Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 05

Lietuvos krepšinio galva – apie 3x3 fiasko, konkurenciją ir žmoną su akreditacija

Lietuvos 3x3 krepšinio rinktinės patyrė didelius nusivylimus pasaulio čempionate Austrijoje, o akyli sirgaliai stebėjosi, kad tribūnose su akreditacija emocingai sirgo ir šalies krepšinio federacijos (LKF) prezidento Vydo Gedvilo žmona Jolanta.
Vydas ir Jolanda Gedvilai pasaulio 3x3 krepšinio čempionate
Vydas ir Jolanda Gedvilai pasaulio 3x3 krepšinio čempionate / FIBA.com nuotr.

„Ar jūs kažkokių įtarimų turite? – perklausė LKF prezidentas. – Pats pirkau bilietus, turiu čekį. Žinau, kad dėmesys (tokiems dalykams) būna didžiulis. Važiavo kaip turistė, nedirbo ten.“

Antrus metus šalies krepšiniui vadovaujantis buvęs Seimo pirmininkas ir auksinės 1997 metų Lietuvos moterų rinktinės treneris, kartu su žmona dabar priklausantis Žaliųjų partijai, teigė, kad viskas buvo padaryta teisingai.

Jis aiškino, kad už kelionę mokėjo iš savo kišenės, ne iš krepšinio federacijos. „Aš jai nupirkau bilietus, viską. Už savo pinigus. Tiesiog akreditaciją daug kas gavo, nebuvo didelių problemų. Aš pirkau bilietus, mokėjau už savo žmoną, viskas čia yra teisingai.

Stopkadras/Jolanta Gedvilienė ir Vydas Gedvilas su akreditacijomis
Stopkadras/Jolanta Gedvilienė ir Vydas Gedvilas su akreditacijomis

Mes su organizatoriais, su FIBA turime kontaktus, santykius – tai ten vieną kitą ir ambasadorių įsivedėm, ir dar keletą žmonių, ir ukrainiečių. Tiesiog nebuvo ten didelių problemų“, – paaiškino LKF prezidentas.

Tiesa, vėliau, kalbėdamas jau apie patį čempionato organizavimą, V.Gedvilas teigė, kad patekti į areną galėjo toli gražu ne visi norintys.

„Susidomėjimas – didžiulis. Eilės išsirikiuodavo jau prieš 2–3 valandas, ieškodavo bilietų. Man tai buvo netikėta. Pasirodo, Austrija kultivuoja ne vien žiemos sporto šakas, krepšinį taip pat mėgsta ir myli. Aišku, daug serbų sirgalių buvo. Mūsų, lietuvių, sirgaliams ne visiems pavyko patekti, negavo bilietų“, – įspūdžiais dalinosi LKF vadovas.

Itin nesėkmingai Lietuvai susiklostęs pasaulio 3x3 krepšinio čempionatas savaitgalį finišavo Austrijos sostinėje Vienoje.

Lietuvos vyrų 3x3 rinktinės rezultatai:
su Belgija 22:18
su Puerto Riku 21:15
su Lenkija 21:22
su Izraeliu 14:15
su Austrija 18:22

Vicečempionų titulus gynę mūsų vyrai, treti pagal reitingą pasaulyje, netikėtai pralaimėjo lenkams, Izraeliui ir austrams, pasirodymą baigdami jau pirmenybių aštuntfinalyje, kur nusileido turnyro šeimininkams. Lietuvių galutinė vieta – 10.

FIBA.com nuotr./Darius Tarvydas po lemiamo pralaimėjimo šeimininkams austrams
FIBA.com nuotr./Darius Tarvydas po lemiamo pralaimėjimo šeimininkams austrams

„Vyrams šiek tiek pritrūko sėkmės. Sakyčiau, visos pirmojo dešimtuko komandos – labai panašaus lygio. Visos, aišku – stiprios. Galima ir laimėti, ir pralaimėti. Mūsų vyrukų gynyba buvo gera, bet nesisekė puolime. Nepataikė daug lemiamų, reikšmingų metimų, kurie galėjo pakeisti rezultatą“, – apgailestavo V.Gedvilas.

VIDEO: Lithuania ?? vs Austria ?? | Men Knockouts | Full Game | FIBA 3x3 World Cup 2023

„3x3 krepšinyje reikia įmesti, – pridūrė jis. – Taip pat ir žaidimas vienas prieš vieną – tai yra pagrindas. Finalas tarp Serbijos ir JAV parodė, kad laimi tas, kas fantastiškai pataiko paskutinėse sekundėse.“

Neįtikėtiną dramą padovanojęs vyrų 3x3 finalas baigėsi dar vienu serbų triumfu. Buvusio NBA ir Eurolygos krepšininko, rezultatyviausio čempionato žaidėjo Jimmerio Fredette‘o vedami amerikiečiai pirmavo 19:15, tačiau kelis tritaškius iš eilės pataikę serbai sugebėjo išplėšti auksą – 21:19. Čempionais jie tapo 5 kartą iš pastarųjų 6-ių.

VIDEO: Serbia ?? vs United States ?? | Men Final | Full Game | FIBA 3x3 World Cup 2023

Dainiaus Novicko treniruojamai Lietuvos vyrų 3x3 rinktinei pasaulio čempionate atstovavo Gintautas Matulis, Darius Tarvydas, Ignas Vaitkus ir Evaldas Džiaugys. Lyginant su sidabrine pernai metų komanda, šįkart nebuvo Marijaus Užupio (16 reitingas pasaulyje). Taip pat ir geriausiai vertinamo lietuvio Aurelijaus Pukelio (14-as).

FIBA nuotr./Marijus Užupis
FIBA nuotr./Marijus Užupis

„Nemanau (kad jų pritrūko). Jie treniravosi kartu. A.Pukelis kažkokią traumelę turėjo. Treneriai kalbėjo, kad galbūt nebuvo geriausios sportinės formos. Išsivežė tuos, kurie buvo geriausios. Man sunku spręsti, treneriai gali daugiau pakomentuoti“, – teigė V.Gedvilas.

FIBA.com nuotr./3x3 krepšinio treneris Dainius Novickas
FIBA.com nuotr./3x3 krepšinio treneris Dainius Novickas

Dar daugiau pokyčių buvo Lietuvos moterų 3x3 rinktinėje, pernai tik per plauką nelaimėjusioje medalių – užėmusioje 4 vietą.

Moniką Grigalauskytę ir Martyną Petrėnaitę pakeitė Giedrė Labuckienė ir Gabija Meškonytė, liko – Gabrielė Šulskė ir Kamilė Nacickaitė.

„Dvi merginos iš keturių buvo visiškai naujos. Jos (anksčiau) nežaidė 3x3, joms tai buvo naujiena. Kitos merginos – traumuotos, negalėjo važiuoti. Bus geras apšilimas prieš turnyrus, kurie vyks visą vasarą ir kuriuose bus kovojama dėl tų olimpinių kelialapių“, – vertino V.Gedvilas.

FIBA.com nuotr./Kamilė Nacickaitė
FIBA.com nuotr./Kamilė Nacickaitė

Moterims laimėti pavyko tik sykį – prieš grupės autsaideres rumunes. Penktą reitingą turėjusios mūsiškės nepateko į atkrintamąsias, o planetoms pirmenybėse joms galiausiai atiteko 15 vieta.

Lietuvos moterų 3x3 rinktinės rezultatai:
su Kinija 7:17
su Italija 21:22
su Izraeliu 14:15
su Rumunija 17:13

„Auga konkurencija. Labai. Ir žaidimo lygis, ir meistriškumas. Visos šalys skiria labai daug dėmesio būtent 3x3 krepšiniui“, – paaiškinimų dėl staiga suprastėjusių Lietuvos rinktinių rezultatų ieškojo V.Gedvilas.

„Šis čempionatas – tik pirmas etapas. Kažkokios įtakos kovojant dėl olimpinių kelialapių jis neduoda. Daugiausiai duos reitinginiai „Challenger“ turnyrai“, – čia pat pridūrė šalies krepšinio galva.

FIBA.com nuotr./Vydas Gedvilas ir Jolanta Gedvilienė
FIBA.com nuotr./Vydas Gedvilas ir Jolanta Gedvilienė

Lietuvos 3x3 vyrai pasaulio reitinge lieka treti ir jei šią poziciją išsaugotų, pelnytų vietą Paryžiaus olimpinėse žaidynėse (dėl to, kad yra antri europiečiai).

Moterų padėtis – keblesnė. Jos pasaulio reitinge nukrito į 7 poziciją ir nors Europoje yra trečios, nuo dviejų pirmaujančių šalių – Prancūzijos bei Vokietijos – atsilieka gerokai.

3x3 krepšinio pasaulio reitingas:
Vieta Vyrai Taškai Moterys Taškai
1 Serbija 10,456,738 Prancūzija 1,609,949
2 JAV 6,229,788 Kinija 1,210,911
3 Lietuva 5,279,998 Vokietija 1,176,767
4 Nyderlandai 4,531,452 JAV 1,041,869
5 Belgija 3,684,984 Japonija 896,193
6 Latvija 3,662,935 Kanada 809,340
7 Mongolija 3,515,522 Lietuva 793,546
8 Prancūzija 3,218,115 Mongolija 714,721

„Manau, kad vyrai turi labai daug šansų patekti į olimpiadą, jeigu išlaikys savo reitingą. Moterims, turbūt, reikės bandyti per atrankinį turnyrą“, – svarstė V.Gedvilas.

3x3 reitingo taškus bus galima kaupti artimiausius penkis mėnesius – iki lapkričio 1 dienos. Papildomas atrankos turnyras vyks kitų metų kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas