Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 01

Graikijos generolas apie lietuvių pranašumą: „Jie turėjo papildomą dieną, mes – ne“

Dimitris Itoudis per aštuonis susidūrimus su Kaziu Maksvyčiu laimėjo šešis kartus, bet šįvakar bus pirmas kartas, kai lietuvio treniruojama komanda laikoma favorite iškovoti pergalę prieš graiko vadovaujamus vyrus. Patyręs Graikijos rinktinės generolas prieš akistatą su Lietuva pagyrė savo oponentą, įvardijo Lietuvos stiprybes ir mūsiškių pranašumą dėl tvarkaraščio.

Dimitris Itoudis pasirėmęs ranka smakrą įdėmiai stebėjo treniruotės pabaigoje metimų serijas atliekančius savo auklėtinius.

Juokų ir šypsenų Graikijos rinktinės treniruotėje buvo nedaug. Visi supranta, koks atsakingas mūšis jų laukia šiandien – jei Graikija nusileis Lietuvai, jų pasirodymas pasaulio pirmenybėse baigsis jau antrajame etape.

Pirmenybės graikams galėjo baigtis jau anksčiau, jei trečiadienį jie nebūtų išlipę iš 15 taškų duobės ir nugalėję Naująją Zelandiją.

„Tose rungtynėse parodėme charakterį, bet žvelgiant į priekį ir rungtynes su puikiu varžovu Lietuva, mes negalime sau leisti atsilikti 15 taškų ir sugrįžti į rungtynes, – penktadienio rytą 15min po vienintelės graikų treniruotės prieš mačą su Lietuva sakė D.Itoudis. – Rungtynėse su Naująja Zelandija turėjome 20 minučių ištaisyti situaciją, prieš Lietuvą galime ir neturėti.“

Tai bus pirmas kartas nuo 2017-ųjų, kai graikai susitiks su lietuviais oficialiose rungtynėse ir pirmas sykis, kai D.Itoudžio vadovaujama komanda žais prieš Lietuvos rinktinę.

Graikija šiemet yra stipriai nukraujavusi – komandoje nėra brolių Giannio ir Kosto Antetokounmpo, nežaidžia ir elitiniai gynėjai Kostas Sloukas bei Nickas Calathesas, snaiperis Tyleris Dorsey, o paskutinę akimirką iškrito vienas rinktinės lyderių Konstantinos Mitoglou.

Bet ir Lietuvos rinktinėje netrūksta žaidėjų, likusių namuose, o didžiausias vardas tarp jų – Domantas Sabonis.

15min paklausė D.Itoudžio, ar ruoštis prieš Lietuvos komandą, kuriai nebereikia sutalpinti aikštėje dviejų NBA bokštų vienu metu, yra dar sunkiau. Graikas tiesaus atsakymo nepateikė ir nukreipė temą link Lietuvos stiprybių.

„Sabonis yra didžiulė netektis ir praradimas Lietuvai, bet jie turi šešis žaidėjus, kurie žaidė Eurolygoje, ir Valančiūną, kuris turi svarbų vaidmenį NBA bei yra svarbus rinktinėje ir po krepšiu, ir toliau nuo jo. Tai komanda, turinti tą patį branduolį, treniruojama to paties trenerio, kuris treniruoja ir „Žalgirį“, iš kurio rinktinėje irgi yra žaidėjų. Tai daug reiškia, nes kai kurie žaidėjai kartu žaidžia daug metų.

Lietuva turi tarpusavio ryšį, yra susižaidusi ir atrodo labai gerai“, – sakė 52-ejų metų graikas.

Lietuva turi tarpusavio ryšį, yra susižaidusi ir atrodo labai gerai.

Vienas svarbiausių D.Itoudžio komandos variklių yra gerai mums pažįstamas Thomasas Walkupas. Buvęs žalgirietis prisiėmė pagrindinio įžaidėjo vaidmenį ir kol kas demonstruoja labai solidų krepšinį: 10,7 taško, 7,7 rezultatyvaus perdavimo ir vos 1,3 klaidos per 30,3 minutės ant parketo.

„Thomasas neįtikėtinai greitai įsiliejo į komandą. Atrodo, lyg jis žaistų šioje mano treniruojamoje komandoje metų metus. Tai lėmė jo greitas prisitaikymas, žaidimo išmanymas ir branda. Jis suteikia komandai lyderystę, žaidimo skaitymą“, – auklėtinį gyrė D.Itoudis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Jis neabejoja, kad Lietuvos gynybinis akcentas bus uždėtas būtent ant amerikiečio su graikišku pasu.

„Manau, kad Lietuva jį spaus, kaip ir daugelis komandų, bet kol kas jis su tuo susidorojo ir sugebėjo ne tik valdyti komandą, bet ir rinkti taškus, ko mums irgi labai reikia“, – teigė specialistas.

Nors prieš Lietuvos rinktinę D.Itoudis varžysis pirmą kartą, K.Maksvyčio metodai jam gerai pažįstami.

Treniruodamas Maskvos CSKA klubą, graikas šešis kartus stojo prieš K.Maksvyčio vadovautą Permės „Parma“ komandą, o pastarajame sezone specialistų keliai susidūrė ir Eurolygoje, kai graikas stovėjo už Stambulo „Fenerbahče“, o lietuvis – už Kauno „Žalgirio“ vairo.

Imago / Scanpix nuotr./Dimitris Itoudis
Imago / Scanpix nuotr./Dimitris Itoudis

K.Maksvytis prieš trenerį, kuris prasidėjus karui Ukrainoje neskubėjo palikti Rusijos armijos klubo ir užbaigė jame 2021-2022 m. sezoną, yra laimėjęs po sykį su „Parma“ ir „Žalgiriu“, o graikas iškovojo šešias pergales.

Tačiau apie būsimą oponentą jis atsiliepia tik gerais žodžiais.

„Tai labai geras treneris. Nuostabus treneris. Jis tvirtas, kaip ir visa lietuvių komanda“, – sakė D.Itoudis.

Nerimą graikui kelti turėtų ne tik galingas lietuvių žaidimas, bet ir tvarkaraštis.

Jei lietuviai nesunkiai nugalėjo Juodkalniją antradienį ir turėjo dvi poilsio dienas, tai graikai iki rungtynių pabaigos vargo su zelandais ir gavo tik vieną laisvą dieną.

VIDEO: Kazio Maksvyčio mintys prieš rungtynes su graikais

Nenuostabu, kad Graikijos rinktinė atšaukė savo treniruotę ketvirtadienį ir trumpoms pratyboms susirinko tik rungtynių dienos rytą.

„Tai gali turėti įtakos, nes tai papildoma poilsio diena. Bet yra kaip yra, – sakė D.Itoudis. – Jie turėjo papildomą dieną, mes – ne. Tačiau viską galiausiai nuspręs komandos.“

VIDEO: Mindaugo Kuzminsko komentarai prieš rungtynes su graikais

Lietuvos ir Graikijos rungtynės prasidės 15.40 val. Jų eigą sekite 15min portale, o po susitikimo kviečiame skaityti ir žiūrėti karščiausius komentarus iš Manilos.

Daugiau krepšinio čempionato naujienų skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas