Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 04

Serbų NBA talento nešokiravo lietuvių triumfas prieš JAV: „Jie žaidžia nuostabiai“

Be pralaimėjimų pasaulio krepšinio čempionate žengiančios Lietuvos rinktinės kelyje – Serbija su trimis NBA ir šešiais Eurolygos žaidėjais. Vienas iš jų – Nikola Jovičius, su kuriuo ateitį sieja „Miami Heat“ klubas. „Negaliu pasakyti apie lietuvius nė vieno blogo žodžio“, – pasaulio čempionato ketvirtfinalio išvakarėse sakė talentingas serbas.
Nikola Jovičius
Nikola Jovičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lesterio mieste Anglijoje gimęs 20-metis serbų talentas labiausiai išgarsėjo dėl savo vardo ir pavardės.

Jie vos viena raide skiriasi nuo žymiausio šių dienų Serbijos krepšininko – Nikolos Jokičiaus.

Dėl to prieš N.Jovičiui patenkant į NBA lygą netrūko juokelių apie tai, kad stipriausios pasaulio lygos klubai serbą vilioja ne dėl jo talento, o dėl vardo ir pavardės.

Paauglystėje ne tik krepšinį, bet ir vandensvydį žaidęs serbas 2022 m. NBA naujokų biržoje buvo pakviestas 27 šaukimu, o patekęs į NBA finale žaidusią komandą kol kas ryškesnio įspaudo joje palikti nesugebėjo – debiutiniame sezone N.Jovičius sužaidė 15 mačų, pelnė po 5,5 taško ir atkovojo po 2,1 kamuolio.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Jovičius
„Scanpix“ nuotr./Nikola Jovičius

Vis dėlto kur kas ryškesnė figūra jis yra Serbijos rinktinėje. Ji šiemet neturi tokių žaidėjų kaip N.Jokičius, Vasilije Micičius, Nikola Kaliničius ir Nemanja Nedovičius, tačiau tai leido pasitempti į priekį naujajai kartai.

N.Jovičius kol kas yra trečias pagal žaidimo laiką (24,6 min.), trečias pagal rezultatyvumą (11,2 taško), trečias pagal rezultatyvius perdavimus (3,4) ir trečias pagal naudingumą (13,6 balo) savo komandoje.

Universalus 208 cm ūgio žaidėjas, galintis tiek įžaisti kamuolį, tiek sėkmingai rungtyniauti baudos aikštelėje, yra viena iš priežasčių, kodėl Serbija peršoko keturis barjerus Maniloje ir užkliuvusi tik už vieno – itališko – pasiekė turnyro ketvirtfinalį.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Jovičius
„Scanpix“ nuotr./Nikola Jovičius

Bet dabar N.Jovičiaus ir Serbijos laukia akistata su Lietuva, kuri dar vakar parklupdė ant kelių amerikiečius.

„Jie žaidė puikiai nuo pat turnyro pradžios. Negaliu pasakyti apie juos nė vieno blogo žodžio – jie kaunasi, jie yra labai fiziški, dideli, žaidžia protingai, – mūsiškius gyrė 20-metis. – Tai puiki visapusiška komanda. Nesakyčiau, kad kažkas jų negerbė, tačiau mažai kas galvojo, kad lietuviai gali būti tokie geri. O jie žaidžia nuostabiai.“

Paklaustas, kokią didžiausią grėsmę mato Lietuvos komandoje, N.Jovičius konkretaus žaidėjo neįvardijo, bet išskyrė vieną lietuvių savybę.

„Didžiausia grėsmė mums yra lietuvių fiziškumas. Jei į jį neatsakysime, jie pridarys mums daug žalos“, – sakė serbų talentas.

Naudingiausiai Lietuvos gretose žaidžia Jonas Valančiūnas, renkantis po 17,2 balo, bet serbai turi jam neblogą atsvarą – galingo stoto Nikolą Milutinovą. Jis Maniloje renka po 14 taškų, 9,6 atkovoto kamuolio ir 23,6 naudingumo balo bei yra tarp naudingiausių viso turnyro žaidėjų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Serbų treniruotė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Serbų treniruotė

„Jis yra vienas geriausių vidurio puolėjų čia, jis žaidžia puikiai, – apie komandos draugą kalbėjo N.Jovičius. – Bet Valančiūnas yra NBA „All-Star“ lygio žaidėjas. Tai bus puiki dvikova. Nikolai bus sunku, bet aš tikiu, kad jis gali atsilaikyti.“

Serbai į ketvirtfinalį įšoko tik paskutiniame ture, kai 112:79 sutriuškino Dominikos Respubliką, bet ši jų pergalė nublanko prieš tuo pat metu vykusį lietuvišką spektaklį – mūsiškiai 110:104 parbloškė JAV rinktinę.

„Nepasakyčiau, kad tai mane šokiravo, nes Lietuva ir iki tol žaidė puikiai, – reakciją į rezultatą „Mall of Asia“ arenoje prisiminė N.Jovičius. – Jie parodė, kokie yra geri, ir prieš Juodkalniją. O vakar jie tik įrodė, kad yra puikūs.

Žmonės gali kalbėti bet ką, bet tai yra europietiškas krepšinis ir jis yra kitoks. Visi žino, kad čia nėra lengva. Amerikiečiai iki šiol nėra žaidę tokio krepšinio, o lietuviai pažįsta vienas kitą, daug metų žaidžia kartu. Galbūt tai nustebino žmones Amerikoje, bet tikrai ne europiečius.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Lietuvos pergalė prieš amerikiečius lėmė ir serbų varžovą – jei mūsiškiai būtų pralaimėję, Svetislavo Pešičiaus vyrai būtų žaidę prieš JAV. Ar serbai apsidžiaugė dėl lietuvių laimėjimo?

„Nėra didelio skirtumo – kad ir prieš ką žaistume, būtų sunku. Esame pasiruošę bet kuriam oponentui“, – tikino N.Jovičius.

Lietuvos ir Serbijos rungtynės antradienį prasidės 11.45 val.

VIDEO: Kazio Maksvyčio komentarai apie artėjančią dvikovą su serbais
VIDEO: Vaido Kariniausko mintys prieš rungtynes su serbais
VIDEO: Serbų treneris S.Pešičius prieš rungtynes su Lietuva: „Bus sunkios rungtynės su komanda, kuri laimėjo viską“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas