Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Senamadiškas krepšinis prieš modernų“: lietuviai ruošiasi Puerto Riko emocijoms ir chaosui

Italijos rinktinę užtikrintai peržengę Kazio Maksvyčio vyrai pažvelgė į būsimą varžovę, su kuria naktį iš sekmadienio į pirmadienį San Chuano mieste kausis dėl bilieto į Paryžiaus olimpines žaidynes. Tai – atrankos šeimininkė Puerto Riko komanda, išsiskirianti emocijomis paremtu greitu žaidimu, tritaškiais metimais ir griausmingu vietos sirgalių palaikymu.

„Mintys geros, bet darbas dar iki galo nepadarytas“, – po galingos 88:64 pergalės prieš Italiją sakė nacionalinės rinktinės vairininkas Kazys Maksvytis.

Po dviejų sudėtingų pergalių prieš Meksiką (96:84) ir Dramblio Kaulo Krantą (97:93) nerimo buvo ne tik sirgalių gretose Lietuvoje, bet ir komandos viduje.

Vis dėlto K.Maksvyčio vyrai kol kas geriausią šios vasaros mačą sužaidė turnyro pusfinalyje, tad iki olimpinių žaidynių Paryžiuje teliko peržengti atrankos šeimininkės Puerto Riko komandos barjerą.

Nelsono Colono auklėtiniai pirmajame turnyro susitikime 99:56 sutriuškino Bahreiną, tuomet 80:69 sudavė antausį Italijai, o vėliau sekė 98:78 pergalė pusfinalyje prieš Meksiką.

„Pavojinga komanda. Emocinga. Labai svarbu žaidžiant prieš juos kontroliuoti situacijas, neleisti jiems bėgti, užsikurti su tritaškiais. Tai yra jų žaidimas. Patys žinome, kokioje atmosferoje žaisime. Visa esmė bus šaltos galvos“, – 15min sakė Arnas Butkevičius.

Prieš ketverius metus Dariaus Maskoliūno treniruojami mūsiškiai Kaune vykusios atrankos finale krito prieš magiškojo Lukos Dončičiaus vedamą Slovėniją, o dabar namų aikštelė pranašumu arba spaudimu virs Lietuvos varžovei.

Kovoje dėl olimpinio kelialapio Lietuvai teks žaisti sausakimšoje pagal oficialius skaičius net 18,5 tūkstančio sirgalių talpinančioje „El Coliseo de Puerto Rico José Miguel Agrelot“ arenoje, nors iš pažiūros talpa turėtų būti kiek mažesnė (apie 15 tūkstančių).

Puerto Riko sirgaliai
Puerto Riko sirgaliai
FIBA/Puerto Riko sirgaliai
FIBA/Puerto Riko sirgaliai

„Žaidėme su jais draugiškas rungtynes, žiūrėjome ir kai žaidė su italais. Emocinga komanda, daugiau emocijomis paremta negu italai. Pilna salė bus žmonių. Tikrai nebus lengva“, – 15min pridėjo Mindaugas Kuzminskas.

„Jie turi, turi... Maži žaidėjai siaučia, turi greitus žingsnius. Tokia moderni komanda – maži bėga, meta iš toli. Daugiau chaoso, – 15min sakė Marius Grigonis. – Manau, kad Lietuvai tokios komandos nelabai tinka, nes mes bandome žaisti seną krepšinį, su keliomis atkarpomis, kai atrodo, kad krepšinis yra šių dienų. Žiūrėsime, žiūrėsime. Pamatysime, kuris krepšinis yra geresnis.“

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas po pergalės: „Mūsų stiprybė, kad esame komanda“

Puerto Riko komandoje išsiskiria keturi žaidėjai – gynėjai Jose Alvarado (14,3 tšk., 3,7 rez. perd.), Tremontas Watersas (14,7 tšk., 6,3 rez. perd.), Jordanas Howardas (11 tšk.) ir aukštaūgis George'as Condittas (12,3 tšk., 4,7 atk. kam.).

Ypač greitą ir tolimais metimais paremtą krepšinį demonstruojantys puertorikiečiai atrankoje per mačą vidutiniškai išmeta beveik 35 tolimus metimus.

„Puerto Rikas – labai emocionali komanda, neblogai žaidžia prie savo sirgalių. Matysime“, – 15min sakė Deividas Sirvydis.

VIDEO: Italijos rinktinę patiesęs Kazys Maksvytis: „Mintys geros, bet darbas dar iki galo nepadarytas“

Didžiausia Puerto Riko krepšinio žvaigždė – buvęs Jono Valančiūno komandos draugas „New Orleans Pelicans“ komandoje J.Alvarado.

Greičiu ir gynyba garsėjantis įžaidėjas jau kartą atrankoje buvo prapliupęs taškais, kai 29 jų įmetė prieš Italiją. Vien antroje šio susitikimo dalyje J.Alvarado įmetė 6 tritaškius ir 21 tašką.

Labai emocinis žaidėjas, žaidžia ties instinktais, yra labai greitas. Jis gali pelnyti taškus ir įtraukti komandos narius į žaidimą, ką matėme ir paskutinėse rungtynėse. Nors visi jį laiko geru gynėju, agresyviu prasiveržėju, bet jis įmetė septynis tritaškius. Sužaidė geras rungtynes, kai komandai to labiausiai reikėjo.

„NBA žaidžia, vadinasi geras, – apie būsimų varžovų lyderį 15min sakė M.Grigonis. – Jis įmetė septynis tritaškius, vadinasi gali pataikyti. Jie – pietiečiai, tad greitai gali užsivesti. Emocijų bomba. Žaidžia namie, tad viskas yra pažįstama. Bus sunkios rungtynės. Bandysime ruoštis, o pirmiausia bandysime atsigauti. Reikės kažkaip užmigti. Visada problemos su užmigimu po rungtynių.“

FIBA nuotr./Jose Alvarado
FIBA nuotr./Jose Alvarado

Pirmajame pusfinalyje žaidę lietuviai prieš varžovus finale turės papildomų trijų valandų poilsio pranašumą.

„Kūnui gal kažkiek jaučiasi, bet manau, kad tai nedaro įtakos. Bet tai bus finalas ir dėl adrenalino nesijaus nuovargio“, – sakė D.Sirvydis.

„Tai kažkiek tikrai yra faktorius. Žaidžiame kiekvieną dieną, manau, kad būsime šviežesni“, – sakė treneris K.Maksvytis.

Oficialiose rungtynėse Lietuvos ir Puerto Riko komandos buvo susitikusios tris kartus – 1992-ųjų metų olimpinėse žaidynėse Barselonoje, 2004-ųjų metų olimpinėse žaidynėse Atėnuose bei 2012-ųjų metų Londono olimpinių žaidynių atrankoje Venesueloje.

Visus tris kartus pergalę šventė lietuviai.

VIDEO: PIKENROLAS: rinktinės vargai San Chuane, italų barjeras ir D.Motiejūno šachmatų partija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi