Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 03

JAV paguldęs K.Maksvytis priminė 2004-ųjų Atėnus: „Turime išmokti šią pamoką“

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė tęsia pasakišką žygį pasaulio pirmenybėse Maniloje. Šįkart po Kazio Maksvyčio vyrų kojomis krito JAV žvaigždžių komanda, o tai buvo jau penktoji mūsiškių pergalė iš eilės. Vis dėlto treneris iš Darbėnų siūlo neskrajoti padebesiais, besdamas pirštu į 2004-ųjų pamoką Atėnų olimpinėse žaidynėse.

„Reikia pamiršti šį mačą, kitaip pralaimėsime kitas rungtynes“, – žurnalistams prieš pasikalbėjimą po istorinės pergalės prieš JAV rinktinę sakė Kazys Maksvytis.

Tai buvo vos trečioji Lietuvos rinktinės pergalė prieš pasaulyje krepšinio madas diktuojančius amerikiečius. Ir antroji, kai JAV yra sudaryta iš NBA žvaigždžių, o ne NCAA krepšininkų.

VIDEO: Kazys Maksvytis po rungtynių su JAV: „Reikia pamiršti šią pergalę“

Lietuviai tiesiog fenomenaliai pradėjo rungtynes, šaudami į varžovų krepšį vieną tolimą strėlę po kitos. Vaido Kariniausko pamokų „Los Angeles Lakers“ žvaigždei Austinui Reavesui inspiruoti K.Maksvyčio auklėtiniai pirmajame kėlinyje realizavo visus 6 tritaškius ir pirmavo 31:12.

Antrąjį kėlinį Lietuva pradėjo dar trimis nepramestais tritaškiais, o po galingo Igno Brazdeikio dėjimo per NBA metų naujoką Paolo Banchero mūsiškių pranašumas siekė 52:31.

Trečiojo ketvirčio pradžioje – itin suintensyvėjusi amerikiečių gynyba.

Trys Roko Jokubaičio, kurį asmeniškai dengti ėmė varžovų žvaigždė Anthony Edwardsas, ir Jono Valančiūno klaidos per 2 minutes virto į staigų JAV spurtą 9:0 ir grįžimą į rungtynes 46:54. Mūsiškiai padėtį kiek stabilizavo ir prieš lemiamą ketvirtį savo rankose turėjo 6 taškų persvarą.

JAV vis bandė lipti ant kulnų, tačiau Lietuva atsilaikė ir laimėjo 110:104.

Atkovotus kamuolius mūsų nacionalinė rinktinė laimėjo 43:27, įmetė 14 tritaškių iš 25 (56 proc.).

Ši pergalė lėmė, jog ketvirtfinalio rungtynėse antradienį K.Maksvyčio komanda žais ne prieš Italiją, bet Serbiją, o santūrumu spindėjęs darbėniškis baksnojo į 2004-ųjų Atėnų pamoką.

„Laimėjome rungtynes savo gero puolimo dėka. Jeigu kalbant ūkiškai, tai anksti susikrovėme pranašumą, kurį išlaikėme iki mačo pabaigos. Manau, kad mums nemažai atrišo rankas tai, kad ši dvikova nelėmė mums vietos kitame etape. Žaidėjai jautėsi kažkiek laisviau, galbūt tai turėjo įtakos mūsų pataikymo procentui, kuris buvo superinis pirmoje pusėje, – kalbėjo K.Maksvytis. – Gerai pasirinkome taikinius, ką turime atakuoti puolime. Keletas svarbių JAV žaidėjų išsibaudavo – tiek Jarenas Jacksonas, tiek Austinas Reavesas. Labai smagi pergalė.“

– Ar jautėsi, kad antroje mačo pusėje JAV įjungė papildomą pavarą?

– Jautėsi. Mažėjo variantų, su kuo galime atakuoti. Jie pradėjo keistis ginamaisiais, o mes kažkiek pradėjome strigti. Jautėsi, žinoma.

– Kaip sugebėjote nepalūžti?

– Kovojome iki pabaigos, pataikėme keletą svarbių tritaškių. Amerika labai gerai žaidžia atkarpas. Kai tik leisdavome jiems tai daryti, jie iškart sumažindavo mūsų pranašumą. Manau, kad šiandien mums leido nepalūžti mūsų puolimas.

– Jeigu įskaičiuotume antrąją mačo pusę su Graikija, turėjote atkarpą, kai realizavote 21 tritaškį iš 24. Kaip paaiškinti tokį fenomenalų pataikymą?

– Lietuva yra krepšinio šalis, kurioje turime daug pataikančių žmonių (šypteli). Geras, gal net kiek per geras procentas tokios stadijos rungtynėms. Bet kai tai veikia, tai ir naudojamės tuo ginklu.

– Kaip po tokios pergalės nepamesti galvos?

– Rūbinėje pasakiau, kad turbūt viena didžiausių pergalių visų mūsų karjerose, bet pergalė, kuria turime džiaugtis trumpiausiai, taupyti savo emocijas ir energiją rungtynėms, kurios prasidės mažiau nei po 48 valandų.

VIDEO: Vaidas Kariniauskas apie pergalę prieš JAV

– Ar nėra apmaudu, kad įveikus JAV ketvirtfinalyje turėsime žaisti su Serbija?

– Ne. Smagu, kad nesirinkome varžovo. Ruošėmės labai rimtai kitam varžovui, o lengvų varžovų atkrintamosiose nebūna. Liko aštuonios geriausiai šiuo metu šiame čempionate žaidžiančios komandos. Varžovo nepasirinksi. Gavome Serbiją, bet dar nemačiau nė vienų jų rungtynių, nes buvau užsiėmęs savais reikalais. Turėsime trumpą laiką pasiruošti kitam mačui.

– Ar pavyko įgyvendinti savo prieš rungtynes išsikeltus tikslus naudoti plačią rotaciją ir pailsinti žaidėjus prieš ketvirtfinalį?

– Kas liečia minutes, tai pavyko. Kiek žiūrėjau statistiką, daugiausiai žaidė Rokas Jokubaitis ir Tadas Sedekerskis. Abu – po 22 minutes. Kiti žaidė mažiau. Šiuo atžvilgiu pavyko. Ir vilkas sotus, ir avis sveika (šypteli).

– Vaidas Kariniauskas Mažeikių klube turi numatytą išpirką. Tai gal kelsis į Los Andželą?

– Superinės rungtynės. Vaidas nusipelnė tokių rungtynių, nes buvo gavęs nemažai kritikos. Nežinojome, kad jis taip sužais su Amerika ar kitais varžovais. Bet jis stengėsi ir labai prisideda prie komandos pergalių. Tai yra atpildas jam už nepelnytą kritiką, kurios jis sulaukė prieš čempionatą.

– Ar Jonas Valančiūnas sužaidė geriausias savo rungtynes šiame čempionate?

– Jeigu vertinant kritiškai, lyginant rungtynių tempą ir paties Jono sportinę formą, tai jis pastarosiose dvejose rungtynėse demonstravo geriausią formą.

VIDEO: Jonas Valančiūnas: „Kažkas nerealaus, kad galėjome įsirašyti į istoriją“

– Kiek smagu laimėti taktinę kovą prieš NBA trenerių štabą?

– Smagu, nes ne kiekvieną dieną žaidžiame prieš Ameriką ir tikrai ne kiekvieną dieną prieš ją laimime. Dabar reikia viską pamiršti ir ruoštis kitam mačui.

– Ar prieš čempionatą būtumėte patikėjęs, kad pasaulio pirmenybėse startuosite penkiomis pergalėmis iš eilės?

– Aš, kaip treneris, visada turiu tikėti, kad startuosime 5-0. Žinoma, girdėjome epitetų, kad tai yra blogiausia Lietuvos rinktinė. Buvo ir tokių palyginimų. Smagu. Pralaimėjimai pasirengimo etape mus užgrūdino. Tikrai labai gera chemija, labai smagu treniruoti šią komandą. Jie gana gerai išpildo užduotis. Gera atmosfera. Nėra žaidėjų, kurie gadina atmosferą ar smardina rūbinę. Smagu.

– Tai yra trečioji Lietuvos pergalė prieš JAV istorijoje ir antroji, kai JAV buvo sudaryta iš NBA žvaigždžių. Kaip pamenate pastarąją mūsiškių pergalę 2004-ųjų Atėnų olimpinėse žaidynėse?

– Prisimenu abi pergales. 1998-ųjų JAV rinktinė buvo be NBA žaidėjų. Žinoma, labiau atsimenu 2004-ųjų. Turime prisiminti tuometes pamokas, nes pergalę iškovoję lietuviai galiausiai liko be medalių. Tikiuosi, kad ši istorija nepasikartos.

VIDEO: Rokas Jokubaitis: „Dar sunku suvokt ką čia padarėm“
VIDEO: Karštas Donato Motiejūno komentaras po pergalės prieš JAV

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas