Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Giedraičio kritiką išgirdęs K.Maksvytis: „Kažką „atkabinti“ reikėjo“

Mažai grupelei žurnalistų iš Lietuvos, kurią pirmadienį turėtų papildyti gausios pajėgos, Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis papasakojo apie pirmąsias nacionalinės komandos dienas Puerto Rike, draugišką mačą už uždarų durų, prarastus lagaminus, Roko Giedraičio viešai išreikštą pyktį bei visų klijuojamą favoritų etiketę.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė įsikūrė Puerto Riko sostinėje San Chuane, kurioje kitą savaitę startuos Paryžiaus olimpinių žaidynių atrankos turnyras.

Kazio Maksvyčio auklėtiniai į pagrindinį sporto renginį sieks sugrįžti po prieš trejus metus Nemuno saloje įvykusios katastrofos, kai Dariaus Maskoliūno vadovaujama komanda atsimušė į Lukos Dončičiaus sieną ir pirmą kartą po nepriklausomybės atkūrimo praleido Tokijo olimpines žaidynes.

Prieš tris dienas į Puerto Riką atvykusi Lietuvos rinktinė spėjo sužaisti draugiškas rungtynes, o dabar gyvena laukimo nuotaikomis.

„Mes praktiškai viską padarėme. Dabar yra sunkiausios dienos, kai esi pasiruošęs, bet turi laukti ir per šį laukimą nesudegti. Norėtųsi, kad lemiamos rungtynės prasidėtų dabar, – sakė Kazys Maksvytis. – Gerai, kad atvažiavome anksčiau. Kaip jau girdėjote, buvo šiek tiek nesklandumų – dingo ne tik mūsų daiktai, bet ir gydytojų bei viso personalo įranga. Mes neturėjome galimybių gerai pasiruošti pirmai treniruotei, bet organizatoriai ir mūsų vadovai padirbėjo, kad treniruotė įvyktų.

Mūsų planus kažkiek pakeitė tai, jog Puerto Rikas pasiūlė sužaisti draugiškas rungtynes, kurių neplanavome. Kaip jau girdėjote, padarėme uždaro tipo rungtynes. Tai – geriau nei treniruotė, per kurią būna sunkiau išgauti varžymąsi ir kokybę, kad ir kiek besitreniruotum.“

Lietuvos ir Puerto Riko krepšinio federacijos priėmė sprendimą viešai apie šį už uždarų durų vykusį mačą nekomunikuoti.

„Tai – rizika tiek mums, tiek Puerto Rikui, nes nenorėjome vieni kitiems atversti kortų, – sakė K.Maksvytis. – Pagal tai, ką pamatėme, tai yra stipri komanda. Mes prieš šią komandą tikrai žaisime pusfinalyje arba finale. Jie norėjo pasitikrinti su mumis, o mes gerai apsvarstėme ir nusprendėme priimti jų iššūkį. Puerto Riko krepšinio federacijos vadovas Carlosas Arroyo dėkojo mums ir pažadėjo mus pagloboti viso turnyro metu.“

puertorico.basketball/Domantas Sabonis ir Jose Alvarado
puertorico.basketball/Domantas Sabonis ir Jose Alvarado

Skrydžio iš Madrido į San Chuaną metu Lietuvos rinktinė prarado daugybę daiktų, kurie savininkus pasiekė po paros ar dviejų. Kaip per šį laikotarpį teko suktis iš padėties?

„Jeigu žaidėjai aprangų sulaukė po dienos, tai treneriai ir štabo nariai lagaminų neturėjo dar dieną. Teko dalintis ir telefono krovikliais, ir daiktais. Organizatoriai suorganizavo vienkartinius higienos reikmenis, tai kažkaip iš situacijos išsisukome. Gal penki štabo nariai savo daiktų neturėjo dvi paras. Reikėjo išgyventi“, – sakė K.Maksvytis.

Puerto Riką nuo Venesuelos skiria tik Karibų jūra ir pusantros valandos skrydis lėktuvu, tačiau nesklandumų ir nesusipratimų, kurie lietuvių prieš dvylika metų tykojo Karakase, mūsiškiams San Chuane patirti neteko.

„Viskas idealiai tikrai nėra, – šyptelėjęs sakė K.Maksvytis. – Vienas iš iššūkių mums yra susitvarkyti su nedidelėmis smulkmenomis ir nedideliais vėlavimais, kurių bus. Mes turime kontroliuoti tuos dalykus, kuriuos galime kontroliuoti. Kalbant bendrai – viešbutis yra geras, geroje lokacijoje, o San Chuane yra karšta. Jei kažko nėra, tai organizatoriai stengiasi tai pataisyti. Manau, kad sąlygos yra neblogos.“

VIDEO: PIKENROLAS: klausimų kelianti rinktinė, LKL perėjimai ir S.Francisco bėdos Kaune

Treneris pasidžiaugė vis gerėjančia žaidėjų komunikacija aikštelėje su pagrindiniu lyderiu Domantu Saboniu.

„Pasistūmėjome į priekį. Žaidėjai labiau pripranta prie vienas kito, į geresnę formą įeina ir jis, ir visa komanda. Manau, kad šių kelių dienų mums ir trūko. Jei matėte paskutines mūsų rungtynes, tikiu, kad dabar būsime šiek tiek geresni“, – teigė Lietuvos rinktinės vairininkas.

K.Maksvytis pasidalino mintimis ir apie nuo dvyliktuko atkabinto Roko Giedraičio išstojimą portalui „BasketNews“ dėl „nulinės rinktinės komunikacijos“.

„Suprantu Roką, – sakė K.Maksvytis. – Žinote, treneriui morališkai yra labai sunki misija atkabinti žaidėją nuo rinktinės, su kuriuo susigyveni, o tuo labiau Eurolygos žaidėją. Bet kažką atkabinti reikėjo. Mes netaikome praktikos kviesti dvylikos žaidėjų į stovyklą. Norėjosi paimti visus žaidėjus, bet reikėjo priimti sprendimą ir pasirinkti jų dvylika.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rokas Giedraitis
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rokas Giedraitis

Sirgaliai, žurnalistai ir net varžovai Lietuvos rinktinę vertina kaip atrankos San Chuane favoritę. Tai yra etiketė, su kuria mūsiškiams teks susitaikyti, teigė K.Maksvytis.

„Visi mus mini favoritais. Tai nėra naujiena, tad turime su tuo susitvarkyti. Niekas mums neišties raudono kilimo ir su gėlėmis nelauks. Turime susitvarkyti su spaudimu – pirmiausia einančiu iš vidaus, o tuomet – ir iš išorės“, – sakė iš Darbėnų kilęs treneris.

„Iš savo pusės jaučiamės gerai, – apie pasiruošimo etapą kalbėjo K.Maksvytis. – Kažkiek iššūkis yra atkrintamųjų stiliaus rungtynės. Tai kažkiek neramina, bet esame pasiruošę."

VIDEO: PIKENROLAS: klausimų kelianti rinktinė, LKL perėjimai ir S.Francisco bėdos Kaune

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas