Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV žvaigždės riaumojo išnešusios sveiką kailį: „Mus kaip reikiant patikrino“

JAV krepšinio žvaigždynas tokio išbandymo šiose olimpinėse žaidynėse dar neturėjo. Kosminį krepšinį žaidę serbai lemiamą ketvirtį pusfinalyje pradėjo su 13 taškų persvara (63:76) ir kėsinosi į didžiulę sensaciją.

26 taškų skirtumu (84:110) Serbiją grupės varžybose nupūtę amerikiečiai rizikavo pirmą sykį nuo 2004-ųjų žaidynių Atėnuose likti be olimpinio finalo, bet surado galingą atsaką pačioje pabaigoje.

Šiemet 40-metį švęsiantis LeBronas Jamesas tapo pirmuoju krepšininku olimpinėje istorijoje, užfiksavusiu du trigubus dublius per karjerą žaidynėse (iš viso trigubų dublių olimpiadose yra buvę vos keturi).

16 taškų, 12 atkovotų kamuolių ir 10 rezultatyvių perdavimų švietė prie, atrodytų, nesenstančio NBA karaliaus pavardės.

Beprotiškame pirmajame kėlinyje užsiliepsnojęs Stephenas Curry toliau degino krepšio tinklelį, pataikydamas net 9 tritaškius iš 14-os ir vienas pats surinkdamas 36 taškus bei 8 sugriebtus kamuolius.

Sausakimšai užpildyta beveik 16 tūkst. vietų „Bercy“ arena Paryžiuje aikčiojo nuo įspūdingų epizodų ir prie vieno, ir prie kito krepšio.

Galiausiai gintis pradėję amerikiečiai lemiamą kėlinį laimėjo 17 taškų persvara ir triumfuodami mušėsi sau į krūtinę – 95:91. Šeštadienį jų laukia tai, ko jie ir atvyko į Paryžių – didysis olimpiados finalas.

„Žinojome, kad tai bus sudėtingos rungtynės, – pagarbą dramatiškai nugalėtiems serbams atidavė L.Jamesas, „Bercy“ arenos užkulisiuose apsuptas turbūt 50-ies žurnalistų. – Turbūt palikau visą save aikštėje. Smagu, kad sulaukėme tokio testo. Svarbiausia, jog laimėjome.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Stephenas Curry
AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Stephenas Curry

„Jie (serbai, – past.) pataikė daug neįtikėtinai sudėtingų metimų pirmoje mačo dalyje. Turime atiduoti pagarbą jiems. Buvo beprotiška. Kita vertus, sunku nugalėti tą pačią komandą tris sykius iš eilės (JAV su Serbija žaidė ir besiruošdamos Paryžiaus žaidynėms – 105:79, – past.). Tai, kaip mums pavyko šįkart nugalėti, sakyčiau buvo ypatinga“, – kepurę prieš didžiąją mačo dalį pirmavusius varžovus kėlė ir S.Curry.

Jis pats nesureikšmino savo indėlio puolime: „Dariau tai, ko reikėjo komandai. Visą olimpiadą pataikiau prastai, neturėjau daug gerų galimybių puolime. Šįkart serbai gynėsi kitaip, pataikiau pradžioje ir pagavau ritmą. Savo komandoje turime tiek daug būsimų NBA šlovės muziejaus narių, kad kiekviename mače iššauti gali vis kitas. Tarkim praėjusiose rungtynėse mečiau tik tris sykius, bet daugiau ir nereikėjo.“

S.Curry teigimu, raktu į pergalę tapo gynyba ir smogiamasis penketas ketvirtajame kėlinyje: jis, L.Jamesas, Devinas Bookeris, Kevinas Durantas ir Joelis Embiidas, kurį vietiniai ir toliau garsiai nušvilpia dėl jo sprendimo atstovauti ne Prancūzijai, o JAV žvaigždynui.

„Ėmėme keistis ginamaisiais. Nesvarbu, kad mažesnis žaidėjas atsidurdavo net ir prie (Nikola) Jokičiaus, mes tiesiog spaudėme kamuolį. Pajutome gyvybę gynyboje, o tai užkūrė ir puolimą. Taškų mes visada įmesime, esminis klausimas – ar apsiginsime? Tris kėlinius nesugebėjome to padaryti, bet pirmos keturios minutės ketvirtajame kėlinyje viską pakeitė“, – pažymėjo S.Curry.

Paslydimo pusfinalyje išvengusiems amerikiečiams iki aukso – penktose olimpinėse žaidynėse iš eilės – dabar trūksta tik vienos pergalės.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kevinas Durantas ir Stephenas Curry
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kevinas Durantas ir Stephenas Curry

Steve'o Kerro auklėtiniai šeštadienį susikaus su šeimininke Prancūzija, slogiai žaidusia grupių etape, bet atkrintamosiose jau nukovusia ir Kanadą, ir pasaulio čempionę Vokietiją.

„Jie žais namuose. Prancūzai šiek tiek pakeitė savo rotacijas, penketukus, paskutinėse dvejose rungtynėse ir tai suveikė, – teigė S.Curry. – (Isaia) Cordinier ir Guerschonas Yabusele žaidžia ypač gerai. Žinome, kad Wemby gali sprogti bet kuriuo momentu, (Evanas) Fournier pataiko sunkius metimus. Jie maitinsis namų energija. Turime pradėti rungtynes geriau, nei tai padarėme su serbais. Daugiau kažko apie jų sistemą nepasakysiu, nes nežinau. Turime 48 valandas pasiruošti.“

„Visas mūsų dėmesys dabar šeštadienio finalui su Prancūzija. Laukia superkovinga ekipa, kuri yra gerai susižaidusi, nes tai daro ilgą laiką. Taip, (Victorui) Wembanyamai – tai olimpinis debiutas, bet kiti prancūzai drauge žaidžia ne vienus metus. Jie turės didžiulį palaikymą. Man jau 39-eri, ruošiuosi savo 22-am sezonui, nežinau, kiek dar turėsiu gyvenime tokių galimybių laimėti“, – atvirai dėstė L.Jamesas.

„Tikiuosi, kad šeštadienį nugalėsime, tapsime čempionais, o tuomet galėsime pažiūrėti į šias rungtynes (su serbais, – past.), kaip į tas, kuriose buvome kaip reikiant išbandyti ir patikrinti. Į tas, kurias dar ilgai prisiminsime dėl to, kaip jos susiklostė“, – užbaigė S.Curry.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?