Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 08

„Vienas skaudžiausių pralaimėjimų“: galvas nunarinę amerikiečiai liejo apmaudą

Pasakiško grožio krepšinio spektaklis Manilos „Mall of Asia“ arenoje pasibaigė vokiečių pergalės šokiais. Rekordinėse rungtynėse Gordie Herberto auklėtiniai paguldė ant menčių JAV rinktinę ir pirmą kartą istorijoje žengė į finalą, palikdami turnyro favoritus nuleistomis galvomis. „Kaltę turime prisiimti visi“, – po mačo konstatavo amerikiečių vedlys Anthony Edwardsas.

JAV rinktinė su nauju treneriu Steve'u Kerru į Filipinus atvyko susigrąžinti 2019 m. pamestą pasaulio čempionų karūną, bet dar kartą buvo pamurkdyti veidu į purvą.

Dar grupių etape juos prabudino nuostabų mačą sužaidę ir pergalę prieš JAV iškovoję lietuviai, tačiau jokie lietuviški žadintuvai nepadėjo Amerikos krepšininkams, penktadienį įsuktiems į vokiečių atakų uraganą.

Tarsi prisiminę nepamirštamą 2022 m. Europos čempionato ketvirtfinalį prieš Graikiją vokiečiai atakų škvalu niokojo amerikiečių krepšį ir tris iš keturių kėlinių pelnė bent po 26 taškus.

Nors JAV rinktinė iki tol varžovams leido pataikyti vos 40,2 proc. metimų ir buvo geriausi turnyre pagal šį rodiklį, Vokietija į jų krepšį įraitė 57,7 proc. (41/71) šūvių ir pelnė net 113 taškų – daugiau net už 110 taškų amerikiečiams pelniusius lietuvius.

Bet net ir besigindami šitaip, amerikiečiai turėjo šansą užsikabinti ir išplėšti bilietą į finalą, kur varžovo jau laukė Serbija.

Anthony Edwardso vedamos Jungtinės Valstijos iš 10 taškų deficito ketvirtajame kėlinyje vokiečiams paliko vos tašką, o „Mall of Asia“ arena, prieš tai skandavusi „Deutschland, Deutschland“, staigiai pasislinko į amerikiečių pusę – arena aidėjo nuo „Defence, defence“ puolant vokiečiams, o kiekvienas JAV žaidėjų veiksmas buvo palydimas griausmingomis ovacijomis.

Bet tai NBA žvaigždynui iš JAV nepadėjo. A.Edwardsas likus dviem minutėms tritaškiu galėjo išlyginti rezultatą, bet nepataikė, o nepakartojamai žaidęs ir netgi MVP skanduočių sulaukęs Andy Obstas likus kiek daugiau nei minutei smeigė tritaškį ir nutolino vokiečius iki 4 taškų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Amerikiečiai dar kabinosi, bet laiko nebebuvo – Vokietija triumfavo rezultatyviausiose visų laikų pasaulio čempionato atkrintamųjų rungtynėse 113:111 ir pirmą kartą šalies istorijoje žais finale.

„Pralaimėjome...“, – tarsi žemę pardavęs A.Edwardsas konstatavo išgirdęs pirmąjį klausimą žiniasklaidos pasikalbinimo zonoje.

VIDEO: Nusivylę amerikiečiai palieka aikštę

Netrukus jis išsiplėtė apie tai, kas buvo svarbiausia nesėkmės priežastis.

„Jų atkovoti kamuoliai puolime. Mus pranoko pagal juos visas rungtynes. Jie buvo fiziškesni už mus. Mums tiesiog trūko fiziškumo, kiečiau galėjau žaisti ir aš, galėjau atsikovoti daugiau kamuolių. Kaltę turime prisiimti visi“, – sakė A.Edwardsas, kurio komanda nusiėmė 7 kamuolius puolime, kai vokiečiai – 12.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Galybę problemų amerikiečiams pridarė A.Obstas. Miuncheno „Bayern“ snaiperis pelnė 24 taškus (2/3 dvit., 4/8 trit., 8/9 baud.) ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus, o amerikiečiai net tris kartus jį stabdė pražangomis atakuojantį iš toli.

„Žinojome, kad jis metikas, kad jis snaiperis. Planas buvo išmušti jį iš rungtynių, bet jis žaidė puikiai. Pagyros jam, – sakė „Minnesota Timberwolves“ žvaigždė A.Edwardsas, pelnęs 23 taškus. – Bandėme prieš jį apsiginti, kelis kartus net prasižengėme. Bet jis vis tiek susimetė savo metimus – pagarba jam, jis žaidė labai gerai.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Liūdni buvo ir kiti į žiniasklaidos pasikalbinimo zoną atėję, bet savo pareigą atlikę ir su žurnalistais bendravę amerikiečiai.

„Tai vienas iš skaudžiausių mano pralaimėjimų. Skaudu pralaimėti žaidžiant už savo šalį“, – sakė 17 taškų įmetęs Mikalas Bridgesas iš „Brooklyn Nets“.

„Galėjome gintis geriau – turėjome geriau padėti vienas kitam, – apie pralaimėjimo priežastis kalbėjo puolėjas. – Jie nuostabiai kovėsi po krepšiais, tai labai kieta komanda. Šiandien jie buvo geresni.“

Šiandien jie buvo geresni.

Jam, kaip ir visiems kitiems JAV žaidėjams, tai buvo pirma patirtis FIBA vyrų turnyre. Ypač jauna komanda – amerikiečių amžiaus vidurkis 24,8 metų – gavo pamoką, o ką jie suprato apie tarptautinį krepšinį?

„Žinojau, kokie geri žaidėjai čia žaidžia. Ką tik matėme, kaip vyrukas iš Serbijos (Nikola Jokičius – aut. past.) laimėjo NBA titulą. Čia rungtyniauja puikių krepšininkų ir taip jau yra ilgą laiką“, – pagarbą atidavė M.Bridgesas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Mažiausiai kalbus buvo filipiniečių numylėtinis Austinas Reavesas. 21 tašką įmetęs „Los Angeles Lakers“ gynėjas buvo paklaustas, ką darytų kitaip, jei žaistų rungtynes iš naujo, o atsakė keliais žodžiais.

„Geriau gintumėmės. Tai viskas, – sakė A.Reavesas, netrukus pridūręs. – Nebuvome pakankamai geri ir dėl to pralaimėjome.“

Jau ne pirmą kartą amerikiečiai dar pirmajame kėlinyje atsiliko nuo varžovų dviženkliu skirtumu – tai nutiko ir prieš zelandus, ir prieš lietuvius, ir prieš vokiečius. Tačiau A.Reavesas neturėjo atsakymo, kaip geriau pradėti susitikimus.

„Jeigu turėčiau sprendimą, jį perduočiau komandai. Bet neturiu“, – sakė gynėjas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Kiek kalbesnis jis buvo paklaustas apie buvusį komandos draugą „Lakers“ ekipoje Dennisą Schroderį, kuris pridarė daug problemų amerikiečiams ir žais pasaulio čempionato finale.

„Visada smagu matyti, kaip sekasi kažkuriam iš tavo draugų. Žinau, kiek daug jam tai reiškia. Žinoma, kad esu laimingas už savo brolį, nors ir esu nusivylęs dėl rezultato“, – teigė amerikietis.

Jam ir jo komandos draugams Maniloje dar liko sužaisti vienerias rungtynes – dėl bronzos su kanadiečiais. Su kokiu nusiteikimu rungtyniaus niuksą gavę JAV žaidėjai?

„Turime eiti į aikštę ir žaisti – tai bus dar vienos rungtynės“, – teigė A.Edwardsas.

Tiek jis, tiek kiti amerikiečiai debiutuoja rinktinėje, o ar po tokios patirties dar norės tęsti pasirodymus tarptautiniame lygmenyje, pavyzdžiui, kitąmet olimpinėse žaidynėse?

„Žinoma, labai norėčiau sugrįžti į rinktinę“, – tvirtai atsakė A.Edwardsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas