Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Trumpą atmintį akcentavęs K.Maksvytis neslėpė šypsenos: „Padarėme Italodisco“

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei iki Paryžiaus olimpinių žaidynių beliko vienas žingsnis. „El Coliseo de Puerto Rico José Miguel Agrelot“ arenoje vykusiame atrankos turnyro pusfinalyje Kazio Maksvyčio auklėtiniai 88:64 (25:21, 22:17, 21:15, 20:11) pranoko Italiją, o strategas po dvikovos džiaugėsi rungtynėse užkurtu „Italodisco“.

„Ne, kažkokio pykčio nebuvo, tiesiog padarėme Italodisco“, – šyptelėjęs žurnalistams iš Lietuvos po triuškinančios pergalės prieš Italiją sakė Kazys Maksvytis.

„Italodisco“ – mėgstamiausia K.Maksvytį prie Kauno „Žalgirio“ vairo praėjusio sezono viduryje pakeitusio Andrea Trinchieri daina, kurią jis telefonu užleido po pirmosios pergalės Nemuno saloje prieš Berlyno ALBA.

VIDEO: Italijos rinktinę patiesęs Kazys Maksvytis: „Mintys geros, bet darbas dar iki galo nepadarytas“

Visus kėlinius prieš Gianmarco Pozzecco kariauną laimėję lietuviai pratęsė įspūdingą Lietuvos komandos atkarpą prieš Italiją – pastarąjį kartą mūsiškiai prieš šią komandą didžiuosiuose turnyruose krito 2004-aisiais metais Atėnuose.

K.Maksvyčio auklėtiniai dėl bilieto į Paryžių kovos su Meksikos ir šeimininkų Puerto Riko komandų poros nugalėtojais.

„Mintys geros, bet darbas dar iki galo nepadarytas, – po pergalės sakė K.Maksvytis. – Turbūt patys matėte, kad tai buvo vienos solidžiausių mūsų rungtynių, ypač gynyboje. Puolime mūsų skaičiai pernelyg nepasikeitė, bet šiandien turėjome žymiai geresnę gynybą, žymiai geriau tvarkėmės „pikenrolo“ ir „post“ situacijose, išskyrus keletą lengvų pražangų. Buvo gera fizinė kondicija, geras fokusas, tikiuosi, kad visa tai perkelsime ir į rytojų. Dabar yra tas momentas, kai turime turėti labai trumpą atmintį ir nuo dabar pradėti ruoštis rytojaus rungtynėms.“

Italija solidžiau pradėjo rungtynes, tačiau dar vieną taškų rekordą pasiekusio Mariaus Grigonio metimų užkurta Lietuvos rinktine spurtavo 11:0 ir išsiveržė į priekį, kur išliko iki mačo pabaigos.

Aštuntąją mačo minutę – antroji asmeninė Domanto Sabonio pražanga, į kurią itin karštai reagavo K.Maksvytis, pažėręs kritikos arbitrams. Sabas į aikštelę buvo grąžintas antrajame ketvirtyje, bet NBA žvaigždei sunkiai sekėsi užbaigti atakas iš po krepšio – iki ilgosios pertraukos įmetė vos 1 metimą iš 6.

Iš viso šioje dvikovoje D.Sabonis per 21 minutę pelnė 6 taškus (3/8 dvit., 0/1 trit.), atkovojo 8 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus, 3 kartus suklydo ir surinko 10 naudingumo balų.

FIBA nuotr./Domantas Sabonis
FIBA nuotr./Domantas Sabonis

Per pirmąjį kėlinį strategas iš Darbėnų aikštelėje panaudojo vienuolika žaidėjų, ant suolo palikęs tik mažiausiai pirmuosiuose dviejuose mačuose žaidusį Deividą Sirvydį, kuriam turėjo nemažai priekaištų dėl gynybos.

Vis dėlto ir Kauno „Žalgirio“ naujokas buvo mestas į aikštelę antrojo kėlinio pabaigoje, iškart išprovokavęs pražangą metimu nuo trijų taškų zonos.

Lietuvos rinktinės puolimas veikė kaip laikrodis, vėl puolimo lyderiu buvęs M.Grigonis įšovė pirmuosius tris tritaškius, bet gynyboje mūsiškiai vėl turėjo bėdų – po pirmųjų dešimties minučių priekyje buvome 25:21.

Žaidimo lygį pakėlę lietuviai aikštelėje funkcionavo kur kas geriau nei pirmuosiuose dviejuose mačuose grupėje. Vienas to pavyzdys – puikus R.Jokubaičio perdavimas „žemė-oras“ jaunajam Ąžuolui Tubeliui, o Vilniaus „Ryto“ aukštaūgiui beliko tik galingai sugrūsti kamuolį į krepšį. Lietuvos pranašumas pirmą kartą pasiekė dviženklę ribą – 35:25.

Puikų žaidimą ir į antrąją susitikimo dalį perkėlęs M.Grigonis toliau tęsė tritaškių metimų vakarėlį, o 12:0 atkarpą sužaidę K.Maksvyčio vyrai Italiją triuškino jau 59:40.

M.Grigonis per beveik 24 minutes iš viso įmetė rekordinį taškų skaičių (23), o Lietuva laimėjo 88:64.

„Jokio ramumo ši pergalė kol kas nesuteikė, – sakė K.Maksvytis. – Reikia užmiršti ir sužaisti dar vienas geras rungtynes. Nei sirgaliai, nei mes nebūsime patenkinti, jei finale nepasieksime pergalės.“

FIBA nuotr./Kazys Maksvytis
FIBA nuotr./Kazys Maksvytis

– Ties kuriais momentais labiausiai pagerinote gynybą?

– Sakyčiau, kad ties „pikenrolu“, bet ir „pikenpop“ situacijose, kurios buvo neparankios. Labai gerai dirbome, labai geras fiziškumas, rankos, neblogos pagalbos.

– Kiek akcentavote Italijos gynėjus? Kai rungtynės lūžo, italų gynėjai nefunkcionavo.

– Kažkiek taikėme konkrečias mikrodvikovas. Ties pavojingiausiais Italijos gynėjais laikėme geriausius mūsų gynėjus. Tai pasiteisino.

– Didžiulis kokybinis šuolis nuo pastarojo mačo su Dramblio Kaulo Krantu. Ar komandoje buvo kažkokių vidinių pokalbių?

– Gal tarp žaidėjų ir buvo. Turėjome atskirą video peržiūros susirinkimą, matėsi, kad net per tą susirinkimą žaidėjai padarė išvadas. Atėjo ramybė ir susikaupimas.

– Marius Grigonis antrą kartą per trejas rungtynes pagerino taškų rekordą rinktinėje. Kokių epitetų nusipelnė šis žaidėjas?

– Tai yra vienas rinktinės lyderių, kaip ir turėjo būti. Tiek aikštelėje, tiek rūbinėje. Tikiuosi, kad jis tai tęs ir toliau.

FIBA nuotr./Marius Grigonis
FIBA nuotr./Marius Grigonis

– Italijos rinktinės treneris Gianmarco Pozzecco pasidžiaugė vieninteliu dalyku – sustabdytu Domantu Saboniu. Ar tai yra varžovų geras darbas gynyboje, ar pats Domantas save suvaržė?

– Kažkiek italai jam nedavė žaisti, daug dvigubino. Gal ties šiuo momentu galėjome padirbėti ir geriau. Svarbu ir Domantui, ir mums visiems, kad komanda laimėjo. Didesnis dėmesys jam, tad atsivėrė kiti žaidėjai.

– Kaip bandysite iki finalo atgaivinti Roką Jokubaitį, kuris vėl nesužaidė gerų rungtynių? (5 taškai, 4 rezultatyvūs perdavimai, 1/8 metimai, 7 naudingumo balai, 23 minutės).

– Šiandien jis turėjo geras rungtynes. Pirmiausia, tai žaidė nuo gynybos. Šiandien praktiškai neturėjome nė vieno žaidėjo, kuriam sakytume, kad jis sužaidė labai blogai. Šiandien visi žaidė gerai arba labai gerai. Aš manau, kad Rokas šiandien gerai vadovavo komandai ir labai gerai gynėsi.

– Kiek pasiteisino sprendimas į starto penketą mesti Mindaugą Kuzminską?

– Šiuo atveju mes bandėme Tadą Sedekerskį laikyti ant Danilo Gallinari, todėl nusprendėme Mindaugą leisti prie Achille Polonaros.

– Jei ne dvi Domanto Sabonio greitos pražangos, turbūt Ąžuolas Tubelis būtų buvęs tas žaidėjas, kuris būtų kritęs iš rotacijos šios dienos rungtynėse?

– Ąžuolas yra tuo svarbus, kad gali užpildyti ir vidurio puolėjo, ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijas. Kai tokios svarbios rungtynės, visų dvylikos žaidėjų nepanaudosi. Gerai, kad šiandien pavyko tai padaryti.

– Ar Meksika gali pateikti sensaciją prieš Puerto Riką?

– Manau, kad gali. Puerto Rikas yra favoritas, bet Meksika yra patyrusi komanda, susižaidusi. Sakyčiau, kad daugiau šansų turi Puerto Rikas, bet jei laimės Meksika, tuomet super didelės staigmenos nebus.

– Prieš Meksiką jau teko žaisti atrankoje, o prieš Puerto Riką – ne. Kokia tai komanda?

– Jau žaidėme prieš Puerto Riką (draugiškas už uždarų durų – aut. past.), tik daviau žodį nekalbėti apie šias rungtynes. Puerto Rikas turi daugiau ginklų, namų pranašumą, kuris gali virsti spaudimu. Abi komandos turi savo pliusų ir minusų.

– Koks žaidėjas yra Jose Alvarado, didžiausia Puerto Riko krepšinio žvaigždė?

– Labai emocinis žaidėjas, žaidžia ties instinktais, yra labai greitas. Jis gali pelnyti taškus ir įtraukti komandos narius į žaidimą, ką matėme ir paskutinėse rungtynėse. Nors visi jį laiko geru gynėju, agresyviu prasiveržėju, bet jis įmetė septynis tritaškius. Sužaidė geras rungtynes, kai komandai to labiausiai reikėjo.

FIBA nuotr./Jose Alvarado
FIBA nuotr./Jose Alvarado

– Kai tenka žaisti du mačus per dvi dienas, ar tas trijų valandų poilsio pranašumas prieš varžovus yra svarbus faktorius?

– Yra kažkiek, tikrai. Tikrai yra. Žaidžiame kiekvieną dieną, manau, kad būsime šviežesni.

– Šiandien yra karaliaus Mindaugo karūnavimo diena, nors Mindaugui Kuzminskui dovanos neįteikėte. Kokios dovanos jis nusipelnė?

– Na, pirmiausia stengiamės, visiems akcentavome, kad šiandien yra liepos 6-oji diena, visur iškeltos vėliavos. Lietuva švenčia, tai tuo pačiu ir mes prisidėjome. Galime pasveikinti visą Lietuvą su liepos 6-ąja diena. Dėl dovanos Mindaugui? Palaukime iki rytojaus.

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas po pergalės: „Mūsų stiprybė, kad esame komanda“
VIDEO: PIKENROLAS: rinktinės vargai San Chuane, italų barjeras ir D.Motiejūno šachmatų partija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams