Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 03

JAV žvaigždžių pagirtas R.Jokubaitis: „Jei mūsų nevertina, turime naudotis“

Lietuvos rinktinė išrašė pirmąjį JAV žvaigždžių pralaimėjimą pasaulio pirmenybėse, o po istorinės pergalės – amerikiečių pagyros Rokui Jokubaičiui. „Pradžioje jiems buvome nelabai įdomūs“, – sakė nacionalinės komandos atakų organizatorius.

„Gal devintas interviu šioje eilėje“, – po istorinės pergalės žurnalistams iš Lietuvos prieš pasikalbinimą sakė įžaidėjas Rokas Jokubaitis.

Nors Kazys Maksvytis mačo išvakarėse spėliojo, jog Roko Jokubaičio gynyba gali būti patikėta neva asmeniškumų vedinai „New York Knicks“ žvaigždei Jalenui Brunsonui, vis dėlto Steve‘as Kerras ant pagrindinio Lietuvos rinktinės atakų organizatoriaus mestelėjo geriausią JAV perimetro žaidėją gynyboje Mikalą Bridgesą.

Visai kaip ir dvikovoje su Graikija prieš Thomasą Walkupą.

Bet skirtingai nuo mačo su graikais, toks amerikiečių ėjimas nepasiteisino. Pirmuosius devynis tritaškius įsmeigę lietuviai užfiksavo dar vieną tobulą mačo pusę ir vienu metu planetos čempionato favoritus daužė 21 taško pranašumu.

Po ilgosios pertraukos R.Jokubaičio globą apsiėmė didžiausia JAV rinktinės žvaigždė Anthony Edwardsas, iškart trečiojo kėlinio pradžioje nugvelbęs porą kamuolių ir padėjęs Amerikai per nedidelį atstumą prisivyti Lietuvą.

Visgi Kazio Maksvyčio komanda atmušė visus JAV bandymus perlaužti susitikimą ir iškovojo pergalę 110:104. Tai – vos trečioji Lietuvos pergalė prieš stipriausią pasaulio rinktinę bei antroji prieš iš NBA žvaigždžių sudarytą komandą.

Dvi pasaulio taurėje vis dar nepralaimėjusios komandos po pirmųjų penkerių rungtynių – Lietuva ir Vokietija.

„Dar sunku suprasti, ką čia padarėme, – po mačo sakė Rokas Jokubaitis. – Įdomus jausmas įveikti Ameriką. Įsivaizduoju, kaip dabar džiūgauja visa Lietuva, šeima ir draugai. To nebuvo beveik 20 metų. O jų niekas nebuvo nugalėję ir šiame čempionate. Dabar toks ir džiaugsmas, nes laukia ketvirtfinalis. Mes jau žinojome, kad esame aštuntuke, tad šios rungtynės buvo kaip jėgų pasibandymas. Dabar prasidės tikri išbandymai, laukia serbai ir reikia pamiršti šią pergalę.“

2021-aisiais metais NBA naujokų biržoje pašauktas R.Jokubaitis priklauso „New York Knicks“ komandai, kuri šių metų pasaulio pirmenybėse turi du atstovus – didžiausia komandos žvaigždė Jalenas Brunsonas ir J.Valančiūno ekipos „motoriuku“ įvardintas Joshas Hartas.

9 taškus pelnęs, 6 rezultatyvius perdavimus išskirstęs ir 12 naudingumo balų surinkęs lietuvis sulaukė JAV gynėjų komplimentų.

„Nežinau, ar Jalenas Brunsonas žino, kad priklausau „Knicks“, bet JAV mažiukai pagyrė su geromis rungtynėmis“, – sakė R.Jokubaitis.

Jau antradienį Lietuvos laukia pasaulio pirmenybių ketvirtfinalio akistata su Serbija.

VIDEO: Rokas Jokubaitis: „Dar sunku suvokt ką čia padarėm“

– Kaip pavyko laimėti prieš JAV?

– Pirmoje pusėje įmetėme 9 tritaškius iš eilės, o pirmąjį kėlinį laimėjome 31:12. Tuomet ir lengviau žaisti. Antroje pusėje tikėjomės, kad JAV mus spaus. Taip ir buvo, o mes sutrikome. Bet atlaikėme jų spaudimą, išlikome ramūs. Žinoma, jie įjungė savo spaudimą. Topiniai žaidėjai, kurie moka tokiose situacijose gerai surizikuoti ties perimtais kamuoliais. Mums buvo iššūkis antrą pusę prasikankinti, bet išlaikėme persvarą. Kai rungtynes pradedi taip, gali įveikti bet ką.

– Ar amerikiečiai nebuvo pasiruošę psichologiškai, ar taktiškai?

– Galvoju, kad amerikiečiai pusės mūsų komandos tiesiog nežinojo – nei vardų, nei pavardžių. Nežinau, kaip yra iš tikrųjų. Galbūt pradžioje jiems atrodėme nelabai įdomūs. Mes nežiūrime, prieš ką žaidžiame. Nesvarbu, mus vertina ar nevertina, mes žaidžiame savo žaidimą, kurį dabar demonstruojame tikrai gerą. Ir nugalime tuos varžovus. Jei mūsų nevertina, turime naudotis tokia proga.

– Koks jausmas, kai po ilgosios pertraukos jūsų gynybą paskiria pagrindinei komandos žvaigždei Anthony Edwardsui?

– Įdomus jausmas, įdomus. Surakino truputį (šypteli). Bet turime begalę gerų žaidėjų, kurie gali padėti. Mes komandiškai išsprendėme šiuos dalykus. Jie pastatė ant manęs A.Edwardsą, bet silpnesnį žaidėją prieš kitą mūsiškį. Tai ir išnaudojome.

– Kaip atrodė Vaido Kariniausko vakarėlis?

– Juokingai, juokingai. Visi ant suoliuko negalėjome patikėti, ką išdarinėja Vaidas. Džiaugiuosi už jį labai. Taip eiti į aikštelę ir sukontroliuoti komandą, pelnyti dvitaškį su pražanga, o po to įmesti tritaškį... Spėjo ir pasimaivyti. Tikrai džiaugiuosi už jį. Jam reikėjo tokių rungtynių. Apie jį – tik geriausi žodžiai.

– Kaip po tokios pergalės ant žemės išlikti abiem kojomis?

– Taip ir išlikti. Mes žinome, kad kiti varžovai yra ne kas kitas, o serbai. Tai ir priverčia mus išlikti ant žemės. Tai yra vienos rungtynės, kurias jei pralaimėsime, važiuosime namo be nieko. Išliksime ramūs, nes Serbija yra rimta komanda. Faktas, kad pergalė prieš JAV yra smagi, bet išeisime iš arenos ir turėsime pamiršti tai.

VIDEO: Karštas Donato Motiejūno komentaras po pergalės prieš JAV
VIDEO: Vaidas Kariniauskas apie pergalę prieš JAV
VIDEO: Jonas Valančiūnas: „Kažkas nerealaus, kad galėjome įsirašyti į istoriją“
VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: „Faina, bet ši pergalė nieko neduoda“
VIDEO: Kazys Maksvytis po rungtynių su JAV: „Reikia pamiršti šią pergalę“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas