Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 03

Prabudinti amerikiečiai nukėlė kepures: „Lietuva laimėjo pelnytai ir sąžiningai“

JAV krepšinio rinktinė – parklupdyta ant kelių. Devynių pergalių seriją oficialiuose turnyruose turėję amerikiečiai jau pirmajame kėlinyje sugėrė stiprų lietuvišką niuksą ir per 40 minučių taip ir nebepagavo toli į priekį nurūkusių mūsiškių.

78 sekundės – tiek laiko olimpinė čempionė JAV rinktinė pirmavo prieš Lietuvą sekmadienio vakarą „Mall of Asia“ arenoje.

Neįtikėtinai nuo pirmų minučių atakavę mūsiškiai jau pirmajame kėlinyje nurūko į priekį ir nors JAV krepšininkai beveik ištirpdė 21 taško Lietuvos pranašumą antroje mačo dalyje, mūsiškiai atsilaikė – Lietuva triumfavo įspūdingose taškų lenktynėse 110:104.

„Jie pradėjo rungtynes pataikydami devynis iš devynių tritaškių. Kai komanda taip pataiko, sudėtinga būtų nesusikrauti tokios persvaros. Nukeliu prieš juos kepurę – jie sužaidė labai geras rungtynes, – po pralaimėjimo kalbėjo vienas iš JAV rinktinės lyderių Austinas Reavesas. – Negalime taip pradėti rungtynių, negalime atsilikti 17 taškų po dviejų kėlinių. Labai sudėtinga išlipti iš tokio didelio deficito. Tačiau pasikartosiu, kad turime nukelti prieš juos kepures – jie pataikė labai gerai, puikiai kovojo dėl kamuolių. Sveikinimai jiems.“

Pirmajame kėlinyje, kai lietuviai pradėjo dominuoti aikštėje, už galvų griebėsi visi – amerikiečiai žurnalistai, filipiniečiai sirgaliai ir neutralūs žiūrovai.

Vis dėlto JAV rinktinės nariai tikina, kad toks skrajojantis Lietuvos žaidimas jų nešokiravo.

„Lietuviai mūsų nenustebino – žinojome, kad jie yra labai geri. Žinojome, ką jie gali, mes patys turėjome žaisti geriau“, – teigė A.Reavesas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Akis bado ne tik lietuvių tritaškių, bet ir atkovotų kamuolių rodiklis. Lietuva amerikiečius pranoko net 43:27 pagal sugriebtus kamuolius. Ar tai rodo, jog amerikiečiai buvo pernelyg atsipalaidavę ir nuvertino lietuvius?

„Nemanau, kad nuvertinome Lietuvą. Žinojome, ką jie gali ir kad jie atsikovoja kamuolį po 43 proc. savo pramestų metimų. Žinojome, kad taip gali nutikti. Jie labai gera komanda ir išpildė tai, ką norėjo padaryti, o mes to nesugebėjome padaryti“, – sakė A.Reavesas, pats pelnęs 7 taškus beveik per 13 minučių.

Nemanau, kad nuvertinome Lietuvą.

Apie mūsiškius gražiai atsiliepė ir daugiausia rūpesčių lietuviams sukėlęs Anthony Edwardsas. JAV rinktinės lyderis tempė savo komandą ir pelnė net 35 taškus, bet to neužteko.

Po mačo jis buvo paklaustas, ar teisėjavimas šiose rungtynėse jam kliudė, tačiau Ant (liet. skruzdėliukas) pravarde žinomas žaidėjas atsakė neigiamai.

„Ne, jie mus įveikė sąžiningai ir pelnytai. Jų 22 numeris (Eimantas Bendžius) pataikė du kertinius tritaškius ketvirtame kėlinyje, vieną iš jų krisdamas į užribį. Tai tiesiog buvo jų vakaras – jie laimėjo pelnytai“, – sakė A.Edwardsas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Anthony Edwards
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Anthony Edwards

Daug strėlių po tokių rungtynių skriejo į JAV rinktinės aukštaūgius, nesugebėjusius primesti savų taisyklių baudos aikštelėje. Vienas iš jų – Bobby Portisas, kurio 15min paklausė, kuo jam įsiminė varžovai iš Lietuvos.

„Tai labai kieta komanda. Jie labai gerai pataikė metimus, jie žaidžia vieningai ir vienas kitą pažįsta ilgą laiką. Jie nuostabiai kovojo dėl kamuolių, o šituo mes nesusitvarkėme, kaip ir su rungtynių pradžia, per kurią lietuviai buvo nuostabūs“, – sakė „Milwaukee Bucks“ aukštaūgis.

Tiesa, rezultatyviausiai lietuvių gretose žaidė ne kuris nors aukštaūgis, o netikėtu ginklu tapęs Vaidas Kariniauskas. Jis dar pirmajame kėlinyje ėmė koncertuoti prieš A.Reavesą, o po vieno iš epizodų atsisukęs į „Los Angeles Lakers“ žvaigždę rodė jam liežuvį.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vaidas Kariniauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vaidas Kariniauskas

Sulaukęs klausimo apie 15 taškų pelniusį Mažeikių „M Basket“ žaidėją A.Reavesas įvertino varžovą, bet neišsiplėtė.

„Jis labai geras žaidėjas. Žinojome, prieš ką žaisime, tikrai nenuvertinome Lietuvos, o jie įrodė, kad yra gera komanda“, – sakė gynėjas.

Amerikiečiams šiek tiek problemų buvo kilę jau ir ankstesniame mače prieš Juodkalniją, kai pergalę jie įtvirtino tik mačo pabaigoje. Tuomet JAV rinktinės puolėjas Paolo Banchero tikino, kad tai dar nėra prabudimo signalas jo komandai. O ar yra pralaimėjimas Lietuvai?

„Jeigu neprabusime dabar, tai neprabusime niekada, – teigė A.Reavesas. – Dabar mūsų laukia „laimėk arba važiuok namo“ rungtynės. Negali laimėti rungtynių nežaisdamas jų intensyviai. Galbūt tai galėjo kažkurios ankstesnės JAV rinktinės, kurios nepralaimėdavo, bet mes to daryti negalime. Tai mums tikras žadintuvas, tad dabar žinome, ką turime daryti toliau.“

Jeigu neprabusime dabar, tai neprabusime niekada.

Primename, kad ketvirtfinalyje Lietuvos rinktinė žais prieš Serbiją, o JAV – prieš Italiją. Abu mačai vyks antradienį.

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: „Faina, bet ši pergalė nieko neduoda“
VIDEO: Kazys Maksvytis po rungtynių su JAV: „Reikia pamiršti šią pergalę“
VIDEO: Jonas Valančiūnas: „Kažkas nerealaus, kad galėjome įsirašyti į istoriją“
VIDEO: Rokas Jokubaitis: „Dar sunku suvokt ką čia padarėm“
VIDEO: Vaidas Kariniauskas apie pergalę prieš JAV

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas