Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 06

Pasakiškas latvių žygis baigėsi ašaromis ir pasididžiavimu: „Tai – neįtikėtina istorija“

Pirmą kartą pasaulio čempionate žaidusi Latvijos vyrų krepšinio rinktinė turnyro metu pateikė ne vieną siurprizą, o arti didžiausio jų buvo ketvirtfinalio etape. Luca Banchi auklėtiniai per vieną metimą buvo nuo pergalės prieš Vokietiją, tačiau Davio Bertanio tolimas šūvis tikslo nepasiekė.

Mažiausia šalis pasaulio taurės atkrintamųjų istorijoje pergalių sąskaitoje jau turėjo laimėjimus prieš Prancūziją, Ispaniją ir Braziliją, o trečiadienio pavakarę Maniloje buvo arti sensacingo smūgio Vokietijai, kuri ketvirtfinalio kovą pasitiko nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo.

„Jei nori laimėti prieš Vokietiją, turi žaisti tobulai, – po pralaimėjimo 79:81 kalbėjo Gedimino Žiemelio „vilkų“ klubą dominęs italas strategas Luca Banchi. – Skaudi nesėkmė. Šiuo metu mano galvoje ir mintyse yra tik šie vyrukai, kad nepalūžtų, išlaikytų psichologinį ir fizinį tvirtumą. Turnyras nesibaigė, liko dar dvejos rungtynės, kurias turime užbaigti kuo aukštesne nata. Tikiuosi, kad Latvijos žmonės mumis didžiuojasi ir yra laimingi.“

Rungtynes geriau pradėjusi Latvija varžovams į dantis smūgiavo iškart, pirmųjų penkių minučių atkarpą laimėjusi 13:3.

Nors pagrindinis Vokietijos rinktinės įžaidėjas Dennisas Schroderis užfiksavo bene blogiausią karjeroje mačą, realizavęs vos 4 metimus iš 26 ir surinkęs -10 naudingumo balų, vokiečiai rado būdų perimti mačo kontrolę.

Daugiausiai – atsarginių žaidėjų pastangomis, kurie pergalingame mače įmetė 44 taškus, kai Latvijos suolas startiniams krepšininkams padėjo tik 6 pelnytais taškais.

Po ilgosios pertraukos Vokietiją traukti ėmė broliai Wagneriai, kurių pastangomis ketvirtojo kėlinio pradžioje Gordono Herberto auklėtiniai pirmavo 74:60.

Vis dėlto po mačo su žurnalistais iš Lietuvos bendrauti nepanorę Rolandas Šmitas (14 taškų, 8 atkovoti kamuoliai) ir Arturas Žagaras (24 taškai, 8 rezultatyvūs perdavimai) smeigė tris tritaškius ir latvių stovykloje vėl sužibo viltis.

D.Schroderio tuščius šovinius Latvija pavertė į auksinį šansą, tačiau iki tol 6 tritaškius iš 12 pataikęs Davis Bertanis supanikavo ir pergalę galėjusį atnešti metimą paleido iš labai toli, kai rungtynių laikrodis dar rodė daugiau nei 4 sekundes iki mačo pabaigos. Metimas buvo geras, bet kamuolys pataikė į lanką.

„Ką padarysi... Atkovojome kamuolį, kuo greičiau kirtome vidurio liniją ir išmetėme tolimą metimą. Su Daviu niekada negali žinoti, nes jis gali pataikyti tokius metimus“, – sakė L.Banchi.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Po netikslaus šūvio – marškinėlius ant galvos užsimaukšlinusio „Oklahoma City Thunder“ žaidėjo ašaros ir sielvartas viduryje aikštelės.

„Mes tikime Daviu, – sakė 18 naudingumo balų surinkęs Rodionas Kuručas. – Jis pataikė sunkius metimus visos dvikovos metu. Aš bėgau kovoti dėl kamuolio. Tikėjausi, kad galiu pamušti kamuolį, tačiau jis atšoko labai toli. Šįkart sėkmė mums nenusišypsojo. Eisiu į rūbinę ir pasikalbėsiu su juo, kadangi jam dabar reikia žmogaus, kuris padėtų susitvarkyti su emocijomis. Šiandien jis pataikė krūvą tritaškių, bet prametė svarbiausią. Toks yra krepšinis – kartais pataikai, kartais prameti.“

Kovą dėl 5–8 vietų kartu su lietuviais tęsiantys latviai didžiuojasi, ką nuveikė per šiuos dvejus metus nuo pirmojo atrankos laiptelio.

„Per pastaruosius dvejus metus nuveikėme puikų darbą, statydami viską nuo pagrindų, – sakė L.Banchi. – Atrankoje vertėmės 27 skirtingais žaidėjais, o viską pradėjome rungtynėmis su Baltarusija ir Armėnija. Nuo atrankos nukeliauti iki pasaulio taurės, kurioje buvome per metimą nuo pusfinalio... Tai yra neįtikėtina istorija. Žinoma, tikėjausi, kad viskas baigsis ne taip, bet mes turime geros medžiagos ateičiai, o tai yra svarbiausia. Sunkiai dirbome rinkdami komandą ir ruošdami žaidėjus. Šiandien pamatėte kasdienio mūsų darbo pastaruosius du mėnesius rezultatą.“

VIDEO: Latvių treneris Luca Banchi kelia galvą: „Nors pralaimėjome, tai yra neįtikėtina istorija“
VIDEO: „Krepšinio karštis“: L.Kleiza ir M.Gecevičius – apie pralaimėtą mūšį serbams ir Lietuvos krepšinio žaizdas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas