Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 05

Užkeikimo neatsikratę australai nenuleidžia galvos: „Lietuvos ir Serbijos čia net nėra“

Australijos užkeikimas tęsiasi. Viena stipriausių pasaulio krepšinio komandų jau ketvirtą kartą istorijoje pralaimėjo olimpinių žaidynių pusfinalyje ir lieka be medalių didžiuosiuose pasaulio turnyruose. Bet šeštadienį australai turės šansą pasitaisyti ir prieš paskutines turnyro rungtynes stengiasi nenuleisti galvos.
Brianas Goorjianas
Brianas Goorjianas / „Scanpix“ nuotr.

41:26 – tokiu rezultatu australai pirmavo prieš amerikiečius antrojo pusfinalio kėlinio viduryje. Tuo metu atrodė, jog Saitamos arenoje ima kvepėti sensacija.

Bet Kevinas Durantas užkūrė JAV puolimo mašiną, o solidžiai ir savo aikštės pusėje stovėję amerikiečiai perėmė iniciatyvą.

Dar iki antrojo ketvirčio pabaigos skirtumas tarp komandų sumenko iki metimo (42:45), o trečiajame amerikiečiai nurūko į priekį 74:55, taip atkarpą laimėdami net 48:14.

Šitaip per keliolika minučių JAV krepšininkai sudaužė australų svajonę žaisti olimpiniame finale.

Tai jau penktas kartas istorijoje, kai Australijos rinktinė pralaimi olimpinių žaidynių pusfinalį, o ankstesnius keturis sykius 1988, 1996, 2000 ir 2016 m. Okeanijos ekipa vėliau pralaimėdavo ir mūšius dėl bronzos.

Tačiau dar kartą finalo svajonę palaidoję australai po mačo stengėsi nenukabinti nosių.

„Tikrai nesėdėsiu nuleidęs galvą, – pareiškė Australijos rinktinės strategas Brianas Goorjianas. – Parodėme, kokia yra mūsų šalis ir komanda. Esame kovotojai ir bandome žaisti krepšinį tokiu būdu. Man patiko, kaip mes žaidėme, kaip kovojome. Problema buvo ta, jog nesugebėjome taip žaisti visas 40 minučių. Nuo tada, kai su jais žaidėme paskutinį kartą, prie komandos prisijungė Jrue Holiday, Khrisas Middletonas ir Devinas Bookeris, kurie suteikė amerikiečiams daugiau jėgos. Manau, kad Holiday yra detalė, kurios jiems trūko, o kiti du žaidėjai yra aukšti metikai, kurių jiems taip pat trūko.

Tikrai nesėdėsiu nuleidęs galvą.

Mus išmušė iš vėžių jų gebėjimas keistis dengiamaisiais ir rotacijos gynyboje. Jų gebėjimas keistis ginamaisiais buvo toks, kokio šiame turnyre dar nebuvome sutikę.

Nukeliu kepurę prieš JAV komandą ir Greggą Popovichių. Treniravau Australijos rinktinę trejose olimpinėse žaidynėse ir galiu pasakyti, kad šita JAV komanda niekuo nenusileidžia ankstesnėms.

Tai, kas daro JAV rinktine ypatinga, yra ištvermė gynyboje. Ir čia išskirsčiau Jrue Holiday, kuris nuo rungtynių su ispanais tapo ypač svarbiu faktoriumi, klijuojančiu JAV gynybą. Manau, kad būtent tai padaro amerikiečius finalo favoritais.

Dabar bandysime patekti ten, kur mūsų šalis dar nėra buvusi – užlipti ant medalių pakylos. Turime pasiruošti toms rungtynėms. Tai bus labai svarbios rungtynės.“

nuotr. FIBA/JAV – Australija
nuotr. FIBA/JAV – Australija

Australams paskutinio žingsnio trūko ne tik olimpinėse žaidynėse, bet ir pastarajame pasaulio čempionate.

2019 m. Kinijoje jie taip pat pralaimėjo pusfinalį ispanams, o vėliau dėl bronzos nusileido ir prancūzams.

Bet australų strategas apie praeities demonus stengiasi negalvoti – jis žvelgia į galimybę ir tai, jog jo komanda jau dabar yra tarp keturių stipriausių pasaulyje, kai kai kurių kitų krepšinio galiūnių Tokijuje apskritai nebuvo.

„Jeigu negali susitaikyti su nusivylimu, nebūk sporte. Turime suprasti, kad esame tarp keturių geriausių pasaulio komandų ir turime šansą pasiekti kažką ypatingo. Negalime būti nuleidę galvas. Lietuvos čia nėra, Serbijos čia nėra. O mes esame tarp geriausių komandų. Turime atsitiesti, eiti, žaisti ir išnaudoti šią galimybę. Tikrai neverksiu, negalvosiu apie praeities demonus. Tiek aš, tiek mano komanda būsime nusiteikę puikiai ir eisime kautis“, – pabrėžė B.Goorjianas.

Lietuvos čia nėra, Serbijos čia nėra. O mes esame tarp geriausių komandų.

Mažajame finale australams gali tekti žaisti ir prieš Slovėniją, kurią į priekį šiame olimpiniame turnyre veda Luka Dončičius.

Australų strategas negailėjo pagyrų naudingiausiam turnyro krepšininkui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

„Jis vienas įspūdingiausių krepšininkų, kuriuos esu matęs. Šiame turnyre matėme situacijų, kai jam leidžiama žaisti vienam, tačiau tada jis sumeta 48 taškus. O kitose rungtynėse jis dvigubinamas, bet tuomet nusimeta kamuolį ir randa laisvus komandos draugus. Tarptautiniame krepšinyje jis dar nėra pralaimėjęs, nors jam tik 22-eji. Negaliu atsakyti, kaip jį sukontroliuoti, bet jeigu žaisime prieš juos, turėsime rasti sprendimų prieš jį“, – kalbėjo B.Goorjianas.

Dėl bronzos australai žais šeštadienį 14 val. Lietuvos laiku. Jų varžovais taip pat gali būti ir prancūzai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas