Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 05

Luką Dončičių apribojęs prancūzų treneris mokėsi iš Lietuvos rinktinės klaidų

Prancūzijos rinktinė tapo pirmąja, įveikusia Lukos Dončičiaus vedamą Slovėniją. Pasirodo, prie to netiesiogiai prisidėjo ir Lietuvos rinktinės kančios prieš talentingąjį slovėną olimpiniame atrankos turnyre Kaune.

18 rezultatyvių perdavimų ir antras geriausias rezultatas olimpinių žaidynių istorijoje, kurį pranoksta tik mažai kam žinomas meksikietis Manuelis Saenzas, 1976 m. Monrealyje komandos draugams išskirstęs net 20 perdavimų.

Trigubas dublis, prie taškų ir perdavimų dar pridedant 10 atkovotų kamuolių bei Aleksandro Belovo ir LeBrono Jameso kompanija olimpinių žaidynių trigubų dublių klube.

Bet tik 5 metimai iš 18 ir 16 taškų, lyginant su tuo 26,3 taško vidurkiu, kurį turėjo iki pusfinalio.

Tokiu dviprasmišku Lukos Dončičiaus pasirodymu pažymėtas pirmas Slovėnijos rinktinės pralaimėjimas, kai jai atstovauja „Dallas Mavericks“ vunderkindas.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius ir Nicolas Batumas
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius ir Nicolas Batumas

Aikštėje jis darė praktiškai viską, bet tai neišgelbėjo slovėnų paskutinių sekundžių dramoje prieš prancūzus – lemtingas Nicolas Batumo blokas Klemenui Prepeličiui atnešė Prancūzijai pergalę 90:89 ir bilietą į olimpinį finalą.

„Tai buvo fantastiškos rungtynės, o tam, kad jos tokios būtų, reikia dviejų puikių komandų, – po mačo kalbėjo jau daugiau nei 12 metų Prancūzijos rinktinės vairą tvirtai laikantis Vincent'as Collet. – Visi matė paskutinį epizodą. Nicolas Batumas buvo fantastiškas, jis ir nusprendė, kas laimės rungtynes, o kas pralaimės. Abi komandos atsisakė pralaimėti ir daug kartų atrodė, kad viena iš jų atsidūrė bėdoje, bet vis sugrįždavo į rungtynes.“

Tai buvo fantastiškos rungtynės, o tam, kad jos tokios būtų, reikia dviejų puikių komandų.

58-erių prancūzas po pergalės aiškino, kokį tikslą gynyboje jis buvo išsikėlęs kaip svarbiausią.

Slovėnai iki šių rungtynių rinko net po 105,7 taško per mačą ir demonstravo žaibišką puolimą, kuriame atakuojama pasitaikius menkiausiai progai.

„Mūsų tikslas buvo sulėtinti jų tempą ir sumažinti atakų skaičių. Iki šiol jie per rungtynes surengdavo net po 95 atakas, tad norėjome tai apriboti. Mums tai neblogai pavyko. Jie atliko 46 metimus, tad manau, kad gynėmės gerai“, – Prancūzijos rinktinės strategiją nupasakojo treneris.

„Scanpix“ nuotr./Evanas Fournier ir Vincent'as Collet
„Scanpix“ nuotr./Evanas Fournier ir Vincent'as Collet

V.Collet sulaukė klausimo ir apie L.Dončičiaus stabdymą, o atsakydamas pasitelkė Lietuvos rinktinės pavyzdį. Tiesa, Dariaus Maskoliūno treniruotą komandą, kuri suklupo prieš Slovėniją 85:96 olimpinės atrankos finale, prancūzas paminėjo iš blogosios pusės.

Prancūzijos rinktinės vairininkas aiškino, jog norėjo kuo labiau apriboti Lukos prasiveržimus, paliekant jam galimybes atakuoti per rankas iš tolimos distancijos bei dalinti perdavimus komandos draugams.

Jų slovėnas pridalino rekordiškai daug, bet kiti prancūzų gynybos aspektai pasiteisino – Luka įmetė tik 3 dvitaškius iš 9 ir 2 tritaškius iš 9.

„Planavome, kad dažniau stengsimės siųsti jį į kairę pusę ir leisime jam mesti tritaškius padarius žingsnį atgal. Žiūrėjau Slovėnijos rungtynes prieš Lietuvą, kuriose jam nuolat buvo leidžiama veržtis į dešinę pusę, o taip jis visada patekdavo į baudos aikštelę ir kūrė lietuviams dideles problemas, – aiškino specialistas. – Mes norėjome apriboti Lukos prasiveržimus ir leisti jam skirstyti kamuolį. Kiti žaidėjai pataikė daug metimų po jo perdavimų, bet pats Luka pataikė mažai.“

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

V.Collet su Prancūzijos rinktine jau yra laimėjęs visų spalvų Europos čempionato medalius, dvi pasaulio pirmenybių bronzas, bet į olimpinių žaidynių pusfinalį ar juolab finalą jis savo šalies komandą išvedė pirmą sykį.

Lemiamose rungtynėse dėl aukso prancūzai šeštadienį 5.30 val. Lietuvos laiku žais prieš JAV rinktinę, kurią jau įveikė pačiame turnyro starte – 82:76.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas