Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos prakeiksmo nenutraukęs G.Pozzecco žadėjo pokalbį už durų ir apžvelgė finalą

Lietuvos rinktinė išlieka neperlaužiamu riešutu Italijai. Atėnų olimpinėse žaidynėse prieš 20 metų lietuvius nuliūdinę Apeninų pusiasalio atstovai gavo jau šeštą iš eilės grąžos raštelį iš mūsų šalies krepšininkų, šįkart užkirtusių jiems kelią į Paryžiaus žaidynes.

Grupių etape San Chuane šeimininkams Puerto Riko krepšininkams nusileidę italai pateko į lietuvišką glėbį pusfinalyje.

„Nenorime, kad serija prasitęstų iki šešių“, – Italijos ir Lietuvos rungtynių išvakarėse sakė vienas italų lyderių Nicolo Melli, paklaustas apie 20 metų besitęsiančią lietuvių seriją prieš jo šalies komandą.

Tačiau istorija ir vėl pasikartojo.

Mūsiškiai atsiliko nuo italų tik trumpai pirmajame kėlinyje, bet įkaitinti šešių Mariaus Grigonio tritaškių dar antrajame kėlinyje šovė į priekį dviženkliu skirtumu, o į visus klausimus atsakė sugrįžę po ilgosios pertraukos.

88:64 iškovota pergalė ir bilietas į olimpinės atrankos finalą sekmadienį, kurio prizas – kelialapis į Paryžiaus olimpines žaidynes.

Tai jau šeštas kartas iš eilės, kai italai suklumpa prieš Lietuvą viename iš didžiųjų turnyrų, kai komandoms atstovauja geriausi šalių krepšininkai.

2006 m. pasaulio čempionate lietuviai atsirevanšavo italams aštuntfinalyje, 2007 ir 2017 m. nugalėjo juos Europos čempionatų grupių etapuose, o 2013 ir 2015 m. – ketvirtfinaliuose.

VIDEO: Italijos rinktinę patiesęs Kazys Maksvytis: „Mintys geros, bet darbas dar iki galo nepadarytas“

Šios komandos žaidė ir 2019 m. planetos pirmenybių atrankoje, bet tuomet po pergalę pasidalinusiose komandose nebuvo geriausių žaidėjų, mat susitikimai vyko atrankos langų metu.

Kodėl 2004-aisiais Lietuvą pravirkdžiusiai Italijai per pastaruosius dešimtmečius mūsiškiai tapo tokie neparankūs?

To 15min paklausė Italijos rinktinės stratego Gianmarco Pozzecco, kuris pats 2004-aisiais dar vilkėjo Italijos rinktinės aprangą ir šaudė skaudžius metimus į lietuvių krepšį.

„Žinau, kodėl. Bet dabar ne laikas išsakyti savo nuomonę apie tai, atsiprašau, – kalbėjo italas. – Jūsų klausimas puikus, bet tai klausimas ne jums, o mums. Kai išeisime iš spaudos konferencijos, aš jums atsakysiu, nesijaudinkite. Be to, žinoma, 2004 metais aš dar pats buvau aikštelėje“, – užbaigė jis šyptelėjimu ir žvilgsniu į šalia sėdėjusį Nicolo Melli.

FIBA nuotr./Stefano Tonutas
FIBA nuotr./Stefano Tonutas

Kalbėdamas apie susitikimą, 51-erių G.Pozzecco išskyrė 23 taškus įmetusį Marių Grigonį bei pasveikino lietuvius.

„Sveikinimai Lietuvai, jie tikrai žaidė labai gerai. Sveikinimai treneriui Maksvyčiui ir jo trenerių štabui. Mūsų žaidėjai padarė gerą darbą prieš Sabonį, leido jam pelnyti tik 6 taškus. Bet jie mus nubaudė tritaškiais. Grigonis vienu metu buvo pataikęs gal 6 tritaškius iš 7. Puolime atlikome beveik 20 rezultatyvių perdavimų, tai daugiau negu atliko jie, tačiau prametėme daug laisvų metimų ir nepelnėme taškų. Bandėme iki pabaigos, bet nebeturėjome energijos per paskutines 5 minutes. Didžiuojuosi savo žaidėjais. Neturėjome daug laiko, kad kažką pakeistume, bet tai nėra pasiteisinimas, tai – realybė“, – sakė italų specialistas.

Akis po mačo badė atkovotų kamuolių grafa. Kovą po lenta lietuviai laimėjo 36:22, o pagal puolime atkovotus kamuolius pranoko oponentus trigubai – 15:5.

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas po pergalės: „Mūsų stiprybė, kad esame komanda“

G.Pozzecco tai aiškino italų dydžio trūkumu.

„Jie nenustebino mūsų. Puolime kartais žaidėme su dviem įžaidėjams, dydžio skirtumas buvo akivaizdus. Jie turi didžiulius žaidėjus kiekvienoje pozicijoje, žymiai didesnius už mūsų. Padarėme puikų darbą gynyboje su Saboniu, bet jie aukštesni ir ėjo kovoti dėl kamuolių. Be to, jie metė daug tritaškių, o tai lėmė toliau atšokusius kamuolius, kas jiems irgi paranku. Mes bandėme, bet dydžio skirtumas buvo akivaizdus, kai esame praradę tris geriausius savo lengvojo krašto žaidėjus Fontecchio, Datome ir Procidą. Dėl to ir kentėjome po lenta“, – aiškino italas.

Šios komandos labai skirtingos. Puerto Rikas turi labai greitus gynėjus, bet manau, kad jie kentės dėl Lietuvos dydžio.

Finale lietuvių laukia Puerto Riko iššūkis. Italija San Chuane pralaimėjo ir prieš lietuvius, ir prieš puertorikiečius. G.Pozzecco įvertino tai, kas laukia sekmadienį.

„Bus labai smagios rungtynės. Abi komandos pademonstravo, kad yra labai konkurencingos. Bus labai geros rungtynės. Šios komandos labai skirtingos. Puerto Rikas turi labai greitus gynėjus, bet manau, kad jie kentės dėl Lietuvos dydžio. Puerto Rikas yra greitesni, Lietuva – didesnė. Tai bus puikios rungtynės. Abi komandos yra talentingos“, – pagyras žarstė Italijos rinktinės treneris.

Savo ruožtu italų kapitonas Nicolo Melli trumpai apibendrino susitikimą ir taip pat pasveikino mūsiškius.

„Lietuva žaidė geriau už mus. Jie pirmavo visas rungtynes, tad sveikinimai jiems. Kalbant apie visą turnyrą, žinojome, kad patekti į olimpines visada yra labai sudėtinga. Atvykome čia su mintimis tą padaryti, bet nesugebėjome. Sveikinimai Puerto Rikui ir Lietuvai. Tačiau didžiuojuosi savo komanda, atidavėme viską ir neturime dėl ko gailėtis“, – sakė italas.

VIDEO: Gianmarco Pozzecco ir 15min žurnalisto susidūrimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas