Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 24

Rinktinės progresu pasidžiaugęs JV: „Žinome, ko atvažiavome, ir nežiūrime, kas ką kalba“

Lietuvos rinktinės kapitonas Jonas Valančiūnas džiaugiasi komandos demonstruojamu progresu pasiruošimo etape prieš pasaulio čempionatą ir nekreipia dėmesio į tėvynainių skeptiškas kalbas dėl nacionalinės rinktinės galimybių planetos pirmenybėse Filipinuose.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jonas Valančiūnas – labiausiai patyręs Lietuvos rinktinės žaidėjas.

Nacionalinės komandos kapitonui 2023-ųjų metų pasaulio pirmenybės Maniloje (Filipinai), Džakartoje (Indonezijoje) ir Okinavoje (Japonijoje) bus jau dešimtasis didelis turnyras karjeroje.

Daugiau turnyrų su Lietuvos rinktinės apranga nei barzdotas 31-erių metų komandos kapitonas yra sužaidę vos trys žaidėjai – Robertas Javtokas (12), Šarūnas Jasikevičius (11) ir Jonas Mačiulis (11).

Iš Utenos kilęs milžinas yra vienas iš trijų dabartinių Kazio Maksvyčio auklėtinių, kuriems teko garbė pajusti, ką reiškia iškovoti medalį su Lietuvos rinktine. Vien auksinius medalius su jaunimo rinktinėmis skynęs 211 cm ūgio bokštas vėliau su nacionaline komanda dukart pasiekė Europos čempionato finalą ir parsivežti į namus sidabrą – 2013-aisiais ir 2015-aisiais.

Nors ir su stipriai išpešiota rinktine, J.Valančiūnas jau šį penktadienį su bendražygiais pradės žygį turėdamas tikslą praplėsti namuose esančią apdovanojimų kolekciją.

„Mes žinome, ko čia atvažiavome, ir nežiūrime, kas ką kalba. Visada būdavo kalbų prieš, po ir per čempionatą. Mes žinome, ko mes atvažiavome, ko mes norime ir ką mes galime. Tai ir viskas. Ta vaga ir važiuosime. Ko siekiame? Kuo aukščiausios vietos“, – 15min prieš pasaulio čempionato startą sakė J.Valančiūnas.

Pasiruošimo etape, kuriame Lietuva per aštuonerias rungtynes iškovojo penkias pergales, JV vėl buvo lyderis. Jis pirmavo komandoje pagal pelnomus taškus (vid. 15,6), atkovotus kamuolius (vid. 9,1) ir naudingumo balus (vid. 23,7).

„Pasiruošimo ciklas yra pasiruošimo ciklas. Tikros kovos prasideda rytoj. Kai taip bus čempionate, tuomet ir bus galima kalbėti“, – apie savo sportinę formą JV nebuvo linkęs kalbėti.

Kiek vidurio puolėjas jaučiasi patogiau, kai komandoje nėra Domanto Sabonio?

„Komandos žaidimas keičiasi, nes nebėra dviejų didelių žaidėjų aikštelėje, tuomet atsiranda keturi kampai, išplėsta aikštelė ir tritaškiai metimai. Kitoks truputį braižas“, – sakė J.Valančiūnas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

Pirmoji Lietuvos rinktinės varžovė turnyre – Egipto komanda, su kuria lietuviai vienintelį kartą buvo susidūrę auksiniame 1937-ųjų metų Europos čempionate. Dvikova Rygoje baigėsi mūsiškių pergale 21:7.

Apskritai lietuviai prieš Afrikos žemyno atstovus oficialiose rungtynėse yra susitikę dešimt kartų, o vienintelę nesėkmę sugėrę nieko nelėmusiame 2012-ųjų metų Londono olimpinių žaidynių atrankos susitikime prieš Nigeriją (80:86).

FIBA parengtame pasaulio čempionato 32-ejų komandų reitinge Egiptui skirta vos 26-oji pozicija. Ryškiausias vardas – dešimties dienų kontraktą praėjusį mėnesį su „Brooklyn Nets“ sudaręs Patrickas Gardneris, o lietuvių akį traukti turėtų prieš prieš aštuonerius metus „Šiauliuose“ rungtyniavusio Assemo Marei pavardė.

„Pirmos rungtynės yra labai svarbios. Jaučiasi jaudulys, nervai. Visi šiek tiek įsitempę. Bet taip būna prieš kiekvieną čempionatą. Tai yra normalu. Jei to nebūtų, būtų nenormalu, juk visi nori pasirodyti geriau. Nieko, susitvarkysime, – sakė J.Valančiūnas. – Nereikia nuvertinti nė vienos komandos. Jie yra pajėgūs, turi greitus ir metančius mažiukus. Jie turi ir didelių žmonių po krepšių. Tikrai negalime nuvertinti.“

Egipto rinktinė pasiruošimo etape sužaidė ketverias draugiškas rungtynes – 69:80 nusileido Kinijai, 81:76 įveikė Sakartvelą, 71:77 krito prieš Meksiką bei 64:70 – prieš Libaną.

„Ne tik žiūrime į save, bet turime pasiruošti ir varžovui. Tikrai pajėgus varžovas, kuris gali puikiai žaisti ir puolime, ir gynyboje. Treneriams gal truputį sunkiau pasiruošti varžovui. Tai gal minusas mums“, – teigė Lietuvos rinktinės kapitonas.

Pasiruošimo etape Kazio Maksvyčio auklėtiniai iškovojo penkias pergales ir patyrė tris pralaimėjimus. Paskutinės dvi pergalės pasiektos Taivane, kai po lietuvių kojomis krito Puerto Rikas ir Latvija.

„Patenkintas, viskas gerai. Smagu, kad pasiruošimą pavyko pabaigti pergalingai. Prieš latvius parodėme tikrai neblogą žaidimą. Viskas progresuoja ir judame į priekį, – teigė J.Valančiūnas. – Mes žaidžiame kartu. Visi padedame vienas kitam – ir puolime, ir gynyboje. Esame komanda. Tai yra mūsų stiprybė. Ir gynyboje matyti, kad pradedame vienas kitam padėti. Pradeda veikti trenerio schemos gynyboje – ir zona, ir asmeninė gynyba. Tas džiugina.“

VIDEO: Laida „Krepšinio karštis”: Rinktinės vyrų vaidmenys, žaidėjas X ir pirmas varžovas

Nuo pernykščio čempionato rinktinėje pasikeitė aštuoni žaidėjai, o tokį pokytį nacionalinė komanda per visą nepriklausomybės laikotarpį išgyveno tik kartą.

Kokiais būdais tenka vienyti naują darinį į kumštį?

„Nereikia nieko vienyti. Visi žino, ko atvažiavo ir koks yra tikslas. Chebrai motyvacijos tikrai netrūksta. Visi žino, ko atvažiavo. Visi nori ir visi yra alkani. Ir nieko daugiau nepridursi“, – sakė J.Valančiūnas.

Nors termometro stulpelis Filipinuose nakties metu rodo 27 laipsnius, o dieną – viršija ir 32, tačiau rinktinės kapitonas prakalbo apie džemperio nešiojimą.

„Džemperiuko reikia viduje, kai kondicionieriai įjungti (juokiasi). Toks geras kontrastas – lauke labai karšta, o viduje – labai šalta“, – samprotavo JV.

VIDEO: Nauja laida „Krepšinio karštis“: mūsų rinktinės kolonos, čempionato favoritai ir įdomybės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas