Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 24

Mažesnį spaudimą šįmet jaučiantis K.Maksvytis: „Daugiau negatyvo ir išankstinių prognozių“

Kazys Maksvytis šįmet jaučia mažesnį tėvynainių spaudimą, tačiau tai vidinių Lietuvos rinktinės lūkesčių nei kiek nemažina. Pasaulio čempionate nacionalinė komanda sieks sužvejoti bent kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes. Tai – patekti tarp dviejų stipriausių Europos rinktinių, neskaičiuojant būsimų žaidynių šeimininkės Prancūzijos.

Kazys Maksvytis penktadienio vakarą Maniloje taps penktuoju lietuviu treneriu istorijoje, kuriam teks garbė vadovauti nacionalinei vyrų krepšinio rinktinei pasaulio pirmenybėse, kurios šįmet pasidalino per tris šalis – Filipinus, Indoneziją ir Japoniją.

Iš Darbėnų kilęs Kauno „Žalgirio“ vairininkas prisijungs prie Jono Kazlausko (1998 ir 2014 m.), Antano Sireikos (2006 m.), Kęstučio Kemzūros (2010 m.) ir Dainiaus Adomaičio (2019 m.).

Šiuo metu Vilniaus „Wolves“ treniruojantis K.Kemzūra – vienintelis specialistas, kuriam į tėvynę pavyko grįžti su planetos medaliais. Arti bronzos 2014-aisiais buvo ir J.Kazlauskas, kai medalį iš lietuvių rankų mažojo finalo pabaigoje išplėšė prancūzai.

Tuo metu D.Adomaitis – vienintelis strategas, nepasiekęs ketvirtfinalio barjero. Japonijos klube Tokijo „Alvark“ laimę atradęs treneris jau kitą rytą po Rudy Gobert'o lanko pamušimo skandalu pažymėtos dvikovos su Prancūzija visų nuostabai ant stalo dėjo atsistatydinamo raštą.

Gavęs pamokų praėjusiame Europos čempionate Vokietijoje, kai po ispanų smūgio į Lietuvą grįžo su rekordiškai žema 15-ąja vieta, Kazys Maksvytis atsigriebti sieks pasaulio taurės batalijose.

Net jei atvyko su itin išpešiota sudėtimi.

Aštuoni sudėtyje pasikeitę žaidėjai – didžiausias pokytis nacionalinėje rinktinėje per visą Nepriklausomybės laikotarpį.

„Lengviau yra, kai didelių lūkesčių nėra. Žinoma, sau spaudimo visada užsidedame. Lengviau yra, kai tu ateini ir įrodai, ko niekas nesitikėjo. Visada yra lengviau, kai esi underdogas (autsaideris), – į 15min klausimą apie skirtingus šiuometinius ir pernykščius sirgalių lūkesčius rinktinei atsakė Kazys Maksvytis. – Šįmet spaudimo mažiau, bet daugiau negatyvo ir išankstinių prognozių. Kaip tai pavadinsi? Jei apie spaudimą, tai jo mažiau.“

VIDEO: Lietuvos rinktinės trenerio Kazio Maksvyčio komentarai po pirmos treniruotės Maniloje

Pirmoji Lietuvos rinktinės varžovė – Egipto komanda, su kuria lietuviai vienintelį kartą buvo susidūrę auksiniame 1937-ųjų metų Europos čempionate. Dvikova Rygoje baigėsi mūsiškių pergale 21:7.

Apskritai lietuviai prieš Afrikos žemyno atstovus oficialiose rungtynėse yra susitikę dešimt kartų, o vienintelę nesėkmę sugėrę nieko nelėmusiame 2012-ųjų metų Londono olimpinių žaidynių atrankos susitikime prieš Nigeriją (80:86).

FIBA parengtame pasaulio čempionato 32-ejų komandų reitinge Egiptui skirta vos 26-oji pozicija. Ryškiausias vardas – dešimties dienų kontraktą praėjusį mėnesį su „Brooklyn Nets“ sudaręs Patrickas Gardneris, o lietuvių akį traukti turėtų prieš prieš aštuonerius metus „Šiauliuose“ rungtyniavusio Assemo Marei pavardė.

Egipto rinktinė pasiruošimo etape sužaidė ketverias draugiškas rungtynes – 69:80 nusileido Kinijai, 81:76 įveikė Sakartvelą, 71:77 krito prieš Meksiką bei 64:70 – prieš Libaną.

„Pietiečiams būdingo charakterio komanda, – apie Egipto rinktinę kalbėjo K.Maksvytis. – Tai – karšta komanda, žaidžianti su daug emocijų, daug bėganti į greitą puolimą ir žaidžianti greitai. Matosi, kad komandai vadovauja patyręs specialistas. Tai – amerikietiško stiliaus komanda tiek puolime, tiek gynyboje. Prieš tokią komandą bus labai svarbi kantrybė. Negalime leisti jiems įsibėgėti ir prisirinkti „pigių“ taškų greitu puolimu ir antrais šansais. Puolime turėsime žaisti kantriai ir priversti juos gintis, nes tokios komandos to nemėgsta daryti.“

– Kiek svarbus yra psichologinis momentas prieš pirmąjį turnyro mačą?

– Pirmos rungtynės visada turi skirtingą psichologinį aspektą. Nereikia tikėtis, kad nulaušime rungtynes per 5 ar 10 minučių. Kuo greičiau įeisime į rungtynes ir savo ritmą, tuo bus geriau. Turime pasiruošti šias rungtynes laimėti kantrybe.

– Kodėl vakar vakare ir šiandien ryte nedarė treniruočių?

– Gana vėlyvas laikas ir rytoj rungtynės. Dar prieš dvi dienas žaidėme ir esame ritme. Pagrindinis tikslas – priprasti prie salės ir įeiti į ritmą. Pasidarėme nesunkią treniruotę, apie valandos trukmės. Norime išsaugoti jėgų rytojui.

– Ar aklimatizacija po Taivano dar jaučiasi?

– Manau, kad dar yra bendra aklimatizacija po Lietuvos. Tai – aklimatizacija prie laiko, prie oro sąlygų, galbūt prie maisto. Kai kam netinka maistas, reikia išsirinkti, ką galime valgyti. Aklimatizacija įvyko, tikiuosi, kad ryt viskas bus gerai.

– Kokį įspūdį paliko Filipinai?

– Filipinai yra skirtinga šalis nuo Taivano, kuris labiau primena Japoniją. Tai – tvarkinga šalis, o Filipinai – dar labiau dėl krepšinio pakvaišę žmonės, ypač NBA kultas juntamas. Jei organizatoriai ko nepadaro, tai rodo didelį norą. Daug apsaugos, daug savanorių. Geras įspūdis.

– Ko nepadaro organizatoriai?

– Kol kas nėra kuo skųstis. Reikia žiūrėti į save. Nenorime būti princesės, kurios demonstruoja savo aikštingus norus. Atėjome padaryti savo darbą, o organizatoriai, kad ir iš antro karto, viską stengiasi išpildyti.

– Skirtingai nuo pernai, čempionatą pradedate ne prieš favoritus, o prieš sąlyginai silpnesnius varžovus. Kiek tai lengvina situaciją?

– Lengvina ir patį pasiruošimą. Kažkiek turime šansų pasitaisyti, įsibėgėti. Tikimės, kad tai bus lengvesnis kelias.

– Ar žaidimo piką pasiruošimo etape pasiekėte prieš Latviją?

– Norėčiau tikėti. Vienos rungtynės, geros rungtynės, bet tikimės, kad tokių rungtynių bus daugiau.

VIDEO: Laida „Krepšinio karštis”: Rinktinės vyrų vaidmenys, žaidėjas X ir pirmas varžovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas