Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 26

Rinktinė kovoja ir su kondicionieriais bei filipinietiškais padažais: „Reikia prisitaikyti“

Apšilę kojas prieš Egiptą, Lietuvos krepšininkai sekmadienį stos į rimtesnį mūšį su 31-ąją vietą FIBA reitinge užimančia Meksika. „Tai žymiai pajėgesnė komanda negu Egipto“, – mačo išvakarėse įspėjo rinktinės treneris Kazys Maksvytis.

Būsimieji Lietuvos rinktinės varžovai turnyrą pradėjo nesėkme – nors kabinosi ketvirtajame kėlinyje, kai buvo sušvelninę skirtumą iki 8 taškų, meksikiečiai nusileido Juodkalnijai 71:91.

Tai reiškia, kad sekmadienio rungtynės jiems yra žūtbūtinės – pralaimėję ir Lietuvai, lotynų amerikiečiai prarastų galimybes žaisti antrajame turnyro etape.

Lietuvos rinktinė dar niekada nėra pralaimėjusi rungtynių prieš jokią Amerikos žemynų komandą išskyrus JAV, o šią seriją sieks išlaikyti ir rytoj.

Atmetus du pralaimėjimus prieš amerikiečius, mūsiškiai komandas iš Amerikos yra nugalėję jau 10 sykių.

Tai bus antroji Lietuvos ir Meksikos akistata per šių komandų istoriją. 2014-ųjų planetos pirmenybių starte Jono Kazlausko treniruoti lietuviai nugalėjo 87:74.

Kaip ir tada, taip ir dabar meksikiečius į priekį veda buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Pako Cruzas. 33-ejų veteranas prieš devynerius metus į lietuvių krepšį įmetė 21 tašką, o šiemet pirmajame ture pasižymėjo 16 taškų ir 6 rezultatyviais perdavimais.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pako Cruz
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pako Cruz

– Kokias išvadas apie Meksikos rinktinę padarėte po pirmų rungtynių? – K.Maksvytis buvo paklaustas po šeštadienio treniruotės.

– Manau, kad žymiai pajėgesnė komanda negu Egipto, tą visi mato. Abejose pusėse talentingesnė – tiek gynyboje, o ypatingai puolime. Puolime daug kas paremta ant dviejų mažiukų – Pako Cruzo ir Paulo Stollo. Jiems duota šiokia tokia laisvė ir jie kontroliuoja rungtynių tempą didžiąją jų dalį. Bus svarbu, kaip sustabdysime juos, jų pikenrolus, siautimą aikštelėje. Jeigu jie pajaučia savo žaidimą, su jais būna labai sunku. O ir gynyboje tai stipresnė komanda. Pirmas rungtynes laimėjome, bet antrose reikės pridėti kažkiek daugiau kokybės.

– Rokas Jokubaitis minėjo, kad prieš čempionatą buvo šiokia tokia įtampėlė, o dabar jau lengviau. Kaip jums pačiam?

– Visada yra sunku pradėti. Įsivažiavome, laimėjome rungtynes, nors nebuvo jos idealios – galime dar geriau. Tikimės, kad tą rezervą išnaudosime kitose rungtynėse.

– Po rungtynių pripažinote, kad buvo dėl papykti ant žaidėjų. Kas vakar buvo, ko nenorėtumėte matyti šiame čempionate?

– Labiausiai besikartojančios klaidos, norėtųsi jų išvengti. Buvo situacijų, kai blogai stabdėme greitą puolimą, buvo, kai be reikalo prasižengėme, per agresyviai spaudėme varžovus, prašokinėjome, sukūrėme jiems pranašumo situacijas. Reikia suvaldyti tą energiją ir nukreipti ją tinkama linkme.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė

– Atrodo, kad buvo situacija, jog prašėte primažinti kondicionierių darbą arenoje, žaidėjai bandė slėptis po rankšluosčiais. Kokia yra situacija?

– Žinote, pasaulio čempionatas greitai prasideda, greitai ir praeina. Reikia prisitaikyti prie daug dalykų – teisėjavimo, prie kondicionierių, prie maisto, prie sirgalių, prie žurnalistų tiek daug atvažiavusių. Čia negalima badyti pirštais, reikia greičiau prisitaikyti. Tos komandos, kurios greičiausiai prisitaikys, toliausiai eis čempionate.

– Rokas Jokubaitis buvo minėjęs, kad dalis komandos Azijoje persišaldė, kosėja. Kokia dabar yra situacija, ar yra negaluojančių komandos narių?

– Mini negalavimų dar iš Taivano parsivežėme – kas per daug taivanietiškų ar filipinietiškų padažų užvalgė, kas kosėja nuo kondicionierių šaltų. Bet tokių, kad nežaistų, nėra.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Rungtynės vyksta kas dvi dienas, krūvis didelis. Kaip sekasi prie to prisitaikyti ir paskirstyti krūvį teisingai?

– Jeigu turime galimybių, kaip buvo paskutinėse rungtynėse, padaliname krūvį. O šiaip ruošėmės tam – turėjome keletą ciklų tiek su Suomijos rinktine, tiek su Prancūzijos, kai žaidėme dvejas rungtynes iš eilės. Turim prisitaikyti ir manau, kad esame tam pasiruošę.

– Pernai buvo situacijų, kai atšaukdavote treniruotes. Kokia situacija šiemet, ar gali būti pokyčių?

– Gali būti. Turime pirminį planą, bet visada reaguojame į situaciją. Bent jau pirmame etape mūsų rungtynės yra paskutinės, vėlai vakare, tad kol kas nesiruošiame to daryti.

Kas per daug taivanietiškų ar filipinietiškų padažų užvalgė, kas kosėja nuo kondicionierių šaltų.

– Ar nustebino tokia Kanados pergalė prieš Prancūziją?

– Nustebino. Manau, kad šiek tiek neadekvačiai Prancūzijos rinktinė pralaimėjo, nors Kanada yra viena iš favoričių. Bet čia tik pirmos rungtynės, manau, kad prancūzai sureaguos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas