

Prieš D.Itoudžio komandas daugybę kartų Eurolygos turnyre žaidęs M.Kuzminskas viliasi, jog arbitrai atsilaikys šio patyrusio graiko spaudimui.

„Jis labiausiai pasižymi spaudimu teisėjams. Galime pažiūrėti, kad jis yra visais švilpukais nepatenkintas ir į viską apeliuoja. Nežinau, kas teisėjaus rungtynėms, bet tikėkimės, kad spaudimą atlaikys, – sakė M.Kuzminskas. – Protingas treneris, daug metų išbuvęs aukštumoje. Negaliu išskirti vieno bruožo, nes jis visada prisitaikydavo prie to, kokius žaidėjus turėdavo.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Lietuvos rinktinės Achilo kulnu pastaraisiais metais buvo įvardijama gynyba, tačiau grupės etape lietuviai praleido tik po 68 taškus vidutiniškai, o tai – geriausias rezultatas tarp visų turnyro komandų.

„Ir geras mūsų darbas gynyboje, ir varžovai nebuvo tie, kurie išryškintų problemas. Manau, kad turėtume mažiau žiūrėti į statistines eilutes, nes labai skiriasi varžovų lygiai visose grupėse, skiriasi ir užduotys. Statistika nieko neatspindi ir kiekvienas mačas yra atskiras mūšis“, – sakė M.Kuzminskas.

Kaip ir 2017-aisiais, taip ir šįmet Mindaugas Kuzminskas demonstruoja įspūdingą sportinę formą.

Grupių etape 33-ejų metų žaidėjas buvo naudingiausias Lietuvos rinktinės krepšininkas, vidutiniškai per beveik 18 minučių fiksuoja net po 17,3 naudingumo balo.

Lietuvis renka po 12,7 (72,7 proc. dvit., 50 proc. trit.), po 5,3 atkovoto kamuolio, po 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir po 1 blokuotą metimą.

Dar prieš dvejus metus olimpinių žaidynių atrankoje pas trenerį Darių Maskoliūną jis buvo atsidūręs rotacijos pakraštyje.

Kas lemia tokį puikų veterano žaidimą? Atrastas jaunystės eleksyras, ar jam labiau tinka Kazio Maksvyčio schemos?

„Greičiausiai antras variantas, – sakė M.Kuzminskas. – Niekada nesiskundžiau sveikatos problemomis, niekada nebuvau traumuotas. Aš visada ganėtinai sėkmingai žaisdavau klubuose. Rinktinė yra toks dalykas, kad treneris sprendžia, kiek tu esi reikalingas ir kokiame vaidmenyje turėtum žaisti. Pernai pas Kazį Maksvytį irgi puikiai jaučiausi, bet tai nereiškia, kad kiekviename susitikime identiškai gerai žaidžiau. Prisitaikau prie varžovų, kurie kol kas man yra tinkami, o treneris mane išnaudoja. Negali žinoti, kaip bus rytoj.“

VIDEO: „Krepšinio karštis“ su L.Kleiza ir M.Gecevičiumi: komplimentų sauja Lietuvai, prancūzų fiasko ir ko laukti Top16 etape

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas