Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 25

K.Maksvytis po pergalės prieš Egiptą: „Emocijos ir energija liejosi per kraštus“

Pasaulio čempionato pirmajame susitikime Lietuvos rinktinė vėl pademonstravo itin banguotą žaidimą, tačiau galiausiai 29-erius metus planetos pirmenybėse pergalės neiškovojusius Egipto krepšinio faraonus pranoko triuškinama persvara 93:67. Ši pergalė – pirmoji pasaulio pirmenybėse Kaziui Maksvyčiui, kuris po susitikimo vardino džiuginusius dalykus, bet ir pabrėžė vieną, į kurį derėtų atkreipti dėmesį.

Pirmasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės mačas pasaulio pirmenybėse Maniloje – pirmoji pergalė Kazio Maksvyčio auklėtinių kišenėje.

„Mall of Asia“ arenoje penktadienio vakarą nacionalinės krepšinio rinktinės palaikyti susirinko bent 300 sirgalių iš Lietuvos. Trečdalis jų išsimėtė po visą areną, o likusieji susirinko į vieną legendinio Tomo Balaišio „Sėklos“ vedamą tribūną.

Mačo pradžia priminė diskoteką – Afrikos komandos žaidėjai buvo šokdinami daugybės Kazio Maksvyčio auklėtinių, nesvarbu, tai buvo geru metimu nepasižymintis Donatas Motiejūnas ar snaiperis Eimantas Bendžius, o galingi dominavusio per pirmąsias minutes Jono Valančiūno ir Tado Sedekerskio dėjimai jau antrojo kėlinio viduryje lietuviams sukrovė 20 taškų pranašumą.

Mūsiškių žaidimas sulėtėjo sulig užstrigusiu taiklikliu iš toli. Vos 2 tritaškius iš 14 iki ilgosios pertraukos pataikę lietuviai leido Egiptui priartėti per 10 taškų skirtumą.

Aštuonių pramestų tolimų metimų ruožą nutraukė Eimantas Bendžius, per trečią ketvirtį susmeigęs tris tritaškius, o puikiai jam talkino planetos pirmenybėse debiutavęs Margiris Normantas. Šis duetas kilstelėjo Lietuvos rinktinę į priekį, o įsismaginę lietuviai ketvirtajame kėlinyje varžovus ėmė triuškinti nepadoriu pranašumu.

Susitikimo pabaigoje taškus į savo sąskaitą spėjo visi dvylika rinktinės žaidėju, o malonų žaidimą pademonstravo paskutinis į aikštelę žengęs Gabrielius Maldūnas, per 7 minutes spėjęs pasižymėti 10 naudingumo balų.

Jau sekmadienio vakarą Kazio Maksvyčio komanda susitiks su Meksikos rinktine, kurioje rungtyniauja du „Betsafe-LKL“ patirties turintys žaidėjai Pako Cruzas ir Danielis Amigo.

„Pirmos rungtynės, tad emocijos ir energija liejosi per kraštus, bet geriau taip, nei komanda būtų pasyvi, – po mačo kalbėjo Kazys Maksvytis. – Iškovojome pergalę. Puolimas daugmaž visas rungtynes buvo neblogas, išsimetėme daug gerų metimų, gerai vaikščiojo kamuolys, geras kamuolio ir klaidų balansas. Mūsų energija puolime atsispindi ties 22 atkovotais kamuoliais po varžovų krepšiu. Tai – milžiniškas skaičius ir didelis pliusas. Norisi atkreipti dėmesį į gynybą, kuri buvo banguota. Pirmajame kėlinyje turėjome gerą atkarpą, antroje mačo pusėje išprovokavome keturias varžovų pražangas puolime. Tai irgi yra neblogas rezultatas. Pirmas rungtynės, daug emocijų. Laimėjome pergalę, bet tai tik pradžia ir vėliau bus sunkiau.“

– Kodėl buvo tokie bangavimai žaidime?

– Nuėmėme emocijas, padarėme pirmus keitimus, kurie kažkiek išbalansavo komandą. Pirmos rungtynės, tad visko galime tikėtis. Tikiuosi, kad prieš prieš stipresnius varžovus žaisime kažkiek stabiliau.

– Donatas Motiejūnas teigė, kad Egipto sugrįžimas buvo dėl lietuvių klaidų. Pritariate tam, ar varžovai kažkuo nustebino?

– Kažkiek pritariu. Kažkiek per daug agresyviai gynėmės ir buvome dėl to nubausti. Pradėjo spausti – pusė komandos spaudžia, o pusė ne. Buvo tokių nesusikalbėjimų iš per didelio noro. Pražangos buvo bent kelios, kai buvome jau išnaudoję pražangų limitą. Tai pirmos rungtynės ir emocijos ėmė viršų.

– Kodėl pirmajame kėlinyje puikiai atrodęs Ignas Brazdeikis per kitus du kėlinius žaidė tiek mažai ir buvo tuščias?

– Žaidėme prieš Egiptą. Žais daugiau, kai žaisime prieš kitas ir stipresnes komandas. Ir Jono nenorėjome leisti, bet pagrindinė mintis buvo, kad jis grįžtų kažkiek į ritmą po blogos atkarpos. Visai nesutinku. Ignas yra taupomas ir jis yra vienas iš geriausių komandos žaidėjų.

– Kiek buvo abejonių Joną Valančiūną leisti į aikštelę, kai komanda pirmavo 30 taškų persvara?

– Buvo minčių visai neleisti, bet jis turėjo nekokią atkarpą ir norėjosi, kad jis geriau pajustų žaidimą. Nusprendėme galvoti apie kitas rungtynes ir išleidome jį į aikštelę mačo pabaigoje.

– Ar jūsų nestebina, kiek daug situacijų J.Valančiūnas susikūrė iš savo originalaus „pagąsdinimo“?

– NBA veikia, tai ir prieš egiptiečius turbūt veikia.

– Kokį įspūdį šiandien jums paliko Margiris Normantas?

– Geras įspūdis. Pirmiausia jis gerą darbą padarė gynyboje. Pirmoji gera atkarpa buvo susijusi ir su juo. Jis labai gerai spaudė kamuolį, neleido priimti jo pagrindiniam Egipto įžaidėjui. Po to prie gynybos prisijungė ir puolimas. Smagu, jis sužaidė kaip senbuvis.

– Ar Gabrielius Maldūnas su tokiu žaidimu gali išsikovoti solidesnį vaidmenį rinktinėje?

– Be abejo. Gynyboje jis agresyviai atakavo kamuolį, užkamšė baudos aikštelę. Puolime – jis gerai ir greitai leidosi po krepšiu. Jis tam ir buvo paimtas į komandą su tokiu vaidmeniu. Išėjo geros rungtynės jam, kad įeitų į ritmą.

– Kuo taip stipriai prasikalto Tomas Dimša, kad po pasikalbėjimo su jumis vėliau jį guodė dviese?

– Tai buvo ne tik Tomo klaida. Buvo nurodymas žaisti dvi atakas „2 už 1“, bet nei jis, nei Mindaugas Kuzminskas nemetė į krepšį. Kažkas gavo velnių, nors galbūt ne visai Tomas šioje situacijoje buvo kaltas.

– Ar mačo pabaigoje T.Dimšą išleidote su mintimis, kad jis dar nebuvo įmetęs taškų?

– Ir su ta mintimi, kad pajustų ritmą. Ir atsidarė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

– Šiandien puolime gana stipriai buvome priklausomi nuo tolimų metimų. Ar taip bus viso čempionato metu?

– Varžovai labai spaudėsi. Mes norėjome juos pralaužti jėga. Buvo daug tritaškių, buvo daug tritaškių ir po atkovotų kamuolių puolime. Manau, kad tai būdinga šioms rungtynėms, o kitame mače bus kitaip.

– Ar jaučiate sirgalių palaikymą Maniloje?

– Labai jaučiame. Jie atvyko iš labai toli. Daug sirgalių, daug žurnalistų. Tikrai smagu, kai toks dėmesys toli nuo Lietuvos. Smagu žaisti tokioje atmosferoje.

VIDEO: Laida „Krepšinio karštis”: Rinktinės vyrų vaidmenys, žaidėjas X ir pirmas varžovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas