Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 04

K.Maksvytis nereaguoja į serbų psichologinius žaidimus: „Mūsų nesutiks su gėlėmis ir šampanu“

Po sapną priminusios pergalės prieš JAV – į svarbiausią mūšį su Serbija, galintį nulemti ne tik vietą pusfinalyje, bet ir tiesioginį olimpinį kelialapį. Trumpą persiorientavimo laikotarpį turintys Lietuvos krepšininkai ruošiasi akistatai su ilgokai nesutiktu priešininku, o Kazys Maksvytis ragina auklėtinius pamiršti įspūdingą laimėjimą prieš amerikiečius.

Turiningoje Lietuvos ir Serbijos krepšinio rinktinių susidūrimų istorijoje buvo padaryta aštuonerių metų pertrauka, nes pastarąjį sykį šios komandos susigrūmė dar 2015 m. Europos čempionato pusfinalyje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Europos krepšinio čempionato pusfinalyje lietuviai susitiko su Serbijos rinktine
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Europos krepšinio čempionato pusfinalyje lietuviai susitiko su Serbijos rinktine

Jį dramatiškai 67:64 laimėjo lietuviai, o tas rungtynes mena jau tik po du žaidėjus iš abiejų komandų – Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Valančiūnas Lietuvos rinktinėje ir Bogdanas Bogdanovičius bei Nikola Milutinovas – Serbijos.

Iš viso nuo 2006-ųjų, kai nuo Serbijos atsiskyrė Juodkalnija, mūsiškiai prieš serbus yra žaidę penkis kartus ir laimėję tris.

Lietuvos ir Serbijos akistatos

  • 2009 m. EČ antras etapas – Serbijos pergalė 89:79;
  • 2010 m. PČ rungtynės dėl bronzos – Lietuvos pergalė 99:88;
  • 2011 m. EČ antras etapas – Lietuvos pergalė 100:90;
  • 2013 m. EČ grupių etapas – Serbijos pergalė 63:56;
  • 2015 m. EČ pusfinalis – Lietuvos pergalė 67:64.

Kaip ir lietuviai, taip ir serbai iki šiol irgi žaidė Maniloje, tik kitoje miesto pusėje – „Araneta Coliseum“ arenoje, kurioje buvo žaidžiami A ir B grupių mačai pirmajame etape ir I grupė antrajame.

Serbai galingai pradėjo turnyrą vienoje silpniausių A grupėje, kurioje susidorojo su Kinija (105:63), Puerto Riku (94:77) ir Pietų Sudanu (115:83). Antrajame etape jie įstūmė save į kampą iššvaistydami 16 taškų persvarą ir 76:78 nusileisdami Italijai, bet paskutiniame ture 112:79 sutriuškino Dominikos Respubliką ir iškopė į ketvirtfinalį.

Jame serbai susigrums su Lietuva, kuri yra viena iš dviejų dar nepralaimėjusių pasaulio čempionato komandų kartu su Vokietija.

„Po rungtynių visada sunkiau užmigti, – kitą dieną po pergalės prieš JAV sakė K.Maksvytis. – Turbūt kaip ir jums, anksčiau negu 2 valandą nepavyksta užmigti. Reikia ir išsimiegoti, ir pasiruošti rungtynėms. Galiu išduoti paslaptį, kad pora mūsų trenerių štabo narių miegojo ne daugiau negu dvi valandas. Per pusę paros turėjome paruošti informaciją žaidėjams, nes šiandien turime paskutinę treniruotę prieš rungtynes, rytojaus ankstyvas pratybas praleisime. Pabandėme žaidėjus šiek tiek atgaivinti, suteikti minimalią informaciją, reikalingą rytojaus rungtynėms.“

– Kokį įspūdį palieka Serbijos rinktinė?

– Labai nebūdinga serbiškam krepšiniui – labai gerai bėganti į greitą puolimą komanda, pelno beveik daugiausiai taškų turnyre. Gana fiziška, gynyboje žaidžia savo klampų serbišką krepšinį. Su dideliais kūnais ir dideliu kontaktu išmušinėja varžovus iš derinių. Panašiausia, ką iki tol sutikome, buvo Graikijos rinktinė. Stiprus varžovas, bet aštuntuke silpnų varžovų jau nėra, tad ruošiamės.

– Ko galima pasimokyti iš italų pergalės prieš serbus?

– Iš italų rungtynių nedaug galime paimti, nes serbai daug keitėsi ginamaisiais, naudojo kitokią gynybos taktiką negu naudos prieš mus. Manau, kad kitos rungtynės yra geresnis pavyzdys.

– Kiek Serbija priklausoma nuo Bogdano Bogdanovičiaus?

– Ne paslaptis, kad pagrindiniai žaidėjai, aplink kuriuos sukasi žaidimas, yra Bogdanovičius ir Milutinovas. Be abejo, yra eilė Eurolygos žaidėjų – Guduričius, Jovičius, kitas Jovičius. Pagal pavardes, pagal talentą nemanau, kad mes turime kažkokį pranašumą. Pažiūrėsime, ar pavyks įrodyti pranašumą aikštelėje.

– Ar N.Milutinovas yra vienas neparankiausių varžovų Jonui Valančiūnui?

– Nesakyčiau. Tiek Valančiūnui, tiek Donatui Motiejūnui kaip tik yra parankūs tokie senamadiški aukštaūgiai, kurie žaidžia nedaug pikenpopų. Bent prieš rungtynes atrodo, kad jis nėra labai neparankus.

FIBA.com nuotr./Nikola Milutinovas
FIBA.com nuotr./Nikola Milutinovas

– Prieš visas rinktines pavykdavo laimėti kovą dėl kamuolių. Ar tai įmanoma ir prieš Serbiją ir jos priekinę liniją?

– Prašome iš savo žaidėjų nekeisti savo veido – tiek puolime, tiek gynyboje. Turime išlaikyti savo žaidimo stilių.

– Kol kas čempionate remiatės labai plačia rotacija, ar to galima tikėtis ir lemiamose kovose?

– Turbūt ne, lemiamose kovose rotacija šiek tiek apmažės. Platesnė rotacija mums padėjo išlaikyti žaidėjus šviežesnius, kad visi būtų pasiruošę, jei reikės, išeiti į aikštelę.

Serbai mūsų nesutiks su gėlėmis, šampanu ir raudonu kilimu.

– N.Milutinovas įvardino Lietuvą kaip tvirtą poros favoritę. Pritariate jam ar čia jau prasideda serbų psichologiniai žaidimai?

– Prasideda psichologiniai žaidimai. Nemanau, kad Lietuva favoritė. Turime nemažai sąsajų su Serbijos krepšiniu, galime jas pavadinti nesuvestomis sąskaitomis nuo senų laikų. Tai viena iš lyderiaujančių krepšinio šalių Europoje. Bet šiuo laikotarpiu labai prašome žaidėjų nepasiduoti favoritų statusui, neskaityti laikraščių, visų pagyrimų, nes serbai mūsų nesutiks su gėlėmis, šampanu ir raudonu kilimu. Reikės viską įrodyti iš naujo. Tai yra vienas iš dalykų, ką stengiamės padaryti per tas dvi paras – ne tik pailsėti fiziškai, bet ir kuo labiau žaidėjus nuteikti, kad jie būtų pasiruošę kitoms rungtynėms ir mažiau galvotų apie praėjusias.

– Kalbant apie nesuvestas sąskaitas, kas jums labiausiai yra įsiminę iš istorinių lietuvių ir serbų susidūrimų?

– Turbūt 1995 m. finalas.

– Ignas Brazdeikis ir Vaidas Kariniauskas teigė, kad jiems tai bus svarbiausios karjeros rungtynės. Ar ir jūs galite pasakyti tą patį?

– Na, taip – ketvirtfinalis. Spaudimas yra, tą spaudimą reikia turėti, bet prie viso spaudimo gerai būtų, kad komanda žaistų taip, kaip tą darė iki šiol.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vaidas Kariniauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vaidas Kariniauskas

– Kiek pasiruošimo planus keičia tai, kad žaisite ankstesniu laiku negu visas praėjusias rungtynes?

– Praradome kelias valandas poilsiui ir rytinę treniruotę, bet, ačiū dievui, kad tokios pačios sąlygos yra ir mūsų varžovams. Turime greitai sureaguoti, prisitaikyti ir kai nuaidės švilpukas, būti geriau pasirengę už serbus.

– Kiek pavyksta pažiūrėti kitų pasaulio čempionato kovų?

– Mažai. Dažniausiai stebime nebent keliaudami ar valgydami, bet rungtynės vyksta kas antrą dieną, turime nemažai savo darbų. Iš kitų rungtynių geriausiu atveju pažiūrime epizodus ar kokią ištrauką.

VIDEO: Serbų treneris S.Pešičius prieš rungtynes su Lietuva: „Bus sunkios rungtynės su komanda, kuri laimėjo viską“

– Paminėjote, kad serbai žaidžia sau nebūdingą žaidimą. O kiek jis būdingas Svetislavui Pešičiui?

– Tas greitas puolimas net jo komandoms nebūdinga. Fiziškumas, gynyba, derinių įžaidimas būdingi, bet mums nėra parankios bėgančios komandos, tad skirsime tam didelį dėmesį, kaip sustabdyti varžovų greitą puolimą.

– Vaidas Kariniauskas vakar buvo populiariausias čempionato žaidėjas. Kokių jam patarimų davėte?

– Kuo greičiau viską užmiršti. Pasidžiaugsime, kai baigsis čempionatas, o dabar vėl viskas iš naujo, vėl nauji iššūkiai.

VIDEO: Vaido Kariniausko mintys prieš rungtynes su serbais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas