Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 26

Mūsų šalyje žaidę meksikiečiai nusiteikę karingai – žada bekompromisę kovą Lietuvai

Lietuvos rinktinė antrajame pasaulio čempionato ture stos į kovą su Meksikos rinktine, kurioje išvys ir du daugeliui pažįstamus veidus, prieš kelerius metus rungtyniavusius Lietuvos krepšinio lygoje.

Trys dabartinės Lietuvos rinktinės žaidėjai žino, ką reiškia žaisti svarbias pasaulio čempionato rungtynes prieš Meksiką.

2014 metais Lietuvos kelias su Lotynų Amerikos komanda taip pat susidūrė D grupės mače, kai nelengvose rungtynėse Meksika vienu metu turėjo 8 taškų pranašumą, bet lietuviai galiausiai įrodė savo pranašumą 87:74.

Tose rungtynėse vienu iš pirmųjų smuikų griežė Jonas Valančiūnas, įmetęs 17 taškų ir gynyboje bandęs atsilaikyti prieš Meksikos macho Gustavo Ayoną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas pluša gynyboje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas pluša gynyboje

Jo porininkas baudos aikštelėje buvo tuo metu dar daugiau sunkiojo krašto puolėjo vaidmenyje žaidęs Donatas Motiejūnas, finišavęs su 15 taškų.

Smulkesnį vaidmenį atliko Mindaugas Kuzminskas, per 3 minutes taškais nepasižymėjęs.

Bet pažįstamų veidų iš tų rungtynių rytojaus susitikime Maniloje netrūks ir Meksikos pusėje.

Keturi žaidėjai, atvykę į Filipinus, buvo Meksikos komandoje ir prieš devynerius metus – tai Paulas Stollas, Jorge Gutierrezas, Orlando Mendezas ir Pako Cruzas.

Geriausiai Lietuvos krepšinio sirgaliams pažįstamas yra pastarasis. Vilniaus „Ryto“ aprangą 2019-2020 m. sezone vilkėjęs meksikietis Gran Kanarijoje vykusiame mače 2014-aisiais į mūsiškių krepšį primetė 21 tašką ir buvo rezultatyviausias susitikimo dalyvis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pako Cruzas 2014 m. pasaulio čempionate
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pako Cruzas 2014 m. pasaulio čempionate

„Prisimenu tas rungtynes. Valančiūnas pridarė mums daug problemų, tad pergalės pasiekti nepavyko. Lietuva turėjo gerą komandą“, – praėjus devyneriems metams 15min apie vienintelį Lietuvos ir Meksikos ligšiolinį susidūrimą sakė P.Cruzas.

Sekmadienį šios komandos susidurs dar sykį. Skirtingai pradėjusios planetos pirmenybes, jos stos į kovą „Mall of Asia“ arenoje Filipinų sostinėje per antrąjį grupių etapo turą.

Jį komandos pasitiks skirtingomis nuotaikomis. Jei lietuviai 93:67 sutriuškino Egiptą, tai meksikiečiai 71:91 krito prieš Juodkalniją, nors ketvirtajame kėlinyje buvo sumažinę skirtumą iki 8 taškų.

„Buvo sudėtingos rungtynės. Juodkalniečiai turi ir gerų aukštaūgių, ir gerų gynėjų, žaidžia įvairiai. Buvo sudėtinga jiems prilygti. Jie stipriai mus baudė savo dydžiu, tad turime iš to pasimokyti ir būti pasiruošę rungtynėms su Lietuva“, – sakė P.Cruzas.

Prieš trejus metus Lietuvos klubo aprangą vilkėjęs Lietuvos krepšinio lygoje susidūrė su daugeliu dabartinės mūsų rinktinės narių. Net septyni Kazio Maksvyčio auklėtiniai 2019-2020 m. sezone žaidė gimtinėje, o Eimantas Bendžius ir Deividas Sirvydis buvo P.Cruzo komandos draugas „Ryto“ gretose.

Mums tai yra mirk arba gyvenk rungtynės.

„Šiek tiek mačiau Lietuvos rungtynių. Esu žaidęs prieš daugelį tos komandos žaidėjų, tad šiek tiek juos pažįstu, – sakė meksikietis. – Bus labai sudėtinga. Jie žino, kaip žaisti krepšinį, yra dideli, atletiški, gerai ginasi. Turime pasimokyti iš pirmų rungtynių ir būti pasiruošę antroms.“

Jam neteko grumtis prieš J.Valančiūną žaidžiant Lietuvoje, bet P.Cruzas gerai žino, kad Lietuvos rinktinės kapitonas yra didžiausia grėsmė jo komandai, kaip ir juodkalnietis Nikola Vučevičius, išrašęs 27 taškų ir 35 naudingumo balų pamoką pirmajame susitikime.

„Valančiūnas yra puikus žaidėjas, bet negalime jo prisibijoti. Turėsime pabandyti kontroliuoti jį, negalime jam leisti dominuoti tiek po krepšiu, tiek toliau nuo krepšio. Peržiūrėsime įrašus ir pamatysime, ką galime daryti geriau. Žaidėme prieš panašų žaidėją (Nikolą Vučevičių – aut. past.), tad pasimokysime iš savo klaidų“, – tikino meksikietis.

„Tiesiog turime žaisti kietai. Manau, kad nebuvome pakankamai kieti visas 40 minučių, gerai sužaidėme galbūt tik 20, – apie pirmųjų rungtynių pamokas sakė P.Cruzas. – Turėsime būti geresni, nes mums tai yra mirk arba gyvenk rungtynės. Jeigu nelaimėsime, nebeturėsime šansų patekti į kitą etapą.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pako Cruz
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pako Cruz

33-ejų veteranas, į Juodkalnijos krepšį įmetęs 16 taškų ir atlikęs 6 rezultatyvius perdavimus, sulaukė 15min klausimo ir apie etapą „Ryte“.

Meksikietis tapo rezultatyviausiu Dainiaus Adomaičio kariu Europos taurės 2019-2020 m. sezone, vidutiniškai rinkęs po 12,7 taško per susitikimą, pridėjęs dar po 2,3 atkovoto kamuolio ir 3 rezultatyvius perdavimus. P.Cruzas daugiausiai taškų „Ryto“ ekipoje rinko ir vietinėse pirmenybėse, varžovus vidutiniškai baudęs po 11,6 taško per rungtynes.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pako Cruzas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pako Cruzas

Apie Vilniaus klubą jis atsiliepė gražiausiais žodžiais, nors 2020 m. kovą, palikęs Lietuvą dėl prasidėjusio koronaviruso, nebuvo tikras, ar sostinės komanda jam išmokės visą priklausantį atlyginimą.

„Turiu gerų prisiminimų iš Vilniaus, man patiko žaisti „Ryte“. Žmonės elgėsi su manimi labai gerai, tai – puiki organizacija. Vilniuje turėjau gerą laiką, – kalbėjo P.Cruzas. – Iš jų atgavau visus pinigus. Kaip ir sakiau, „Rytas“ yra puiki organizacija, jie su manimi elgėsi gerai. Linkiu jiems tik geriausio.“

Apie Pasvalį – geriausiais žodžiais

Į akistatą su Lietuva sekmadienį stos ir dar vienas mūsų šalyje anksčiau žaidęs meksikietis.

Vidurio puolėjas Danielis Amigo į Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klubą atvyko 2020 metais prieš pat COVID-19 pandemiją ir spėjo sužaisti tik vieną susitikimą, bet liko Lietuvoje ir kitame sezone, kai per 19 LKL mačų turėjo 10 taškų ir 4,5 atkovoto kamuolio rodiklius.

„Man labai patiko Lietuvoje, ten praleidau puikų laiką. Lietuvos krepšinio lyga – labai stipri. Turėjau puikius komandos draugus, kurie man labai padėjo. Visi man buvo malonūs“, – prisiminimais su 15min Maniloje dalinosi dabar gimtinėje žaidžiantis 27-erių krepšininkas.

Priešingai nei P.Cruzui, D.Amigo teko gyventi ne Lietuvos didmiestyje, o 6 tūkst. gyventojų turinčiame Pasvalyje. Vis dėlto blogų atsiliepimų apie tai meksikietis neturėjo ir išskyrė tik šaltą lietuvišką žiemą.

„Be abejo, kad Pasvalyje man buvo kiek per šalta, o žiemos – kiek per ilgos, – juokėsi D.Amigo. – Bet kaip ir minėjau, Pasvalio žmonės man buvo labai geri. Apie savo patirtį Lietuvoje galiu atsiliepti tik geriausiais žodžiais. Aš buvau laimingas ten.“

Pasvalyje man buvo kiek per šalta, o žiemos – kiek per ilgos.

Jei P.Cruzas pirmajame ture pasaulio čempionate buvo rezultatyviausias meksikietis, tai D.Amigo didžiąją dalį rungtynių stebėjo nuo atsarginių suolo. Jis žengė ant parketo tik trims minutėms, bet niekuo išsiskirti nespėjo.

„Sunkus pralaimėjimas. Akivaizdu, kad turime atsitiesti, nes ši dvikova jau yra praeitis. Turime koncentruotis į Lietuvą, nes laukia dar kietesnis riešutėlis. Lietuva – labai stipri, fiziška komanda. Turėsime žaisti su energija ir iš širdies, ką visada darome, – po pralaimėjimo Juodkalnijai kalbėjo meksikietis. – Nors Lietuva yra maža valstybė, bet tai – tikra krepšinio šalis. Jūsų rinktinė yra tarp geriausių, tad turėsime būti maksimaliai susikoncentravę. Laukia labai sunkus mačas.“

Pralaimėję pirmąjį mačą, meksikiečiai dabar yra prispausti prie sienos. Norėdami žengti į kitą etapą, jie privalo įveikti Lietuvą, antraip traukinys nuvažiuos negrįžtamai.

„Pagrindinis mūsų rinktinės tikslas – patekti į kitą etapą. Jei norime tai įgyvendinti, turime laimėti kitus du mačus“, – aiškiai tikslus suformulavo D.Amigo.

FIBA nuotr./Danielis Amigo
FIBA nuotr./Danielis Amigo

Vis dėlto jam pačiam jau vien kelionė į Filipinus yra įspūdinga patirtis. JAV ir Meksikos pilietybes turintis krepšininkas pasaulio čempionate dalyvauja pirmą kartą.

„Buvimas pasaulio pirmenybėse Maniloje kartu su nacionaline rinktine yra žodžiais neapsakoma patirtis nuo pat pirmos atrankos dienos. Labai džiaugiausi, kai iškovojome bilietą į Filipinus. Mėgaujuosi kiekviena pasaulio taurės akimirka, – teigė Meksikos ūsorius. – Aš grįžau po nedidelės traumos, bet galiu žaisti ir bandau padėti komandai kaip tik galiu. Jei treneris nori, kad žaisčiau 5, 10 ar 15 minučių, aš visada vykdysiu nurodymus ir palaikysiu savo komandos draugus.“

Lietuvos ir Meksikos rungtynės sekmadienį prasidės 15.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas